Σελίδες

29 Αυγ 2010

ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ...

ΠΗΓΗ : ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

http://tasosnastos.blogspot.com/
«Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ την τριετία 2011 - 2013 προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

H ΡΑΕ προτείνει αύξηση της τιμής κατά 50% για τις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες, ενώ για τις μεσαίες καταναλώσεις η αύξηση να είναι από 7,5% έως 15%.

Οι τιμές του ρεύματος για τους αγρότες αναμένεται να αυξηθούν κατά 25%-33% στην τριετία 2011 - 2013 και για τη βιομηχανία κατά 10%.

Αντίθετα, στις μεγαλύτερες καταναλώσεις προτείνεται συνολική μείωση από 6,5% έως 16%».

Η είδηση είναι από το in.gr και ήταν αναμενόμενη. Η δωσίλογη κυβέρνηση του Γ. Τσολάκογλου-Παπανδρέου μαζί με τους συνεταίρους της, της τρόικας

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Προκαλεί με «καρότο» και «μαστίγιο»

ΙΣΡΑΗΛ

Εν αναμονή της προγραμματισμένης για την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη έναρξης των λεγόμενων «άμεσων ειρηνευτικών» συνομιλιών στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, διαφαίνεται ήδη η επικοινωνιακού χαρακτήρα τακτική της ισραηλινής κυβέρνησης με τις «πλάτες» των ιμπεριαλιστών συμμάχων.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου πρότεινε την διεξαγωγή κατ'ιδίαν συνομιλιών κάθε δύο βδομάδες με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, με μυστικές συνομιλίες. Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει τις συνομιλίες «δύσκολες αλλά εφικτές» υπογραμμίζοντας όμως πως θα έχουν επιτυχία μόνο εφόσον εξασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ισραήλ. Σύμφωνα με αυτόν, οι προϋποθέσεις για μια «επιτυχή» έκβαση των συνομιλιών σε ότι αφορά ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, είναι η επίλυση θεμάτων «ασφαλείας», όπως η αποστρατιωτικοποίησή του. Η παλαιστινιακή πλευρά - τόνισε - θα πρέπει να αναγνωρίζει το Ισραήλ ως κράτος του εβραϊκού λαού και να σέβεται τα ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας του, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ...επιθυμία το Ισραήλ να διατηρήσει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή της κοιλάδας της Ιορδανίας, στη Δυτική Οχθη.
Δηλαδή οι πάγιες προϋποθέσεις που θέτουν οι Παλαιστίνιοι (ο τερματισμός του ισραηλινού φονικού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας, η παράταση της αναστολής των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη (που λήγει στις 26/9), και η δημιουργία ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 μέσα σε 12 με 24 μήνες από την πραγματοποίηση των διαπραγματεύσεων) ουσιαστικά αγνοούνται.
Η παλαιστινική πλευρά έχει δηλώσει ότι αν η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοινώσει νέες κατασκευαστικές δραστηριότητες σε παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, θα αποσυρθεί αμέσως

Αναζητώντας τη χαμένη ... ανάπτυξη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
http://tasosnastos.blogspot.com/

Η καπιταλιστική κρίση που «χτύπησε» τη διεθνή και την ελληνική οικονομία, έχει αφήσει τα αποτυπώματά της παντού. Η προβλεπόμενη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας το 2010 κατά -4%, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η μεγαλύτερη που σημειώθηκε ποτέ τα τελευταία 50 χρόνια. Συρρίκνωση, η οποία συνοδεύεται από τη μεγάλη μείωση των βιομηχανικών επενδύσεων και των επενδύσεων στο χώρο των κατασκευών, τη δραστική υποχώρηση της καταναλωτικής ζήτησης και την εκτίναξη της ανεργίας. Αξιοπρόσεκτο είναι επίσης, ότι σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης και περιστολής της ζήτησης, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,5%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 χρόνων.
Στις βαρύτατες ούτως ή άλλως συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, ήλθαν να προστεθούν τα εξοντωτικά και βάρβαρα μέτρα του μνημονίου, που, με την προτροπή και στήριξη της ελληνικής ολιγαρχίας, συνυπέγραψε τον Μάη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ιμπεριαλιστική τρόικα. Οι άγριες περικοπές των μισθών και των συντάξεων, οι δραστικές μειώσεις των κρατικών δαπανών, το φορολογικό πογκρόμ που ακολούθησε, οι βίαιες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις, σε συνδυασμό με το σαρωτικό κύμα ιδιωτικοποίησης στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΟΣΕ) και βασικών υποδομών της χώρας, σκιαγραφούν το ζοφερό τοπίο της καθημερινότητας των εργαζομένων της χώρας.
Τα μηνύματα που εκπέμπουν σε καθημερινή βάση τα επιτελεία και οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του κεφαλαίου και του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, είναι, ότι στη «νέα» Ελλάδα που θα δημιουργηθεί μετά την...αναγκαία περίοδο αναμόρφωσής της - την περίοδο εφαρμογής του μνημονίου - τα εκατομμύρια των εργαζομένων, των μικρών αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών, δεν θα πρέπει να αναμένουν και να προσδοκούν εγγύηση για τίποτα. Ολα όσα αποτελούσαν κατακτήσεις του 20ού αιώνα, βασικοί μισθοί, κοινωνική ασφάλιση, εργασιακά, παροχές υγείας, παιδείας, πρόνοιας, επιχειρούν να τα διαγράψουν με μια μονοκονδυλιά. Προτίθενται να τις χρησιμοποιήσουν ως καύσιμη ύλη, προκειμένου να μπει και πάλι μπροστά η καπιταλιστική μηχανή παραγωγής κέρδους. Οσο για τα εκατομμύρια των εργαζομένων, καλούνται να επιζήσουν σε ένα περιβάλλον καταθλιπτικής κυριαρχίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου, όπου τα όρια της ζωής τους θα περιχαρακωθούν μέσα στα σύγχρονα στρατόπεδα

Δεν υπάρχουν περιθώρια, διεκδίκηση μέτρων τώρα!

http://tasosnastos.blogspot.com/
  
  • Οι βάσεις ανακοινώθηκαν και έχει, ήδη, ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου και για όσους πέρασαν στην Ανώτατη Εκπαίδευση και για όσους οδηγούνται στο παζάρι ελπίδων της ιδιωτικής εκπαίδευσης
  • Η διεκδίκηση άμεσων μέτρων είναι θέμα επιβίωσης για τις λαϊκές οικογένειες

   


<> τ' ακούσαμε όταν ανακοινώθηκαν οι βάσεις για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την περασμένη Τετάρτη. Την εισαγωγή υποψηφίου με 0,9, τις αυξομειώσεις, τους πρώτους, τα «νέα» σχέδια του υπουργείου Παιδείας για το σύστημα εισαγωγής, τις αναδιαρθρώσεις στα τμήματα που δεν είναι «ελκυστικά» και άλλα πολλά. Αυτό που δεν ακούστηκε ήταν πώς θα τα βγάλουν πέρα οι νέοι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι οικογένειες, αλλά και όσοι δεν πέρασαν και έχουν μπροστά τους τούς έμπορους της γνώσης να τρίβουν τα χέρια τους πουλώντας ψεύτικα όνειρα σ' ένα ατελείωτο παζάρι ελπίδας!
Η μεγάλη χαρά για την εισαγωγή σε κάποια σχολή «μεταμορφώθηκε», σχεδόν αυτόματα, σε αγωνία για το κόστος των σπουδών της «δημόσιας» Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι πρόνοια για τους φοιτητές και τους σπουδαστές είναι ανύπαρκτη, ελάχιστες οι θέσεις στις εστίες, ενώ η σίτιση δεν είναι δικαίωμα. Μια οικογένεια, που το παιδί της πέρασε σε σχολή άλλης πόλης θα ξοδέψει χιλιάδες ευρώ, μέχρι να ολοκληρωθούν οι σπουδές του. Περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές, από κάθε άλλη χρονιά, θα αναγκαστούν να δουλέψουν, για να τελειώσουν τις σπουδές τους, με μεγάλο κίνδυνο να μην τα καταφέρουν. Η «λογική» του συστήματος που ζούμε είναι μια: Εάν έχεις λεφτά θα σπουδάσεις απερίσπαστος, εάν όχι δούλευε καθημερινά και διάβαζε παράλληλα, αν δεν μπορείς... κόψε το λαιμό σου!
Αν «ξεπεραστούν» όλα αυτά - με χίλιες δύο θυσίες - τότε έρχεται η πραγματικότητα της υποβαθμισμένης Ανώτατης Εκπαίδευσης

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στα πρώτα δύο «πακέτα» της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ

Στο καναβάτσο το εισόδημα και θεμελιώδη δικαιώματα

http://tasosnastos.blogspot.com/
Στις 3 του Μάρτη και στις 3 του Μάη 2010 - οπότε και υπογράφτηκε το μνημόνιο με την τρόικα - η κυβέρνηση προώθησε τα πρώτα και πιο σκληρά πακέτα λιτότητας που γνώρισε ο ελληνικός λαός από τη δεκαετία ακόμα του '50, προωθώντας ταυτόχρονα πλήθος αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων.


Πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις
1. Κατάργησαν τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των συνταξιούχων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
2. Πετσόκοψαν κατά 20% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.
3. Επέβαλαν «πάγωμα» των μισθών για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον για τα τρία επόμενα χρόνια.
4. Προχώρησαν σε τριετές «πάγωμα» των συντάξεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
5. Μείωσαν κατά 10% τις αποδοχές των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, οι οποίοι δεν έχουν επιδόματα.
6. Μείωσαν από 3% μέχρι 10% τις συντάξεις που είναι πάνω από 1.400 ευρώ, με νέο χαράτσι αντίστοιχο του ΛΑΦΚΑ.
7. Ανέστειλαν ακόμα και τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του πενιχρού «επιδόματος αλληλεγγύης», που προοριζόταν για τα πιο εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού.
Εξαπέλυσαν άγρια φοροεπιδρομή
8. Αύξησαν δύο φορές μέσα στο 2010 τους συντελεστές του ΦΠΑ, πυρπολώντας το λαϊκό εισόδημα.
9. Αύξησαν τρεις φορές μέσα στο 2010 τον ειδικό φόρο για τα καύσιμα, με αποτέλεσμα

Τι σούργελο επικίνδυνο είν' αυτό;

   Tι πατριδογνωμόνιο (όνομα στήλης κι αυτό) και κουραφέξαλα. Αφού σ' αυτόν τον τόπο, η πατρίδα κάνει άλματα. Ισάξια του Κολοκοτρώνη! Με γνώμονα το κέρδος η πατρίδα είναι φρουτάκια, στοίχημα, καζίνο, ρουλέτα, χαρτοπαικτική λέσχη. Πάει εκείνο το αφελώς ή πονηρά τραγουδισμένο «τι είν' η πατρίδα μας μην είναι τα ψηλά βουνά, μην είν' οι κάμποι... ταρατατάα!!!) Πάει κι εκείνο το χουντικό «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο...» ασλανίδικης έμπνευσης. Τώρα «προχωρήσαμε». Αναγκαστικά, για να μην τάχαμου μας επιβάλει πρόστιμο το Βρύξελλο, στην εγκατάσταση κουλοχέρηδων με φρουτάκια σε κάθε συνοικία, σε κάθε χωριό, στο καφενείο, στα βουνά, εκεί που δε θα φτάσει το κτήνος ο Καλλικράτης του ΠΑΣΟΚ.
Ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης έχτισαν τον Παρθενώνα. Ο Κανελλόπουλος έδωσε το όνομα του Παρθενώνα στη Μακρόνησο και το ΠΑΣΟΚ το ψευδώνυμο στο νόμο που θα κάνει την Ελλάδα, κατά δήλωση Γ.Α.Π. αγνώριστη. Νέοι Παρθενώνες μας περιμένουν με τζογαδόρους. Κι αν λείπει άγαλμα, αυτό είναι του Νικ δε Γκρικ, του τύπου που τίναζε τα καζίνα στον αέρα την εποχή

Αναπροσαρμογή στην πολιτική του μνημονίου

Ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, καλλικρατικοί δήμοι και περιφέρειες, τεχνοκράτες και μυστικοσύμβουλοι, όλοι στην υπηρεσία του κεφαλαίου


Η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι η επικαιροποίηση του μνημονίου τίποτα κακό δεν προμηνύει για τα λαϊκά στρώματα, είναι τουλάχιστον προκλητική. Οπως προκλητική για το λαό, που στενάζει από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας, είναι και η αγωνιώδης προσπάθεια του Γ. Παπακωνσταντίνου, την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, να πείσει ότι «οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο», ότι «τα δύσκολα τελείωσαν» και πως η κυβέρνηση βλέπει φως στην «άκρη του τούνελ».
Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική και απέχει έτη φωτός από τη διαπίστωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «ένα τουλάχιστον 80% των συμπολιτών μου (...) ακόμα και δεξιοί, όπως αυτοχαρακτηρίζονται ψηφοφόροι, λένε μην κάνετε πίσω. Προχωράτε», όπως έλεγε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την περασμένη βδομάδα.
Οσους εικονικούς συμπαραστάτες και αν ανακαλύψουν τα κυβερνητικά στελέχη ανάμεσα στο λαό, η πραγματικότητα λέει πως η λαϊκή δυσαρέσκεια