Σελίδες

15 Νοε 2010

17 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ,ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ/ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ



Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού



Μπορεί κάποιοι να βιάστηκαν στη αρχή των συγκεντρώσεων της 15ης Νοέμβρη να πουν ότι ήταν «μικρές». Ήθελαν να προετοιμάσουν το έδαφος της απογοήτευσης για τη μεγάλη διαδήλωση της 17ης Νοέμβρη και να μας βεβαιώσουν ότι μετά τον εικονικό θρίαμβο των εκλογών της αποχής και του άκυρου, ο κόσμος αποδέχτηκε την ασκούμενη πολιτική! 



Ο κόσμος όμως τους διέψευσε. Μεγάλα ποτάμια οι δυο διαδηλώσεις , σαν επερχόμενη οργή του λαού, έδωσαν το έναυσμα για νέες κινητοποιήσεις και νέους αγώνες για το διάστημα που έρχεται. 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΝΑ "ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ" ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ...



Διατρανώνουμε τη λαϊκή αντίθεση στα άγρια μέτρα που πήραν, 
  στα χειρότερα που φέρνουν κυβέρνηση - τρόικα.           
  Διεκδικούμε σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα. 
  Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ???

Συμφωνα με τα αποτελεσματα, περιφερειαρχης Αττικης ειναι ο Σγουρος 
με την ψηφο του 15% των εγγεγραμενων ψηφοφορων!
(Ψηφισε το 43% των εγγεγραμενων,το 16% απο αυτους εριξε ακυρο και λευκο).
Περιφερειαρχης Κεντρικης Μακεδονιας ο Ψωμιαδης, με το 21% των 
εγγεγραμενων ψηφοφορων.
Δημαρχος Αθηναιων ο Καμινης με το 12% των εγγεγραμενων ψηφοφορων.
Δημαρχος Θεσσαλονικης ο Μπουταρης με το 18% των εγγεγραμενων ψηφοφορων. 
Και τα υπολοιπα αποτελεσματα καπως ετσι ειναι.
Σκεψου λοιπον,το οτι δεν πηγες να ψηφισεις γιατι ησουν αγανακτισμενος,ποιον εξυπηρετησες.
Την αποχη την θελουν,γιατι αν δεν συμμετεχεις,δεν τους αποτρεπεις  απο το να σου καθησουν στο σβερκο!!
Μονη λυση η συμμετοχη,να κλεισουμε τις τηλεορασεις και να ειμαστε εκει που πρεπει,με οποιον τροπο μπορουμε να προσφερουμε,και το παραμικρο κατι ειναι μπροστα στην απαθεια και την αποβλακωση.
Ας μην τους δωσουμε αλλες χαρες,συμμετοχη παντου οπως μπορουμε,και οσο περισσοτεροι πιο πολλα θα μπορεσουμε!!
ΑΠΟ : sfendoni

Στα επίπεδα του 1967 οι δραστηριότητες του κατασκευαστικού κλάδου


   Ίσως πρόκειται για τον οικονομικό κλάδο, που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες απο την καπιταλιστική κρίση τα τελευταία χρόνια.
 Οι οικοδομικές δραστηριότητες στην κυριολεξία έχουν παγώσει, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οδηγούμαστε σε χαμηλό 43ετίας όσον αναφορά τον οικοδομικό όγκο, που προκύπτει από την έκδοση οικοδομικών αδειών, για το 2010. 

Σαν σήμερα,15/11/1973,οι φοιτητές κλείνονται στο Πολυτεχνείο και καλούν το λαό σε εξέγερση


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.
Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.

ΑΠΟΧΗ – ΑΚΥΡΟ – ΛΕΥΚΟ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ Β' ΓΥΡΟΥ!


ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΩΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Η ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ! 
 
   Μια μεγάλη φαρσοκωμωδίαπαίχτηκε χτες το βράδυ στα περισσότερα κανάλια, που επί ώρες χειραγωγούσαν τον ελληνικό λαό με«ανύπαρκτα» αποτελέσματα!

   Οι  περισσότεροι των «τηλεαστέρων» παρουσίαζαν τα αποτελέσματα ως αναμέτρηση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ – ΝΔ (πάει περίπατο η Αυτοδιοίκηση!), αγνοώντας σκοπίμως το πλέον ουσιώδες στοιχείο ιδιαίτερα του β' γύρου των εκλογών.
   Και αυτό το θεμελιώδες στοιχείο αναφέρεται στο γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν προσήλθε στις κάλπες ή επέλεξε το λευκό και το άκυρο!

   Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι στην Περιφέρεια Αττικής η αποχή έφτασε το 61% των εγγεγραμμένων, ενώ τα άκυρα και λευκά ξεπέρασαν το 16,1% επί τωνψηφισάντων και το 6,8% επί των εγγεγραμμένων!

Μεγάλα ανταλλάγματα των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Ακόμη περισσότερα ανταλλάγματα προς το Ισραήλ φέρεται να εμφανίστηκε ως διατεθειμένη να προσφέρει η Ουάσιγκτον προκειμένου να εκμαιεύσει το ελάχιστο: την παράταση του εποικιστικού μορατόριουμ για άλλες 90 ημέρες, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί, έστω και τυπικά, η προϋπόθεση που θέτει η παλαιστινιακή πλευρά για να επανέλθει στο τραπέζι των άμεσων συνομιλιών, για τις οποίες πιέζει ασφυκτικά η αμερικανική ηγεσία. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο επιστρέφοντας από τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια όλης της τελευταίας βδομάδας.
Στο «πακέτο πρωτοβουλιών» που διατυπώθηκε από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, η Χίλαρι Κλίντον φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσέφερε στο Ισραήλ την αμερικανική δέσμευση ότι η Ουάσινγκτον θα μπλοκάρει, με κάθε τρόπο, κάθε, σε βάρος του, απόφαση του ΟΗΕ, αλλά και σειρά εγγυήσεων άμυνας και ασφάλειας.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΙΚΑΡΙΑΣ

Το ψηφοδέλτιο που στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, εφοπλιστές - ιδιοκτήτες ΜΜΕ, συγκέντρωσε ποσοστό 53%. Ο λαός της Ικαρίας, τους ανάγκασε να αποκαλυφθούν και να δείξουν ότι είναι φορείς της ίδιας εχθρικής, για τα λαϊκά συμφέροντα, πολιτικής.
Με ψηλά το κεφάλι συνεχίζει να βαδίζει ο ικαριώτικος λαός. Αργά το βράδυ, τα ποσοστά του β' γύρου έδειξαν να «κλείνουν» περίπου στο 47% για το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, ενώ το κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 53%.
Ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με υποψήφιο δήμαρχο τον Στ. Σταμούλο έδωσε τη μάχη του β' γύρου με αποφασιστικότητα και πείσμα. Μία μάχη από την οποία ο συνδυασμός που στηρίζει το ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ηττημένος. Αυτό το μαρτυρούν το ίδιο το ποσοστό που συγκέντρωσε, αλλά και οι πρωτόγνωρες συνθήκες για το νησί, και γενικότερα, κάτω από τις οποίες δόθηκε ο προεκλογικός αγώνας.

'Η θα χρεοκοπήσει ο λαός ή η πλουτοκρατία.


   Η συζήτηση γύρω από το θέμα επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους ή επαναδιαπραγμάτευσής του ακούγονταν όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα. Χτες, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Θέμα», ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, γιατί η κυβέρνηση εξασφάλισε «αξιοπιστία».
Βεβαίως, όσο και αν διαψεύδεται από την κυβέρνηση η επαναδιαπραγμάτευση αποπληρωμής του χρέους (είναι λίγο διαφορετικό η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αν όντως είναι αλήθεια), εντούτοις πληθαίνουν οι αναλύσεις που θέλουν να τεκμηριώσουν ότι είναι αναπόφευκτο.
 Μάλιστα, υπάρχουν και φωνές που λένε ότι θα ανακουφίσει με μια έννοια την όποια κυβέρνηση, αφού στα κρατικά ταμεία θα υπάρχει χρήμα για την ανάπτυξη! Δηλαδή, για να δοθεί στο κεφάλαιο. Βεβαίως, στο δίλημμα αναδιαπραγμάτευση ή όχι του χρέους, είναι αποπροσανατολιστικό για το λαό, αφού είτε έτσι είτε αλλιώς πάλι ο λαός θα το πληρώσει.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ...



  Διατρανώνουμε τη λαϊκή αντίθεση στα άγρια μέτρα 
  που πήραν, 
  στα χειρότερα που φέρνουν κυβέρνηση - τρόικα.           
  Διεκδικούμε σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα. 
  Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ


Από τον "Ριζοσπάστη".

Η μετεξέλιξη της λυκοσυμμαχίας σε παγκόσμιο στρατιωτικοπολιτικό χωροφύλακα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, συζητιέται στις 19 και 20 Νοέμβρη στη ΛισαβόναΣτις 19 και 20 Νοέμβρη, οι 28 ηγέτες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ θα επικυρώσουν στη Λισαβόνα το νέο στρατηγικό δόγμα της λυκοσυμμαχίας, 60 χρόνια μετά την ίδρυση του ΝΑΤΟ και δέκα χρόνια μετά τη διακήρυξη του 1999 στην Ουάσιγκτον.

Η ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνει ακόμα ζητήματα δομής και λειτουργίας του ΝΑΤΟ, χρηματοδότησης των διαφόρων κατοχικών αποστολών και προγραμμάτων. Ωστόσο, σε κεντρικό ζήτημα έχει αναδειχθεί αυτό της αποκαλούμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας», σε ευθεία συνάρτηση με τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Με βάση το νέο του στρατηγικό δόγμα, το ΝΑΤΟ θεσμοθετεί το ρόλο του ως παγκόσμιου χωροφύλακα για την προστασία των στρατιωτικοπολιτικών δομών του ιμπεριαλιστικού συστήματος και των συμφερόντων των πολυεθνικών μονοπωλίων. Είναι το δόγμα «ΝΑΤΟ 3», μετά το «ΝΑΤΟ 1», που ήταν ο στρατιωτικός συνασπισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενάντια στην τότε ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, και το «ΝΑΤΟ 2», της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, που ακολούθησε την καπιταλιστική παλινόρθωση.

Η «στρατηγική του ΝΑΤΟ, ως πολιτικοστρατιωτικού οργανισμού, στον 21ο αιώνα», όπως αυτή εξειδικεύεται για τη δεκαετία 2010 - 2020, αποβλέπει στην εδραίωση του παγκόσμιου επεμβατικού ρόλου των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους και δίνει έμφαση στην προληπτική επέμβαση για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης «απειλής», στοχοποιώντας ευθέως τους

Κρίση νομιμοποίησης του αστικού πολιτικού συστήματος





Του Γ.Γ.  Από : ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

   Εχει ταρακουνήσει πάρα πολλούς η αντίδραση  του κόσμου να γυρίσει την πλάτη του σε όλο το αστικό πολιτικό προσωπικό επιλέγοντας την αποχή από τις κάλπες. Μέχρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τους βγήκε για να κάνει «ντα» τους πολίτες που έφτυσαν με την αστική πολιτική σκηνή.


Θεσμικό ρόλο έχει ο Κ. Παπούλιας και σε αντίθεση με τα αστικά κόμματα θεώρησε χρέος του να εκφράσει τους φόβους του για τη βαθύτατη κρίση νομιμοποίησης του αστικού πολιτικού συστήματος στο σύνολό του, που εκδηλώθηκε με την στάση των πολιτών της δυο Κυριακές των αυτοδιοικητικών εκλογών. (Το πολιτικό προσωπικό δεν τόλμησε κάτι τέτοιο, όπως ο Κ. Παπούλιας που «μέμφθηκε» τους ψηφοφόρους που δεν προσήλθαν στις κάλπες.  Ακόμα και ο Πάγκαλος έφτασε να μιλάει «για κρίση του πολιτικού συστήματος», ενώ ακούσαμε απ’ τα χαζοκούτια δεκάδες πολιτικάντηδες να δηλώνουν «προβληματισμένοι», χαρακτηρίζοντας «πολιτική στάση» την επιλογή των πολιτών που έκαναν αποχή ή ψήφισαν λευκό-άκυρο).

Γιατί ανησυχούν οι αστοί


   Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών του α' γύρου και η δικομματική διεκδίκηση περιφερειών και δήμων στο β' γύρο τροφοδότησαν την κυβερνητική προπαγάνδα με την αγωνιώδη προσπάθεια να πείσει πως δε θα φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα. 
Από τη μια μεριά, επιμένει όλο το οικονομικό της επιτελείο, ο πρωθυπουργός και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, πως δε θα θίξουν άλλο εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά, από την άλλη, μιλούν για υστέρηση εσόδων και όχι ικανοποιητική μείωση εξόδων. 
Βεβαίως, όλο και εμφανίζονται εκτιμήσεις ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι αναπόφευκτα. 
Αλλωστε, εκτός από τον κ. Γιούνκερ, που μίλησε γι' αυτά, η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι δε θα θίξει μισθούς και συντάξεις.
 Επομένως, μπορεί και να πάρει άλλα επαχθή μέτρα. Και αυτό σε σχέση με τους μισθούς δεν ευσταθεί.