Σελίδες

10 Ιαν 2011

Ας κάνουν κι αλλιώς ....

ΑΠΟ :  Βαθύ Κόκκινο
Μονοπώλησε σχεδόν σήμερα το θέμα που έχει προκύψει με τις δηλώσεις του ανεκδιήγητου Πάγκαλου, την συνάντηση που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

Η αμηχανία που είχε σε όλες του τις απαντήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προπαγάνδας ήταν τόσο έκδηλη σε σημείο να επισημανθεί και από τους παριστάμενους δημοσιοκάφρους.
Αρες, μάρες έλεγε ο Πεταλωτής και μέσα από γενικόλογες εκφράσεις – «Η κυβέρνηση έχει θεσμοθετημένο τρόπο να εκφράζει τις απόψεις της», ο Πάγκαλος «έχει έναν δικό του τρόπο να εκφράζεται και είπε κάποιες δικές του απόψεις» κλπ- προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα δίνοντας παράλληλα την «γραμμή» στα κυβερνητικά δημοσιοκαφρικά παπαγαλάκια να εξαφανιστούν οι προκλητικές, αχαρακτήριστες δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου από την επικαιρότητα.


«Το να ερχόμαστε και να συζητάμε για τέτοιου είδους θέματα, τελικά αποκρύπτοντας τα μεγάλα προβλήματα, νομίζω ότι αδικεί τη δημόσια συζήτηση και για το πολιτικό σύστημα και για την πορεία της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Πεταλωτής.

Και επειδή σε προηγούμενη ανάρτησή μας σχολιάζαμε τα όσα φέρεται να έχει πει ο Πάγκαλος –να εκβιάζει δηλαδή τον ΓΑΠ να μην τολμήσει να τον κουνήσει απ’ την κυβερνητική του θέση γιατί διαφορετικά «θα ανοίξει το στόμα του»-, είναι καλό να παραθέσουμε όλη την σχετική συζήτηση που έγινε σήμερα στο  briefing.


Εύκολα διαπιστώνει κανείς την απελπισμένη και αναποτελεσματική στάση του Γ. Πεταλωτή να κρατήσει αποστάσεις από τα λεγόμενα Πάγκαλου χωρίς όμως να καταδικάσει τις απρέπειες (το λέμε όσο πιο κομψά γίνεται) του αντιπροέδρου της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης. Τυχαία; Δεν νομίζουμε. Πιθανόν ο Θ. Πάγκαλος να έχει στα χέρια του "χαρτιά και ντοκουμέντα" για τις Οικογενειακές μπίζνες- κομπίνες στις οποίες επιδίδεται η οικογένειας Παπανδρέου από τότε που ο ΓΑΠ βρέθηκε στο τιμόνι αυτής της χώρας.

Διαβάστε την σχετική συζήτηση και θα διαπιστώσετε ότι μάλλον ισχύει κάτι τέτοιο, που δίνει τα περιθώρια στον Θ. Πάγκαλο να συμπεριφέρεται μ' αυτόν τον τρόπο αδιαφορώντας για την ζημιά που κάνει στο κόμμα του.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε όλο αυτό το διάστημα που δεν κάναμε briefing βεβαίως, έχουν προηγηθεί κάποιες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου που έχουν ενοχλήσει και αρκετά κυβερνητικά στελέχη τα οποία διαφωνούν έντονα με αυτά που έχει δηλώσει ο κ. Πάγκαλος. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και αν έχει ενοχληθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μπορεί να μη γινόταν briefing, λόγω των εορτών, αλλά το συγκεκριμένο ζήτημα έχει απαντηθεί και έχει εξαντληθεί εν πολλοίς. Επανειλημμένως έχω δηλώσει ότι ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε με το δικό του τρόπο κάποιες απόψεις. Υπάρχουν, όμως, θεσμικά εκφρασμένες, όχι μόνο οι απόψεις, αλλά και η πρακτική της κυβέρνησης για το πώς βλέπει το δημόσιο τομέα, πώς βλέπει τις σχέσεις εμπιστοσύνης του κράτους με τον πολίτη. Όλοι  οι πολίτες, πλέον, βλέπουν τα άλματα που γίνονται στο δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να είναι παραγωγικός και προσιτός στην υπηρεσία του πολίτη, με πλήρη σεβασμό και των εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά κυρίως με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. 

ΚΟΥΤΡΑΣ: Συγνώμη, ο κ. Πάγκαλος δεν είναι ο οποιοσδήποτε τυχαίος πολιτικός. Είναι το νούμερο δύο της κυβέρνησης. Είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Αποδοκιμάζει η κυβέρνηση αυτές τις δηλώσεις, ναι ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κατ` αρχάς, δεν ήταν δηλώσεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Φυσικά, ούτε ο κ. Πάγκαλος επιχείρησε να εκφράσει απόψεις της κυβέρνησης. Έχει έναν δικό του τρόπο να εκφράζεται και είπε κάποιες δικές του απόψεις. Η κυβέρνηση έχει θεσμοθετημένο τρόπο να εκφράζει τις απόψεις της και δεν είναι μόνο θεωρητική η έκφραση των απόψεων της κυβέρνησης. Στη δημόσια διοίκηση έχουν γίνει τεράστιες τομές, έχουν γίνει μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και εξακολουθούν να γίνονται. 

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με συγχωρείτε κύριε Εκπρόσωπε, οι δηλώσεις και τοποθετήσεις των υπουργών και στη συγκεκριμένη περίπτωση του αντιπροέδρου μάλιστα, δεν εκφράζουν, δεν χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση;


ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Χαρακτηρίζουν αυτόν που κάνει τις δηλώσεις. Επαναλαμβάνω ότι είναι απόψεις αυτού που τις λέει. Η κυβέρνηση έχει θεσμικό ρόλο να εκφράζει τις απόψεις της και κυρίως έχει δοκιμαστεί σε αυτούς τους 15 μήνες, πώς εννοεί και πόσο σέβεται το δημόσιο τομέα και τον πολίτη.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Διακρίνω μια έμμεση αποδοκιμασία, μια έμμεση απόσταση εν πάση περιπτώσει, όπως συνηθίζουμε να λέμε, από τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου. Τι φοβάστε και δεν αποδοκιμάζετε ευθέως; Να πείτε ότι δεν εκφράζουν, είναι μακριά από την κουλτούρα της κυβέρνησης και πάει λέγοντας. Τι φοβάστε; Φοβάστε τον κ. Πάγκαλο και τις αντιδράσεις του, μήπως ο κ. Πάγκαλος με τον ωραίο τρόπο που τα λέει εναντίον άλλων, τα πει και εναντίον του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν φοβάται τίποτε. Δεν έχει φοβηθεί δυσκολίες, οι οποίες ήταν και είναι πρωτόγνωρες για όλους μας. Σαφώς, αυτή η ερμηνεία δεν αγγίζει την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση με τις πράξεις της έχει αποδείξει πώς εννοεί το δημόσιο τομέα και πώς εννοεί τη σχέση εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα. Από εκεί και πέρα, όμως, θα μου επιτρέψετε να πω ότι η χώρα μας έχει πολύ μεγάλα προβλήματα, το ίδιο και ο απλός πολίτης. Το γνωρίζουμε, τα ζούμε. Το να ερχόμαστε και να συζητάμε για τέτοιου είδους θέματα, τελικά αποκρύπτοντας τα μεγάλα προβλήματα, νομίζω ότι αδικεί τη δημόσια συζήτηση και για το πολιτικό σύστημα και για την πορεία της χώρας μας από εδώ και πέρα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ο απλός πολίτης δεν περνάει πάντως το ρεβεγιόν του σε πολυτελή ξενοδοχεία κύριε Πεταλωτή, φιλοξενούμενος επιχειρηματιών που μάλιστα έχουν χρέη προς το δημόσιο. Τι λέει η κυβέρνηση, για τον πολυτελή τρόπο με τον οποίο διαβιεί ο κ. Πάγκαλος, την ώρα που ο κ. Πάγκαλος εκφράζεται με αυτό τον τρόπο που εκφράζεται για τους απλούς πολίτες. Υπάρχει θέμα και γιατί δεν υπήρξε απάντηση μέχρι τώρα από τον κ. Πάγκαλο ή την κυβέρνηση γι` αυτό το θέμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να απαντήσει. Απ` όσο έχω δει, έχει απαντήσει με αναλυτικές ανακοινώσεις στον Τύπο, το ξενοδοχείο στο οποίο αναφέρεστε και το οποίο φυσικά έχει διαφορετικούς ισχυρισμούς απ` αυτούς που αναφέρονται στο σχετικό ρεπορτάζ.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Εκπροσωπείστε από το ξενοδοχείο εσείς, ως κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα, ούτε να απολογείται, ούτε να δηλώνει κάτι επ` αυτού η κυβέρνηση.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Σας εκπροσωπεί το ξενοδοχείο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τίθεται θέμα εκπροσώπησης. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση ασχολείται με σοβαρά ζητήματα. Από εκεί και πέρα, συζητούνται τα πάντα, αλλά στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να συζητούνται.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Θέμα απομάκρυνσης του κ. Πάγκαλου από την κυβέρνηση υπάρχει κύριε Πεταλωτή, μετά τα όσα έχουν προηγηθεί με δηλώσεις του κ. Πάγκαλου εναντίον διαφόρων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων και μετά την αποκάλυψη ότι περνάει τόσο ωραία ο κ. Πάγκαλος τελικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη πώς εννοεί το δημόσιο βίο και πώς εννοεί το πολιτικό σύστημα και όλα τα εργαλεία του πολιτικού συστήματος που είναι και το Δημόσιο.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν καταφέρατε να πείσετε, ούτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σας λέω λοιπόν μια τελευταία ερώτηση… 

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ευχαριστώ για τη συμβουλή σας.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: …σας επισημαίνω λοιπόν το εξής: Στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με σημερινή τους ανακοίνωση, αυτά τουλάχιστον που εκφράζονται και μετέχουν στην αριστερή πρωτοβουλία, θεωρούν τον κ. Πάγκαλο συκοφάντη, ότι δεν διαθέτει το δημοκρατικό φρόνημα και ήθος που απαιτούν οι περιστάσεις, οι εποχές και ο ελληνικός λαός. Τι έχετε να πείτε επ` αυτού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ένα ανοιχτό κόμμα. Ουσιαστικά έχει θεσμοθετήσει τη διαφορετικότητα στην έκφραση των απόψεων. Συνεπώς, οι συζητήσεις που γίνονται μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και με ανακοινώσεις, είναι θέμα δημοκρατικότητας του κόμματος, το οποίο κυβερνά τη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει πολύ καλά και το αποδεικνύουμε κάθε μέρα, ποια είναι η σχέση της με το πολιτικό σύστημα, ποια είναι η άποψη και η νοοτροπία που έχει για την πολιτική και φυσικά για το δημόσιο βίο.


ΠΑΠΠΑ:  Επ` αυτού κύριε Εκπρόσωπε, θεωρείτε δηλαδή ότι δεν υπάρχει πολιτικό, ηθικό και αισθητικό θέμα για την κυβέρνηση, με όσα λέει και πράττει ο κ. Πάγκαλος που προφανέστατα και εξόφθαλμα προκαλούν τους πολίτες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα προηγουμένως. Εάν η απάντησή μου δεν σας εκφράζει, είναι δικό σας θέμα. Απάντησα και εν πολλοίς όλες αυτές τις ημέρες, αλλά και προηγουμένως σε ερωτήσεις συναδέλφων σας.

ΠΑΠΠΑ: Με συγχωρείτε, λέτε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένα πράγματα για τους πολίτες κλπ. Ο κ. Πάγκαλος δεν είναι απλώς μέλος της κυβέρνησης, είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το είπε προηγουμένως και συνάδελφός σας.

ΠΑΠΠΑ: Θα ήθελα να επανέλθω, πειράζει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω απαντήσει επ’ αυτού. 

ΠΑΠΠΑ: Δηλαδή, δεν υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω απαντήσει.

ΠΑΠΠΑ: Η κυβέρνηση εκφράζει δυσφορία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα πριν από λίγα λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου