Σελίδες

8 Νοε 2010

Αποχή-Γοητευτική, πλανεύτρα και λάθος

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : βραχόκηπος

Διάβασα αυτές τις μέρες πολλά πραγματικά υπέροχα ποστ που καλούν σε αποχή. Σε ένα ύφος μάλιστα εντονα λογοτεχνικό ή δημοσιεύοντας τρομερά ποιήματα του Τίτου Πατρίκιου , της Κατερίνας Γώγου κ.α. κάνουν πραγματικά αίσθηση.
Αν δεν το ειχα σκεφτεί καλά ομολογώ πως θα κινδύνευα να πεισθώ πως η μόνη "επαναστατική" πράξη είναι η αποχή. Πόσο μάλλον αφού από πολύ νωρίς, μήνες πριν είχα την άποψη οτι πράγματι η αποχή θα μπορούσε να είναι μια έκφραση διαμαρτυρίας και μάλιστα πολύ ισχυρής αν συμφωνούσαν σε αυτό όλες ή τέλος πάντων οι περισσοτερες και μεγαλύτερες δυνάμεις της Αριστεράς.
Κι όμως είναι τόσο λάθος όσο δεν λέγεται. Και εξηγούμαι.
Εννοείται πως οι εκλογές και η συμμετοχή σε αυτές δεν είναι το Α και το Ω της δημοκρατίας σε ένα αστικό καθεστώς. Οι πρακτικές υπονόμευσης της θέλησης του λαού και οι τρόποι εκβιασμού και αρπαγής της ψήφου του είναι τόσο μελετημένες που φέρνουν πάντα αποτέλεσμα.

Στην εποχή μάλιστα της τηλεοπτικής δημοκρατίας που περνάμε η διαμόρφωση της άποψης της κοινης γνώμης έχει γίνει πραγματική επιστήμη ειδικά στην "ΔΝΤ εποχή" όπου χωρίς αμφιβολία, κάποιοι πληρώνονται αδρά γι αυτό.

Με νέα ορμή, μαζικά στους δρόμους στις 15 Νοέμβρη



Η ανάγκη να διαδηλώσουν χιλιάδες τη Δευτέρα με το ΚΚΕ, είναι σήμερα διπλά επιβεβλημένη από τις εξελίξεις.


Με εφόδιο και το χτεσινό αποτέλεσμα των εκλογών, χιλιάδες μέλη, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ, παράλληλα με τον εκλογικό αγώνα του δεύτερου γύρου, ρίχνονται από σήμερα στη μάχη για να πλημμυρίσουν τη Δευτέρα, 15 του Νοέμβρη, οι δρόμοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΚΚΕ.
Εκείνη τη μέρα, φτάνει στην Ελλάδα η τρόικα, για να συζητήσει με την κυβέρνηση τα νέα μέτρα σε βάρος του λαού. Στην Αθήνα, η μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος,στις 6 το απόγευμα. Στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 7 μ.μ.
Η ανάγκη να διαδηλώσουν χιλιάδες τη Δευτέρα με το ΚΚΕ, είναι σήμερα διπλά επιβεβλημένη από τις εξελίξεις. Πρώτον, για να βρει αποφασιστική συνέχεια το βήμα που έγινε χτες στην κάλπη, να δείξουν τη δύναμή τους και στο δρόμο όσοι συμπορεύτηκαν με το ΚΚΕ στις εκλογές.

Μεγάλες κοινητοποιήσεις στην Γαλλία

Στους δρόμους κατέβηκαν, και πάλι, το Σάββατο, για όγδοη φορά, οι Γάλλοι εργαζόμενοι διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο νομοσχέδιο ισοπέδωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο, πλέον, βρίσκεται στην τελική φάση της μετατροπής του σε νόμο του κράτους, αφού αναμένεται μόνο η έγκριση του Συνταγματικού Συμβουλίου. Η συμμετοχή στο πανεθνικό συλλαλητήριο του Σαββάτου ήταν σαφώς μειωμένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες, αλλά και κυμάνθηκε, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στο 1,2 εκατομμύρια διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα.
Σήμερα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν εκ νέου για να εξετάσουν τρόπους περαιτέρω συνέχισης της δράσης τους. Ομως, οι πιθανότητες κατάληξης σε μια κοινή απόφαση, όπως φαινόταν μέχρι χθες, δεν ήταν πολλές. Η ηγεσία της CGT, που δέχεται μεγάλες πιέσεις από την βάση, τάσσεται υπέρ της πραγματοποίησης και νέων απεργιών σε συνδυασμό με την ανάληψη και άλλων εναλλακτικών δράσεων διαμαρτυρίας, επιμένοντας ότι η πίεση των εργαζομένων προς την κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει και ότι μπορεί πάντα να επιτευχθεί απόσυρση του νομοσχεδίου.
Αντίθετα, για αναγκαιότητα «σταδιακής υποβάθμισης» του στόχου απόσυρσης του εν λόγω νομοσχεδίου και αναζήτησης νέων μορφών πάλης, φέρονται να μιλούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις CFDT (που βρίσκεται πιο κοντά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα), η «χριστιανοδημοκρατική» CFTC, και η Unsa, που δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο της εκπαίδευσης και επηρεάζεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα.
Μέχρι χθες, πάντως, στελέχη της CGT δήλωναν ότι θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, ακόμη και αν χρειαστεί να διαλυθεί η «διασυνδικαλιστική» επιτροπή.

Κόπτεται για το δίκιο του επιχειρηματία


Χτες, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΤΕΡ» ο ποιητής - συγγραφέας Γ. Κακουλίδης καλεσμένος στο πάνελ ως στέλεχος της «Δημοκρατικής Αριστεράς», λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, δήλωσε: «Είμαστε η αριστερά της ευθύνης και ζητάμε μερίδιο, να συνδιαχειριστούμε (...) Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θεωρεί ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη μόνο, είναι και του επιχειρηματία...». Αν και γνωστό αυτό που είπε, το καταγράφουμε για εκείνον τον κόσμο που δεν το άκουσε και που ενδεχομένως έχει αυταπάτες για το ρόλο του κομματιού που αποσπάστηκε απ' τον ΣΥΝ, με επικεφαλής τον Φ. Κουβέλη. 
Αυτό που ευθαρσώς ομολογούν είναι ότι αυτό το σύστημα θέλουν να υπηρετήσουν, δηλαδή το δίκιο του επιχειρηματία κεφαλαιοκράτη. 
Γιατί σ' αυτό το σύστημα δεν υπάρχει κανένας τρόπος να υπηρετηθούν και να ικανοποιηθούν συγχρόνως δύο «δίκια» διαμετρικά αντίθετα, που η ικανοποίηση του ενός προϋποθέτει το τσαλαπάτημα του άλλου.

Αθλια γκαιμπελική μεθόδευση ΝΕΤ


  
   Τα αστικά τηλεοπτικά ΜΜΕ, ιδιαίτερα η κρατική ΝΕΤ, ολόκληρο το Σαββατοκύριακο και, παρά το τυπικό με βάση τους αστικούς νόμους περί απαγόρευσης προπαγάνδας επηρεασμού των ψηφοφόρων, έκαναν τα πάντα, προκειμένου να εγκλωβίσουν τους ανθρώπους του μόχθου στην αστική πολιτική κινδυνολογώντας. Ετσι, η ΝΕΤ, το Σάββατο με πάνελ από δημοσιογράφους των αστικών ΜΜΕ και επικοινωνιολόγους, όπως ο κ. Σεφερτζής, σύμβουλος του πρωθυπουργού, προπαγάνδιζε τα ψευτοδιλήμματα της κυβέρνησης και του Γ. Παπανδρέου, ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πέρα από το μνημόνιο, ότι δεν έχει άλλη εναλλακτική επιλογή σήμερα ο λαός παρά μόνον ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
   Την Κυριακή η ΝΕΤ συνέχισε το ίδιο βιολί, αναπαράγοντας τον εκβιασμό της κυβέρνησης περί χρεοκοπίας και αστάθειας αν χάσει το ΠΑΣΟΚ, και ότι το μνημόνιο δεν το επιθυμεί τάχα ούτε η κυβέρνηση αλλά είναι αναγκαίο κακό, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα, με καλεσμένους στελέχη του ΠΑΣΟΚ και δημοσιογράφους άλλων αστικών ΜΜΕ. Εξοργιστική η επιδίωξη εκφοβισμού του λαού από την κρατική τηλεόραση. Το μνημόνιο είναι αναγκαίο καλό για τους καπιταλιστές και τις τράπεζες, που δανείζουν το κράτος. Το λαό τον έχουν χρεοκοπήσει. Γι' αυτό και ο λαός να βγει στο προσκήνιο, να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, σε αντιπαράθεση και ρήξη με την αστική πολιτική.

Και την επόμενη Κυριακή «Λαϊκή Συσπείρωση» παντού


Περίσσεψαν χτες βράδυ οι παγαποντιές για δήθεν αντιμνημονιακή ψήφο στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Ολοι τους με ένα στόμα, δημοσιογράφοι των αστικών ΜΜΕ (πλην ορισμένων εξαιρέσεων), εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καλλιεργούσαν σκόπιμα την προπαγάνδα για το πώς θα διαμορφωθούν τα στρατόπεδα σε δήμους και περιφέρειες, εκεί που την άλλη Κυριακή αναμετρούνται δικοί τους υποψήφιοι. Σκόπιμα η συζήτηση κατέληγε στο τι θα κάνει το ΚΚΕ για να θολωθεί με άθλιο τρόπο η πεντακάθαρη θέση του Κόμματος, που καλεί στο δεύτερο γύρο να συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα το βήμα που έκανε στον πρώτο γύρο και να ψηφίσει ξανά «Λαϊκή Συσπείρωση» παντού, να απεγκλωβιστούν ακόμη μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, να χάσουν και άλλους ψήφους στο δεύτερο γύρο, επιλέγοντας τον τρόπο που θα εκφράσουν την καταδίκη τους στους υποψηφίους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στα αναχώματά τους. Και όπου είναι συνδιασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης να υπερψηφιστούν.Η συγκεκριμένη προβοκατόρικη συζήτηση είναι σίγουρο ότι θα ενταθεί τις επόμενες μέρες και πρέπει ο λαός να έχει μάτια και αυτιά ανοιχτά. Τον φοβούνται γι' αυτό προσπαθούν να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ που δείχνει να κερδίζει λαϊκές συνειδήσεις, κέρδισμα που θα το θέσει στην υπηρεσία του λαού πολλαπλασιάζοντας τη δύναμή του. Την Κυριακή «Λαϊκή Συσπείρωση» παντού και τη Δευτέρα να μη λείψει κανείς από τα συλλαλητήρια του ΚΚΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μέρα που φτάνει στην Ελλάδα η τρόικα.

Για μια νέα αρχή αντίστασης - αντεπίθεσης


   Πολλή κουβέντα χτες στα τηλεοπτικά κανάλια για την αποχή στις εκλογές. 
Η ίδια κουβέντα έγινε και στις προηγούμενες τοπικές εκλογές του 2006 
(να θυμίσουμε ότι στο δήμο της Αθήνας έφτασε στο 50%), ενώ μόλις πέρσι, στις βουλευτικές εκλογές η αποχή προσέγγιζε το 30%, ενώ αντίστοιχα στις ευρωεκλογές του 2009 η αποχή έφτασε το 47,5% κι ούτε ίδρωσε το αυτί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι εύκολο να προσδιορίσει κανείς τους λόγους που κάθε λαϊκός άνθρωπος και κάθε νέος σταθμίζουν και επιλέγουν αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν. Ενα είναι σίγουρο. Οτι εκφράζει στάση που έχει μέσα της το στοιχείο της διαμαρτυρίας, όχι ενάντια στην πολιτική γενικά, αλλά ενάντια στην πολιτική που συνολικά ο λαός νιώθει στο πετσί του. Την κυρίαρχη αστική πολιτική, είτε αυτή εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ. 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...

Τι κατεύθυνση έδινε χτες, μέρα εκλογών, στους αναγνώστες της η «Ελευθεροτυπία»; Γράφει στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της: «Ο πρωθυπουργός απειλεί με εκλογές αν υπάρξει αντιμνημονιακή ψήφος. Ο Σαμαράς πυροβολεί το μνημόνιο που όμως θα διατηρήσει. Η τεμαχισμένη αριστερά ανέξοδα ξορκίζει. Το ΚΚΕ επιμένει αταλάντευτα στο μνημόνιο που έχει υπογράψει με τον ...Στάλιν. Μήπως όλοι τους έχουν εκπνεύσει χωρίς να το ξέρουν και έχουν φτάσει στα όρια του μνημό...συνου;». Δηλαδή; Ολοι ίδιοι είναι και όλοι ξεπερασμένοι. Ισοι και όμοιοι το ΚΚΕ με τους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που ματώνουν το λαό. Κι από κοντά και η γνωστή προβοκάτσια με τον Στάλιν. Αρα, λέει η «Ελευθεροτυπία», αποχή και αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Δηλαδή, ό,τι ακριβώς ζητάνε τα αφεντικά, ό,τι μεθοδεύουν τα επιτελεία της αστικής τάξης, μαζί με τα κόμματά τους. Για λογαριασμό αυτών έσκουζε χτες η «Ελευθεροτυπία» από το πρωτοσέλιδο άρθρο της.
****
Είχε και συνέχεια η «ανάλυση» της «Ελευθεροτυπίας» για το ΚΚΕ. Γράφει σε σχετικό «ρεπορτάζ»: «Τι θα χαροποιούσε την ηγετική ομάδα του Περισσού; Ενα κακό αποτέλεσμα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, η καταβαράθρωση της Δ.ΑΡ. και η εκλογική αποτυχία του Αλ. Αλαβάνου. Αν κάποιοι ίσως να περίμεναν αλλαγές την επόμενη μέρα στο εσωτερικό του κόμματος, θα χρειαστεί να περιμένουν. Οπως στο ποδόσφαιρο ισχύει το "ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις", το ίδιο κατ' αναλογία θα μπορεί να ισχυριστεί και ο Περισσός, "γραμμή που δικαιώνεται δεν αλλάζει..."». 

Οι τάσεις και οι αντιφάσεις του Καπιταλισμού, που οδηγούν στις κρίσεις ... Μέρος B'

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : http://redflyplanet.blogspot.com/
Αφού είδαμε στο Α' μέρος την θεωρητική προσέγγιση των εσωτερικών τάσεων και αντιφάσεων του Καπιταλισμού, ας παρακολουθήσουμε κάποιες από τις συνέπειες των αντίρροπων επεμβάσεων της αστικής τάξης, στις τάσεις αυτές ..... όπως αυτές πραγματοποιήθηκαν (και πραγματοποιούνται) στις ΗΠΑ, την Γερμανία και την Ελλάδα. Κυρίως θα ασχοληθούμε μέσω μιας σύντομης παρουσίασης, με την κατακόρυφη αύξηση της παραγώμενης υπεραξίας, μέσω της σταθεροποίησης και της μείωσης μισθών, όπως επίσης και με την "τόνωση" της περιορισμένης κατανάλωσης μέσω του ιδιωτικού και δημόσιου δανεισμού.



Η χρυσή μεταπολεμική εποχή

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και για τα επόμενα 20 χρόνια περίπου, οι ΗΠΑ και η αμερικάνικη αστική τάξη - οι μόνοι που δεν είχαν ζημιωθεί στο ελάχιστο, απο τις συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αντίθετα είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν μέσω του πολέμου, την κρίση του 1929 - είδαν την ζήτηση της βιομηχανικής τους παραγωγής να ανεβαίνει κατακόρυφα και τα αδιάθετα κεφάλαιά τους να βρίσκουν αποδοτικές διεξόδους μέσω της επανοικοδόμησης της Ευρώπης και του σχεδίου Μάρσαλ. Οι αμερικάνικες επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενες και την νομισματική συμφωνία του Βretton Woods (1944), ανέπτυξαν με ταχείς ρυθμούς τις παραγωγικές τους δυνάμεις και το εξωτερικό εμπόριο, με αποτέλεσμα η απασχόληση να γνωρίσει άνθιση, η ανεργία να διατηρηθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και τα αιτήματα των εργατικών κινημάτων για αυξήσεις μισθών να ικανοποιούνται σε ένα βαθμό, χωρίς βεβαίως να αντιστοιχούν απόλυτα, στην κατακόρυφη άνοδο της παραγωγικότητας των εργαζομένων, συνέπεια της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ψηφοδέλτιο που συγκρότησε το ΚΚΕ πανελλαδικά με ενιαία ονομασία στις περιφέρειες και στους δήμους μαζί με άλλους αγωνιστές που συμπορευτήκαμε στους αγώνες σημείωσε μεγάλη ανοδική πορεία παντού και στις περιφέρειες και στους δήμους και δικαιωματικά όπως ειπώθηκε από τους ειδικούς σχολιαστές το ΚΚΕ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που διαγράφει αισθητή ανοδική πορεία στη μάχη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Ξέρετε ότι από την αρχή, πολύ έγκαιρα δώσαμε γενικό πολιτικό χαρακτήρα στη μάχη των τοπικών εκλογών.
Καλέσαμε το λαό να καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για  τα πεπραγμένα τους πάνω από 20 χρόνια και αναμφισβήτητα μέσα σε αυτά τα πεπραγμένα είναι το μνημόνιο, τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν και ό,τι έχει να παρθεί από εδώ και μπρος.
Καλέσαμε το λαό σε συσπείρωση, πάλη, αντεπίθεση να αντιμετωπίσουμε επείγοντα προβλήματα αλλά και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις συνολικής ανατροπής αυτής της πολιτικής, δραστικής αλλαγής του πολιτικού συσχετισμού δύναμης. Ακούσαμε προηγουμένως τον πρωθυπουργό και θεωρούμε ότι δεν θέλησε, δεν μπόρεσε να καταλάβει τίποτα από το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο σαφώς κατά τη γνώμη μας περικλείει καταδίκη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και επίσης δεν περιλαμβάνει την ενίσχυση της ΝΔ, που να μπορεί να επαίρεται ότι ο αντιμνημονιακός της αγώνας είναι γνήσιος.  

ΑΝ ΤΟΛΜΑΕΙ Ο ΓΑΠ ΑΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ...

Σήμερα αρχιζει η αντίστροφη μέτρηση.
Σήμερα ο ελληνικός λαός με την ψήφο του έκανε την αρχή να γκρεμίσει το κράτος ΠΑΣΟΚ , την πολιορκία του υπάλληλου Παπανδρέου, τον φασισμό Παπανδρέου , τους υπηρέτες του αστικού συστήματος, τους λακέδες του τραπεζικού κεφαλαίου,τους βρυκόλακες των μικρομεσαίων με την περιβόητη φοροληστρική περαίωση, τους δοσίλογους, τους εκβιαστές, τους σύγχρονους Γκαιμπελς (Μ.Μ.Ε. και λοιπά λαμόγια) , τις κότες πρωθυπουργούς, γενικότερα άρχισε η κατεδάφιση του αστικού κράτους όπως το εκφράζουν μέχρι σήμερα ΠΑ.ΣΟ.Κ. , Ν.Δ. , ΛΑ.Ο.Σ. και όλα τα δεκανίκια τους.
   Σήμερα έγινε η αρχή , ας την συνεχίσουμε, ας συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλυτήριο στις 15 Νοέμβρη , ενάντια στην κυβέρνηση Τσολάκογλου , ενάντια στα αντιλαικά μέτρα που θα έρθουν, ενάντια στις πολιτικές του μνημονίου, ενάντια στην συνθήκη της Λισσαβόνας και στην συμφωνία του Μάαστριχ, ενάντια στην καπιταλιστική λέλαπα,