Σελίδες

12 Σεπ 2010

ΥΠΟ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΗ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Γ. ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ

Του Κώστα Χρυσόγονου  
καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνταγματολόγου

Η Ελλάδα εισέρχεται με ταχύτητα στη πιο επικίνδυνη στροφή της μεταπολεμικής της Ιστορίας. Τα επόμενα χρόνια προμηνύονται για τον ελληνικό λαό τα δυσκολότερα από την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Στην πραγματικότητα, άλλωστε, η χώρα από τον Μάιο και μετά τελεί υπό μία μετανεωτερική εκδοχή οικονομικής ξένης κατοχής, που είναι η περιβόητη «τρόικα» και ο «μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας», που για μένα δεν είναι μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας, είναι μηχανισμός στήριξης των ξένων δανειστών


Ας μου επιτραπεί εδώ, εν είδει παρενθέσεως, να πω ότι όση ευθύνηγια την υπερχρέωση φέρουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, που αλόγιστα και ανεύθυνα δανείζονταν, και άρα και οι ψηφοφόροι, οι οποίοι τις ανεδείκνυαν, άλλη τόση φέρουν οι διοικήσεις των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που εξίσου αλόγιστα και ανεύθυνα δάνειζαν και συνεπώς και οι μέτοχοί τους. 

Άρα δεν είναι λογικό – και δεν είναι και βιώσιμο βεβαίως – να επιδιώκεται μέσω αυτού του μηχανισμού, ασύμμετρης κατ' ουσία πτώχευσης, να

Δ.Ε.Θ. : ΡΕΣΙΤΑΛ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ...

ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ


Αντιλαϊκές εξαγγελίες και πομπώδεις κενολογίες
Καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια στις πιο δύσκολες συνθήκες των τελευταίων δεκαετιών», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο νέο υπουργικό συμβούλιο που έκανε την παρθενική του συνεδρίαση την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Και μόνο αυτά τα λόγια είναι αρκετά για να δείξουν το μέγεθος της υποκρισίας της κυβέρνησης.
Θαυμάστε πώς κρατιέται η Ελλάδα όρθια: Η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 8,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Το επτάμηνο δε Ιανουαρίου - Ιουλίου ο δείκτης μειώθηκε κατά 6,3% όταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα μειώθηκε πάλι κατά 10,3%. Τον ίδιο μήνα, τον Ιούλιο, οι εισαγωγές (που μας ενδιαφέρουν μόνο και μόνο γιατί δείχνουν την πτώση της καταναλωτικής ζήτησης) μειώθηκαν κατά 31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Το 15% στην Αθήνα και το 10% στη Θεσσαλονίκη των εμπορικών καταστημάτων έχουν βάλει λουκέτο, ενώ το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε κατά 3,7%, με τις ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου να σέρνουν το χορό της ύφεσης έχοντας μειωθεί κατά 18,6% σε σχέση με πέρυσι. Μια μείωση που προοιωνίζεται τις χειρότερες εξελίξεις για την απασχόληση. 

Η Ελλάδα επομένως δεν είναι όρθια, με πιθανή εξαίρεση την Ελλάδα των τραπεζιτών, που αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα του ΠΑΣΟΚ. Μάρτυρας η

ΟΙ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

του Τάκη Φωτόπουλου  
(Ελευθεροτυπία, 1Σεπτεμβρίου 2010)

Ενώ για τα κανάλια και για τις στημένες δημοσκοπήσεις όλα γίνονται «για να σωθεί η πατρίδα» και «πάμε καλά», και ενώ σήμερα ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής Χούντας θα εντείνει την εκστρατεία συστηματικής εξαπάτησης του λαού, η μαύρη εικόνα που βλέπει ο μέσος πολίτης μπροστά του σκοτεινιάζει περισσότερο. Και παρά την οργανωμένη «κλάκα» στη Θεσσαλονίκη από τα μέλη του χουντικού κόμματος που σιτίζονται από αυτό, και την μαζική αστυνομοκρατία και τρομοκρατία, μια πρόγευση της λαϊκής οργής θα αντιληφθεί ακόμη και ο «Γιωργάκης», που όπως φαίνεται έχει πιστέψει και ο ίδιος τη μυθολογία των δεκάδων «συμβούλων» και επικοινωνιακών συνεργείων του. Έτσι, η αντίθεση μεταξύ των δύο κόσμων, που συναντούμε σε κάθε αντιπροσωπευτική «δημοκρατία» και οικονομία της αγοράς, σήμερα παίρνει στη χώρα μας μια δραματική εικόνα. Από τη μια μεριά, ο κόσμος των ελίτ, των παρατρεχάμενων και των προνομιούχων με τα πολυτελή επίπεδα διαβίωσης, τις βίλες, τα σκάφη κ.λπ. (οι «από πάνω») και, από την άλλη, ο κόσμος των χαμηλόμισθων εργατών και υπαλλήλων, των συνταξιούχων, των ανέργων και των υποαπασχολούμενων (οι «από κάτω»), που σήμερα αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο να μην μπορούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες τους. Στα ενδιάμεσα στρώματα (ο όρος «μεσαία τάξη» είναι μάλλον αδόκιμος για το ελληνικό επίπεδο ανάπτυξης) συνωθούνται όλοι αυτοί που μέχρι σήμερα είχαν εξασφαλίσει κάποιο καταναλωτικό επίπεδο, συνήθως με κομπίνες κάθε είδους, (φακελάκια κ.λπ., αν ήταν στον δημόσιο τομέα, και φοροδιαφυγή, εύκολο κέρδος στον ιδιωτικό) το οποίο βλέπουν τώρα που έσκασε η «αναπτυξιακή» φούσκα να εξανεμίζεται και να σπρώχνονται προς τους «από κάτω».
Η εικόνα των δύο κόσμων επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τα επίσημα στοιχεία, αλλά

ΤΑ "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ" ΤΟΥ "ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗ" Γ.Α.Π. ...


Παραδίδουν τα πάντα στο κεφάλαιο
Η επιτάχυνση των εκταμιεύσεων του ΕΣΠΑ, η ένταξη και άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας σε αυτό, ο νέος λεγόμενος «αναπτυξιακός νόμος» είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Επίσης νομοθετούνται και νέες προκλητικές ελαφρύνσεις στη φορολογία των κερδών και μερισμάτων για τις ισχυρές επιχειρήσεις, τα παραρτήματα πολυεθνικών εταιρειών και μονοπωλίων. Και ακόμη προχωρούν στην εκποίηση κρατικής περιουσίας και βασικών υποδομών, εκχωρώντας παραπέρα ζωτικό χώρο στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Για την κυβέρνηση, όπως και για τα κόμματα που υπηρετούν τη διαχείριση του εκμεταλλευτικού συστήματος, πρόκειται για «αναπτυξιακά μέτρα».
«Η υπάρχουσα νομοθεσία εμποδίζει τις επενδύσεις», δήλωσε ο Χ. Παμπούκης, μιλώντας με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής. «Χρειάζεται να δημιουργήσουμε έναν ευέλικτο μηχανισμό που θα αναλάβει την επένδυση από την αρχή μέχρι το τέλος».
Ο Χ. Παμπούκης, δίνοντας το στίγμα των «διακρατικών συμφωνιών που θα υπογράφει» το κράτος με τους εκπροσώπους των μονοπωλίων, έφερε σαν πρότυπο τις αποικιοκρατικές συμβάσεις της «ΠΕΣΙΝΕ» και του «ΠΡΙΝΟΥ» (τα πετρέλαια της Θράκης).
Ο «κίνδυνος της επένδυσης συνδέεται με το κέρδος του επιχειρηματία», σημείωσε ο Χ. Παμπούκης και ξεκαθάρισε ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει στον ιδιώτη επενδυτή την

Ο "ΝΕΟΣ" ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΘΙΑΣΟΣ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Μ' ένα 48μελές υπουργικό επιτελείο, με μια πλειάδα ντόπιων και ξένων μυστικοσυμβούλων, με έναν βασικό υπουργό σε ρόλο «συντονιστή» και με μια ολιγομελή «ομάδα σχεδιασμού», που θα εξειδικεύει σε καθημερινή σχεδόν βάση τα άμεσα βήματα στο ξεδίπλωμα του αντιλαϊκού έργου, η κυβέρνηση είναι καθ' όλα έτοιμη να εξαπολύσει τον επόμενο γύρο της επίθεσης ενάντια στο λαό.
Ο ανασχηματισμός στις αρχές της βδομάδας ήρθε να υπηρετήσει πολλαπλές ανάγκες ουσίας, αλλά και προπαγάνδας. Είναι φανερό ότι οι απαιτήσεις της πλουτοκρατίας να τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και με λιγότερες τριβές οι ανατροπές που είναι αναγκαίες για να ανακάμψει η κερδοφορία της, επέβαλαν τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, με ισχυρό καθοδηγητικό κέντρο και αυστηρό επιμερισμό προς τα κάτω, προκειμένου η υλοποίηση των αποφάσεων να είναι εύκολα ελέγξιμη.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης, να προσαρμοστεί καλύτερα στις νέες απαιτήσεις που δημιουργεί η επικαιροποίηση του μνημονίου, αποτυπώνεται και στις επιλογές προσώπων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Χ. Παπουτσής.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να μετακινήσει τον πρώτο στο πρώην υπουργείο Ανάπτυξης, υποβοηθήθηκε από ισχυρά επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα, που βλέπουν στο πρόσωπο του Χρυσοχοΐδη ένα πολιτικό στέλεχος αποφασισμένο να υπηρετήσει πέρα από κάθε κόστος τα συμφέροντά τους.
Αντίστοιχα, η είσοδος του Χρ. Παπουτσή στην κυβέρνηση, αποτελεί ένα είδος επικοινωνιακής επιβράβευσης για

Ναυτία...

   Οσο περνάει ο καιρός και βαθαίνει το μπήξιμο του μαχαιριού του μνημονίου στο κόκαλο - σκέτο άλλοθι το μνημόνιο, φερετζές της κυρίαρχης πολιτικής είναι που εφαρμόζεται εναντίον των λαών και χωρίς μνημόνια - έρχεται και δένει μες στο στόμα και το μυαλό ένα αίσθημα αηδίας. Βαθιάς εξίσου. Σα ναυτία ένα πράμα πιάνει τον καθένα λογικό άνθρωπο που κατοικεί εδώ και μιλάει έστω και λίγα ελληνικά, όταν ακούει «επίδομα σωτηρίας» ας πούμε. 'Η «ταμείο κοινωνικής οικονομίας». 'Η εκείνο το εμπνευσμένο από ΠΑΣΟΚικό συνδικαλισμό «θεσμική δέσμευση για καμιά απόλυση»... Ελεος. Ο εσμός των βαρύγδουπων σολοικισμών πέφτει χαλάζι καταπάνω μας σαν τις ψεύτικες νιφάδες χιονιού που εκτοξεύουν χοντρές φυσούνες στα χολιγουντιανά σκηνικά.
Τόνοι μπουρδολογίας και απολίτικης ανοησίας ξερνιούνται από επίσημα χείλη, για να λιποθυμήσουν οι ακροατές από στοιχειώδη αυτοάμυνα.
Θέλει η που...α να κρυφτεί μα η... χαρά δεν την αφήνει, έλεγε η γενιά της γιαγιάς μου για τις φανφάρες που έκρυβαν πομπές! Ετσι και η «κυβέρνηση». Ανασχηματίστηκε με τον Γ.Α.Π. μόνο του κλεισμένο στο γραφείο του, υπεύθυνα και λειτουργικά. Τόσο όσο χρειάζεται η συνωμοσία συνενόχων, η παρέα των διεθνών υπηρετών του καπιταλισμού να δώσει τη χαριστική βολή στον κόσμο της εργασίας.
   Την ώρα που γράφω δεν έχει ξεκινήσει η αρένα της ΔΕΘ. Ο εκφωνητής εξαγγέλλει με κραυγαλέα συμπόνια περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά, στις επικουρικές, αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης κι άλλα τέτοια δολοφονικά. Εδώ οι φόνοι κι η ταξική γενοκτονία καλύπτονται με την Μιλένα να οργώνει τους κάμπους με σινιέ τρακτέρ και τη χαιρεκακία περί των υπουργικών αρμοδιοτήτων. Σενάρια υποταγής στο κεφάλαιο εξυφαίνονται με ρυθμό χαρτομάντιλων μιας χρήσης που πουλάνε Πακιστανοί στα φανάρια, κοιτάζοντας στο βάθος του δρόμου μην εμφανιστεί ο Αδωνις καβάλα στις Ερινύες του φτηνού αντικομμουνισμού. Ο κομψά απάνθρωπος δικαιούται να παθαίνει δημόσια υστερία με την Ιστορία;
Ισως. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα διεθνή ΜΜΕ είναι υποδειγματικά χειρότερα ενίοτε. Μουγκάθηκαν περί τους παγιδευμένους ανθρακωρύχους της Χιλής με αφορμή και πρόσχημα ότι ανάμεσα στους συγγενείς που περιμένουν το επίδομα της εταιρείας ιδιοκτήτριας των ορυχείων, υπάρχουν και ...οι γκόμενες των παγιδευμένων! Ενας, λέει, είχε τέσσερις και εξώγαμο... Κι ύστερα σιωπή για τον ενταφιασμό των εργατών στην κόλαση του κέρδους χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας στα έγκατα της γης.
   Ετσι ανενδοίαστα, χωρίς τσίπα και αιδώ, χάνεται η κριτική ικανότητα του ανθρώπου να ξεχωρίζει το δράμα απ' την ξεφτίλα. Ετσι ακριβώς οι δημόσιοι υπάλληλοι, βαφτίστηκαν συλλήβδην, σε μια νύχτα, απ' τους διεθνείς υπηρέτες σε άχρηστους, τεμπέληδες, αλήτες βολεμένους. Κι εξοντώνονται ηθικά και οικονομικά όντας τα γρανάζια του αστικού κράτους που τους γέννησε, τους εκπαίδευσε, τους υποδούλωσε και τώρα τους εξευτελίζει. Με την ψήφο τους την ίδια ως όπλο.
Αν ένας ανθρακωρύχος μπορεί να συντηρεί τέσσερις γκόμενες στη Χιλή, στην Ελλάδα ένας ναυτεργάτης μπορεί να ζει με 100 μεροκάματα και ν' αποζημιώνει και τον τουρίστα που αντί για συρτάκι άκουγε επί ώρες την ντουντούκα του ΠΑΜΕ.
Ναυτία. Θεραπεύεται άμα ξεράσεις αυτό το διανοητικό ρετσινόλαδο στα μούτρα του βασανιστή. 'Η στη μάσκα του, την κάλπη. Πριν και μετά και εντός και εκτός ΔΕΘ...

Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Ονειρο φθινοπωρινής νυκτός για τους ΕΒΕ


Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι μίλησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης σε εκδήλωση του τομέα ΕΒΕ του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη.
Το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχει ακόμη τομέας ΕΒΕ στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη λυσσαλέα επίθεση που έχει εξαπολύσει στον κλάδο η κυβέρνηση του μνημονίου.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είχε κάποιο δίκιο, όταν είπε στους συγκεντρωμένους ότι «θα ήταν υπερβολή να σας καταθέσω σήμερα εξειδικευμένες προτάσεις ή σχέδια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι ήδη γνωρίζετε τι έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση».
Αλλά τι να πει στους ΕΒΕ για το μέλλον τους; Να τους κακοκαρδίσει τέτοια μέρα;
Υπάρχει και ένα ακόμη ζήτημα. Ο νέος υπουργός είναι άνθρωπος της δράσης. Πρώτα θα ρίξει τις τιμές, μετά θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση των ΕΒΕ από τις τράπεζες, στη συνέχεια θα χαράξει πολιτικές παραγωγικής ανόρθωσης, θα διορθώσει τα «κακώς κείμενα» στην επαγγελματική στέγη, θα προωθήσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα - σε συνεργασία πάντα με το αρμόδιο υπουργείο - θα εξασφαλίσει ασφάλιση - περίθαλψη - σύνταξη και μετά από όλα αυτά... οι ΕΒΕ θα ξυπνήσουν από το όνειρο φθινοπωρινής νυκτός...