Σελίδες

19 Ιαν 2011

Μνημόνιο όπως ΠΑΣΟΚ...

   Εναν αποκαλυπτικό διάλογο είχαν προχτές στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος με τον δημοσιογράφο του σταθμού Αλέξη Παπαχελά, για το κατά πόσο τα βάρβαρα μέτρα που νομοθετεί η κυβέρνηση είναι εκτάκτως επιβεβλημένα από το μνημόνιο που συνυπέγραψε με την τρόικα ή αποτελούν δική της προγραμματική και στρατηγική επιλογή, ανεξάρτητα από το μνημόνιο. 
Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα:
-- Αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο και αν δεν είχαμε χρεοκοπήσει, αυτά θα τα λέγατε σήμερα και θα συνέβαιναν όσα συμβαίνουν σήμερα;
-- Νομίζω ότι πολλά από αυτά που συμβαίνουν είναι γραμμένα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (...) Ολα αυτά είναι στο εκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ολα. Είμαστε δεσμευμένοι, μάλιστα, πάνω σε αυτά. Εχει δεσμευτεί επανειλημμένα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όλοι εμείς στην προεκλογική μας εκστρατεία.
-- Προφανώς, όμως δεν είχατε εκλεγεί ούτε με το σύνθημα των περικοπών των συντάξεων και των μισθών.


-- Να σας πω τι κάνει το μνημόνιο. Θέλετε να μιλήσουμε πολύ ειλικρινά σαν Ελληνας προς Ελληνα; Να σας πω την αλήθεια, κύριε Παπαχελά: Κάθε φορά που μια κυβέρνηση εκλεγόταν, με το πρόγραμμά της, που είναι ωραίο, ρηξικέλευθο, έβλεπε τον ορίζοντα καθαρό και δημιουργούσε ελπίδες και μετά δεν έκανε τίποτα από αυτά που είπε στο πρόγραμμά της, γιατί πέφταμε στην καθημερινότητα, στις επιρροές των μεγάλων συμφερόντων, στη φαυλοκρατία, στη συνήθεια, στη στάση του Τύπου, ο οποίος ό,τι σάπιο βρει το ενισχύει και το ενθαρρύνει και είχαμε την κατάσταση που είχαμε τόσα χρόνια τώρα. Αυτό που συμβαίνει είναι, ότι - αν θέλετε να πούμε υπό την πίεση του Μνημονίου, και υπό την πίεση του Μνημονίου - αναγκαζόμαστε και αυτά που έχουμε πει ότι θα κάνουμε τα εφαρμόζουμε. Δεν ξέρω αν θα τα εφαρμόζαμε όλα ή αν θα ήταν ίδια η αντοχή μας στις πιέσεις των διαφόρων συγκροτημένων συμφερόντων, ομάδων πίεσης και επιρροών.
   Τι λέει ο Πάγκαλος; Οτι το ΠΑΣΟΚ έγραφε στο πρόγραμμά του το σύνολο των ανατροπών που προωθεί με όχημα το Μνημόνιο, σε τομείς όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, η Υγεία, η Παιδεία, οι μισθοί και πάει λέγοντας. 
Αρα, όλοι αυτοί που προσπαθούν είτε να αθωώσουν το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι οι ανατροπές που προωθεί είναι εκτός της ιδεολογίας του, ή εκείνη που εστιάζουν την πολιτική τους κριτική στο Μνημόνιο, αφήνοντας στο απυρόβλητο την στρατηγική που το επιβάλλει και την οποία με τα μπούνια υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ, είναι υπόλογοι απέναντι στο λαό, επειδή προσπαθούν είτε να τον αποπροσανατολίσουν, είτε να τον κοροϊδέψουν. 
Πάνω απ' όλα, όμως, υπόλογο στο λαό είναι το ΠΑΣΟΚ και η φιλομονοπωλιακή πολιτική που συνυπηρετεί με τους συμμάχους του. 
Αυτή η πολιτική δεν παίρνει διορθώσεις, παρά μόνο ανατροπή. 
Εκεί πρέπει να στοχεύσει η λαϊκή πάλη, για να αποσπάσει με το σπαθί της κατακτήσεις στο σήμερα και να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελός της.


Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου