Σελίδες

20 Νοε 2010

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ VS ΤΡΟΪΚΑΣ


Για τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν έχουμε και την καλύτερη άποψη, αλλά δεν είναι στιγμή να το συζητήσουμε αυτό. Κρατάμε όμως τις μεγαλοστομίες και τις αγωνιστικές κορόνες που ακούσαμε σήμερα (δέστε το βίντεο) από αυτούς, και την ενέργεια τους να ματαιώσουν την συνάντηση που είχε προγραμματιστεί μεταξύ Μπιρμπίλη και αντιπροσωπία της τρόικας. 
Και μόνο πάντως που άφρισαν από το κακό τους τα παπαγαλάκια του Αλαφούζου στον τηλεοπτικό Σκάι γ’ αυτές τις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αξίζει τον κόπο να τους πούμε ένα μπράβο. Μένει φυσικά να δούμε αν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν δημόσια.
 ΣΥΝΕΧΕΙΑ :ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ VS ΤΡΟΪΚΑΣ

Το ελληνο-ιρλανδικό «θαύμα»


Τον θυμάστε τον «κέλτικο τίγρη της οικονομίας»; Ετσι αποκαλούσαν την Ιρλανδία στο ΠΑΣΟΚ επί εποχής Σημίτη.
*
Μετά ήρθε η ΝΔ. Ηταν τότε, το 2007, που ο υπουργός οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στο Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, δήλωνε:
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Ιρλανδία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συχνά τίθεται το δίλημμα σχετικά με το ποιο οικονομικό μοντέλο είναι το πιο κατάλληλο: είναι εκείνο που προβλέπει υψηλή φορολογία και υψηλές δημόσιες δαπάνες ή είναι εκείνο που επιδιώκει μικρότερο κράτος με χαμηλότερη φορολογία; Πιστεύω ότι στην περίπτωση της χώρας μας πρέπει να ακολουθήσουμε τη δεύτερη κατεύθυνση», ήταν τα λόγια του κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος σε άλλες δηλώσεις, αυτή τη φορά στο ΙΟΒΕ, δεν είχε αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών:
«Ενα μοντέλο που θεωρώ ότι είναι πολύ κατάλληλο για να το μελετήσει κάποιος στα ελληνικά πλαίσια, είναι αυτό της Ιρλανδίας», τόνιζε...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...


Το έλλογο, το άλογο και ο δεξιός ραγιαδισμός
ΚΟΙΤΑΖΩ ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του Ηλία Μαγκλίνη στην «Καθημερινή» της 17ης Νοέμβρη: «Σοβαρό πρόβλημα» της Ελλάδας, γράφει εκεί ο αρθρογράφος, είναι, μεταξύ των άλλων, ότι στη χώρα αυτή υπάρχει «μία Αριστερά παράλογη, που συμβάλλει στη χειροτέρευση της κατάστασης. Η ελληνική Αριστερά έχει παραμείνει στη δεκαετία του '70, είναι η πιο αναχρονιστική Αριστερά της Ευρώπης»! Δικαίως, λοιπόν, ο αρθρογράφος, και μαζί του σύσσωμος ο ελληνικός αστισμός, αναζητά μία «έλλογη Αριστερά» που θα βοηθήσει την αστική τάξη να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ειλικρινά τρομαγμένος από τη διαπίστωση του κομμουνιστικού μου παραλογισμού και ενός αναχρονισμού που με κρατά δέσμιο της νεότητάς μου, καθηλωμένο στα χρόνια του '70, έστρεψα ευθύς το βλέμμα στο χώρο της «λογικής και σύγχρονης Δεξιάς». Κοίταξα το Δελτίο Καθαρών Δανειακών Αναγκών της Κεντρικής Κυβέρνησης που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας για τον Οκτώβρη του 2010.

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ Φόβος για την κρίση και τη δύναμη του λαού


Μεγαλώνει η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ιρλανδία και στις άλλες χώρες του ευρώ
Με εκκλήσεις και ευχολόγια προσπαθεί το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου να εξευμενίσει τις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, στη δίνη μιας οξύτατης καπιταλιστικής κρίσης, που όπως όλα δείχνουν κυοφορεί σημαντικές και απρόβλεπτες μέχρι σήμερα εξελίξεις.
   Μιλώντας χτες σε συνέδριο που διοργανώνει η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα στη Φρανκφούρτη, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος - Καν, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει «μια στρατηγική κοινής ανάπτυξης», εκτιμώντας ότι «η συνεργασία αναπτύσσεται βραδέως» και ότι «ένα ενιαίο ευρωπαϊκό όραμα απουσιάζει στην πράξη σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική πολιτική, στις εσωτερικές ανισορροπίες και στην αγορά εργασίας».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι «μετά την κρίση η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να παραμείνει ίδια με πριν». Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ευρωζώνη, παραδέχτηκε ότι «τα εθνικά συμφέροντα μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με αυτά της Ευρωζώνης στο σύνολό της» και κάλεσε τα μέλη της νομισματικής ένωσης να «εργάζονται από κοινού» και να αντιλαμβάνονται ότι όσο η Ευρωζώνη διευρύνεται, τόσο πρέπει να μοιράζονται και τις ευθύνες.

Εχθρός του ΝΑΤΟ οι «ακραίες πολιτικές θέσεις»!


Τα λαϊκά κινήματα στοχοποιεί η λυκοσυμμαχία, όπως διαβεβαίωσε με δήλωσή του ο Γ. Παπανδρέου
Τον απροκάλυπτο προσανατολισμό του ΝΑΤΟ στην καταστολή των λαϊκών κινημάτων, επιβεβαίωσε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με δήλωσή του μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου στη Λισαβόνα. Με κυνικό τρόπο και εκφράζοντας πλήρως τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας, δήλωσε ότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ έρχεται ανάμεσα στα άλλα να αντιμετωπίσει και τις«ακραίες πολιτικές θέσεις και τα κινήματα ανά τον κόσμο»!

«αντιπυραυλική ασπίδα»

Εξελίξεις επικίνδυνες για το λαό
   Η συζήτηση για την αποκαλούμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με αφορμή και τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στη Λισαβόνα, φέρνει στην επιφάνεια τις συνέπειες που έχει για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας η ενσωμάτωση της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά δόγματα και σχεδιασμούς. Η «αντιπυραυλική ασπίδα» έχει καθαρά επιθετικό προσανατολισμό. Αντανακλά το στρατηγικό σχεδιασμό των ιμπεριαλιστικών επιτελείων για ενιαίο χώρο «άμυνας και ασφάλειας», χωρίς εθνικά όρια, που θα καλύπτει τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και θα έχει ως πεδίο δράσης ολόκληρο τον πλανήτη. Ο σχεδιασμός αυτός συνοδεύεται με αλλαγές στη δομή διοίκησης και στη δομή δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας, με κατάργηση και συγχώνευση στρατηγείων ανά τον κόσμο, με ανακατατάξεις στον επιχειρησιακό έλεγχο περιοχών, όπως το Αιγαίο.

Στις 24 Νοέμβρη οι φοιτητές και οι σπουδαστές στο δρόμο


   Σε εξορμήσεις μέσα και έξω απ' τις σχολές προχωρούν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στην Αθήνα, για την επιτυχία τουσυλλαλητηρίου ενάντια στο νόμο πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, στις 24 Νοέμβρη, στις 12 ώρα το μεσημέρι, στην Ομόνοια. Προχτές, έγινε σύσκεψη Επιτροπών Αγώνα, Συλλόγων, για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου και κατέληξαν στην πρόταση πάλης προς όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, η οποία θα συζητηθεί στις Επιτροπές Αγώνα και θα προταθεί στις Γενικές Συνελεύσεις που θα γίνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη. Επίσης, τη Δευτέρα το ΜΑΣ αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου.
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών λέει «"Οχι" στο "μνημόνιο διαρκείας" κυβέρνησης - ΝΔ- ΕΕ - ΔΝΤ», «"Οχι" στο "μνημόνιο της Παιδείας". Δράση και Οργάνωση για την Ανατροπή». Στην πρόταση πάλης του ΜΑΣ τονίζεται: 

Καμιά ανοχή


Ηδη αμέσως μετά την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού, τα αστικά ΜΜΕ άρχισαν να βλέπουν φως στην προοπτική της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σε ένα ζήτημα εστίασαν. Τις πρώτες φοροαπαλλαγές. Σε κλάδους οικονομίας (τουρισμός) και στην αγορά πρώτης κατοικίας. Το ζήτημα της δραστικής φοροαπαλλαγής του κεφαλαίου είναι έντονο ως διεκδίκηση των κεφαλαιοκρατών για να κάνουν επενδύσεις. Ηδη έχουν εξασφαλίσει ένα γόνιμο περιβάλλον με τη δημιουργία του φθηνότερου από ποτέ εργαζόμενου, με μισθούς πείνας, με εργοδοτικές εισφορές επιδοτούμενες, με ωράρια εργασίας - λάστιχο, με την ανεργία να καλπάζει. Ο προϋπολογισμός δίνει κίνητρα και με την απελευθέρωση των αγορών, τις ιδιωτικοποιήσεις, την παράδοση του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Τους δίνει κίνητρα και ο αναπτυξιακός νόμος. Διεκδικούν περισσότερα γιατί είναι αχόρταγοι, και πάντως λόγω κρίσης απαιτούν να τους ξελασπώσει το κράτος, να ελαττώσουν όσο γίνεται τις συνέπειες από την καταστροφή μέρους του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, καταστρέφουν την εργατική δύναμη (ανεργία, φτηνοί εργάτες). Καταδικάζουν το λαό οριστικά στη φτώχεια, στην εξαθλίωση. Καμία ανοχή, καμία συναίνεση. Εδώ και τώρα να διαμορφωθεί παντού λαϊκό μέτωπο πάλης και αντεπίθεσης για την προστασία των ανέργων, των χαμηλοαμειβόμενων, της λαϊκής οικογένειας. Για την απόκρουση της βαρβαρότητας. Για τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ της λαϊκής εξουσίας, για δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού και όχι των μονοπωλίων.