Σελίδες

7 Ιαν 2011

Το «Ψυχώ» των πλαστογράφων.

«Δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας. Η ψυχή μας είναι στην κοινωνία (...). 
Το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών δεν το ξεχνάμε ποτέ».
*
Δεν πρόκειται για μονόλογο του Φάουστ. 
Λόγια του κ. Παπακωνσταντίνου είναι που ακούστηκαν κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, στις 19 του Δεκέμβρη. Ο συγκεκριμένος κύριος και η συγκεκριμένη κυβέρνηση του συγκεκριμένου κόμματος, δύο μέρες πριν, είχαν θεσπίσει τη διάταξη για τις λεγόμενες «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις».
Είναι αυτός ο νόμος που, σήμερα, μόλις δύο βδομάδες από την ψήφισή του, αποδεικνύεται ένα από τα μεγαλύτερα «δώρα» που έχει ποτέ προσφέρει κυβέρνηση αυτού του τόπου στο μεγάλο κεφάλαιο: Ο νόμος - «Ψυχώ», ένα θρίλερ ανείπωτης εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους, με τον οποίο κερδοφόρες επιχειρήσεις μειώνουν... προληπτικώς (!) τους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα!

*
Αυτή είναι η «ψυχή» τους. Και, προφανώς, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή τους, τόσο «σοσιαλιστές» και τόσο «κοινωνικά ευαίσθητοι» που είναι, δεν έχουν καμία αγωνία για το «τι ψυχή θα παραδώσουν».
Ο Λούκατς στην κριτική του για τον Νίτσε τον περιέγραφε ως εξής:
«Βέβαια, οι ιδεολόγοι του καπιταλισμού εξακολουθούν να λένε με πάθος ότι αγωνίζονται για τα κοινά συμφέροντα της κοινωνίας και για τις γενικές αρχές της προόδου και του ανθρωπισμού, τα λόγια τους, όμως, αρχίζουν να παίρνουν όλο και πιο πολύ ένα τόνο απολογητικό, η υποκρισία τους μεγαλώνει και αναγκάζονται, κάθε μέρα και περισσότερο, να περνούν σιωπηλά δίπλα από τις αληθινές πραγματικότητες της κοινωνικής ζωής και τις μόνιμες αντιθέσεις της, να μπερδεύουν τα πράγματα, να τα πλαστογραφούν».

1 σχόλιο: