Σελίδες

28 Ιαν 2011

Πέρι κατάργησης πανεπιστημιακού ασύλου

Αναδημοσίευση από faros's weblog

Έγραφα προχθές στο σχετικό άρθρο μου:

“Αποφάσισαν, προφανώς κατόπιν “εντολών” (άραγε με τι αντίτιμο) των “κύκλων” εκείνων που απεργάζονται σχέδια κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου …”

Και, δικαιώθηκα, πλήρως !
Άνοιξε ήδη μια εκτεταμένη συζήτηση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κυρίως από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που φυσικά, έχει και την πλήρη συμπαράσταση των γνωστών παπαγαλακίων – δημοσιογράφων και πολιτικών κομμάτων.

 Για να πούμε λίγα λόγια για το Πανεπιστημιακό Άσυλο.
Μιλάμε για τον Νόμο 1268 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 87 στις 16 Ιούλη του 1982, το Άρθρο 2.
Ας δούμε συγκεκριμένες παραγράφους του νόμου αυτού, με τα σχετικά σχόλια.

Άρθρο 2 παράγραφος 5 :
Το Πανεπιστημιακό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους των ΑΕΙ και συνίσταται στην απαγόρευση επέμβασης της δημόσιας δύναμης στους χώρους αυτούς χωρίς την πρόσκληση ή άδεια του αρμόδιου οργάνου του ΑΕΙ, όπως αναφέρεται στη συνέχεια.

α. Η άποψη που εκφράζεται από την κυβέρνηση (και όχι μόνο) ότι το Άσυλο δεν είναι “οριοθετημένο” είναι εντελώς αποπροσανατολιστικό. Το άρθρο το λέει καθαρά. Οι χώροι των ΑΕΙ – ούτε οι δρόμοι ούτε τα … απέναντι πεζοδρόμια ούτε τίποτα !
β. Η άποψη ότι δεν μπορεί να επέμβει η αστυνομία είναι λανθασμένη. Μπορεί και παραμπορεί. Αν, φυσικά, δοθεί η άδεια από το σχετικό όργανο των ΑΕΙ. Τι πιο απλό τι πιο καθαρό !

Άρθρο 2 παράγραφος 7 :
Επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του αρμόδιου οργάνου του ΑΕΙ, επιτρέπεται μόνον εφ΄ όσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.

α. Τι μας λέει λοιπόν εδώ ο νομοθέτης ; Ότι όταν γίνονται παραβατικές πράξεις (π.χ. κάψιμο, καταστροφή περιουσίας, απειλές κατά τις ζωής κλπ.) η αστυνομία μπαίνει μέσα και καταργεί το Άσυλο χωρίς καν άδεια από το όργανο του ΑΕΙ !

Άρθρο 2 παράγραφος 4 :
Για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ελεύθερης επιστημονικής αναζήτησης και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αναγνωρίζεται το Πανεπιστημιακό Άσυλο.

Εδώ είμαστε λοιπόν !
α. Το Άσυλο κατοχυρώνει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες
β. Το Άσυλο κατοχυρώνει την ελεύθερη επιστημονική αναζήτηση
γ. Το Άσυλο κατοχυρώνει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών

Συμπέρασμα:
Όσοι μιλούν για κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, καθόλου δεν έχουν στο νου τους να προστατεύσουν δήθεν τα Πανεπιστήμια ή τους φοιτητές ή τους εργαζόμενους σ΄αυτά.
Καθόλου δεν τους έπιασε ο πόνος για τις καταστροφές που κάνουν οι γνωστοί – άγνωστοι κάθε φορά ή γενικά τα επεισόδια.
Βασικός και μόνιμος εδώ και πολλά χρόνια – ίσως κι από την άλλη μέρα του 1982 – στόχος τους είναι να βάλουν στο χέρι την πανεπιστημιακή κοινότητα, να οδηγήσουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της παροχής γνώσεων, της στοχοποιημένης γνώσης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Στην ουσία θέλουν να καταργήσουν την ίδια την σκέψη !

Μια προειδοποίηση: Δεν θα σας περάσει …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου