Σελίδες

5 Οκτ 2010

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Εφτά λόγοι να κάνεις ΑΠΕΡΓΙΑ στις 7 Οκτώβρη


Αγωνιστική Παρέμβαση ΕΛΜΕ Λέσβου
(αναδημοσίευση απο : ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη, με τη συναίνεση της Ν.Δ, σε πλήρη συνεννόηση με τους μεγαλοκαρχαρίες της Ε.Ε και τους μαυραγορίτες του ΔΝΤ σπρώχνουν τη χώρα στη χρεοκοπία και το Λαό μας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Εδώ και μήνες με τη βοήθεια των ξεπουλημένων ΜΜΕ κατεδαφίζουν κατακτήσεις και δικαιώματα. Όμως τους μήνες που πέρασαν, στον πρώτο γύρο λαϊκών αγώνων με συλλαλητήρια, απεργίες, αποκλεισμούς και καταλήψεις, οι εργαζόμενοι δε συναίνεσαν, δε νομιμοποίησαν αυτή την πολιτική. Τώρα που η Κυβέρνηση βαθαίνει την αντεργατική της επίθεση πρέπει να ανοίξει νέος κύκλος αντιπαράθεσης και σύγκρουσης με την πολιτική της Τρόικας και του Μνημονίου.

1ος ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ:

«Τα λεφτά υπάρχουν..»

Γ.Α. Παπανδρέου, προεκλογικά στη ΔΕΘ

Μέσα σε μερικούς μήνες η Κυβέρνηση έχει παγώσει τους μισθούς για τρία χρόνια, έχει επιβάλλει εξοντωτική λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, περικόπτοντας κατά 25% μισθούς δώρα και επιδόματα. Ετοιμάζουν νέες μειώσεις μισθών και επιδομάτων στον δημόσιο για την εξοικονόμηση 450 εκ. για το 2011 και 1 δις ως το 2013. Το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, στοχεύει στη μείωση του βασικού μισθού στα όρια του μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δραστική περικοπή των επιδομάτων (στην εκπαίδευση η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το εξωδιδακτικό) και σύνδεση μισθού με την απόδοση-παραγωγικότητα-αξιολόγηση.

2ος ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:

«Δε θα αυξήσουμε τα όρια συνταξιοδότησης, δε θα κόψουμε συντάξεις και δε θα αυξήσουμε τις εισφορές …»

Γ. Α. Παπανδρέου, προεκλογικά στη ΔΕΘ

Στο δρόμο οι «Καλλιτέχνες ενάντια στο Μνημόνιο»



Σε μια ομαδική έξοδο στο κέντρο της Αθήνας καλούν το απόγευμα της Πέμπτης 14 Οκτώβρη οι «Καλλιτέχνες ενάντια στο Μνημόνιο» με αφορμή τη νέα επιθεώρηση της τρόικας.

Απέναντι στην πειθαρχία που θέλουν να επιβάλλουν για την τήρηση του μνημονίου ξένοι και ντόπιοι τοποτηρητές της αντιλαϊκής συμφωνίας, καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους για μια «αγωνιστική ξενάγηση» στην πόλη. 

Δίνουν ραντεβού για τις 6.00 το απόγευμα στο παλιό Χρηματιστήριο στη Σοφοκλέους για μια διαφορετική πορεία στο κέντρο με σταθμούς σε μνημεία και τόπους της τρέχουσας ιστορικής στιγμής. 

Περιγράφουν ένα δρώμενο με έντονο πολιτικό περιεχόμενο και πρωταγωνιστές τη συλλογική μνήμη, την αξιοπρέπεια, τη διάθεση για αντίσταση. 

Η κίνηση αυτή των Καλλιτεχνών ενάντια στο Μνημόνιο, προέκυψε παράλληλα με τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του Αριστερού Βήματος διαλόγου και κοινής δράσης. Οι ίδιοι όμως δεν περιορίζουν την αναφορά τους στους γνωστούς ανθρώπους της Αριστεράς ή στους συναδέλφους τους καλλιτέχνες. 


Στο κάλεσμα που απευθύνουν σε όλους αναφέρουν: 


Επειδή έχουμε μνήμη… (και μετά το Μνημόνιο)
Επειδή δε μας χωρά το σπίτι μας…
Επειδή δε μας χωρά η τέχνη μας…


Βγαίνουμε στο δρόμο!


Σας καλούμε για μια αγωνιστική ξενάγηση στο κέντρο της Αθήνας.


«Φίλοι παλιοί και σύντροφοι καινούργιοι / ελάτε μαζί μας»


Στη Δράση κολλάει το σίδερο.


«Καλλιτέχνες ενάντια στο Μνημόνιο» 

πηγή : http://aristerovima.gr

Η Αποχή είναι Φυγή και ψήφος στο κατεστημένο


Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
πηγή : ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Ανθρωπος που δε συμμετέχει στα κοινά δε θεωρείται πολίτης αλλά "ἀχρεῖον εἶναι τόν µηδέν τῶνδε, µετέχοντα (τῶν πολιτικῶν).  

                                              Αριστοτέλης (Πολιτικά)



Πριν εβδομήντα περίπου χρόνια έγραφε ο Μαχάτμα Γκάντι: «από τη στιγμή που άτομα με ανεξάρτητο πνεύμα και με αίσθημα ευθύνης και τιμής αποφεύγουν τη συμμετοχή τους στις δημόσιες υποθέσεις, συνήθως αναλαμβάνουν να υπηρετήσουν την πολιτεία άτομα με ρηχή ηθική. Ατομα τα οποία είναι συνηθισμένα να δημιουργούν επωφελείς συμμαχίες με τις κυρίαρχες ομάδες και να προωθούν τα συμφέροντα των κυρίαρχων ομάδων, ακόμη και σε καθεστώς κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».(Βλέπε Bhikhu Parekh: « Γκάντι»,  Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2006, σελ 113-114).

Πολλοί, κυρίως νέοι, απογοητευμένοι από την πολιτική, δηλώνουν πως δεν θα προσέλθουν στις κάλπες να ...........
ασκήσουν το ύψιστο καθήκον κάθε ελεύθερου πολίτη στη δημοκρατία. 

Αγνοούν ίσως, πως οι άνθρωποι μπορούν να επηρεάσουν τα ζητήματα που τους αφορούν με δυο τρόπους. Με τη φωνή και τη δράση τους να αλλάξουν τα πράγματα ή με την απόδρασή τους.  Η αδιαφορία και η αδράνεια των πολλών έντιμων οδηγεί αναπόφευκτα στο θρίαμβο των λίγων απατεώνων.

Οποιος απέχει των εκλογών, χάνει και το δικαίωμα να διαμαρτύρεται για τη διαπλοκή και τη διαφθορά στην πολιτική.

Το ΕΣΡ καλεί ΝΕΤ, ΣΚΑΪ και STAR για μη τήρηση της πολυφωνίας το δίμηνο Ιούλιο και Αύγουστο.Του Red Star



πηγή : K.K.E4ever
Εξηγήσεις στο ΕΣΡ θα πρέπει να δώσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΝΕΤΣΚΑΪ και STAR αναφορικά με τη χαμηλή παρουσίαση κομμάτων στο πρόγραμμά τους.  Την κρατική ΝΕΤ για τη χαμηλή παρουσίαση της Ν.Δ, το ΣΚΑΪ για τη χαμηλή παρουσίαση Ν.Δ και Κ.Κ.Ε .Επίσης το STAR πρέπει να εξηγήσει την χαμηλή παρουσίαση   της Ν.Δ.

Συγκεκριμένα η ΝΕΤ κάλυψε τη Ν.Δ με ποσοστό 17% , σε αντίθεση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ που του έδωσε το 63,5% του χρόνου ! Το STAR παρουσίασε τη Ν.Δ σε ποσοστό 19,2% ενώ στο ΠΑ.ΣΟ.Κ έδωσε το 59,4% του χρόνου του.Το STAR επίσης έδωσε μόλις 2,6% στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.Άξιο αναφοράς είναι η συμπάθεια του STAR για την Δημοκρατική Αριστερά (5,4%!) .
Ο ΣΚΑΪ έσπασε όλα τα ρεκόρ φιλοκυβερνητισμού ξεπερνώντας την ΝΕΤ δίνοντας σε ΠΑ.ΣΟ.Κ και κυβέρνηση απλόχερα το 70,7% τηλεοπτικού χρόνου ! Στη Ν.Δ το μικρό 16,9 % ,ενώ κάλυψε το Κ.Κ.Ε. με ποσοστό χρόνου 3,9 % μόλις! (Γνωστός αντικομμουνιστής ο Αλαφούζος και το τσιράκι του ο διευθυντής ειδήσεων Μπάμπης Παπαδημητρίου).

Το ALTER υπερκάλυψε όπως πάντα το ακροδεξιό Λ.Ορθόδοξο Συναγερμό με 10,3%, έναντι 4,7% του Κ.Κ.Ε και μόλις 1,7% του ΣΥ.ΡΙΖ.Α!! Αντιθέτως παραχώρησε 2,3% στην Δημοκρατική Αριστερά.
Μεγάλη προβολή έδωσε και το MEGA  στον Καρατζαφύρερ (8,2%) ,έναντι 1,8% του ΣΥ.ΡΙΖ.Α !
Ο ALPHA ήταν ο πιο αντικυβερνητικός το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου : 37,7%  για το ΠΑ.ΣΟ.Κ ,28,1% για τη Ν.Δ,12,5% για το Κ.Κ.Ε,12,2% για το ΛΑ.Ο.Σ και 9,3% για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Τέλος ο ΑΝΤΕΝΝΑ περιόρισε το Κ.Κ.Ε στο 4,5% ,ενώ αντίθετα κάλυψε τους ακροδεξιούς με 5,7%.

Αναλυτικά, η εικόνα της πολιτικής πολυφωνίας κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ΕΣΡ, έχει ως εξής:

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θέλει να βάλει στο γύψο το εργατικό λαϊκό κίνημα



Σήμερα, αναμένεται να συζητηθεί στο Στρασβούργο το κατάπτυστο ψήφισμα για την«καταπολέμηση του εξτρεμισμού», που στόχο έχει να βάλει στο γύψο το εργατικό λαϊκό κίνημα στις χώρες της Ευρώπης.


Το αντιδημοκρατικό κατασκεύασμα θα συζητηθεί στην πρωινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης,στην οποία, εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, συμμετέχουν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός και η βουλευτής της ΝΔ Ελσα Παπαδημητρίου. Αναπληρωματικό μέλος είναι η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.
Το συγκεκριμένο ψήφισμα είναι προϊόν συνεργασίας βουλευτών δεξιών, κεντροδεξιών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό πως εισηγητής του εν λόγω ψηφίσματος είναι ο Ισπανός βουλευτής Pedro Agramunt Font de Mora, του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας (Spain, EPP/CD), ενώ τη γνωμοδότηση εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογράφει ο Ιταλός βουλευτής Pietro Marcenaro του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Italy, SOC). Μάλιστα, ο δεύτερος συγχαίρει τον εισηγητή και προτείνει σειρά τροπολογιών σε ακόμα πιο αντιδημοκρατική κατεύθυνση.
Το κείμενο της ντροπής αποτελεί το επόμενο βήμα, μετά το αντικομμουνιστικό μνημόνιο που επιχείρησε να προωθήσει ο ίδιος οργανισμός το 2006. Εχει στόχο την ποινικοποίηση της λαϊκής πάλης και της δράσης των κομμάτων που εναντιώνονται στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική. Στοχοποιεί ευθέως τα λαϊκά κινήματα και ενισχύει παραπέρα το οπλοστάσιο για τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος απέναντι στον «εχθρό λαό».
Ακόμη πιο αντιδραστικές τροπολογίες
Αποκαλυπτικά του βάθους της απειλής, για τα λαϊκά - δημοκρατικά δικαιώματα που συνεπάγεται αυτό το ψήφισμα, είναι τα όσα περιλαμβάνονται στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία προτείνονται ορισμένες τροποποιήσεις «για την περαιτέρω ενίσχυση του σχεδίου ψηφίσματος και του σχεδίου σύστασης».
Συγκεκριμένα,

Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ... (ΛΑ.Ο.Σ., ΠΑΣΟΚ, ΝΔ , ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ)

Επικίνδυνοι μαζί με τους συμμάχους τους
Μ' ένα παραλήρημα που επιβεβαιώνει τον επικίνδυνο για το λαό χαρακτήρα της αγέλης του ΛΑ.Ο.Σ., ο Κ. Αϊβαλιώτης προσπαθεί για μια ακόμη φορά να υπερασπιστεί υπέρ όλων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ , ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) την κοινή υποψηφιότητά τους για το δήμο της Ικαρίας, απέναντι στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζεται από το ΚΚΕ. Στον οχετό του διαπιστώνει «εκνευρισμό» του «Ριζοσπάστη», μπλέκει την περιφέρεια της Αττικής, λέγοντας πως ο ΛΑ.Ο.Σ. θα πάρει 14% (τον Γεωργιάδη όμως τον κρατάνε κρυμμένο, γιατί όπου πάει ακούει και αυτός τα σχολιανά του από το λαό για το κόμμα του) και καταλήγει σε αυτό που από την αρχή ήθελε να γράψει: «Παλιά, το σύνθημα "τιμημένο ΚΚΕ" βρώμιζε τους τοίχους. Σήμερα, η φράση "λησμονησμένο ΚΚΕ απηχεί την πραγματικότητα». Διακαής πόθος του ΛΑ.Ο.Σ., για λογαριασμό του συστήματος και της τάξης που υπηρετεί είναι να δει το ΚΚΕ «λησμονημένο», όπως λέει, από το λαό. Τα ίδια ονειρεύονται και οι συνοδοιπόροι του στην Ικαρία. Γιατί; Για να μπορεί το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του υπηρέτες, από ακροδεξιούς, μέχρι σοσιαλδημοκράτες, να αλωνίζουν στις πλάτες του λαού και να τον φορτώνουν με νέα μέτρα και με ανάπτυξη προς όφελος των πολυεθνικών. Σαν την ανάπτυξη που οραματίζονται ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τους είναι εμπόδιο το ΚΚΕ και ο λαός του νησιού. Με την όρεξη θα μείνουν και αυτό είναι που τους κάνει πιο επιθετικούς ενάντια στο λαό και στα συμφέροντά του.

Ομοιος τον όμοιο...



ΘΑ ΤΗΝ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ την Νέα Δημοκρατία αλλά το ότι η κυβερνητική πολιτική στην οικονομία απέτυχε (όπως υποστηρίζουν στην ανακοίνωση που έβγαλαν για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης) είναι συμπέρασμα σχετικό.
Αν αναφέρονται στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα προφανώς είναι αποτυχημένη και καταδικαστέα. Ομως ...δεν αναφέρονται εκεί και το ξέρουμε πολύ καλά. Εχει αποδειχθεί άλλωστε.
Δυστυχώς για τη ΝΔ, οι τραπεζίτες, ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι μονοπωλιακοί όμιλοι εμφανώς είναι ευχαριστημένοι με την κυβερνητική πολιτική και το δείχνουν με όποιο τρόπο μπορούν.
Οχι μόνο με τα διάφορα βραβεία και εύσημα που της απονέμουν αλλά κυρίως με το πόσο ...βιάζονται να εφαρμόσουν το κάθε μέτρο που παίρνεται.
Κατανοούμε το πρόβλημά τους εκεί στη Ρηγίλλης, όταν βλέπουν μια άλλη κυβέρνηση να εφαρμόζει την πλέον ...δεξιά πολιτική από τον καιρό της μεταπολίτευσης, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε για να τους βοηθήσουμε!
Μάλλον αυτοί έχουν το πρόβλημα πώς θα βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ να κάνει την δουλειά του, χωρίς να τους πάρουν χαμπάρι.
ΑΝ ΑΥΤΟ ΗΘΕΛΕ η κυβέρνηση με τα περίφημα μέτρα «κατά του καπνίσματος» τότε ...το πέτυχε. Υπήρξαν - όπως λένε - 120 χιλιάδες τηλεφωνικές καταγγελίες κυρίως για παράβαση του νόμου σε εταιρείες.
Και βέβαια οι κυβερνώντες όσο περισσότερα ...χαφιεδιλίκια βλέπουν, τόσο περισσότερο χαίρονται. Θεωρούν ότι η κοινωνία «πάει καλά» με τα δικά τους μέτρα.
Λογικό, αφού φαντάζονται μια κοινωνία άβουλη, εί δυνατόν αλληλοσπαρασσόμενη, μια και έχουν μπόλικα μέτρα ακόμη που θέλουν να περάσουν.
Κατά τα άλλα φέρνουν τέτοιους νόμους επειδή ενδιαφέρονται για την υγεία μας. Να υποθέσουμε ότι για τον ίδιο λόγο θα είναι μειωμένο το κονδύλι για τα νοσοκομεία στο προσχέδιο του προϋπολογισμού;

Να χαντακωθούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ


   Οπου σταθεί κι όπου βρεθεί, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει πως είναι «καβάλα στ' άλογο» και πως ο λαός τον συνδράμει στα μέτρα που παίρνει. Στη βάση αυτή, δεσμεύεται στην ντόπια και ευρωενωσιακή πλουτοκρατία να συνεχίσει ακάθεκτος το βάρβαρο έργο της κυβέρνησης, που μέσα σε ένα χρόνο αφαίρεσε από την εργατική τάξη όσα είχαν αφήσει όρθια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού από τη δεκαετία του '90 και έπειτα. Τι σηματοδοτούν όλα τα παραπάνω; Οτι η κυβέρνηση αισθάνεται πολιτικά δυνατή να πάει μέχρι τέλους την επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
   Δείχνει ακόμα ότι η πίεση που δέχτηκε από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν αρκετή για να της κόψει τα φτερά, παρά τη διαπιστωμένη ανησυχία που προκαλεί στα κυβερνητικά επιτελεία και στην αστική τάξη η κλιμακούμενη ένταση των εργατικών λαϊκών αγώνων. Οσο η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, μαζί με τις παραφυάδες τους, δε βλέπουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια να μετουσιώνεται σε πολιτική κατακραυγή, τόσο θα προκαλεί και θα κοροϊδεύει το λαό κατάμουτρα. Τόσο θα τον απειλεί με νέα μέτρα. Αυτό είναι που κρίνεται κατά βάση στις επικείμενες εκλογές για την τοπική διοίκηση.
   Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι η κάλπη του Νοέμβρη θα βγάλει πολιτικό μήνυμα.

Οι φίλοι δεν κρύβονται


Η «Δημοκρατική Αριστερά» του Φ. Κουβέλη πορεύεται προς την εκλογική αναμέτρηση, κάνοντας «γαργάρα» το μνημόνιο και όσα αυτό εκπροσωπεί και σηματοδοτεί και χειροκροτώντας ένα άλλο μνημόνιο. Αυτό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα. Σε σχετική της ανακοίνωση χτες αναφέρει: «Η Δημοκρατική Αριστερά έχει υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να υπάρξουν άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Το μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνα, εφόσον καταλήξει σε συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, μπορεί να έχει θετικές προοπτικές και για την ανάπτυξη και για την απασχόληση»...
Οι καπιταλιστικές επενδύσεις είτε της Κίνας, είτε του Κατάρ, είτε των Αμερικανών ή των Ευρωπαίων, είναι προφανές ότι θα έχουν θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας μιας χούφτας μονοπωλίων. Και για την απασχόληση, αλλά εκείνη με όρους μεσαίωνα, χωρίς κανένα ίχνος εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οχι τυχαία, άλλωστε, τέτοιες πρωτοβουλίες εκδηλώνονται, αφού η κυβέρνηση ισοπέδωσε κάθε δικαίωμα, κάθε κατάκτηση της εργατικής τάξης, εξασφαλίζοντας με την πολιτική της φτηνό εργατικό δυναμικό στο μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια ώρα αναπτύσσεται π.χ. ο κλάδος των μεταφορών, αυτό θέλουν τα μονοπώλια και κλείνουν τα ναυπηγεία, αφού οι Ελληνες εφοπλιστές ναυπηγούν στην Κίνα. Καταστρέφονται, δηλαδή, πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Ετσι, ακόμη και αυτό το επιχείρημα περί δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι κάλπικο, αφού είναι πολύ περισσότερες αυτές που χάνονται απ' αυτές που δημιουργούνται. Και όλ' αυτά, στο όνομα της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων και εμπορευμάτων που σημαίνει ότι αν αύριο δεν τους συμφέρει η εδώ επένδυση τη μεταφέρουν σε άλλη χώρα. Οσο για την εξαγωγή λαδιού στην Κίνα, αυτό δε θα ωφελήσει τους μικροπαραγωγούς αγρότες, αλλά τους μεγαλεμπόρους, που το αγοράζουν για ένα κομμάτι ψωμί και το πουλούν με μεγάλο δικό τους κέρδος. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για τους φανερούς υποστηρικτές των επιλογών της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Που καλούν την κυβέρνηση «να αποδείξει, ακόμη και στη μεγάλη μας ανάγκη, ότι παραμένουμε μια χώρα που σέβεται την υφιστάμενη νομοθεσία, το περιβάλλον, τους απλούς πολίτες, που επιδιώκει να διαμορφώνει για τις λίγες μεγάλες, αλλά και για τις πολλές μικρές επενδύσεις ένα ευνοϊκό πλαίσιο...»!
Αλλά η «μεγάλη μας ανάγκη» είναι η ανάγκη των μονοπωλίων ενάντια στο λαό. Και η «Δημοκρατική Αριστερά» παραβλέπει και αυτό, αλλά και το γεγονός ότι η υφιστάμενη νομοθεσία τσακίζει το λαό.

Το «μαντρόσκυλο» των επιχειρηματιών



Κάθε μέρα που περνάει ο ΛΑ.Ο.Σ. αποδεικνύεται ότι είναι το μαντρόσκυλο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Τελευταία τρανή απόδειξη η ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ. με την οποία αντιτάσσεται σθεναρά κατά της έκτακτης εισφοράς των επιχειρήσεων. «Με τέτοιες κουτουράδες δεν πρόκειται να γίνει επένδυση ούτε για περίπτερο», αποφάνθηκε ο εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα, ο ΛΑ.Ο.Σ. βγαίνει μπροστά για λογαριασμό των μεγάλων αφεντικών που δε θέλουν να πληρώσουν ούτε καν αυτά τα ψίχουλα που προβλέπει το μνημόνιο. Πρόκειται για 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, όταν την ίδια στιγμή οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν την «τριετία» του μνημονίου δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ μόνο με το πετσόκομμα των μισθών και συντάξεων, τις αλλεπάλληλες αυξήσεις έμμεσων φόρων κ.ο.κ. Η έκτακτη εισφορά, ψίχουλο, στις επιχειρήσεις μπήκε ακριβώς για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου ότι τάχα «όλοι» πληρώνουν τα βάρη της κρίσης. Κι όμως τα αφεντικά πιέζουν για να την πάρουν πίσω, γι' αυτό ο ΛΑ.Ο.Σ. τσακίζεται να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τους. Επί της ουσίας πάντως είναι πολύ πιθανό ότι η κυβέρνηση θα επινοήσει κάποιον τρόπο να απαλλάξει εντελώς τις επιχειρήσεις, ενώ στην κατεύθυνση αυτή πιέζει και η ΝΔ...

Αλλη πορεία έχει ανάγκη ο λαός


Για ό,τι δεν μπόρεσαν οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές να πείσουν την εργατική τάξη, αναλαμβάνει να την πείσει κατ' ευθείαν πλέον ο αστικός Τύπος.
Περίσσεψαν - και ακόμα είμαστε στην αρχή - οι αναλύσεις στα κύρια άρθρα για το πώς το ευνοϊκό για τις επενδύσεις περιβάλλον που εξασφάλισε η κυβέρνηση (δηλαδή, η μέχρι τώρα αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων) έφερε αποτέλεσμα. Ποιο; Τις συμφωνίες με τους Κινέζους. Οπως και στο Ελληνικό τις επενδύσεις του Κατάρ...
Στα παραμέσα κείμενα, απ' όσα υπογράφηκαν, ο αστικός Τύπος εστιάζει σε ένα: Η Κίνα θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Δηλαδή; Η Κίνα θα δίνει ζεστό χρήμα στο κρατικό ταμείο. Πού πάει αυτό το χρήμα; Οπου πήγαινε πάντα: Στο μεγάλο κεφάλαιο.

Απροκάλυπτη «γλίτσα»


Την Κυριακή το βράδυ, για μισή ώρα και βάλε (!), η κρατική τηλεόραση μετέδιδε ζωντανά την τελετή βράβευσης του Γ. Παπανδρέου από τους Γερμανούς.
Οι τόνοι διθυραμβικοί, το κλίμα επινίκιο, τα πάντα βουτηγμένα στη γλίτσα του πιο απροκάλυπτου ΠΑΣΟΚισμού.
Οι παράγοντες της ΕΡΤ μόνο τσολιαδάκια δεν είχαν κρεμάσει στις οθόνες μας για να γιορτάσουν το γεγονός. Είχαν ωστόσο φροντίσει, στο κάτω μέρος της εικόνας που μετέδιδαν στον ελληνικό λαό, να προβάλουν και το εξής τσιτάτο:
«Βραβείο στον πρωθυπουργό για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας»!
Δε μας προκαλεί καμία έκπληξη το μέγεθος της απροκάλυπτης προπαγάνδας.
Αλλωστε, οι αρμόδιοι περί την «αντικειμενικότητα» της ΕΡΤ έχουν αποδείξει προ πολλού ότι αδιαφορούν και για τα πιο αυτονόητα προσχήματα. Ακόμα και για εκείνα που απορρέουν από το γεγονός ότι η γλίτσα τους εκπέμπεται από το ίδιο ραδιομέγαρο όπου κάποτε στεγαζόταν η «ΥΕΝΕΔ»...

Τον επι... βράβευσαν!


Η χώρα της «Χόχτιφ», που κατέχει το αεροδρόμιο της Αθήνας,
η χώρα της «Ντόιτσε Μπανκ», που κερδοσκοπεί πάνω στα ελληνικά ομόλογα,
η χώρα της «Ντόιτσε Τέλεκομ», που ξεκοκαλίζει τον ΟΤΕ,
η χώρα της «Τίσεν», που ρήμαξε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,
η χώρα της «Ζήμενς», που τάιζε με μίζες το δικομματικό βούρκο,
η χώρα που αρνείται να καταβάλει στην Ελλάδα τα πάνω από 100 δισ. ευρώ αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα κατοχικά στρατεύματα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο,
η χώρα που ταγοί της «υποδεικνύουν» το ξεπούλημα ελληνικών νησιών,
η χώρα που τα εκδοτικά της συγκροτήματα του κεφαλαίου «χαιρετούν» την Ελλάδα με προτεταμένο το μεσαίο δάκτυλο της Αφροδίτης της Μήλου,
η χώρα που την τάχα μου «μπλόφα» του Παπανδρέου, το ΔΝΤ, το κατέστησε «περίστροφο» στον κρόταφο του ελληνικού λαού,
με μια λέξη η «Γερμανία», όχι η Γερμανία του γερμανικού λαού, αλλά η Γερμανία των πολυεθνικών, των τραπεζιτών και της Μέρκελ,
βράβευσε τον Ελληνα πρωθυπουργό!
***
Οπως είπε ο τραπεζίτης Ακερμαν,
που παρέδωσε το βραβείο στον Παπανδρέου κατά τη διάρκεια μιας λαμπρής τελετής παράδοσης - παραλαβής, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την τελετή παράδοσης - παραλαβής των «υποβρυχίων που γέρνουν»,
*
η Γερμανία βλέπει στο πρόσωπο του Ελληνα πρωθυπουργού
την «αρετή», τη «διαθεσιμότητα», το «θάρρος» και το «χαρακτήρα»
εκείνου που «αντιμετώπισε τις διαμαρτυρίες στους δρόμους»!
***
Μετά από τη βραδινή βράβευσή του, αμέσως μόλις ξημέρωσε,
χωρίς καμία χρονοτριβή,
ο πρωθυπουργός, επιστρέφοντας από την (επι)βράβευσή του, συγκάλεσε το (ελληνικό) υπουργικό συμβούλιο.
*
Εχοντας παραμάσχαλα το βραβείο για τη «σωτηρία της ελληνικής οικονομίας» (που του το απένειμαν ...οι Γερμανοί!),
φρόντισε να δικαιώσει την τιμή που του έγινε:
Αποφάσισε την επιβολή για τη χρονιά που έρχεται νέων οικονομικών βαρών στις πλάτες του ελληνικού λαού που ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ!
*
Λίγες ώρες νωρίτερα,
ο Γερμανός τραπεζίτης, ο Ακερμαν, ο επικεφαλής της «Ντόιτσε Μπανκ»,
ο οποίος, εκ μέρους του γερμανικού κεφαλαίου (και των φίλων του, των Ελλήνων καπιταλιστών) ενεχείρισε το βραβείο στον Γιώργο Παπανδρέου, είχε τονίσει κατά την προσφώνηση του κ. Παπανδρέου στο βήμα:
«Είμαστε πολύ ευτυχείς» που υπάρχει ένας τέτοιος πρωθυπουργός στην Ελλάδα...

«Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα;»


«Ευτυχείτε»!
Εκτός από τους Γερμανούς, Γάλλους, Αμερικανούς, Ελβετούς και - φυσικά - τους Ελληνες «πατριώτες», τώρα θα μας λένε ότι «χρωστάμε» και στους Κινέζους!
Η Κίνα - ω, τί χαρά! - θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα και ο ελληνικός λαός έχει μια σκασίλα να αρχίσει να πανηγυρίζει, λες και είχε καμιά έλλειψη σε ...τοκογλύφους δανειστές!
«Ευτυχείτε»...
*
«Ευτυχείτε»!
Οι Ελληνες εφοπλιστές, αυτοί που μέσα σε μια 20ετία μείωσαν τους 100.000 Ελληνες ναυτεργάτες που απασχολούσαν σε ...17.000, απέκτησαν ταμείο ύψους 5 δισ. για να ναυπηγούν τα καράβια τους στην Κίνα!
Οχι στο Σκαραμαγκά, όχι στην Ελευσίνα, όχι στη Σύρο, στην Κίνα!
«Ευτυχείτε»...
*
«Ευτυχείτε»!
Κάποτε το μοντέλο «ανάπτυξης» που προωθούσαν για την Ελλάδα είχε για πρότυπο τον εργαζόμενο - «γκαρσόνι». Αλλά τότε, τουλάχιστον, δεν το ομολογούσαν ανοικτά.
Τώρα, χωρίς τσίπα, σε μια θυελλώδους αναισχυντίας επιχείρηση διάχυσης του ραγιαδισμού, δηλώνουν ευθαρσώς ότι το μοντέλο «ανάπτυξης» που προωθούν έχει για πρότυπο τον εργαζόμενο - «φορτοεκφορτωτή» των 500 ευρώ το μήνα!
Δηλαδή το «χαμάλη», που θα αμείβεται με μισθούς Ασίας, που θα δουλεύει με εργασιακές συνθήκες Αφρικής και που πρέπει να νιώθει κι ευγνωμοσύνη (!),
γιατί - από Ελληνικό μέχρι Πειραιά κι από Θριάσιο μέχρι λιμάνι Θεσσαλονίκης - η Ελλάδα ξεπουλιέται, τη μετατρέπουν σε διαμετακομιστικό «οικόπεδο» της Αμερικής, της Γερμανίας, της Κίνας!
«Ευτυχείτε»...
*
«Ευτυχείτε»!
Μας φέρονται σαν σε λαό «ιθαγενών», λες και από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ (για να μην πάμε πιο πίσω) δεν είχαμε ξαναδεί πολυεθνική.
Λες και στην Ελλάδα δεν είχαμε από γαλλική «Πεσινέ» μέχρι αμερικανική «Ούλεν».
Λες και δεν έχουμε από «Ζήμενς» και «Μερσεντές» μέχρι «Κόκα Κόλα» και κάθε λογής «αδελφή του πετρελαίου».
Απευθύνονται στο ελληνικό λαό σαν σε χαχόλο, που πρέπει να τους δοξολογεί γιατί δίπλα στις άλλες πολυεθνικές, σ' αυτές που θησαυρίζουν στην Ελλάδα των εκατομμυρίων φτωχών και ανέργων, τώρα θα υπάρχουν και κινέζικες πολυεθνικές,
οι οποίες - όπως και οι προηγούμενες - δεν θα έρθουν εδώ για να απομυζήσουν υπερκέδρη μέσα από τον εργασιακό μεσαίωνα και τις αποικιοκρατικές συμφωνίες, αλλά για να παράσχουν «φιλανθρωπικό» έργο!
«Ευτυχείτε»...

Αθλιες μεθοδεύσεις ΠΑΣΟΚ


Αθλια μεθόδευση της ΠΑΣΚΕ στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Κατέβασε δύο ΠΑΣΚίτικα ψηφοδέλτια μεθοδεύοντας να βγάλει παραπάνω αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ κλέβοντας αντιπρόσωπο από τις ταξικές δυνάμεις. Υπολόγιζε, μ' αυτή την ταχτική, στο μεγαλύτερο υπόλοιπο ψήφων ενός από τα ψηφοδέλτιά της, για να πάρει επιπλέον αντιπρόσωπο σε επόμενη, μετά την πρώτη, κατανομή. Ετσι κάνει και στην Περιφέρεια Αττικής με τους τρεις υποψήφιους, τον επίσημο Γ. Σγουρό και τους Α. Μητρόπουλο, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, που είναι με το ΠΑΣΟΚ αλλά όχι με το μνημόνιο, όπως λέει, και τον Γ. Δημαρά, που είναι ΠΑΣΟΚ σε όλα, ψήφισε όλους τους αντιλαϊκούς του νόμους, αλλά διαφοροποιήθηκε στο μνημόνιο ψηφίζοντας «παρών» και όχι κατά, ντεμί δηλαδή. Να λοιπόν που αυτή η άθλια ταχτική εφαρμόζεται παντού όπου το ΠΑΣΟΚ θέλει να κόψει ψήφους από το ΚΚΕ, τις ταξικές δυνάμεις. Σικέ «διαφοροποιήσεις». Το ΠΑΣΟΚ δίνει μ' αυτή την ταχτική τη μάχη ξέροντας ότι μπορεί να φαίνεται ότι έχει προβλήματα, αλλά μπορεί να μαζεύει τους δυσαρεστημένους, κυρίως από τη λαϊκή του βάση. Απάντηση η αποφασιστική ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ...

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (audio)

ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ...l