Σελίδες

13 Δεκ 2010

Ο μαρξισμός και η κρίση του καπιταλισμού...

Του Sean Sayers
Μετάφραση: Μ. Κοντ.

Από το 2007, ο καπιταλισμός διέρχεται τη μεγ αλύτερη κρίση του από τη δεκαετία του ΄30 ή ίσως και νωρίτερα. Το 2008, το τραπεζικό σύστημα σώθηκε από την κατάρρευση (τουλάχιστον προς το παρόν) μόνο κατόπιν εκτεταμένης κυβερνητικής παρέμβασης στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες χώρες. Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο έπεσαν κατακόρυφα. Κατόπιν η κρίση επεκτάθηκε και στην «πραγματική οικονομία». 
Μια μακρά και βαθιά περίοδος ύφεσης ακολούθησε. Ο καπιταλισμός, λέγεται συχνά, βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευσης.
Λίγοι οικονομολόγοι και πολιτικοί προέβλεψαν αυτές τις εξελίξεις. Η μεγάλη έκρηξη που οδήγησε σε αυτές τους έκανε να εφησυχάσουν με την πεποίθηση ότι ο κύκλος της ανάπτυξης που ακολουθείται από ύφεση είχε επιτέλους ξεπεραστεί. 
Μόνο μια προσωπικότητα δεν θα εκπλησσόταν από αυτή την εξέλιξη: ο Μαρξ.

Παπαριές Φασίστα Πάγκαλου.

Δεν υπάρχει μέρα που να μην ακούσουμε και μια καινούργια παπαριά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Με το θράσος που χαρακτηρίζει τονΠάγκαλο βγήκε και είπε σήμερα ότι αυτοί που αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική είναι οι «προνομιούχοι» που δεν θέλουν να χάσουν τους υψηλούς μισθούς που «αδίκως έχουν αποκτήσει» (!!!). (Δέστε το βίντεο).

Αναγκάζονται σε απεργία πείνας για να πάρουν αυτά που τους χρωστάνε!

Σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει από την Παρασκευή, 35 μετανάστες μπροστά από τη Νομαρχία Ιωαννίνων, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ζητώντας να πληρωθούν για τα δεδουλευμένα μηνών. Οι ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων στα οποία εργάζονταν 10 ώρες την ημέρα τους είχαν εγκαταλείψει εκεί χωρίς να τους πληρώσουν τα 20 ευρώ την ημέρα που είχαν συμφωνήσει.
Οι μετανάστες από Σενεγάλη και Πακιστάν εργάζονταν στα θερμοκήπια της «Κ. Ε. Τζαρτζούλης Α.Ε.» στο Καλπάκι Ιωαννίνων και ζητούν να λάβουν τα συνολικά 65.000 ευρώ σε μεροκάματα για εργασία πολλών μηνών που τους χρωστά ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Κρίτωνας Τζαρτζούλης. Ο ίδιος όμως έχει εξαφανιστεί.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ


Τώρα είναι ώρα ευθύνης για κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο, για κάθε νέα και νέο.

Κανένας δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί τα νέα βάρβαρα μέτρα που καταδικάζουν εμάς και τα παιδιά μας στη φτώχεια, την ανεργία, την ανασφάλεια. 
Πάρε θέση στον αγώνα μαζί με το ΠΑΜΕ. 
Όλοι στην απεργία και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 15 Δεκέμβρη. 
Να δώσουμε πρώτη δυνατή, ταξική, περήφανη απάντηση στην κυβέρνηση, τους επιχειρηματίες. Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. 

Εργα και μέρες Πάγκαλου

Κάποιες από τις πλούσιες δραστηριότητες του αντιπροέδρους της "σοσιαλιστικής" κυβέρνησης του ΓΑΠ