Σελίδες

27 Αυγ 2010

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ... ΚΙΝΕΖΟ

Του Δημήτρη Καζάκη*
Κατάργηση κάθε έννοιας κατοχύρωσης του εργαζόμενου στις εργασιακές του σχέσεις, ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, μείωση υπερωριακών αποδοχών, όχι όμως και των υπερωριών, που απελευθερώνονται μαζί με το ωράριο εργασίας, νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό, αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΗ και εισιτηρίων συγκοινωνιών, απελευθέρωση «κλειστών επαγγελμάτων» και αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πλήρης διάλυση του ΟΣΕ με απολύσεις, περιορισμό αποδοχών και παρεχόμενων υπηρεσιών, ολοκληρωτική κατάργηση της υγείας ως δημόσιου αγαθού, διάλυση των ΟΤΑ, είναι μερικές μόνο από τις επιταγές του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Ταυτόχρονα σχεδιάζεται νέα επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 23% σε βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, τα οποία βαρύνουν τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος γύρω στο 60%. Μόνο από αυτή την κίνηση τα πιο φτωχά νοικοκυριά πρόκειται να χάσουν τουλάχιστον

ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ ΜΕ ΛΥΠΗΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ...

http://tasosnastos.blogspot.com/
Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Όταν η νυν κυβέρνηση – σε άψογη συνεργασία με... οικονομολόγους και διαφόρους άλλους που υιοθετούσαν την παράδοξη θεωρία της – προλείαινε το έδαφος για να υπαγάγει τη χώρα στο ΔΝΤ και τον «Μηχανισμό Στήριξης», χρησιμοποιούσε off the record μια φράση η οποία θα μπορούσε να μείνειπαροιμιώδης, αρκεί να είχαμε το κουράγιο να γελάσουμε με όσα συμβαίνουν:«Η ελληνική κοινωνία έχει πολύ λίπος»!
Σύμφωνα με τη θεώρηση των κυβερνητικών και των συμβούλων τους, η εκτεταμένη παραοικονομία θα μπορούσε να χτυπηθεί ανελέητα ώστε το κράτος να κερδίσει... λιμνάζοντες πόρους, χάρη στους οποίους θα μείωνε ταελλείμματα και το χρέος και σε σύντομο χρονικό διάστημα, με ανακτημένη τηναξιοπιστία της, η ατυχήσασα και χρεοκοπήσασα Ελλάς θα μπορούσε να κοιτάξει τη «μαύρη διεθνή» της κερδοσκοπίας με βλέμμα αποφασιστικό και το κεφάλι ψηλά και υπερηφάνως να «αντλήσει» νέα δάνεια με τα οποία θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη.
Μια απίστευτη μπουρδολογία, η οποία δεν θα μπορούσε να γίνει πιστευτή από κανέναν που να έχει έστω κι ένα δράμι μυαλό. Άλλωστε η σημερινή κατάσταση όλων των δεικτών της ελληνικής οικονομίας έχει αποδείξει, πέραν κάθε αμφισβήτησης, ότι το μόνο... λίπος βρισκόταν στους εγκεφάλους αυτών που είτε ήταν εξ αρχής άσχετοι με το αντικείμενο είτε απλώς έλεγαν ψέματα.

Αφού λοιπόν διατυμπάνισαν

Ελλάδα: Ίδια τραγωδία, διαφορετικά σενάρια



Θέμα: Οι ευθύνες των τραπεζών για την κρίση

http://tasosnastos.blogspot.com/
Οι τράπεζες στρέφουν τη συζήτηση στη δημοσιονομική πειθαρχία επιδιώκοντας έτσι να αποφύγουν τις ευθύνες τους τόσο για το ξέσπασμα της κρίσης όσο και για την τρέχουσα υποτροπή της. Το ίδιο το μνημόνιο άλλωστε που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα ως βασικό ζητούμενο είχε τη διάσωση των γαλλικών και γερμανικών κυρίως τραπεζών που είχαν εκτεθεί στην ελληνική αγορά ομολόγων.
Οι καφετέριες είναι γεμάτες στην Αθήνα, και πλήθη τουριστών εξακολουθούν να επισκέπτονται τον Παρθενώνα και τα νησάκια του μυθικού Αιγαίου. Όμως, κάτω από την καλοκαιρινή επιφάνεια υπάρχει σύγχυση, θυμός και απελπισία καθώς αυτή η χώρα βυθίζεται στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Τα ΜΜΕ σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν παρουσιάσει την Ελλάδα, τη μικρή Ελλάδα, ως το επίκεντρο της δεύτερης φάσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όπως παρουσίαζαν τη Γουόλ Στριτ ως το σημείο μηδέν της πρώτης φάσης. Ωστόσο, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα διαφορά στις αφηγήσεις γύρω από αυτά τα δύο περιστατικά. Οι άναρχες δραστηριότητες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία δημιούργησαν ακόμα πιο περίπλοκες διαδικασίες για το «μαγικό» πολλαπλασιασμό των χρημάτων, οδήγησε στο κραχ της Γουόλ Στριτ που μορφοποιήθηκε τελικά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Με την Ελλάδα, ωστόσο, η αφήγηση συνεχίζει

Φωνή ανυπότακτη κι ανεπανάληπτη

Δεκατρία χρόνια από το θάνατο της Σωτηρίας Μπέλλου


Μια εντελώς ξεχωριστή μορφή για το λαϊκό μουσικό μας πολιτισμό υπήρξε η Σωτηρία Μπέλλου, από το θάνατο της οποίας συμπληρώνονται σήμερα δεκατρία χρόνια. Με την ατόφια δωρική μα και συνάμα απογειωτική φωνή της, σημάδεψε ανεξίτηλα το ελληνικό - λαϊκό και έντεχνο - τραγούδι του 20ού αιώνα. Για μισό περίπου αιώνα, μέσα από το τραγούδι της - δίχως τσαλίμια και μπιχλιμπίδια αλλά, αντίθετα, με φωνή καθαρή, ανόθευτη, αληθινή - «κεντούσε» τα βάσανα και τους καημούς των απλών ανθρώπων του μόχθου. Η εκφορά του «α» της χτυπούσε κατευθείαν στην καρδιά του ακροατή, ενώ η δύναμη της ερμηνείας της έδινε «φτερά» σε δεκάδες τραγούδια των πιο μεγάλων λαϊκών και νεότερων συνθετών. Είτε ερμήνευε λαϊκά τραγούδια όπως τα «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Οταν πίνεις στην ταβέρνα», «Κάνε λιγάκι υπομονή» (Τσιτσάνη), «Γύρνα στη ζωή την πρώτη», «Κάνε κουράγιο καρδιά μου» (Παπαϊωάννου), «Ο ναύτης», «Το σβηστό φανάρι» (Μητσάκη), «Είπα να σβήσω τα παλιά» (Καλδάρα), «Ανοιξε, άνοιξε» (Παπαϊωάννου), είτε αναδείκνυε δημιουργίες των νεότερων Μούτση («Το φράγμα»), Σαββόπουλου («Το βαρύ ζεϊμπέκικο»), Ανδριόπουλου («Λαϊκά προάστια»), Κουνάδη («Δεν περισσεύει υπομονή»), Λάγιου («Αη Λαός»).
Αυτές και άλλες πολλές μοναδικές

Προειδοποιήσεις και ... προτροπές για πόλεμο με Ιράν


ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--
Τα σενάρια περί πολεμικού χτυπήματος του Ισραήλ κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα όλο και πληθαίνουν. Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο «77WABC» της Νέας Υόρκης ο Ντάνι Νταντόν, Ισραηλινός βουλευτής του κόμματος του πρωθυπουργούΜπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε πως «το Ισραήλ προετοιμάζεται για πόλεμο με το Ιράν».
Ο ίδιος δεν προχώρησε σε ...πρόγνωση «για το πόσο ακόμη θα περιμένουμε» και πρόσθεσε «προτιμάμε ωστόσο να τηρήσουμε στάση αναμονής μέχρι να διαφανεί αν σκοπεύουν να λάβουν κάποια πρωτοβουλία οι υπόλοιπες διεθνείς δυνάμεις (σ.σ. εννοεί τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΝΑΤΟ και ΕΕ που στηρίζουν το Ισραήλ) ή αν θα σηκώσουμε μόνοι μας το βάρος, όπως συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του '80».
Ο Ισραηλινός βουλευτής μάλιστα έσπευσε να τονίσει πως «αυτός ο πόλεμος δεν πρέπει να εκφυλιστεί σε πόλεμο μεταξύ Ισραηλινών και μουσουλμάνων. Αντιθέτως, πρέπει να λάβει διαστάσεις πολέμου ανάμεσα σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και τους μουσουλμάνους»...
Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες κατά τη διάρκεια

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»


http://tasosnastos.blogspot.com/
«Ξεπλένει» την πολιτική του ΠΑΣΟΚ
«Διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο» ζητάει από την τοπική διοίκηση ο Φ. Κουβέλης
Σε εκστρατεία αποκάθαρσης της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η «Δημοκρατική Αριστερά». Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Φ. Κουβέλης, αφού παραδέχτηκε ότι τα δεδομένα ωθούν το λαό να σταθεί κριτική απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και στους συνδυασμούς που υποστηρίζονται απ' αυτήν, στη συνέχεια τους προ(σ)κάλεσε να μην το πράξουν αλλά να ψηφίσουν αυτοδιοικητικά!
Οπως είπε, στόχος είναι «η νίκη των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση», κι αυτό όταν ο «Καλλικράτης» κάνει ένα βήμα παραπέρα στη μετατροπή των δήμων και των περιφερειών σε κρατικά όργανα άσκησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Γι' αυτό και η επιλογή των συνδυασμών απ' τα κόμματα που ασπάζονται τον «Καλλικράτη» και την εφαρμοζόμενη πολιτική θα γίνει εν πολλοίς με κριτήριο την προσήλωση στην προώθησή της.
Αυτό το γνωρίζει η «Δημοκρατική Αριστερά» γι' αυτό ο Φ. Κουβέλης ισχυρίστηκε ότι το κριτήριο είναι οι νέες «δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις» να διαχειριστούν αυτή την πολιτική «με διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο», αναπαράγοντας τις γνωστές φανφάρες της κυβέρνησης.
Προκαλώντας το κοινό νου, ο Φ. Κουβέλης είπε ακόμα ότι το κόμμα του δε συμμερίζεται «αντιμνημονιακές» λογικές γιατί διεκδικεί «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων» και η καταγγελία του μνημονίου γενικά και αόριστα «καταλήγει υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου»!
Τις ίδιες φαιδρότητες επανέλαβε σε συνέντευξή του στο «Κανάλι 1» όπου οχυρώθηκε πίσω απ' το ότι δεν μπορεί να υπάρξει «μια συσπείρωση εναντίον του μνημονίου η οποία θα γίνει από δυνάμεις οι οποίες κατά τα άλλα είναι ετερόκλητες», για να δικαιολογήσει το ότι ζητούν απ' το λαό να αγνοήσει το μνημόνιο και την πολιτική που ασκείται, επειδή δεν είναι δυνατόν να υπάρξει «μία βάση πολιτικής ομοιογένειας εναντίον του μνημονίου».

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


http://tasosnastos.blogspot.com/


Κολεγιές και καραμπόλες μεταξύ πολιτικά ομόαιμων
Κουρνιαχτός ονοματολογίας από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και «Δημοκρατική Αριστερά»









Τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς διαγκωνισμούς, που συνδέονται άμεσα με τη νέα διοικητική δομή του αντιλαϊκού «Καλλικράτη», φανερώνει η τακτική των αστικών κομμάτων και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην ανάδειξη υποψηφίων για τη θέση του δημάρχου Αθηναίων και περιφερειάρχη Αττικής.
Ταυτόχρονα, στις επιλογές των κομμάτων αποτυπώνεται η προσπάθειά τους να κρατήσουν τη συζήτηση στο επίπεδο της ονοματολογίας, με στόχο να εκτονωθεί ανώδυνα για το σύστημα η λαϊκή δυσαρέσκεια, μέσα από συνδυασμούς και πρόσωπα που πλασάρονται σαν δήθεν «φερέγγυα», «υπερκομματικά» και «ανεξάρτητα».
Στον κουρνιαχτό της ονοματολογίας, προκαλούνται ακόμα και «καραμπόλες» μεταξύ των κομμάτων, ενώ αποκαλύπτεται η σύμπλευσή τους στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση. Ειδικά για τον ΛΑ.Ο.Σ. και τον

ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΘ

Γόνιμη κουβέντα στη χτεσινή σύσκεψη
Εργάτες από διάφορους χώρους και εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ πήραν μέρος στη σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ
   Στο φουλ έχουν μπει οι μηχανές προκειμένου το συλλαλητήριο στο οποίο καλεί το ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 11 του Σεπτέμβρη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, να εκφράσει την απόφαση των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, όλων των λαϊκών στρωμάτων, να μπουν σε πορεία σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των μονοπωλίων και της τρόικας. Στόχος του ταξικού κινήματος, όπως περιγράφηκε μέσα από την χτεσινοβραδινή σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ για την προετοιμασία του παλλαϊκού συλλαλητηρίου, είναι η εργατική τάξη, μετά από τόσα χτυπήματα που δέχθηκε αλλά και όσα ακόμα προετοιμάζονται εναντίον της, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να ξεφύγει από τον αμυντικό χαρακτήρα των επιμέρους αγώνων και να μπει αποφασιστικά, συντονισμένα, με ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο, στην πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Οπως αναφέρθηκε

Να έρθει στη Βουλή το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο





Χρειάζεται λαϊκή αποφασιστική οργάνωση και αντεπίθεση, να αρνηθεί ο λαός να πληρώσει το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία, σημειώνει το ΚΚΕ



Σε ανακοίνωσή της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η επικαιροποίηση του μνημονίου της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ εγκαινιάζει νέα κλιμάκωση της επίθεσης κατά των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων και του εισοδήματος των εργαζομένων.
Το νέο "επικαιροποιημένο" μνημόνιο δεν είναι απλά εξειδίκευση του γνωστού μνημονίου, αλλά προσθέτει νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που κάνουν ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα, για να γίνει ακόμη πιο φθηνή η εργατική δύναμη.
  • Καταφέρει ένα ακόμη πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις, δίνοντας υπεροχή στις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών που ανοίγει το δρόμο για την καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων.
  • Δίνει νέα ώθηση στην επέκταση της μερικής εργασίας, καταργώντας και αυτούς τους ελάχιστους περιορισμούς που έθετε ο προηγούμενος νόμος 3846/2010.
  • Προβλέπει τον περιορισμό του επιδόματος ανεργίας σε μια στιγμή που η ανεργία καλπάζει.
  • Δίνει συνέχεια στη δραστική μείωση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων.
Το νέο "επικαιροποιημένο" μνημόνιο δίνει συνέχεια στο αντιασφαλιστικό έγκλημα, βάζοντας τώρα στο στόχαστρο τις επικουρικές συντάξεις που θα οδηγήσει σε νέα μείωση των συντάξεων.
  • Επιταχύνει την απελευθέρωση των τομέων στρατηγικής σημασίας, σιδηροδρομικές μεταφορές και ενέργεια που θα κάνουν ακόμα πιο ακριβές τις υπηρεσίες αυτές για το λαό.
  • Ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο με το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, για να διοχετεύσουν οι μεγαλοκαπιταλιστές τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους.
  • Συνεχίζει και κλιμακώνει την επιχείρηση αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος με τις νέες αυξήσεις του ΦΠΑ, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και μια σειρά άλλα μέτρα.
  • Την ίδια ώρα, που για τους εργαζόμενους προωθούνται νέα επώδυνα μέτρα, δίνονται νέες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο όπως τα 25 δισ. για τη στήριξη των τραπεζών και τα δισ. ευρώ που θα μοιραστούν στις μεγάλες επιχειρήσεις μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο και άλλες αποφάσεις.
Ολα αυτά τα μέτρα είναι μέτρα που επί δεκαετίες επεδίωκε η πλουτοκρατία, τα προγραμμάτιζε η ΕΕ και τα είχαν στα προγράμματά τους και το ΠΑΣΟΚ και

Ετσι εξηγείται...

Παραπολιτικά δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο έγραφαν, τις προηγούμενες μέρες, ότι στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης, πολλοί υπουργοί, με πρώτο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να βγει και να διαψεύσει ότι υπάρχει νέα, επικαιροποιημένη έκδοση του μνημονίου και νέα μέτρα. Οπως εξηγούσαν, το κόστος είναι μεγάλο για την κυβέρνηση και δέχονται πίεση από τον κόσμο, την οποία δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να τη διαχειριστούν επικοινωνιακά. Λίγες ώρες αργότερα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έσκιζε τα ρούχα του από το βήμα της Βουλής ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα και πως η κυβέρνηση «βλέπει φως στην άκρη του τούνελ». Τα ίδια επαναλάμβανε και ο Γ. Πεταλωτής το ίδιο μεσημέρι στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.
   Τι φανερώνει η πρεμούρα τους; Οτι η πίεση από το λαό και η αγανάκτηση ακόμα και των παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο μεγάλη, ώστε να φοβούνται πλέον ότι το παραμικρό μπορεί να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στην πολιτική που προωθούν και υπερασπίζονται. Γι' αυτό σε ενιαία γραμμή προσπαθούν εδώ και πέντε μέρες να πείσουν ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα και πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για το λαό πέρα από το μνημόνιο. Γι' αυτό οΚαψής σκύλιασε χτες από το δελτίο του «Μέγκα» ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι μονόδρομος και πως «αυτά που ακούγονται για ανυπακοή και ανατροπή είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας».
   Με βάση όλα τα παραπάνω, εύκολα μπορεί να εξηγήσει κανείς τη χτεσινή έκρηξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Το αίτημα που κατέθεσε το ΚΚΕ, να φέρει η κυβέρνηση το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, τους χαλάει τη σούπα, αφού θέτει το μνημόνιο στο επίκεντρο της κουβέντας και δεν τους αφήνει να περάσουν στα μουλωχτά την ακόμα πιο βάρβαρη έκδοσή του και κάθε επόμενη που θα ακολουθήσει. Τους εκθέτει ακόμα στα μάτια του λαού, επειδή έχουν ήδη ψηφίσει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι συμφωνίες του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα δε χρειάζεται να έχουν πλέον ούτε τη γνώμη, ούτε την έγκριση της Βουλής. Δηλαδή, στην προσπάθειά τους να υπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα της αστικής τάξης, κουτσουρεύουν ακόμα και την κορωνίδα της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, την οποία, κατά τα άλλα, υπερασπίζονται.
   Στα σχέδιά τους έχουν φανερό συνεργάτη την αντικομμουνιστική αγέλη του ΛΑ.Ο.Σ., που αναλαμβάνει τη βρώμικη δουλειά. Εχουν, όμως, για συνεργό τους και τηΝΔ, η οποία στη θέση του μνημονίου, που δεν ψήφισε για δημαγωγικούς λόγους, παρουσιάζει ένα δικό της συμπληρωματικό και εξίσου βάρβαρο μνημόνιο, καλώντας το λαό να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να τους στείλουν όλους αδιάβαστους. Να κάνουν πραγματικότητα το χειρότερο εφιάλτη των κομμάτων του μνημονίου, που δεν είναι άλλος από το να γεμίσουν οι δρόμοι, τα εργοστάσια, τα μαγαζιά, τα σχολεία, τα μικροχώραφα με αποφασισμένους εργατοϋπάλληλους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες, οι οποίοι θα αντεπιτεθούν στην πολιτική του μνημονίου και σε ενιαίο μέτωπο θα τη σαρώσουν.

Π.

Ο κόσμος καίγεται και η ΓΣΕΕ εκτιμά...

http://tasosnastos.blogspot.com/
   Ολοι ήξεραν τι πρόκειται να συμβεί πριν ακόμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει το τελικό νομοσχέδιο για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Το ίδιο έγινε και με τον αντεργατικό νόμο για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Και στις δύο περιπτώσεις η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ συνιστούσε αναμονή, στην προσπάθειά της να δώσει πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει την πολιτική της.
   Σήμερα όλοι ξέρουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - η οποία δεν το κρατά κρυφό - προχωρά ολοταχώς στην ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση των δημόσιων συγκοινωνιών και μεταφορών με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους σε αυτές αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας.
   Ομως η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνει ξανά ποιον υπηρετεί. Είχε κληθεί να πάει χθες σε σύσκεψη συνδικάτων των αστικών συγκοινωνιών και του σιδηροδρόμου αλλά δεν πήγε. Αντί γι' αυτό έστειλε μια επιστολή την οποία υπογράφουν ο ΠΑΣΚίτης πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος και ο ΔΑΚίτης γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ευάγγελος Μπουζούλας. Σε αυτή σημειώνουν: «Η ΓΣΕΕ βρίσκεται σε διαδικασία εκτίμησης των προβλημάτων που θα προκύψουν από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τις μεταφορές». Και όταν κάνει την εκτίμηση, θα κάνουν μια σύσκεψη κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα. Και συνιστά στα συνδικάτα που έκαναν τη χθεσινή σύσκεψη να εξειδικεύσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν για να την ενημερώσουν.
   Υπάρχει ακόμα κάποιος που αμφιβάλλει ότι οι ηγεσίες αυτών των συνδικαλιστικών παρατάξεων υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων;

Να αποτινάξουμε το ζυγό


   Η «επικαιροποίηση» ενός ούτως ή άλλως βαθιά αντιλαϊκού και αντεργατικού μνημονίου, αυτού που συνομολόγησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ και το ΔΝΤ, που υπερψήφισε μαζί με τον ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή και εφαρμόζει με τη στήριξη και της ΝΔ, δε θα μπορούσε παρά να βαθαίνει αυτά του τα χαρακτηριστικά σε βάρος της εργατικής τάξης, του λαού στο σύνολό του. Η «επικαιροποίηση» προσθέτει στα αρχικά σκληρά, βάρβαρα μέτρα, ακόμα περισσότερα ώστε να φτηνύνει ακόμα περισσότερο η εργατική δύναμη, ώστε να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα ήδη αμύθητα κέρδη των μονοπωλίων.
   Πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις, ώθηση στην επέκταση της μερικής εργασίας, συνέχεια στη δραστική μείωση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, εισιτήριο και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στους άνεργους, τους άπορους, τις άλλες ευπαθείς ομάδες, βάθεμα των

Φούσκα και πρόκληση το δήθεν «κοινωνικό πακέτο»

Αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα η προπαγανδιστική παγίδα που στήνει η κυβέρνηση για να καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες στο λαό


Με επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» για την εκπόνηση ενός δήθεν «κοινωνικού πακέτου» ενόψει ΔΕΘ, η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τα νέα δεινά που έρχονται για το λαό. Υπουργοί και συνεργάτες του πρωθυπουργού σχεδιάζουν ήδη την προπαγάνδα που θα συνοδεύσει την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη. Μ' αυτό το αντικείμενο έγιναν χτες και προχτές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή υπουργών αλλά και στελεχών του «ΙΣΤΑΜΕ».
Στόχος είναι να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός σαν φορέας μιας κατ' επίφαση «αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής», η οποία θα επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθεί σαν κάλπικο αντίβαρο στα δεδομένα βάρβαρα μέτρα που θα ακολουθήσουν μέσα στο 2010, όπως προβλέπονται από το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο.
Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να παρουσιάσει το σφαγιασμό του εισοδήματος και των δικαιωμάτων του λαού σαν μονόδρομο και «αναγκαία προϋπόθεση» για την «ανάπτυξη» και την ύπαρξη «κοινωνικών πολιτικών». Στο ίδιο πνεύμα, γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα προσμονής για «καλύτερες μέρες», με τη συνδρομή των αστικών ΜΜΕ, που διατυμπανίζουν ψέματα ότι «δε θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2010».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε χτες τις περικοπές μισθών και συντάξεων, τη δραματική περιστολή της χρηματοδότησης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, τη«μεγαλύτερη κοινωνική παροχή»!
Εντελώς προκλητικά, ισχυρίστηκε ότι η «μάχη για τον περιορισμό της σπατάλης του δημόσιου τομέα και

Χρήμα υπάρχει μόνο για το κεφάλαιο... για τα λαϊκά στρώματα υπάρχει ο αγώνας τους


http://tasosnastos.blogspot.com/
«Εκλεισε οριστικά το κεφάλαιο "κοινωνικό μνημόνιο" για την κυβέρνηση, την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τοποθετήθηκε χθες δημόσια, με ομιλία του στη Βουλή, διαψεύδοντας πως υπάρχει "νέο Μνημόνιο" αλλά και ότι υφίσταται περίπτωση λήψης νέων μέτρων. Oι πολυαναμενόμενες παροχές που θα ανακούφιζαν τις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις έμειναν στα χαρτιά και ο Πρωθυπουργός εξαναγκάζεται εκ των πραγμάτων να ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ με "άδεια χέρια" (...) Η δραματική υστέρηση στα έσοδα του κράτους σε συνδυασμό με τις μεγάλες τρύπες του προϋπολογισμού λειτούργησαν αποθετικά στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε παροχές που θα ανακούφιζαν ως έναν βαθμό τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους και τους κοινωνικά άπορους. Η προσπάθεια που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου να εντοπίσει πόρους από τους οποίους θα μπορούσε να αντλήσει ορισμένα κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών δεν απέφερε αποτελέσματα» (το θέμα στα ΝΕΑ).
για τα λαϊκά στρώματα υπάρχει ο αγώνας τους
«Ο πρωθυπουργός είπε: "Συνεχίζουμε το έργο των αλλαγών και των ανατροπών (...) Από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε προδιαγράψει, αναστροφής ουσιαστικά όλων των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων των τελευταίων ετών". Σύμφωνα με το "επικαιροποιημένο" μνημόνιο, αυτά σημαίνουν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση (περικοπές κρατικής χρηματοδότησης, χτύπημα των επικουρικών κλπ.), κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, δηλαδή παραπέρα μείωση μισθών

Μάθημα πρώτο: Ρήξη μ' αυτή την πολιτική


Οπως στα χωριά - ακόμα κι όταν δεν υπάρχει - σπρώχνουν κάποιον μέχρι να γίνει ο τρελός του χωριού ώστε να διασκεδάζουν τα αδιέξοδα μιας ζωής πραγματικά σκληρής για όλους, έτσι και ο αστικός Τύπος χτες - κατ' επιλογή της κυβέρνησης - βρήκε τρόπο να προσπεράσει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία. Ενα παιδί, λέει, πέρασε σε μια σχολή με 0,9. Οτι κι αυτό το παιδί σύντομα θα εγκαταλείψει τη σχολή που πέρασε έστω και μ' αυτόν τον τρόπο, γιατί η οικογένεια δε βγαίνει να το σπουδάσει, γιατί οι σπουδές για τα περισσότερα των παιδιών είναι χωρίς αντίκρισμα, είναι μερικά από αυτά που δεν αναφέρονται ούτε σαν υποψία. Αντίθετα, περισσεύουν οι αναλύσεις επί αναλύσεων, και η δήθεν ντροπή για τα χάλια της Παιδείας.
***
Ποιοι είναι, αλήθεια, αυτοί που μιλάνε; Ποιοι είναι αυτοί που παριστάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για όσα χρόνια και χρόνια οι ίδιοι προώθησαν ως «σύγχρονη Παιδεία»; Μόνες τους ξεφύτρωσαν κάτι σχολές του τύπου «μελέτης της αναπαραγωγής της φάλαινας» στη λίμνη της Καστοριάς; Να ξεχάσουμε

Κοινός αντίπαλος


Τουλάχιστον 176.700 μικροεπιχειρήσεις με 305.000 θέσεις απασχόλησης (αυτοαπασχολούμενοι - εργοδότες, μισθωτοί) κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά, άλλες 198.000 απειλούνται, μέχρι το τέλος του 2011, 375.000 συνολικά. Στο πρώτο εξάμηνο του 2010 απολύθηκαν 88.000 εργαζόμενοι από μικροεπιχειρήσεις. Το δεύτερο εξάμηνο του 2009 είχαν απολυθεί 104.000 από μικροεπιχειρήσεις. Στοιχεία - σοκ για τις συνέπειες της κρίσης στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ αλλά και στους εργαζόμενους σε τέτοιες μικροεπιχειρήσεις. Αρχές του καλοκαιριού η υπουργός Οικονομίας-Ανταγωνιστικότητας-Ναυτιλίας απέδιδε την άνοδο των τιμών όχι στην τεράστια αύξηση έμμεσων φόρων και ΦΠΑ, που οι μεγαλοεπιχειρηματίες μετακυλίουν στις τιμές φουντώνοντας την ακρίβεια, αλλά στους μικρομαγαζάτορες που δεν αντέχουν να μειώσουν τις τιμές. Πρόσφατα αστική εφημερίδα έγραψε ότι οι ΕΒΕ εμποδίζουν τη μείωση των τιμών αφού π.χ. όταν το μικρομάγαζο πουλά το γάλα με 1,40 ευρώ, (δεν μπορεί λιγότερο, λόγω μεγάλου λειτουργικού κόστους), το σούπερ-μάρκετ πουλά 1,20 ευρώ και όχι λιγότερο. Προχτές ο ΣΕΒ απαίτησε να επιδοτηθούν από τον αναπτυξιακό νόμο μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις, όχι οι μικρές. Κυβέρνηση-κεφάλαιο προβάλλουν τους μικροεπιχειρηματίες ως εμπόδιο στην ανάπτυξη, που πρέπει να φύγει από τη μέση. Για να συγκεντροποιηθεί το κεφάλαιο, να πάρουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες το μερίδιό τους στην αγορά. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες είναι ο αντίπαλος των αυτοαπασχολούμενων, των μικροεπιχειρηματιών, αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουν. Εχουν κοινό αντίπαλο με τους εργάτες. Να γιατί πρέπει να συνταχθούν με το ΚΚΕ, είναι μονόδρομος το ενιαίο μέτωπο πάλης-αντεπίθεσης μαζί και με τη φτωχή αγροτιά, να πληρώσει την κρίση το κεφάλαιο, να ανατραπεί η πολιτική που τους ξεκληρίζει, να ανοίξουν το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Πράσινο φως για τα έργα του καζίνο στην Πάρνηθα


Το «πράσινο φως» για να συνεχιστεί από την εταιρεία «Καζίνο Α.Ε.» η τσιμεντοποίηση της δασικής έκτασης των 62,5 στρεμμάτων δασικής έκτασης της Πάρνηθας, που είχαν καεί το 2007 και εξαιρέθηκαν από την αναδάσωση, δίνει ουσιαστικά η κυβέρνηση και το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ. Οπως ομολογεί κυνικά το υπουργείο σε χτεσινή του ανακοίνωση «η έκταση ανήκει στα "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε." και δεν έχει κηρυχθεί αναδασωτέα μετά την πυρκαγιά του 2007 γιατί σύμφωνα με το νόμο 3139/2003 επιτρέπεται η ανακατασκευή, η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος των κτιριακών χώρων»!
Επίσης, αναφέρει ότι από τον έλεγχο που έγινε από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος «διαπιστώθηκε ότι οι εκτελούμενες εργασίες από την ΚΑΖΙΝΟ Α.Ε. αφορούν κυρίως στην κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού, καθώς και ελικοδρομίου και υπόγειου χώρου στάθμευσης για τις οποίες έχει εκδοθεί η 124923/2781/14-09-2009 ΚΥΑ περί Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων για την ανακατασκευή, εκσυγχρονισμό και λειτουργία του υφιστάμενου τουριστικού συγκροτήματος MONTPARNES».
Οπως καταλήγει η ανακοίνωση «οι Επιθεωρητές έλεγξαν την τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και ζήτησαν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες επιπρόσθετα στοιχεία ειδικότερα ως προς την τήρηση των αναγκαίων μέτρων πυρασφάλειας και ηχοπροστασίας κατά την εκτέλεση των έργων, την απόρριψη των μπάζων και την άδεια διάθεσης των υγρών αποβλήτων, τοπογραφικά και άλλα σχέδια, καθώς και οικοδομικές άδειες για να ελεγχθεί εάν τα έργα βρίσκονται εκτός του χώρου που έχει παραχωρηθεί στο εν λόγω τουριστικό συγκρότημα με το νόμο του 2003".
Δηλαδή, κατά την κυβέρνηση «δεν τρέχει τίποτε» κι ας επίκειται απόφαση του ΣτΕ μέσα στους επόμενους μήνες ύστερα από προσφυγή για το σταμάτημα των εργασιών στην καμένη περιοχή...

Βραβεία σε συνεργάτες των ναζί...

ΜΟΛΔΑΒΙΑ

...τη μέρα της απελευθέρωσης από το φασισμό!
Με απόφαση του εκτελούντος χρέη Προέδρου της Μολδαβίας, Μιχάι Γκίμπου, που είναι γνωστός για την αντικομμουνιστική του στάση, στις 25 Αυγούστου παρασημοφορήθηκαν με το κρατικό Παράσημο της Δημοκρατίας «οι αγωνιστές κατά του ολοκληρωτικού
 κομμουνιστικού κατοχικού καθεστώτος».
   Μεταξύ των βραβευμένων ήταν συνεργάτες των ναζί που μετά την απελευθέρωση το 1944 συμμετείχαν σε αντισοβιετικές οργανώσεις που δρούσαν στα εδάφη της Μολδαβίας κι εκκαθαρίστηκαν το 1947 από τα όργανα κρατικής ασφάλειας της Σοβιετικής Ενωσης. 
Επίσης, παρασημοφορήθηκαν ο συγγραφέας Νικολάι Κοστένκο και ο αδελφός του εκτελούντος χρέη Προέδρου της Μολδαβίας, σοβιετικός «διαφωνούντας» Γκεόργι Γκίμπου, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 6 χρόνια φυλάκιση για την αντισοβιετική δράση του. Ο Γκεόργι Γκίμπου ήταν ένας από τους ιδρυτές του παράνομου «Λαϊκού - πατριωτικού μετώπου» που τάχτηκε υπέρ της ένωσης της Μολδαβίας με τη Ρουμανία.
   Με την απόφαση αυτή ο Μιχάι Γκίμπου για άλλη μια φορά προσπάθησε να αντιστρέψει την Ιστορία και να παρουσιάσει την επανένωση της Μολδαβίας με την ΕΣΣΔ ως «σοβιετική κατοχή», καθώς και να επαναφέρει τη θέση του για ένωση της Μολδαβίας με τη Ρουμανία, θέσεις που έχει απορρίψει ολόκληρος ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος της Μολδαβίας, ακόμη και τα άλλα δεξιά κόμματα της χώρας, που έχουν συνάψει εκλογική συμμαχία με το κόμμα του Γκίμπου. Η ενέργεια αυτή γίνεται ακόμη πιο προκλητική αν αναλογιστεί κανείς ότι έγινε τη μέρα που η χώρα γιόρταζε την 66η επέτειο απελευθέρωσής της από το ναζιστικό ζυγό.
   Να σημειωθεί πως σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 5 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες της χώρας καλούνται να απαντήσουν εάν επιθυμούν την αλλαγή του συνταγματικού άρθρου, ώστε η εκλογή του Προέδρου της χώρας να γίνεται στο εξής απευθείας από τους ψηφοφόρους κι όχι από το Κοινοβούλιο.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΕ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ


Ενταση του πολέμου και ανησυχία για τις λαϊκές αντιδράσεις
ΚΑΜΠΟΥΛ.--
http://tasosnastos.blogspot.com/
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, είτε πολιτικοί όπως ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, είτε στρατιωτικοί όπως ο επικεφαλής των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, προσπαθούν να πείσουν τον αμερικανικό λαό ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος στο Αφγανιστάν». Εντούτοις τα αδιέξοδα του ιμπεριαλιστικού πολέμου που κρατά σχεδόν εννέα χρόνια είναι πανταχού παρόντα ενώ την ίδια στιγμή έξι στους δέκα Αμερικανούς είναι αντίθετοι με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της GfK για λογαριασμό του πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες.
Στην Ισπανία η οργή ξεχειλίζει καθώς ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι ένας Αφγανός αστυνομικός που έπαιρνε μέρος σε εκπαίδευση σκοποβολής σε ΝΑΤΟική βάση στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν άνοιξε πυρ κατά των εκπαιδευτών του, σκοτώνοντας δύο Ισπανούς αστυνομικούς και τον διερμηνέα τους.
Παράλληλα, ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπαντγκίς, κοντά στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν, δήλωσε ότι το αιματηρό περιστατικό έγινε κατά τη διάρκεια άσκησης σκοποβολής στο εσωτερικό της βάσης, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον χίλιοι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στη βάση και έβαλαν φωτιά σε ένα τμήμα της ενώ οι στρατιώτες της βάσης άνοιξαν πυρ εναντίον τους και σύμφωνα με τις πληροφορίες ένας διαδηλωτής είναι νεκρός.
Την 21η απώλεια μετρά και η Αυστραλία καθώς ανακοινώθηκε η ταυτότητα του ΝΑΤΟικού στρατιώτη που έχασε τη ζωή του την Τρίτη σε τρίωρη μάχη σε δυτική περιοχή της επαρχίας Ουρουζγκάν. Στην περιοχή δρουν οι 1.550 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας και ο θάνατός του αυξάνει τις απώλειες της χώρας στις 10 από τις αρχές Ιουνίου.
Στο μεταξύ στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν περίπου 40 μαθήτριες στην Καμπούλ, οι οποίες πιστεύεται ότι δηλητηριάστηκαν από αέριο που φαίνεται να έριξαν «σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές» που αντιτίθενται στην εκπαίδευση των γυναικών. Η αφγανική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ποιος μπορεί

Ψηφίστηκε ο νέος φιλοεφοπλιστικός νόμος

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε χτες το ν/σ για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα. Να κρύψουν τη συμφωνία τους προσπάθησαν ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Ολοκληρώθηκε χτες στο Β' Τμήμα Διακοπών της Βουλής, η ψήφιση του νομοσχεδίου για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα με τους κυβερνητικούς βουλευτές να υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο και τη ΝΔ με τον ΛΑ.Ο.Σ. να στηρίζουν την ουσία του παρά την αρνητική τους ψήφο. Για ένα νομοθέτημα που υπονομεύει τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών, το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας στις διακοπές ενώ προσπορίζει τεράστια κέρδη στο εφοπλιστικό κεφάλαιο έκαναν λόγο οι βουλευτές του ΚΚE.
Σχολιάζοντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί προσέλκυσης επενδύσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης σχολίασε: «Τι λέτε σήμερα στον ελληνικό λαό και τους ναυτεργάτες: Η διεθνής αγορά εργασίας είναι αυτή, 200 με 300 δολάρια το μήνα. Αρα τι να κάνουμε θα πάρουν τα καράβια και θα φύγουν» δηλαδή «λέτε «υποταχθείτε» γιατί δε μπορούμε να κάνουμε αλλιώς στους ναυτεργάτες». Αναφερόμενος στο ΚΚΕ τόνισε ότι «επιμένουμε πως νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» σημειώνοντας πως «οι κινητοποιήσεις και οι κατακτήσεις δεν ήταν ποτέ νόμιμες. Το καθορίζει αυτό ποια τάξη έχει την εξουσία. Αλίμονο αν υποτάσσονταν οι λαοί σε αυτή τη νομιμότητα». Οσον αφορά το κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα για την ανάπτυξη του τουρισμού, ο Θ. Παφίλης ανέφερε πως για το ΚΚΕ τουρισμός σημαίνει «να μπορεί ο Ελληνας, ο εργαζόμενος, σε μία χώρα που έχει απίστευτες φυσικές ομορφιές να ξεκουράζεται και να απολαμβάνει φθηνά αυτό που λέγεται φύση της Ελλάδας. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο για τον τουρισμό. Και είναι τραγικό, σε αυτήν τη χώρα να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο».
Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι είναι ακατανόητη η καταψήφιση του νομοσχεδίου από τα υπόλοιπα κόμματα πλην του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «δεν έχω κατανοήσει εκτός του ΚΚΕ ποιο το βασικό επιχείρημα για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου». Υποστήριξε ότι «είναι ένα βαθύτατα αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Είναι εθνικό στοίχημα η ανάπτυξη» προσθέτοντας πως «αν θέλουμε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας πρέπει να σκύψουμε στο ζήτημα να δούμε πώς θα προχωρήσουμε χωρίς να ακυρώσουμε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα». Οσον αφορά τους εργαζόμενους ανέφερε ότι «η σύμβαση (σ.σ. για την εργασία των Ελλήνων ναυτεργατών) κατοχυρώνει την ΕΣΣΕ και το ζήτημα της Ασφάλισης με τα οριζόμενα στην ελληνική νομοθεσία».

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Οι «ανεξάρτητοι» εκλιπαρούν το ΠΑΣΟΚ


Ανταγωνισμοί και κολεγιές που προδίδουν σύγκρουση επιχειρηματικών και άλλων συμφερόντων
Αυξάνονται οι δήθεν «ανεξάρτητοι» και «άφθαρτοι» μνηστήρες για τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, που φιλοδοξούν να συσπειρώσουν σε αντιδεξιά βάση και να «ανατρέψουν συντηρητική κυριαρχία» της προηγούμενης διοίκησης.
Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για πολιτικά στελέχη δοκιμασμένα στην εφαρμογή και τη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής σε επίπεδο κεντρικής και τοπικής διοίκησης, γεγονός που πρέπει να αποτελέσει βασικό κριτήριο για την καταδίκη τους, ανεξάρτητα με το ποιο προσωπείο επιλέγουν να εμφανιστούν για να συγκαλύψουν την επί της ουσίας συμπόρευσή τους με την αντιλαϊκή πολιτική του μνημονίου και

Ο λαός έχει συμφέρον να στηρίξει τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

http://tasosnastos.blogspot.com/
Για τους δήθεν «ανεξάρτητους» υποψήφιους που υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική μίλησαν οι Χρ. Χαλκιάς, υποψήφιος δήμαρχος Κιλελέρ, και Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, οι οποίοι κάλεσαν το λαό να εκλέξει αγωνιστές που θα παλεύουν με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα
Ο Χρ. Χαλκιάς
Σε συγκέντρωση στη Νίκαια, έδρα του δήμου Κιλελέρ, μίλησαν, χτες βράδυ, ο Χρ. Χαλκιάς, υποψήφιος δήμαρχος Κιλελέρ και ο Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Στην ομιλία του ο Χρ. Χαλκιάς στάθηκε στο «σκηνικό» που διαμορφώνεται στην Τοπική Διοίκηση με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», υπογραμμίζοντας ότι, μέσω των μεγάλων δήμων, θέλουν να προωθήσουν αποφάσεις και πολιτικές για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Και σ' αυτές τις εκλογές - είπε - συγκρούονται δυο πολιτικές. Από τη μια η πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και η οποία εκφράζεται από τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και από την άλλη η πολιτική για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων που εκφράζεται από τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Μιλώντας σ' ένα κατ' εξοχήν αγροτικό δήμο, ο Β. Μπούτας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο αγροτικό πρόβλημα της χώρας, στις αιτίες του, στους υπεύθυνους, αλλά και στις προτάσεις για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού.
Αναφερόμενος, ιδιαίτερα, στους δήθεν «ανένταχτους» και «ανεξάρτητους» υποψήφιους, επισήμανε: Σε τούτες τις εκλογές φαίνεται πως είναι «πολύ της μόδας» υποψήφιοι να δηλώνουν κομματικά ανένταχτοι και πολιτικά ανεξάρτητοι. Στην πραγματικότητα κι αυτοί, όπως και οι άλλοι που επισήμως εμφανίζονται ως υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ., είναι ενταγμένοι,

Μόνη ελπίδα ο ξεσηκωμός του λαού

http://tasosnastos.blogspot.com/

Για ευθεία ομολογία του υπουργού Οικονομικών ότι τα αντιλαϊκά μέτρα περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και πως «η συμπαιγνία ΕΕ - ΔΝΤ - κυβέρνησης είναι ένα πρόσχημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση σήμερα για να εφαρμόσει αυτή την πολιτική», μίλησε ανταπαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
Οσον αφορά στον ισχυρισμό ότι δεν προβλέπονται νέα αντιλαϊκά μέτρα, ο Θ. Παφίλης τόνισε πως «το επικαιροποιημένο μνημόνιο έχει και νέα μέτρα με δύο κατευθύνσεις: Να καταργήσει ό,τι έχει απομείνει από εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις και να δημιουργήσει συνθήκες παράδεισου για το μεγάλο κεφάλαιο». Ειδικά για τις Συλλογικές Συμβάσεις επισήμανε ότι «πάμε προς συνολική κατάργηση» αφού «δε θα αναγνωρίζονται οι κλαδικές».
Συνολικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε πως «αν κάτι μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική στη χώρα είναι το να ξεσηκωθεί ο λαός, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα που είναι παγιδευμένα σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και να δημιουργηθεί μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία, για να σαρώσει τον εργασιακό μεσαίωνα, γιατί αλλιώς διαμορφώνεται ένα σεληνιακό τοπίο».