Σελίδες

27 Σεπ 2010

Ρήξη με το ιδεολόγημα του ευρωπαϊσμού






 

 Συντέντευξη του Στάθη Κουβελάκη στον Λεωνίδα Βατικιώτη, ΠΡΙΝ, 19/9/2010
αναδημοσιεση απο : http://aristerovima.gr
Το ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας στην εξέλιξη της οικονομικής κρίσης και την επίθεση του κεφαλαίου διεθνώς, όπως και την ανάγκη ρήξης με το πλαίσιο της ΕΕ τονίζει ο Στάθης Κουβελάκης, καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Λονδίνο, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

- Αν και το Μνημόνιο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται σε πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία, Πορτογαλία), φαίνεται πως η Ελλάδα είναι ένα δοκιμαστικό πεδίο των πιο επιθετικών πολιτικών αντιμέτωπισης της καπιταλιστικής κρίσης, τουλάχιστον στη δυτική Ευρώπη. Κι εδώ προκύπτει ένα ερώτημα: γιατί η Ελλάδα; Γιατί δηλαδή επιλέχθηκε η Ελλάδα για να εφαρμοστούν στην πιο ακραία τους εκδοχή όλα αυτά τα μέτρα;

- Το ερώτημα αυτό είναι κρίσιμο και από μεθοδολογική και από πολιτική άποψη. Η κατανόηση των ειδικών όψεων της ελληνικής περίπτωσης, στο γενικότερο βέβαια πλαίσιο του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος στο οποίο εντάσσεται, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια αριστερή παρέμβαση που δεν αρκείται σε έναν καταγγελτικό ή απλά διεκδικητικό λόγο. Πριν προσπαθήσω να απαντήσω στην ερώτησή σου θα ήθελα να επισημάνω ότι μια τέτοια προσέγγιση παραμένει σήμερα ένα αιτούμενο. Η συζήτηση γύρω από την κρίση, ακόμη και στην Αριστερά, έχει σε μεγάλο βαθμό παγιδευτεί ανάμεσα σε όσους αρνούνται κάθε ιδιαιτερότητα στον ελληνικό καπιταλισμό, και μας λένε περίπου ότι η κρίση

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Α.Ε. ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ



ΑΕΙ ΑΓΟΝΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΩΝ-ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ-ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ-ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ!
 ΜΑΘΗΤΙΚΗ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!
ΑΠΟ : http://www.iskra.gr
 Η κατάρρευση της σημερινής εκπαίδευσης,ιδιαίτερα στη Λυκειακή και Πανεπιστημιακή της βαθμίδα, αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων αξιών και πολιτικών που προωθήθηκαν γενικότερα και ειδικότερα στο χώρο της Παιδείας με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αντί να οδηγήσει σε νέες γόνιμες αναζητήσεις για εκπαιδευτικές αλλαγές, επιχειρείται να αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το δίδυμο Γ. Παπανδρέου, Α. Διαμαντοπούλου με το χειρότερο δυνατό τρόπο!
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, μετά από 10μερη επίσκεψη (!) στη Νέα Υόρκη, μίλησε την Κυριακή σε συνάντηση που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό κέντρο Δελφών και στην ουσία εξέθεσε ένα μεγάλο πακέτο ιδεών και αλλαγών, που επιχειρούν να προσαρμόσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη νέα άγρια εποχή της Τρόικα και του μνημονίου!
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποίησε ο κ. Γ. Παπανδρέου για να αποτυπώσει τον χαρακτήρα των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι:
 
 Αριστεία, ανταγωνιστικότητα, πιστοποίηση, εξωστρέφεια.
 
Οι έννοιες αυτές μπορεί να ταιριάζουν θαυμάσια σε μια πολυεθνική εταιρεία και τις λειτουργίες της, αλλά δεν μπορεί να δίνουν την προτεραιότητα στο περιεχόμενο και τον προσανατολισμό των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
  Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις αλλαγές ως τον«Καλλικράτη» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού θα εμπεριέχουν εκτεταμένους περιορισμούς και συνενώσεις Ιδρυμάτων, Σχολών και Τμημάτων, με στόχους της είσοδο των «αρίστων», την«ανταγωνιστικότητα» και την εξοικονόμηση πόρων!
Στην ίδια κατεύθυνση θα βρίσκεται και η θεσμοθέτηση κάρτας ή κουπονιού του φοιτητή για την πρόσβαση στις Παν/μιακές υπηρεσίες και η

ΘΡΑΣΥΤΑΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

Αηδιαστική αλλά και διαρκώς θρασύτερη γίνεται η κυβέρνηση Παπανδρέου με την πάροδο του χρόνου. Αποχαλινωμένη λόγω της έλλειψης ισχυρών και αποτελεσματικών αντιδράσεων στα πρωτοφανή αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει, υιοθετεί αφενός όλο και πιο επιθετική και αρπακτική πολιτική και αφετέρου όλο και πιο προκλητική ρητορική. Φτάσαμε έτσι στο σημείο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, υπόδειγμα πολιτικού αμοραλισμού και αδίστακτος σαλταδόρος της πολιτικής κωλοτούμπας, να ισχυριστεί ότι... ο κοσμάκης που ζητούσε δουλειά στο Δημόσιο είναι υπεύθυνος για την οικονομική κρίση!


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
ΑΠΟ : www.prin.gr


«Μαζί τα φάγαμε τα λεφτά, σας διορίζαμε για χρόνια, ακολουθώντας μια πρακτική αθλιότητας, εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος!» δήλωσε με απύθμενη θρασύτητα ο Θ. Πάγκαλος. Προφανώς για το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν δημόσιο το χρήμα που έπαιρνε η Ζίμενς με τις κρατικές παραγγελίες που σίγουρα δεν είχαν καμιά σχέση με τις μίζες και τα λαδώματα σε... 130(!) βουλευτές που κόμπαζε ο Χριστοφοράκος ότι είχε δώσει. Ούτε έπαιξαν ρόλο στα χάλια της ελληνικής οικονομίας τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έφαγαν τα λαμόγια της ΝΔ με τα δομημένα ομόλογα, φουντάροντας τα ασφαλιστικά ταμεία. Κι εκείνα τα κωλοχώραφα και ακίνητα του Δημοσίου που ξεκοκκάλισαν οι άνθρωποι του Καραμανλή στην υπόθεση Βατοπεδίου, σιγά την αξία που είχαν. Όσο για τα δισεκατομμύρια ευρώ που έφαγαν τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη με το στημένο κόλπο του χρηματιστηρίου, όταν ακόμη και οι ΕΥΠατζήδες στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου είχαν παρατήσει τις τηλεφωνικές υποκλοπές και έβγαζαν εκατομμύρια δραχμές τζογάροντας στα σίγουρα ΠΑΣΟΚικά εταιρικά χαρτιά, τρώγοντας και τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων που τους «έσπρωχναν» οι διορισμένες από το ΠΑΣΟΚ διοικήσεις, πάλι ευθύνη της απληστίας του λαουτζίκου ήταν!

Δεν είναι όμως μόνο η στάση του –ούτως ή άλλως πασίγνωστου– Πάγκαλου που εξοργίζει τον καθένα και

Markos Vamvakaris - Karavotsakismata (Carmelo Siciliano, bouzouki tricho...