Σελίδες

8 Ιουλ 2010

ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗΣ ΤΟΥ Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΣΟΚ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε.

Μείωση έως και 62%, με μέσο όρο 47%,  των συντάξεων των μηχανικών προβλέπουν οι ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου!

Την απόλυτη αντίθεση των διπλωματούχων μηχανικών στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εκφράζει το ΤΕΕ, με την παρουσία του στη συζήτηση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και με επιστολή του πρόεδρου του Γ. Αλαβάνου προς τους βουλευτές της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καταθέτοντας και συγκεκριμένες τροποποιήσεις που αφορούν ειδικότερα το ΤΣΜΕΔΕ και το ΕΤΑΑ, καλώντας ταυτόχρονα  τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. 
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ παραθέτει σχετική περικοπή του κοινού κειμένου των Επιστημονικών Φορέων που τα μέλη τους είναι μέλη των Τομέων του ΕΤΑΑ, στο οποίο επισημαίνουν τα εξής:
«Και το παράδοξο τελικά είναι, ότι όλες οι αλλαγές εισάγονται εσπευσμένα, χωρίς καμία σοβαρή αναλογιστική μελέτη, χωρίς καμία ουσιαστική τεκμηρίωση, η οποία να αποδεικνύει τη χρησιμότητα των εφαρμοζόμενων μεθόδων και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ιδιαίτερα δε τους επιστημονικούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην προσπάθεια διασφάλισης των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Πιστεύουμε, ότι η κοινοβουλευτική λειτουργία σε μια πολιτισμένη κοινωνία είναι φορέας δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό σας καλούμε να ψηφίσετε κατά συνείδηση, ουσιαστικά και με πολιτική και κοινωνική ωριμότητα, λαμβάνοντας υπόψη σας, όλες εκείνες τις παραμέτρους, που θα συνδέσουν το όνομά σας, είτε με τον σφαγιασμό του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας είτε με την προάσπιση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα».
Ειδικότερα  το ΤΕΕ ζητά να μην ελαχιστοποιηθεί η κύρια σύνταξη με την κατάργηση του σκέλους που αφορά τους μονοσυνταξιούχους του Ταμείου (ειδική προσαύξηση) η οποία χρηματοδοτείται από πρόσθετες εισφορές των ασφαλισμένων μηχανικών. Όπως προκύπτει από το Τεχνικό Σημείωμα του Αλέξανδρου Α. Ζυμπίδη, Αναλογιστή, Επίκουρου Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Προέδρου Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, που κατατέθηκε στη Βουλή, για τη σύγκριση του ύψους των συντάξεων του ΤΣΜΕΔΕ (Ελεύθερος Επαγγελματίας), με βάση το τρέχον ασφαλιστικό σύστημα και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο:
  • Στα 40 έτη ασφάλισης, η ετήσια μείωση των συντάξεων (εάν ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η Ειδική Προσαύξηση) κυμαίνεται από  -24% έως -62% ενώ ο μέσος όρος της μείωσης είναι -47%!!!
  • Στα 40 έτη ασφάλισης, η ετήσια μείωση των συντάξεων (εάν ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ η Ειδική Προσαύξηση) κυμαίνεται από  -17% έως -27% ενώ ο μέσος όρος της μείωσης είναι -22%.
Είναι επίσης ακατανόητο γιατί το ΕΤΑΑ καλείται να καταβάλλει τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, όταν οι κοινωνικοί πόροι που το αφορούν είναι αμελητέοι και γιατί καλείται να χρηματοδοτήσει άλλα Ταμεία, τη στιγμή που αυτό δεν προκύπτει από καμιά αναλογιστική μελέτη.

Ζητείται επίσης να μην καταργηθούν, αλλά να διασφαλιστούν οι όροι με τους οποίους αξιοποιούνται τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ υπέρ των ασφαλισμένων του και που το έχουν οδηγήσει να είναι το πιο υγιές χρηματοοικονομικά Ταμείο.

Τέλος ζητείται να διασφαλιστεί για το σύνολο των μηχανικών ότι θα εξακολουθήσει να ασφαλίζεται η ιδιότητα. 


Επισυνάπτονται 2 Διαγράμματα 
ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΕΤΕ ΜΟΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ , ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ , ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΕΞΕΛΕΞΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ , ΑΛΛΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ , ΕΣΕΙΣ  ΠΡΩΤΟΙ, ΕΧΕΤΕ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ, Ο ΣΥΜΑΧΟΣ ΣΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕ,,  
 ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙΤΕ........



ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΑΠ´ ΤΟ ΜΑΡΚΟ.....

ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ !!

ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ!!

http://www.youtube.com/watch?v=IYalWdsMAzY&feature=player_embedded

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Εχουν το πεπόνι, έχουν και το μαχαίρι, θέλουν να πείσουν τον κόσμο ότι έχουν και τη μαγική συνταγή να αντιμετωπίσουν την καπιταλιστική κρίση, έτσι που να βγουν κερδισμένοι και οι καπιταλιστές και οι εργάτες. Ομως το πρώτο θέμα στην «Καθημερινή» βεβαιώνει πως ποτέ δε γίνεται να έχεις και την πίτα γιομάτη και το σκύλο χορτάτο.

Επιπλέον, μια από τις παλιές καραβάνες του εργατοπατερισμού τούς λέει ανοιχτά πως «όπως πάτε, θα τους στείλετε όλους στο ΠΑΜΕ».

Γεγονός που αντιλαμβάνεται μια επίσης παλιά καραβάνα, αυτή που έχει ξεσκολίσει δημοσιογραφικά στη λαϊκή εξαπάτηση και η οποία εμφανίστηκε χτες να πανηγυρίζει γιατί, λέει, οι ασπιρίνες που παρουσίασε η κυβέρνηση ως τροπολογίες στο Ασφαλιστικό είναι το φάρμακο για τον καρκίνο.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει απογειώσει κάθε εκδοχή που κυκλοφορούσε ως τώρα για τα κόλπα του Χότζα. Αλλά, καλού κακού δένει και το γάιδαρο με νόμο που της επιτρέπει να αυξάνει τις αλυσίδες και λογαριασμό να μη δίνει.

Ετσι διαμορφωνόταν η κατάσταση ως χτες το μεσημέρι, την ώρα που στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς εντείνονταν οι διεργασίες για την επιτυχία της σημερινής πανελλαδικής απεργίας.

Στο παράπλευρο πάνε κι έρχονται οι «αμερικανιές».

Από τα ρεπορτάζ περί αγνών αποφοίτων του αμερικανικού κολεγίου, που συγκροτούν τη νέα βαλκανική ελίτ, ως τις ευχές, έτσι ακριβώς, να βγει η χώρα από την κρίση, προσφέροντας τέτοιες υπηρεσίες. Τι να του θυμίσεις; Οτι σ' αυτή τη χώρα και ειδικά από τη Θεσσαλονίκη κύρια τέτοιες υπηρεσίες προσφέρονται για δεκαετίες τώρα στα Βαλκάνια;

Συνολικά στα Βαλκάνια. Κοιτάς το νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες και καταλαβαίνεις ποιας σχολής απόφοιτος είναι αυτός που το έγραψε.

Στην πολύ απλή μετάφρασή του λέει πως, αν εσύ ο όποιος ψηφοφόρος δε θες να φανεί το όνομά σου δίπλα στα 5 ευρώ που δίνεις ενίσχυση στον υποψήφιο, ο υποψήφιος πολύ απλά δε θα μπορεί να είναι υποψήφιος. Υπάρχει περίπτωση να αφορά αυτό υποψήφιους των αστικών κομμάτων; Οχι, βέβαια.

Προβλέπει το νομοσχέδιο ανώτερο ποσό ενίσχυσης τα 3.000 ευρώ ανά άτομο. Μάλιστα. Ενας βιομήχανος που ελέγχει τη συγκέντρωση του γάλατος από τα χωριά, μπορεί να εμφανίσει όποια ώρα θέλει μια λίστα στην οποία όλο το χωριό να εμφανίζεται να δίνει από 3.000 ευρώ ο καθένας υπέρ του ενός υποψηφίου που προωθεί ο βιομήχανος. Ολα νόμιμα. Μεταφέρετε το παράδειγμα στην περίπτωση του βιομήχανου που ελέγχει τα μεροκάματα στα Οινόφυτα ή όποια άλλη βιομηχανική ζώνη κι έχετε μερικά λαμπρά παραδείγματα για το πώς λειτουργεί η δημοκρατία με διαφάνεια!

Οι τύποι δεν κρύβονται. Σου λέει καλά όλα αυτά τα «κομμουνιστικά» (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα και κοινωνικές παροχές). Αλλά για να αλλάξει το κράτος - να πάψει να 'ναι «κομμουνιστικό» ντε - πρέπει να φύγουν αυτά απ' τη μέση. Πώς; Με την κατοχύρωση σε βάθος χρόνου της εξουσίας. Ποιας εξουσίας; Αυτουνού που «θα τον ψηφίσουν οι περισσότεροι». Ποιοι περισσότεροι; Οι περισσότεροι απ' αυτούς που θα φτάσουν ως τις κάλπες. Πώς τα καταφέρνουν στις ΗΠΑ, όπου μ' ένα 15% όσων έχουν εκλογικό δικαίωμα βγάζουν πλανητάρχη; Τόσο απλά. Πώς να τα καταφέρουν, όταν οι καπιταλιστές εκβιάζουν στην ψύχρα πολλούς ακόμη και απ' αυτό το ελάχιστο ποσοστό να ψηφίσουν τους δικούς τους;

Είναι προφανές πως έχουν όραμα. Τη σχέση τους με τη δημοκρατία άλλωστε την έχουν δείξει ξανά και ξανά. Μόλις προχτές του «ξέφυγε» του Παπανδρέου ότι στο Σύνταγμα υπάρχουν πράγματα - κακώς - που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες.

Κι ύστερα τους ενοχλεί που «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Δικαίως τους ενοχλεί.

Γιατί, αυτό το δίκιο ασφαλώς και δε θα ζητήσει έγκριση από καμιά τράπεζα, ούτε από το μητρώο του υπουργείου Εσωτερικών για να εφαρμοστεί. Γιατί απλά όχι μόνο δεν του το δίνουν, αλλά του το έχουν καταργήσει.

Αυτό δε θέλουν να καταλάβουν οι αστοί, ή επειδή το καταλαβαίνουν καλά, προσπαθούν να το προλάβουν, κάνοντας όσο πιο σιδερόφρακτο το σύστημά τους. Γνωρίζουν ότι η λαϊκή εξουσία δε θα ζητήσει την έγκρισή τους, όταν έρθει η ώρα της. Οτι η οργάνωση γειτονιά τη γειτονιά, εργοστάσιο το εργοστάσιο, πανεπιστήμιο το πανεπιστήμιο, δε θα περιμένει να πάρει έγκριση εκλογικών δαπανών από το υπουργείο Εσωτερικών και ασφαλώς δε θα καταδώσει αυτόν που απ' το υστέρημά του πληρώνει για να υπάρχουν αφίσες, πανό, ό,τι άλλο χρειάζεται και θα χρειαστεί. Θα της αρκεί να είναι πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία...

Μέχρι τότε, ανάμεσα σ' άλλα κράτα και σημειώσεις: Οπως πέρασαν στην ιστορία με μαύρο φούμο τα ονόματα των 292 που ψήφισαν το Μάαστριχτ, έτσι θα περάσουν κι αυτωνών που σήμερα αποφασίζουν από το Ασφαλιστικό ως το Εκλογικό

ΑΝΤΙΟ ΤΣΜΕΔΕ , ΕΠΕΣΕ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΠΑΣΟΚ

ΤΗΛΕΠΑΘΗ....


Σήμερα όλοι στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ...

****

Ολο και περισσότεροι στους δρόμους...

****

Οχι τίποτ' άλλο, αλλά έχουν και το θράσος να λένε πως «ο λαός καταλαβαίνει ότι αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν»(Παπακωνσταντίνου - ΠΑΣΟΚ)...

****

Και μη βιαστεί κανένας τηλέπαθος να πει πως είναι στην κοσμάρα τους...

****

Εμάς θέλουν να στείλουν εκεί που δεν υπάρχει συνείδηση και σκέψη...

****

Ξέρουν πως η αντιδραστική τους πολιτική ξυπνάει ακόμα και τις πέτρες σε αντίσταση και γι' αυτό επιχειρούν ακόμα και μετην υποβολή σκέψης και συνείδησης να κερδίσουν χρόνο...

****

Γι' αυτό και ο αντικομμουνισμός, που δεν στρέφεται μόνο ενάντια στο ΚΚΕ, αλλά ενάντια σε οποιονδήποτε τους έχει πάρει χαμπάρι και έχει τη διάθεση να αγωνιστεί ενάντιά τους...

****

Ο Αντώνης (ΝΔ) ψάχνει να βρει τρόπους χωρίς το μνημόνιο να κάνει αυτά που λέει το μνημόνιο...

****

Μπορεί και να υπάρχουν... Η στρατηγική έχει σημασία και οι τρόποι βρίσκονται...

****

Οπως για παράδειγμα η μια μετά την άλλη οι άλλες χώρες της ΕΕ περνάνε τα ίδια μέτρα και σχεδιάζουν και χειρότερα στην εφαρμογή της «ΕΕ - 2020»...

****

Και ο Σαρκοζίς λένε τώρα πως τα 'χε πάρει από εκείνη την πλούσια την Μπετανκούρ...

****

Ακου πράγματα, απίστευτα!!!

****

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ....

1815 Μετά τη σύλληψη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, στις 3 του Ιούλη, ο Λουδοβίκος 18ος επιστρέφει ασφαλής στο Παρίσι.

1838 Γεννιέται ο Φερδινάνδος φον Ζέπελιν, κατασκευαστής σκληρών αερόστατων με επίμηκες σχήμα, που πήραν (το 1900) το όνομά του.

1889 Στο Μισισίπι, ο Τζον Σάλιβαν νικά τον Τζέικ Κίλρεϊν, στον τελευταίο στον κόσμο αγώνα μποξ βαρέων βαρών χωρίς γάντια.

1967 Πεθαίνει η Βρετανίδα ηθοποιός Βίβιαν Λι. Αφησε εποχή με το ρόλο της στην ταινία «Οσα παίρνει ο άνεμος».

1994 Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο ηγέτης, από το 1948, της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουγκ.

1997 Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ υπογράφουν στη Μαδρίτη συμφωνία έξι σημείων, όπου η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει «νόμιμα» και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Οι νησιώτες, ο τουρισμός και οι «τουρίστες»

Ο μεγαλύτερος εχθρός των νησιωτών και του τουρισμού στην Ελλάδα

- σύμφωνα με τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση, τη ΝΔ, τον ΛΑ.Ο.Σ. κ.ο.κ. - είναι... οι ναυτεργάτες.

Κατ' αρχάς, λοιπόν, ας πάμε στους νησιώτες.

*

1. Η κυβέρνηση και το κράτος ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τους νησιώτες, που προχτές ανακοίνωσε τη δεύτερη μέσα στο 2010 αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

Ετσι, από 1η Ιούλη, ο νησιώτης στο Αιγαίο που θέλει να ντυθεί θα πληρώσει για μια μπλούζα 16% ΦΠΑ από 13% και εκείνος που θέλει να ταΐσει τα παιδιά του θα πληρώσει για τρόφιμα 8% ΦΠΑ από 6%.

*

Σημειωτέον ότι το ίδιο κράτος που απομυζά με τη μορφή της έμμεσης φορολογίας τους νησιώτες

πρώτον, ενώ μέσα σε σχεδόν μια δεκαετία (1991 - 1999) οι επιδοτήσεις στους εφοπλιστές για τις λεγόμενες «άγονες γραμμές» ήταν 26 εκατ. ευρώ, μέσα σε ένα χρόνο από την απελευθέρωση, το 2003, το ποσό αυτό το έφτασε στα 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή για μία και μόνο χρονιά οι εφοπλιστές επιδοτήθηκαν με τόσα χρήματα όσα τους είχαν διατεθεί προηγουμένως για μια ολόκληρη δεκαετία (!),

δεύτερον, στον ένα χρόνο από την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τις επιδοτήσεις στους εφοπλιστές από 12 εκατ. ευρώ το 2002 τις εκτίναξε στα 25 εκατ. ευρώ το 2003 (αύξηση 110%)!

*

2. Η κυβέρνηση, το κράτος και οι εφοπλιστές (βεβαίως) αγωνιούν για τους νησιώτες.

Να πώς εκφράζεται το «ενδιαφέρον» τους:

Στην Ελλάδα, με επίσημη ανεργία 11,7%,

η πρωταθλήτρια στην ανεργία περιφέρεια είναι η Ν. Αιγαίου, με ποσοστό 21,3% (!), δηλαδή σχεδόν διπλάσια ανεργία από την υπόλοιπη Ελλάδα,

δευτεραθλήτρια είναι η περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με ποσοστό 16,8%

και στην πρώτη πεντάδα κατατάσσεται και η Κρήτη, με ποσοστό ανεργίας 14,3%...

*

Σε αυτή την Ελλάδα, στη νησιωτική Ελλάδα, είναι που οι εφοπλιστές έχουν από το 2001 και μετά αυξήσει τις τιμές των εισιτήριων κατά 450% (!) και έτσι από 10 ευρώ που είχε το εισιτήριο για Σάμο έχει φτάσει τα 52,5 ευρώ και από 8,5 ευρώ που κόστιζε το εισιτήριο για τη Νάξο έχει εκτιναχθεί στα 46 ευρώ...

Αλήθεια, ποιος νησιώτης (και ποιος Ελληνας εργαζόμενος γενικά) είδε να αυξάνεται κατά 6 φορές το αντίτιμο για τους κόπους του, όσο δηλαδή αυξήθηκε το αντίτιμο που καταβάλλουν οι Ελληνες ταξιδιώτες, από και προς τα νησιά, για να πληρώνουν τους «κόπους» των εφοπλιστών;

*

3. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ.,η ΕΕ, το ΔΝΤ και (φυσικά) οι εφοπλιστές αγαπούν τους νησιώτες και τους προστρέχουν εξ απαλών ονύχων...

Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι η εγκατάλειψη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης

στην Κρήτη αγγίζει το 10,3%,

στα νησιά του Αιγαίου το 8,3%

και στο Ιόνιο το 8,45%!

Στο νησιωτικό κορμό της χώρας, δηλαδή, τα 8 με 10 παιδιά στα 100εγκαταλείπουν το σχολείο πριν καν να βγάλουν το Γυμνάσιο και είτε παλεύουν για τον άρτο τον επιούσιο στον τόπο τους, είτε συγκροτούν τις ουρές μιας απελπισμένης (εσωτερικής και εξωτερικής) μετανάστευσης.

*

Σε αυτά τα νησιά είναι που συμπυκνώνεται το νόημα της πολιτικής των «άγονων γραμμών», της πολιτικής που αφήνει τα νησιά - ομήρους των εφοπλιστών,

χωρίς δυνατότητα μετακίνησης και επικοινωνίας για μέρες και μήνες,

εδώ είναι που η πολιτική στον τομέα της Υγείας αποτυπώνεται στην ευχή και κατάρα «αλίμονο αν αρρωστήσεις» (από τη Σκόπελο που δεν υπάρχει παιδίατρος μέχρι τη Σαμοθράκη με τον έναν απογευματινό νοσηλευτή, κι από την χωρίς γυναικολόγο και ακτινολόγο Τήνο μέχρι την χωρίς καρδιολόγο Πάρο),

αλλά εδώ μεγαλουργεί και η άλλη όψη της ίδιας πολιτικής, που ενώ οδηγεί τα νησιά στο μαρασμό και τους νησιώτες στην απόγνωση, ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει από το 2000 μέχρι και το 2010,επιδοτήσεις για τα ταμεία των εφοπλιστών που ανέρχονται στα 400 εκατ. ευρώ!

***

Ας πάμε, τώρα, στο θέμα του τουρισμού.
  • Αλήθεια, πώς εξηγούν οι τηλεδικαστές των ναυτεργατών και τα διάφορα «παγκαλοειδή» ότι όλες οι διεθνείς εκθέσεις μιλούν για μείωση του αριθμού της τουριστικής κίνησης, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που χτυπά τα λαϊκά στρώματα σε κάθε χώρα;

Το 2009 - σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας - οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών μειώθηκαν κατά 6,4% και των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 10,6%, λόγω της ύφεσης που αποτυπώνεται και στην μείωση της μέσης τουριστικής δαπάνης.

Αραγε, την οικονομική κρίση που πλήττει τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία κ.λπ. και είχε την αντανάκλασή της στην τουριστική κίνηση στη χώρα ήδη από πέρσι, την προκάλεσε το ΠΑΜΕ;

  • Πώς εξηγούν, επίσης, ότι παρ' όλα αυτά, οι μεγαλοξενοδόχοι (με τους «είλωτες» ξενοδοχοϋπάλληλους) και οι κυρίαρχοι του «τουριστικού προϊόντος - Ελλάδα» έχουν εξασφαλίσει υψηλές αποδόσεις;

Για παράδειγμα, πριν λίγες μέρες, οι εκτιμήσεις του μεγαλύτερου γερμανικού τουριστικού ομίλου «TUI» ήταν ότι «η Ελλάδα έχει για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο τις ίδιες σχεδόν κρατήσεις όπως παλιά».

*

Επομένως, η πτώση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα και στο βαθμό που αυτή εκφραστεί, θα αφορά στους μικρομαγαζάτορες, στους μικροεπαγγελματίες, στους ανθρώπους που διεκδικούν από τον τουρισμό ένα μεροκάματο και που ποτέ ο τουρισμός δεν υπήρξε γι' αυτούς «πηγή θησαυρισμού».

Αλλά, σε μια χώρα που κόβονται τα επιδόματα άδειας, που κόβονται οιμισθοί, που κόβονται οι συντάξεις, που περικόπτονται μέχρι και τακουπόνια κοινωνικού τουρισμού (!), ποιος φταίει για τη μετατροπή των διακοπών σε άπιαστο όνειρο για εκατομμύρια Ελληνες;

Ποιος φταίει που το 50% των λαϊκών νοικοκυριών της χώρας δεν μπορεί να κάνει καθόλου διακοπές, που το μεγαλύτερο μέρος του εργαζόμενου λαού μόλις και μετά βίας μπορεί να ελπίζει σε κάποια «διήμερα απόδρασης» όλο κι όλο;

*

Το ποια είναι η αλήθεια (ή έστω ένα μέρος της) καταγράφεται στις ετήσιες έρευνες για την τουριστική συμπεριφορά των Ελλήνων.

Τα πορίσματα της φετινής έρευνας (από την «Κάπα Research», 3/7/2010) έχουν εξαφανιστεί από τα ΜΜΕ των εφοπλιστών. Ιδού το γιατί:

*

α. Μόλις το 4,7% των Ελλήνων δηλώνει ότι μπορεί να κάνει ένα μήνα διακοπές φέτος, από 12,3% το 2007, δηλαδή τρεις φορές λιγότεροι.

β. Μόλις το 2,2% δηλώνει ότι μπορεί να κάνει διακοπές πάνω από ένα μήνα, από 8,8% το 2007, δηλαδή τέσσερις φορές λιγότεροι.

γ. Πάνω από το 50% δηλώνει ότι χρειάζεται τουλάχιστον 1.000 ευρώ για στοιχειώδη ξεκούραση που δεν τα διαθέτει.

δ. Μόλις το 2,9% δηλώνει ότι μπορεί να κάνει περισσότερες και πιο άνετες διακοπές από πέρσι, όταν το 83,5% δηλώνει ότι είτε θα κάνει μικρότερες σε διάρκεια διακοπές, είτε οικονομικότερες (43,8%), είτε ότι μόλις και μετά βίας θα κατορθώσει να κάνει τις ίδιες διακοπές με πέρσι (39,7%).

ε. Το 12% δηλώνει πως ούτε ως όνειρο, ούτε ως ελπίδα δεν μπορεί να σκεφτεί έστω και μια μέρα διακοπών.

ζ. Το 25,7% δηλώνει ότι θα περιοριστεί σε διακοπές μόλις μιας βδομάδας.

*

Σε όλες, δε, τις σχετικές εκθέσεις καταγράφεται ένα ποσοστό της τάξης του 60% που ζητά τη μείωση των τιμών από τους ξενοδόχους, με τους υπόλοιπους να επιλέγουν λίγες μέρες καταφύγιο στα χωριά τους είτε σε σπίτια συγγενών και φίλων.

***

Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αλλά οι υπεύθυνοι, οι ένοχοι γι' αυτήν την κατάσταση, οι «τουρίστες» - απάτριδες του κεφαλαίου, πρωτοστατούν στη συκοφαντία και στην πλύση εγκεφάλου.

Οι εφοπλιστές, ένα από τα πιο αδυσώπητα τμήματα της τάξης των κεφαλαιοκρατών, είτε μέσω του Τύπου που ελέγχουν, είτε μέσω των «συνδικαλιστικών» τους εκπροσώπων, είτε μέσω των πολιτικών τους «μούτσων»,

παριστάνουν τους «εθνικούς ευεργέτες»,

πάλλονται από ενδιαφέρον (!) για τους Ελληνες νησιώτες και για την «τουριστική βιομηχανία» του τόπου,

που, όπως λένε, πλήττονται, όχι από την πολιτική που θρέφει εφοπλιστές και ξεκληρίζει ναυτεργάτες,

αλλά από τους αγώνες του λαού ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ...

Μόνο τρεις οι ταινίες που βγαίνουν στις αίθουσες αυτή τη βδομάδα. Μια χαριτωμένη, κλασική χολιγουντιανή επανέκδοση η «Σαμπρίνα» του Μπίλι Γουάιλντερ με πρωταγωνιστές ένα γοητευτικότατο τρίο, την Οντρεϊ Χέπμπουρν στον ομώνυμο ρόλο και τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ουίλιαμ Χόλντεν στους ρόλους των αδελφών Λάρεμπι. Επίσης, βγαίνουν δύο νέες παραγωγές, δύο αμερικανικές κωμωδίες, δύο ανώδυνα, αόριστα και απροσδιόριστα «καυστικές» ταινίες, εγκλωβισμένες στα απόλυτα πλαίσια της καπιταλιστικής νομιμότητας, γεγονός που τις καθιστά άσφαιρες, άηχες και συγκεχυμένες κορόνες. Το «I Love You Phillip Morris» (Αλήθεια, γιατί το Philip με 2 λάμδα;) που δύναται να αναγνωσθεί και ως προσπάθεια αποδόμησης του καπιταλιστικού κοινωνικού μοντέλου και το «Σηκωτός για τη συναυλία» που με τη σειρά του καταγράφει, διαπιστώνει και αποκαλύπτει τι εστί και πού στηρίζεται η καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα εστιάζοντας, με εκ των έσω οπτική, στο χώρο των εταιρειών της μουσικής βιομηχανίας. Αναγνωρίσιμα τα στερεότυπα και οι συμπεριφορές που κυριαρχούν στο περιβάλλον των μουσικών μπίζνες, το οποίο φροντίζει αυτά να διοχετεύονται στο ευρύτερο κοινό, μέσα από το αρθρωμένο φαινόμενο της κάθετης διακειμενικότητας και της ανάγνωσης των δευτερογενών κειμένων όπως της κριτικής ή ενημερωτικής αρθρογραφίας σε εφημερίδες, περιοδικά, ράδιο, τηλεόραση, διαδίκτυο ή της διαφήμισης παντός είδους, που βρίσκονται στην υπηρεσία προώθησης της κυκλοφορίας επιλεγμένων εννοιών των πρωτογενών κειμένων.

Στα «νύχια» της «αγοράς» και ο ισπανικός κινηματογράφος

Σε «τροχιά» εφαρμογής του στρατηγικού στόχου του κεφαλαίου της ΕΕ για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, με αιχμή τον οπτικοακουστικό τομέα, τίθενται τα κράτη - μέλη της. Υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, το γεγονός, ότι η οικονομική κρίση του συστήματος θα χρησιμοποιηθεί ως «άλλοθι» για τις αστικές κυβερνήσεις - και τις ελληνικές - να επιβάλλουν τη μονοπωλιακή κυριαρχία σε ό,τι έχει απομείνει από την κρατική στήριξη στην κινηματογραφική δημιουργία.

Σύμφωνα με την αναφορά του ιστότοπου για τα οπτικοακουστικά «Cineuropa», την 1/7 πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη μια εκδήλωση του ICAA, του κρατικού Ινστιτούτου Κινηματογραφίας της Ισπανίας, με χαρακτηριστικό τίτλο «Νέες προοπτικές στη χρηματοδότηση και την επένδυση στην κινηματογραφική παραγωγή στην Ισπανία» και στόχο το «χτίσιμο γεφυρών» μεταξύ των παραγωγών και των ιδιωτών «επενδυτών» με τους «διαχειριστές» του ιδιωτικού και «θεσμικού» (σ.σ. δηλαδή κρατικού) σχετικού τομέα.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο κινηματογραφικός τομέας «αναμένει την ιδιωτική επένδυση με ανοιχτές αγκάλες», όπως τιτλοφορείται η αναφορά, είναι ο γνωστός: Οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώνονται συνεχώς. Συγκεκριμένα σημειώνεται, ότι «σε διάστημα μερικών μηνών, διάφοροι παράγοντες, όπως η κρίση που έχει χτυπήσει γενικά την οικονομία και τον κινηματογράφο ειδικότερα, οι πιθανές περικοπές της δημόσιας χρηματοδότησης, η μείωση της υποχρεωτικής επένδυσης στον κινηματογράφο από τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις και το μαστίγιο της πειρατείας, το οποίο έχει καταστρέψει ολόκληρους τομείς διανομής όπως το βίντεο, έχουν επηρεάσει άσχημα τον τομέα σε οικονομικό επίπεδο».

Ο ίδιος ο διευθυντής του ICAA δήλωσε σαφώς, ότι «οι παραγωγοί δεν μπορούν πλέον να χτυπήσουν στις πόρτες της κυβέρνησης και των τηλεοπτικών επιχειρήσεων. Οι επιχορηγήσεις θα εξακολουθήσουν, αλλά δε θα είναι αρκετές». Ετσι, η αναζήτηση «εναλλακτικών επενδύσεων» για τον κινηματογράφο «είναι μια προτεραιότητα, σχεδόν μια ιδεοληψία»!

Ολα αυτά φυσικά είναι προσχήματα. Το αστικό κράτος «αποσύρεται» συνειδητά από την υποστήριξη της κινηματογραφικής δημιουργίας για να αφήσει «χώρο» στο κεφάλαιο του οπτικοακουστικού, στο όνομα της αύξησης της «ανταγωνιστικότητας» των «πολιτιστικών βιομηχανιών», στις οποίες περιλαμβάνεται σε περίοπτη θέση, από πλευράς κύκλου κερδοφορίας, το οπτικοακουστικό. Και η κρίση είναι απλώς μια «ευκαιρία» γι' αυτό. Αλλωστε, παράγοντες του οπτικοακουστικού τομέα σημειώνουν ότι πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο γιατί «πρέπει να προσφέρουμε αποδοτικότητα των επενδύσεων». Δηλαδή κέρδη, τόσο στο εγχώριο «ταμείο», όσο και στη διεθνή αγορά, η οποία θεωρείται «ένα από τα κλειδιά για τις ταινίες που θα παραχθούν στο μέλλον». Πάντως «οι επενδυτές δεν ανησυχούν για το ρυθμιστικό πλαίσιο, εφόσον τους εξηγείτε (σ.σ. ως κράτος) ότι το πρόγραμμα είναι ενδεχομένως κερδοφόρο». Εντούτοις, μια κατάσταση κρίσης, «όπου υπάρχει περισσότερη πίεση στις επιχορηγήσεις, καθιστά τη χρήση των φορολογικών κινήτρων ελκυστικότερη και λογική»...

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ Απαιτούν σκληρότερα μέτρα στηρίζοντας το μνημόνιο

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ επιστρατεύουν το ΙΟΒΕ, για να προπαγανδίσουν τη συμφωνία κυβέρνησης με ΕΕ - ΔΝΤ

Νέες δυνάμεις επιστρατεύουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι βιομήχανοι για τη στήριξη του αντιλαϊκού μνημονίου κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, βλέποντας την επιμονή και την αύξηση της έντασης των αγώνων των εργαζομένων.

Με μια καθαρά πολιτική παρέμβαση, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που αποτελεί το ερευνητικό εργαλείο του ΣΕΒ, θεωρεί τα σκληρά αντεργατικά μέτρα του μνημονίου ως το ελάχιστο που πρέπει να υλοποιηθεί, ζητά παράταση του «προγραμματισμού» της οικονομίας έως το 2020, επαναφέρει με ανανεωμένη σφοδρότητα όλες τις θέσεις του μεγάλου κεφαλαίου για τις απαιτούμενες «αναδιαρθρώσεις», καλεί σε συστράτευση των «διάσπαρτων δυνάμεων» της κοινωνίας που είναι υπέρ του μνημονίου και δηλώνει - μέσω του προέδρου του Μ. Κορτέση - ότι «θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του την εφαρμογή του».

Στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ, την περασμένη Δευτέρα, ξεδιπλώθηκε μια καλά προετοιμασμένη επιχείρηση πειθούς υπέρ του μνημονίου, που κατεδαφίζει το δίκιο και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών, προκειμένου να επιτευχθεί και να διατηρηθεί επ' αόριστον στην Ελλάδα μια εφιαλτική κατάσταση ασύστολης υπερκερδοφορίας των κεφαλαιοκρατών. Ενα από τα «όπλα» του ΙΟΒΕ ήταν και οι αξιολογήσεις του για τη μακροοικονομική επίπτωση των μέτρων του μνημονίου, όπου μέσα από αυτά έφτασε στο σημείο να εκφράσει περισσότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και από την τρόικα, η οποία είχε κάθε λόγο να υπερτιμήσει τα «θετικά» αποτελέσματα από την εφαρμογή του μνημονίου! Τα στελέχη του ΙΟΒΕ έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 17% τα επόμενα χρόνια και αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 19,6%. Πρόκειται για μια στείρα αναπαραγωγή των ψευδαισθήσεων ότι η συνολική ξεθεμελίωση των εργασιακών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ανάκαμψη και ανάλογες επιδόσεις που να αφορούν και τα ίδια τα θύματα αυτής της πολιτικής!

Την ίδια στιγμή που οι ομιλητές στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ υπεράσπιζαν τις οδυνηρές (...«βραχυπρόθεσμα») συνέπειες από την υλοποίηση του μνημονίου και εξέφραζαν την ...αισιοδοξία τους για το μέλλον, πρότειναν επιπρόσθετα μέτρα υπέρ των μεγάλων αφεντικών, που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το ποιος θα πληρώσει τη «νύφη». Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Α. Τσακανίκα, διευθυντή Ερευνών του ΙΟΒΕ, ότι οι πολλές μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα οδηγούν σε «αδυναμία συγκρότησης κρίσιμης μάζας μεγάλων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων με διεθνή παρουσία» και σε «δυσκολίες στη διείσδυση της καινοτομίας στην παραγωγή». Η «λύση» για το ΙΟΒΕ είναι η «δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων που μπορούν να αξιοποιήσουν οικονομίες κλίμακας», κάτι που εξηγεί και τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Ο ομιλητής δεν άφησε «παραπονεμένους» και τους εργαζόμενους, θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρξει «προσαρμογή εργατικού κόστους σε παραγωγικότητα, αλλά και διακυμάνσεις της ζήτησης, με αποτέλεσμα βελτίωση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας», που θα οδηγήσει και θα επιτρέψει σαρωτικό κύμα απολύσεων και περικοπές αμοιβών, πέρα και έξω από αυτές που έχουν δρομολογηθεί.

Το μεγάλο κεφάλαιο, φυσικά, υιοθετεί θέσεις και προτάσεις στο βαθμό που το συμφέρουν και στη βάση αυτή δεν έχει κανένα πρόβλημα να εφαρμόζει επιλεκτικά ό,τι απορρίπτει. Ο Θ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε ως ένα από τα κακά του δημόσιου τομέα την τακτική στήριξης από το κράτος των ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων όταν δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους δανειστές, πιστωτές τους κλπ. Είπε ότι διαστρεβλώνει την αγορά και βλάπτει τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Ο Α. Τσακανίκας, όμως, δεν είχε κανένα πρόβλημα να προτείνει, μιλώντας για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την «παροχή πρόσθετου κεφαλαίου σε όποια τράπεζα αδυνατεί να ικανοποιήσει τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις και οι ιδιώτες μέτοχοι αδυνατούν να συμβάλουν».

Ο καθηγητής Ν. Καραβίτης επισήμανε με άνεση ότι τα μέτρα του μνημονίου «πρέπει να θεωρηθούν ως η ελάχιστη απαιτούμενη προσπάθεια», καθώς «οι αγορές θα μας κρίνουν» και κάλεσε σε συνέχιση της προσπάθειας μέχρι το 2020, χωρίς χαλάρωση. Την ίδια θέση, περί παράτασης του χρονικού ορίζοντα του μνημονίου έως το 2020, υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας, που τάχθηκε και κατά της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους. Πρόσθεσε ότι το μνημόνιο «δεν είναι πανάκεια» και ότι αφήνει «πολλά σημαντικά ζητήματα ανοιχτά να αποφασιστούν από την ελληνική κυβέρνηση σε προγραμματικό ορίζοντα δεκαετίας».

Αυτό είναι ένα ακόμη κομβικό σημείο για το ΙΟΒΕ και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, καθώς κρίνουν ότι ο τρόπος υλοποίησης του μνημονίου προσφέρει περιθώρια για ακόμη σκληρότερα μέτρα, που επιβάλλεται να ληφθούν στην κατεύθυνση που σκιαγράφησε ο Γ. Στουρνάρας, ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις, στην «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, αλλά «και να κλείσει τα αυτιά της στις σειρήνες του προστατευτισμού».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Πρωταγωνιστεί στο κυνηγητό μεταναστών


Πρωταγωνιστικό ρόλο στο κυνήγι μεταναστών διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση. Με πλήρη ενεργοποίηση της αρμόδιας ευρωενωσιακής υπηρεσίας Frontex (ΦΡΟΝΤΕΞ), επιχειρήσεις της να διεξάγονται μόνιμα εδώ και την είσοδο να «επιτρέπεται» σε όσους ακριβώς μετανάστες χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο για να διευρύνει την κερδοφορία του.

Η Frontex, υπηρεσία της ΕΕ συγκροτημένη από το 2005, για το συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ, ουσιαστικά είναι κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης της εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο προσφύγων. «Εχθροί» της τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Παρεμβαίνει ενάντια στα συμφέροντα των λαών, μπορεί να δρα ως μηχανισμός ταχείας επέμβασης βάσει των αναγκών της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών της 21/5 ενημερώνει διάφορους παράγοντες για το «νομοθετικό πρόγραμμα» της Κομισιόν για το 2010 και επισημαίνει τις προτάσεις της Κομισιόν, «οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς».

Συγκεκριμένα, για τη «διαχείριση των εξωτερικών συνόρων» ότι στις Βρυξέλλες συζητείται η τροποποίηση του Κανονισμού για τη σύσταση της Frontex. Οτι «οι υποβληθείσες προτάσεις τείνουν προς την ενίσχυση και επέκταση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας σε διάφορους τομείς όπως, π.χ., την οργάνωση και τον συντονισμό των επιχειρήσεων επιστροφών (...) την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Frontex μέσω απόκτησης ίδιου εξοπλισμού (σ.σ.: σήμερα οι επιχειρήσεις που συντονίζει η Frontex γίνονται με μέσα, όπως πλωτά και εναέρια, που παρέχουν τα κράτη - μέλη)». Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών η ελληνική κυβέρνηση ζητά:

  • Κοινές επιχειρήσεις της Frontex (δηλαδή, με τη συμμετοχή πολλών κρατών - μελών) που «να διεξάγονται σε μόνιμη βάση (σ.σ.: η υπογράμμιση του ίδιου του ΥΠΕΞ) στα εξωτερικά σύνορα που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση» από μετανάστες, εννοώντας τα ελληνικά.
  • Τη συχνότερη πραγματοποίηση «κοινών πτήσεων επιστροφών παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους».
  • «Την αξιοποίηση των επιχειρησιακών γραφείων του Οργανισμού εκ των οποίων το πρώτο θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά στον Πειραιά». Γραφείο που ανοίγει τον Ιούλη, σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία θα είναι από Οκτώβρη, με ζώνη ευθύνης τις Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα. Επανδρωμένο σε πρώτη φάση με 13 αξιωματικούς, θα συλλέγει/ανταλλάσσει πληροφορίες και θα συντονίζει τις επιχειρήσεις συνοριοφύλαξης που διεξάγουν τα κράτη - μέλη στα ελληνοτουρκικά, βουλγαροτουρκικά, ελληνοαλβανικά σύνορα και στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
  • Τη «συνεργασία» της Frontex με τις χώρες που «φιλοξενούν» κοινές επιχειρήσεις. Οτι είναι «πρωτεύων ο ρόλος του κράτους - μέλους που φιλοξενεί την επιχείρηση» στην εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου. Χαρακτηρίζει δε αναγκαία τη σύμφωνη γνώμη του φιλοξενούντος κράτους «για την οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής παρατηρητών στις κοινές επιχειρήσεις».

Οι ελληνικές κυβερνήσεις «φιλοξενούν» στην Ελλάδα χρόνια τώρα τις επιχειρήσεις της Frontex «Poseidon» και «Saturn» (επιτήρηση με εναέρια και πλωτά μέσα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου και έλεγχος των χερσαίων συνόρων αντίστοιχα). Θέλουν εδώ να έχουν τον πρώτο λόγο στην οργάνωση της καταστολής, όπως και στο τι σχέσεις θα διαμορφώνονται με τον «παρατηρητή»Τουρκία, που με ραντάρ και μαχητικά, παρενοχλώντας αεροσκάφη της Frontex στο ανατολικό Αιγαίο, αμφισβητεί ευθέως ελληνικό εναέριο χώρο, εκμεταλλευόμενη και τη σιωπή επί του θέματος της ΕΕ.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένουν τις προτάσεις της Κομισιόν για «την είσοδο και διαμονή των εποχικά εργαζομένων καθώς και των ενδοεπιχειρησιακά μετακινούμενων εργαζομένων». Δείχνουν το μοντέλο μετανάστευσης και εργασίας που προωθούν: Ορισμένοι, εισαγόμενοι, φτηνοί, απόλυτα ελεγχόμενοι, όσους ακριβώς χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο, και με το «ευέλικτο» καθεστώς εργασίας και ασφάλισης που μπορεί να μεταφέρει το αφεντικό από χώρα σε χώρα.

19ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ Ζωντανεύει το σύμβολο της αντίστασης και της ελπίδας

Στο Ναύπλιο και την Ακροναυπλία θα γίνει φέτος η πανελλαδική συνάντηση των νέων κομμουνιστών

Από την Παρασκευή και για δύο μέρες νέοι και νέες από όλη τη χώρα συναντιούνται στοΝαύπλιο. Εκεί, Οργανώσεις της ΚΝΕ θα στήσουν τη νεανική τους κατασκήνωση, στο Διήμερο της ΚΝΕ, το οποίο φέτος στο επίκεντρό του έχει τηνΑκροναυπλία: Το κάτεργο, όπου φυλακίστηκαν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και εκατοντάδες αγωνιστές, οι οποίοι, αντί να λυγίσουν, απέδειξαν τη δύναμη του ανθρώπου να στέκεται όρθιος, όταν γνωρίζει πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει. Ενα παράδειγμα που εμπνέει και διαπαιδαγωγεί τις νέες γενιές στους αγώνες της για ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση.
Στο Διήμερο, που αποτελεί σταθμό στην πορεία του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», θα αναδειχτούν πλευρές της Ιστορίας της Ακροναυπλίας. Η Ακροναυπλία άνοιξε το Φλεβάρη του 1937 από τη φασιστική κυβέρνηση Μεταξά και ως την παύση της λειτουργίας της το Φλεβάρη του 1943, φυλακίστηκαν εκεί πάνω από 600 κρατούμενοι, που στην πλειοψηφία τους ήταν ηγετικά στελέχη του Κόμματος και του εργατικού κινήματος. Ο στόχος των αντιπάλων να συντρίψουν σωματικά και ψυχικά τον ηγετικό
πυρήνα του ΚΚΕ όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε, αλλά η Ακροναυπλία έμεινε διαχρονικό σύμβολο αξιοπρέπειας, περηφάνιας και αφοσίωσης στο δίκιο του λαού.
«Στις πιο δύσκολες συνθήκες της φυλακής, της ψυχικής και σωματικής εξόντωσης, των απίστευτων στερήσεων, οι φυλακισμένοι Ακροναυπλιώτες τα κατάφεραν, οργάνωσαν την εσωτερική ζωή της φυλακής, τη μορφωτική και πολιτιστική δουλειά, οργάνωσαν ομάδες θεάτρου και κινηματογράφου. Πρωταγωνιστής και οργανωτής της μορφωτικής δουλειάς υπήρξε ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός. Λαϊκοί αγωνιστές, που δεν ήξεραν ανάγνωση και γραφή έμαθαν να διαβάζουν και να γράφουν, να μελετούν φιλοσοφία, ακόμα και ξένες γλώσσες», αναφέρει η ΚΝΕ.Από πού αντλούνταν αυτή η δύναμη; Μα οι κομμουνιστές, ακόμα και όταν τους έκλειναν μέσα στα κάτεργα δεν υπερασπίζονται τον εαυτό τους, αλλά τα δίκια του λαού, τη δύναμη του λαού να ανατρέψει τους εκμεταλλευτές του. Αυτό ακριβώς προσπάθησαν να αντιπαλέψουν οι κυβερνήσεις του αστικού κράτους, επιχειρώντας να φυλακίσουν, να αποκόψουν τους κομμουνιστές από το λαό, να κάμψουν το φρόνημά τους με τις δηλώσεις αποκήρυξης του κομμουνισμού, να ανακόψουν την ίδια τη δύναμη του λαού και την ανοδική πορεία του κινήματος. Ετσι, δεν ήταν μόνο αυτά καθεαυτά τα κάτεργα όπως η Ακροναυπλία, αλλά η πάλη και μέσα σε αυτά - όπως και έξω - ανάμεσα σ
το δίκιο και το άδικο, ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα.
Η αλήθεια θριάμβευσε στην Ακροναυπλία. Θριάμβευσε, έλαμψε και ποτίστηκε με το αίμα και τη θυσία των αγωνιστών. Από τους 625 μόνο Ακροναυπλιώτες, οι 218 εκτελέστηκαν από τους κατακτητές και άλλοι 200 εκτελέστηκαν στα χρόνια 1945 - '53 ή έπεσαν στα πεδία των μαχών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Σήμερα, 67 χρόνια μετά το σταμάτημα της λειτουργίας της, η Ακροναυπλία ετοιμάζεται να δεχτεί τους νέους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ΚΝΕ, «μαζί με τους νέους κομμουνιστές, να γνωρίσουν την πραγματική Ιστορία του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας, την Ιστορία του ΚΚΕ. Με οδηγό την Ιστορία και τις χρυσές σελίδες που έγραψε το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές συνεχίζουμε. Αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία, πίστη για την πάλη μας στο σήμερα», όπως αναφέρει η ΚΝΕ.
Πλούσιο πρόγραμμα
Οι οργανώσεις από όλη τη χώρα θα φτάσουν την Παρασκευή στην παραλία Καραθώνα, όπου θα στηθεί η κατασκήνωση. Θα ακολουθήσουν δύο μέρες με πλούσιο πρόγραμμα:
  • Παρασκευή 9 Ιούλη
Στις 9 μ.μ. Στο χώρο της κατασκήνωσης θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας» του Μάκη Μαΐλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, από τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.
Στις 10.30 μ.μ. Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι της Πελοποννήσου από το Συγκρότημα της Οργάνωσης Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
Στις 11.15 μ.μ. Λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι από το συγκρότημα του Τάκη Σταθέα.
  • Σάββατο 10 Ιούλη
Στις 5 μ.μ. Επίσκεψη των Οργανώσεων της ΚΝΕ στο χώρο της Ακροναυπλίας.
Θα ακολουθήσει συγκέντρωση στην Πλατεία Φιλελλήνων στο Ναύπλιο, ομιλία από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στις 11 μ.μ. στο χώρο της κατασκήνωσης, αφιέρωμα στο τραγούδι για τους εξόριστους και τους πολιτικούς κρατούμενους από το Συγκρότημα της ΚΝΕ.
Στις 11.45 μ.μ. Λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι με την «Εαρινή Ζυγιά».
Στο πλαίσιο του Διημέρου, Σάββατο και Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε ιστορικούς - αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (Μυκήνες, Παλαμήδι, Επίδαυρος).
Στο χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργούν εκθέσεις βιβλίου και φωτογραφίας, ενώ θα οργανωθούν και αθλητικές δραστηριότητες.
Το διήμερο ολοκληρώνεται την Κυριακή, οπότε και θα αναχωρήσουν οι Οργανώσεις.

ΗΠΑ «Δεκτοί» οι μετανάστες ως πηγή εκμετάλλευσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μηνυτήρια αναφορά κατάθεσε χτες η κυβέρνηση Ομπάμα ενάντια στην Αριζόνα, σε μια προσπάθεια «να αποτρέψει την εφαρμογή του ρατσιστικού νόμου για την πάταξη της μετανάστευσης» και όπως συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης «ο συγκεκριμένος πολιτειακός νόμος υποσκάπτει τη δυνατότητα της κυβέρνησης Ομπάμα να εφαρμόσει την εθνική πολιτική όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης».

Ποια είναι αυτή η «εθνική πολιτική» της κυβέρνησης Ομπάμα; Διά στόματος του ίδιου του Προέδρου Ομπάμα κατά την πρόσφατη ομιλία του American University, με αφορμή την 4η Ιούλη, που αφιερώθηκε αποκλειστικά στη μετανάστευση και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, «η μετανάστευση αποτελεί ένα ουσιώδες τμήμα του αμερικανικού πνεύματος, είναι μία θετική δύναμη για τις επιχειρήσεις και συστατικό της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας μας». Φέρνοντας δε παραδείγματα αυτής της «θετικής δύναμης» ανέφερε τον Αλμπερτ Αϊνστάιν, το Νίκολα Τέσλα, μέχρι τον Σεργκέι Μπριν της Γκουγκλ αποσαφηνίζει ότι τα σύνορα των ΗΠΑ είναι ανοικτά για τους «καλούς και ειδικευμένους» καθώς αυτοί αποτελούν ουσιαστικά το καλύτερο και πλέον προσοδοφόρο ανθρώπινο δυναμικό προς εκμετάλλευση.

Την ίδια στιγμή, ο Ομπάμα συνεχίζει τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων, αρνείται την ανάκληση ομοσπονδιακών προγραμμάτων επιβολής της τάξης που καταδιώκουν, φυλακίζουν, απελαύνουν μαζικά μετανάστες χωρίζοντας ακόμη και οικογένειες. Εξάλλου για τον Πρόεδρο Ομπάμα αυτά τα προγράμματα στρέφονται ενάντια στους «παράνομους» που θα πρέπει να «παραδεχτούν ότι είναι εγκληματίες, να πληρώσουν πρόστιμα και φόρους, να μάθουν αγγλικά και μετά να ζητήσουν τη νομιμοποίησή τους» αλλά και σε αυτούς που τους «προσλαμβάνουν παράνομους».

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που ψήφισε το πολιτειακό Κογκρέσο, και τίθεται σε ισχύ την 29η Ιούλη, καθιστά ποινικό αδίκημα το να βρίσκεται οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε στην Αριζόνα, η οποία γειτνιάζει με το Μεξικό, χωρίς επικυρωμένη άδεια παραμονής ή/και εργασίας.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Προς έκδοση στην Κούβα συνεργάτης του Καρίλες

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες δήλωσε προχτές Τρίτη ότι ο Φρανσίσκο Τσάβες Αμπάρκα, συνεργάτης του αρχιεγκληματία πρώην υπαλλήλου της CIA, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, που συνελήφθη στη Βενεζουέλα, αποφασίστηκε να εκδοθεί στην Κούβα, όπου καταζητείται για τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία το 1997. Ο Αμπάρκα, υπήκοος Σαλβαδόρ συνελήφθη στο Καράκας την περασμένη Πέμπτη με πλαστό διαβατήριο Γουατεμάλας, και σύμφωνα με τις έρευνες των αρχών προετοίμαζε αποσταθεροποιητικές ενέργειες ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτέμβρη στη Βενεζουέλα και υπάρχουν στοιχεία ότι οργάνωνε ακόμα και απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου Τσάβες.

Ο Καρίλες έχει καταδικαστεί στη Βενεζουέλα για το ρόλο του στη βομβιστική επίθεση εναντίον Κουβανικού αεροσκάφους το 1976 με 73 νεκρούς. Ο Καρίλες απέδρασε από τη Βενεζουέλα το 1985 και ζει ελεύθερος στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι οι κυβερνήσεις της Κούβας και της Βενεζουέλας έχουν ζητήσει επανειλημμένα την έκδοσή του για τις βομβιστικές επιθέσεις του 1997 και απόπειρες κατά της ζωής του πρώην Προέδρου Φιδέλ Κάστρο.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε επίσης ότι το Καράκας θα εκδώσει στις ΗΠΑ έναν Κολομβιανό υπήκοο, τον Κάρλος Αλμπέρτο Ρεντέρια, γνωστό με το ψευδώνυμο «Μπέτο», ο οποίος συνελήφθη την Δευτέρα στο Καράκας και φέρεται να ενέχεται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Οι ισραηλινοί εποικισμοί διευρύνονται

Με γενικόλογη συμφωνία (που δεν κρύβει τις αντιθέσεις στην τακτική και τα συμφέροντα) ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Ισραήλ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την αναγκαιότητα έναρξης, το ταχύτερο δυνατό, άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών επισήμανε επισταμένα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι μόνο οι άμεσες συνομιλίες μπορούν να οδηγήσουν σε τελική συμφωνία, τασσόμενος υπέρ της έναρξής τους πριν την εκπνοή του «παγώματος» της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Οχθη, εκπνοή που έρχεται στα μέσα φθινοπώρου. Φυσικά, η δήθεν ευαισθησία των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό δεν είναι τίποτα άλλο παρά προσπάθεια να εξυπηρετηθούν χωρίς εμπόδια τα δικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.

Μπροστά στις κάμερες οι Ομπάμα και Νετανιάχου αντάλλαξαν, αυτή τη φορά σε αντίθεση με την πρώτη τους συνάντηση τον Μάρτη, φιλοφρονήσεις και διαβεβαιώσεις για το πόσο καλοί σύμμαχοι είναι Ισραήλ και ΗΠΑ και πόσο «αδιάρρηκτος» είναι ο δεσμός τους.

Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, επανέθεσε το ζήτημα της απειλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, θέμα για το οποίο ο Ομπάμα εξέφρασε κατανόηση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρκέστηκε να επαναλάβει ότι επίσης επιθυμεί άμεσες διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, χωρίς αυτή η ...επιθυμία να συνοδεύεται από κάποιου είδους ισραηλινή υποχώρηση.

Αποκαλυπτική έκθεση για τους εποικισμούς

Μια νέα έκθεση - καταπέλτη για την εποικιστική δραστηριότητα έδωσε στο φως της δημοσιότητας η ισραηλινή οργάνωση «B'tselem», παραθέτοντας σειρά αποκαλυπτικών στοιχείων. Σύμφωνα με αυτά, οι εποικισμοί που βρίσκονται στη Δυτική Οχθη κανονικά, δηλαδή ως οικισμοί, καλύπτουν μόνο το 1% της γης, αλλά μέσα από τα πολύπλοκα οδικά δίκτυα, τις ζώνες ασφαλείας και μια σειρά από άλλες εγκαταστάσεις φθάνουν να ελέγχουν το 42% της παλαιστινιακής γης!

Εκτός αυτού, τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η οργάνωση αποδεικνύουν ότι το 1/5 των εποικισμών έχει ανεγερθεί σε καταπατημένη ιδιωτική παλαιστινιακή γη. Η «B'tselem» υπογραμμίζει ότι οι εποικισμοί είναι ο κύριος και αντικειμενικά βασικός λόγος εξαιτίας του οποίου καμία απόπειρα διαλόγου μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων δεν έχει αποδώσει καρπούς μέχρι σήμερα. Συνολικά, στους εποικισμούς της Δ. Οχθης κατοικούν 300.000 άνθρωποι και στην ανατολική Ιερουσαλήμ 200.000.

ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ Καταστροφή και μόλυνση παντού


OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζεται και δύσκολα μπορεί να αποκρυβεί, παρά τις εναγώνιες προσπάθειες συγκάλυψης εκ μέρους της κυβέρνησης Μπάρακ Ομπάμα, με τελευταίο το διάταγμα για την απαγόρευση της προσέγγισης κοινού, αλλά και ΜΜΕ σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από τις ακτές όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες απορρύπανσης, εκτός εάν υπάρχει ειδική άδεια εκ μέρους της Ακτοφυλακής. Ουσιαστικά, μέσω αυτού του διατάγματος, που υποτίθεται στοχεύει στην «προστασία της ασφάλειας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις απορρύπανσης», το μόνο που επιχειρεί είναι να αποτρέψει τους Αμερικανούς ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την καταστροφή του εγκλήματος της ΒΡ.

Παρ' όλα αυτά πλέον η πετρελαιοκηλίδα έπληξε και το Τέξας, καθώς ανακαλύφθηκαν σφαιρίδια πίσσας στις παράκτιες περιοχές, γεγονός που σηματοδοτεί ότι όλες οι πολιτείες των αμερικανικών ακτών στον Κόλπο του Μεξικού έχουν πλέον πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα. Τα μικρά σφαιρίδια πίσσας είχαν συγκεντρωθεί στις παραλίες του Γκάλβεστον στο Τέξας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι αναλύσεις έδειξαν δε ότι προέρχονται από την πετρελαιοκηλίδα, αλλά οι αρχές δεν μπορούν ακόμη να καθορίσουν αν προέρχονται από την ίδια τη διαρροή ή από κάποιο πλοίο άντλησης.

Στο μεταξύ, η πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ ανακοίνωσε πως τα συστήματά της για τη συλλογή της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού συγκέντρωσαν ή οδήγησαν στην καύση ποσότητες ισοδύναμες με 24.980 βαρέλια ημερησίως. Ο εκπρόσωπος της ΒΡ Μαρκ Πρέγκλερ δήλωσε πως οι προετοιμασίες συνεχίζονται για να ενταχθεί και τρίτο σκάφος, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα συλλογής πετρελαίου στα 53.000 βαρέλια ημερησίως, από τα 28.000 που είναι η απόδοση έως σήμερα. Αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων, ενδέχεται να διαρρέουν καθημερινά περίπου 100.000 βαρέλια, ενώ η πετρελαιοκηλίδα της πλατφόρμας «Deepwater Horizon» είναι εδώ και ημέρες επισήμως η μεγαλύτερη της ιστορίας όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρου του Κόλπου του Μεξικού, ξεπερνώντας την κηλίδα «Ixtoc 1». Εξαιτίας της διαρροής «Ixtoc 1», που διήρκεσε δέκα μήνες από το 1979 ως το 1980, είχαν καταλήξει στα ανοιχτά των ακτών του Μεξικού 140 εκατ. γαλόνια πετρελαίου. Σύμφωνα με τις ανώτερες εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, που λαμβάνουν υπόψη και το πετρέλαιο που έχει αφαιρεθεί ή καεί από την ΒΡ, η συνεχιζόμενη διαρροή του «Deepwater Horizon» έφθασε την 1η Ιουλίου τα 140 εκατ. γαλόνια.


ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΣ.-

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ Καλλιεργούν σύγχυση και αυταπάτες


Στους καταπέλτες θα βρίσκονται και σήμερα οι ναυτεργάτες, για να δώσουν με αποφασιστικότητα τη νέα 24ωρη απεργιακή μάχη ενάντια στα πλοία - γαλέρες που προετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την κατάθεση στη Βουλή του επαίσχυντου νομοσχεδίου για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, για να υπερασπίσουν τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα από την αντιλαϊκή λαίλαπα, αλλά και να δώσουν την κατάλληλη απάντηση στην προσπάθεια κυβέρνησης και πλειοψηφίας της ΠΝΟ, όπως αυτή εκδηλώθηκε και χτες, να καλλιεργήσουν σύγχυση και εφησυχασμό στον κλάδο, ότι δήθεν οι ναυτεργάτες εξαιρούνται από το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Η συμπαιγνία πλειοψηφίας της ΠΝΟ και κυβέρνησης, να αποκόψουν τους ναυτεργάτες από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να ανακόψουν τους μεγαλειώδεις αγώνες τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, διαφάνηκε ολοκάθαρα χτες στη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη με τους προέδρους των ναυτεργατικών σωματείων και τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ Γ. Χαλά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΤΣΕΛΗ» Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στο λουκέτο

Ανυποχώρητοι, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του «Κατσέλη» στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο και να μεταφέρει τα μηχανήματα στο εργοστάσιο του ομίλου (NUTRIART) στην Αθήνα. Με βάρδιες περιφρουρούν το εργοστάσιο, εμποδίζοντας τη μεταφορά των μηχανημάτων και δηλώνουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν τις προαναγγελλόμενες απολύσεις. Στο πλευρό τους βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις.

Αποτέλεσμα της αποφασιστικής και δυναμικής τους αντίδρασης, ήταν καταρχήν, να δεχτεί η εργοδοσία να συζητήσει μαζί τους. Αργά χτες το βράδυ, αναμένονταν εξελίξεις.

Θυμίζουμε ότι η εργοδοσία, το μεσημέρι της Δευτέρας ανακοίνωσε στους εργαζόμενος ότι θα κλείσει το εργοστάσιο και πρότεινε εκβιαστικά να αποδεχτούν είτε τη μεταφορά τους στο εργοστάσιο της Αθήνας και σε άλλες επιχειρήσεις, είτε την απόλυσή τους.

Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, απολύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον όμιλο της «Nutriart» αλλά και στις άλλες εταιρείες του μεγαλοεπιχειρηματία Δαυίδ. Μόλις τη Δευτέρα, απολύθηκαν 3 εργαζόμενες από το εμπορικό τμήμα που λειτουργεί στην «Αλλατίνη» στη Θεσσαλονίκη. Ενώ το προηγούμενο διάστημα έγιναν 200 απολύσεις εργαζομένων - εθελούσιες αποχωρήσεις τις βάφτισαν - από τα εργοστάσια της Κόκα Κόλα σε όλη την Ελλάδα.

Οι εργάτες και οι εργάτριες στον «Κατσέλη» δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν για να μην προχωρήσουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Να αντισταθούν στην επίθεση που έχει εξαπολύσει ο όμιλος για να διατηρήσει την υψηλή κερδοφορία του, να εμποδίσουν τη διάλυση της ζωής τους και των οικογενειών τους.

«Εμένα μου πρότεινε να πάω να δουλέψω στο εργοστάσιο της Αθήνας. Πώς να το κάνω; Μόνη μου μεγαλώνω δύο παιδιά. Προγραμματίσαμε τη ζωή μας. Πού να τα αφήσω;», λέει η Κ. Μαλικούτση. Την ίδια πρόταση έκανε η εργοδοσία και σε μια ακόμη εργαζόμενη που μόνη μεγαλώνει και σπουδάζει τρία παιδιά και πρόσφατα πήρε στεγαστικό δάνειο από τον ΟΕΚ.

«Εμένα μου είπε ότι δεν έχει θέση να με απασχολήσει πουθενά. Θα προσπαθήσει να μου βρει δουλειά καθαριστή ή φύλακα σε μια από αυτές τις εταιρείες που συνεργάζεται ο όμιλος», λέει ο Δ. Ηλιάδης. «Από εργάτης στην παραγωγή να γίνω δηλαδή φύλακας. Με τι μισθό και για πόσο», προσθέτει.

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «MELIA» Επέβαλαν την ανάκληση της απόλυση

Την ανάκληση της πρόσφατης απόλυσης εργαζόμενης από το ξενοδοχείο «Melia Athens Hotel» επέβαλαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης με τη δύναμή τους, τη συλλογική οργανωμένη δράση και συσπείρωσή τους στο ταξικό τους Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής.

Η άμεση παρέμβαση του συνδικάτου, μόλις έγινε γνωστή η απόλυση, η καθολική συμμετοχή τους στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 29 Ιούνη μαζί με το κλαδικό τους συνδικάτο και η απόφασή τους να μην κάνουν βήμα πίσω από τον αγώνα για άμεση ανάκληση της απόλυσης, όπως διαμήνυσαν και με επιστολή τους προς τη Διεύθυνση, δεν άφησε περιθώρια στην εργοδοσία. Ετσι, προχτές μετά από νέα παρέμβαση του συνδικάτου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη διοίκηση του ξενοδοχείου, με παρόντες εκπροσώπους της πολυεθνικής από το εξωτερικό, όπου και τελικά η εργοδοσία αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόλυση της εργαζόμενης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη - όπως και πολλές άλλες καθημερινά - αποδεικνύει ότι η δύναμη της ταξικής ενότητας και οργάνωσης των εργαζομένων είναι η μόνη που μπορεί να βάλει εμπόδια στην εργοδοτική επιθετικότητα.

Στο μεταξύ εκπρόσωποι του συνδικάτου πραγματοποίησαν παρέμβαση και στη Διεύθυνση του ξενοδοχείου «ΧΙΛΤΟΝ», απαιτώντας να σταματήσουν οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται μέσω των «δουλεμπορικών» συνεργείων. Είναι χαρακτηριστικό, όπως κατήγγειλαν στελέχη του συνδικάτου, ότι πρόσφατα μια εργαζόμενη λιποθύμησε και άλλη μια παραιτήθηκε μην αντέχοντας την εξαντλητική δουλειά, καθώς αναγκάζονται να δουλεύουν 27 και 28 μέρες το μήνα χωρίς ρεπό! Οι συνδικαλιστές απαίτησαν από την εργοδοσία του «Χίλτον» να μπει άμεσα τέρμα σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς, σε διαφορετική περίπτωση και η εργοδοσία του «Χίλτον» θα αντιμετωπίσει την συλλογική αντίδραση όλων των ταξικών σωματείων και εργαζομένων του κλάδου.

Δραστηριότητες του ΚΚΕ


Πλήθος συγκεντρώσεων με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - λαϊκή αντεπίθεση και η μάχη των τοπικών εκλογών» διοργανώνουν το επόμενο διάστημα οι οργανώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται:

Τη Δευτέρα 12 Ιούλη:

  • Στην Καλλιθέα, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Ιζόλα».
  • Στη Ν. Ιωνία, στις 7.30 μ.μ., στο ΚΕΠ.
  • Σε Πεύκη - Λυκόβρυση, στις 8 μ.μ., στο Δημαρχείο Πεύκης.
  • Σε Μελίσσια - Πεντέλη, στις 7 μ.μ., στο κολυμβητήριο Μελισσίων.

Την Τρίτη 13 Ιούλη:

  • Στη Ν. Σμύρνη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Στο Βύρωνα (Καισαρείας 36-42), στις 8 μ.μ.

Την Τετάρτη 14 Ιούλη:

  • Στο Ν. Ηράκλειο, στις 8 μ.μ., στη Βίλα Στέλλα.
  • Στη Μεταμόρφωση, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο.

Την Πέμπτη 15 Ιούλη:

  • Στο Μοσχάτο, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.
Στη Φθιώτιδα

Σήμερα, Πέμπτη 8/7

  • Στις 7 π.μ. στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λαμίας θα περιοδεύσει ο Θ. Τσέτσος, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.
  • Στις 10 π.μ. στο σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» θα περιοδεύσει η Λ. Παπά, μέλος της ΝΕ Φθιώτιδας.

ΚΚΕ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΚΚ Κοινή δράση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, το σοσιαλισμό


Ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα, προσκεκλημένη από το ΚΚΕ, η αντιπροσωπεία τουΠορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Τζερόνιμο Ντε Σόουζα, ΓΓ της ΚΕ. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης οΖορζ Κορδέιρο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ηΜανουέλα Μπερναρντίνο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Χτες το πρωί, η αντιπροσωπεία του ΠΚΚ συναντήθηκε με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη οΓ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, τα μέλη της ΚΕ Ε. Βαγενάς και Κ. Παπαδάκης, καθώς και ο Ν. Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε αλληλοενημέρωση για τη δράση των δύο κομμάτων σε Ελλάδα και Πορτογαλία, σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Εκτίμηση και των δύο κομμάτων είναι ότι πρόκειται για βαθιά κρίση του καπιταλισμού, στην οποία το χρέος και το έλλειμμα αποτελούν πτυχές και όχι την αιτία της κρίσης, η οποία βρίσκεται στον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Από αυτήν την άποψη, σήμερα ακόμη περισσότερο οι κομμουνιστές πρέπει να αναδείξουν τη μοναδική εναλλακτική λύση που έχουν οι λαοί και δεν είναι άλλη από την πάλη για το σοσιαλισμό.

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στην πάλη που αναπτύσσει το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Από τη μεριά του, ο Τζερόνιμο Ντε Σόουζα σημείωσε πως οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η δράση των εργατών της Ελλάδας αποτελεί παράδειγμα για τη δράση των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στους αγώνες που διεξάγονται αυτήν την περίοδο και στην Πορτογαλία, κόντρα στις αντιλαϊκές επιδιώξεις της κυβέρνησης, που δε διαφέρουν επί της ουσίας με τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ενημέρωσε για τη δράση των κομμουνιστών της Πορτογαλίας, τους στόχους πάλης που προβάλλει το ΠΚΚ. Επίσης, αναφέρθηκε στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και στη χρησιμοποίηση του ΝΑΤΟ, μέσω της διαμόρφωσης του νέου στρατηγικού του δόγματος, για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των αγορών.

Χρήσιμη ανταλλαγή πείρας

Στη συνάντηση, έγινε ανταλλαγή εμπειριών για τη δράση που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες από τα δύο κόμματα και υπογραμμίστηκε πως τα αντιλαϊκά μέτρα, η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση από μόνα τους δεν είναι παράγοντες συνειδητοποίησης των εργαζομένων. Ιδιαίτερη σημασία και συμβολή για την ανάπτυξη των αγώνων, της ταξικής πάλης έχει η ιδεολογικο - πολιτική παρέμβαση των κομμουνιστών για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για το σοσιαλισμό.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα τα εμπόδια που θέτει η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις στη δράση των ΚΚ της Ευρώπης, είτε με τον απροκάλυπτο αντικομμουνισμό (σε Βαλτική, Πολωνία, Ουγγαρία, Μολδαβία κ.ά.) είτε με πρόσχημα τα οικονομικά των ΚΚ, όπως γίνεται σε Ελλάδα και Πορτογαλία, με στόχο το χτύπημα του κομμουνιστικού κινήματος.

Τέλος, κοινή είναι η θέληση των δύο ΚΚ να αναπτυχθεί η κοινή δράση, οι σχέσεις τους σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Σ' αυτήν την κατεύθυνση η αντιπροσωπεία του ΠΚΚ είχε συναντήσεις τόσο με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, όσο και με το Εργατικό - Συνδικαλιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ.

«ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Συντάξεις πείνας και δουλειά μέχρι τον τάφο


Εφιαλτικά για το λαό τα όσα προωθούνται, στο πλαίσιο της στρατηγικής «ΕΕ 2020», συμπληρωματικά στα μέτρα που ήδη παίρνονται στα κράτη - μέλη
Ενα νέο γύρο επίθεσης στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων, κηρύσσουν το ευρωενωσιακό κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, με την «Πράσινη Βίβλο» για τα συστήματα συνταξιοδότησης που δημοσιοποίησε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με προμετωπίδα τα ιδεολογήματα της γήρανσης του πληθυσμού, εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου ζωής στα κράτη - μέλη της ΕΕ, και με τον εκβιασμό της δημοσιονομικής σταθερότητας, η Κομισιόν βάζει στο τραπέζι μια από τις βασικές επιδιώξεις της Στρατηγικής ΕΕ 2020, που είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η πλήρης ιδιωτικοποίηση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, με όχημα τα επαγγελματικά ταμεία.

Σύμφωνα με την «Πράσινη Βίβλο», το συνταξιοδοτικό θα πρέπει να εξετασθεί στη βάση «της παράτασης του εργασιακού βίου, της εσωτερικής αγοράς για τις συντάξεις, των μεταρρυθμίσεων για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, και της ανάγκης μείωσης των ανέργων».

Εμφανής σε όλο το κείμενο είναι η προσπάθεια της Κομισιόν να αξιοποιήσει στο έπακρο την καπιταλιστική κρίση, για να επιβάλλει επιπλέον επώδυνες αλλαγές στα συστήματα της - κατ' ευφημισμόν - Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις ανατροπές που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στα κράτη - μέλη.

Οι βασικοί άξονες

Σε ό,τι αφορά στους βασικούς άξονες, προτείνεται:

  • «Εξασφάλιση επαρκών εισοδημάτων στη σύνταξη και διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων». Η θέση αυτή παραπέμπει ευθέως σε νέες μειώσεις στις (ήδη) συντάξεις πείνας, στη βάση των οποίων οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται ούτως ή άλλως να παραμένουν σε οποιαδήποτε εργασία, προκειμένου να επιβιώσουν, ακόμα και όταν ξεπερνούν τα τυπικά ηλικιακά όρια.
  • «Επίτευξη σωστής χρονικής ισορροπίας μεταξύ της εργασίας και της σύνταξης και διευκόλυνση της παράτασης του εργασιακού βίου». Δηλαδή, δραματικές αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης, που υπαγορεύουν δουλειά ως το θάνατο. Επί της ουσίας, το ευρωενωσιακό κεφάλαιο εκτιμάει ότι ο χρόνος παραμονής στην εργασία είναι δυσανάλογος με αυτόν της σύνταξης και πρέπει να επιμηκυνθεί!
  • «Εξάλειψη των εμποδίων για τους ανθρώπους που εργάζονται σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ και των εμποδίων της εσωτερικής αγοράς για τα συνταξιοδοτικά προϊόντα». Στο όνομα της κινητικότητας των εργαζόμενων, η ΕΕ προωθεί ένα σύστημα επαγγελματικής - ανταποδοτικής ασφάλισης με ενιαίους όρους σε όλα τα κράτη - μέλη, μέσω του οποίου ο εργαζόμενος θα προσδοκά να πάρει σύνταξη ανάλογη με τις εισφορές και τις αποδόσεις του αποθεματικού του. Και μόνο ο όρος «συνταξιοδοτικά προϊόντα», παραπέμπει σε πλήρως ιδιωτικοποιημένο σύστημα ασφάλισης - συνταξιοδότησης.
  • «Ασφαλέστερες συντάξεις στον απόηχο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, και σήμερα αλλά και σε βάθος χρόνου». Το ευρωενωσιακό κεφάλαιο κινδυνολογεί για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος για να εκβιάσει τις νέες ανατροπές, κρύβοντας το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που δε χρωστάνε ούτε δεκάρα στα ταμεία τους και πως δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για τα ελλείμματα και τα χρέη του καπιταλιστικού κράτους.
Ανατροπές σύμφυτες με τα εργασιακά

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής για τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Συνοχής, Λάσλο Αντορ, υποστήριξε ότι «οι συνταξιούχοι σε σχέση με τους εργαζόμενους αναμένεται να διπλασιασθούν μέχρι το 2060, γεγονός που καθιστά την παρούσα κατάσταση (σ.σ. των ασφαλιστικών ταμείων), μη βιώσιμη».

Την παραπάνω διαπίστωση προσπάθησε να την ενισχύσει με το ψευτοδίλημμα ότι «ή θα έχουμε φτωχότερους συνταξιούχους και ψηλότερες εισφορές, ή περισσότερους εργαζόμενους και για περισσότερο καιρό».

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, το ύψος των εισφορών και η φορολογία, δεν υπαγορεύονται από την ΕΕ, αλλά αφορούν επιλογές των κρατών - μελών. Χαρακτηρίζει την παρούσα «Πράσινη Βίβλο», ως μία «πρόταση» για τη βιωσιμότητα των συντάξεων. Ισχυρίζεται ότι η λήψη συγκεκριμένων μέτρων επαφίεται στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, με την ΕΕ να δίνει τη γενική κατεύθυνση.

Αυτό που η Κομισιόν προσπαθεί να αποκρύψει από τους λαούς, είναι το γεγονός ότι το σύνολο των «συστάσεών» της προς τα κράτη - μέλη, αποτελούν μέρος της στρατηγικής συμφωνίας που έχουν συνυπογράψει όλες οι κυβερνήσεις και επιτάσσει την απεμπλοκή του κράτους από την Κοινωνική Ασφάλιση, την πλήρη ιδιωτικοποίησή της και βέβαια την αύξηση, μέχρι και απελευθέρωση, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι αλλαγές αυτές είναι σύμφυτες με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τα επόμενα χρόνια θα διαμορφώσουν ένα εφιαλτικό τοπίο για την εργατική λαϊκή οικογένεια, η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με ακόμα μικρότερες συντάξεις, με ολοκληρωτικά τσακισμένες τις εργασιακές σχέσεις, με την ανεργία να καλπάζει κυρίως στους νέους.

Οπισθοδρόμηση αντί για πρόοδο

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι ο γερασμένος καπιταλισμός δεν μπορεί παρά να αξιοποιήσει σαν σκαλοπάτι για ακόμα πιο αντιδραστικά αντιλαϊκά μέτρα την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Κι αυτό την ώρα που θα έπρεπε να αποτελούν την αναγκαία βάση για τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την απρόσκοπτη είσοδο των νέων στην παραγωγή, την αύξηση των συντάξεων και των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, με γνώμονα τον παραγόμενο πλούτο και την τεχνολογική πρόοδο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η «διαβούλευση» πάνω στην «Πράσινη Βίβλο» θα διαρκέσει μέχρι το Νοέμβρη του 2010 και μετά θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Δηλητηριώδης πρόκληση το μνημόνιο

Δυο ζωές θα χρειαστεί ένας εργαζόμενος για να συνταξιοδοτηθεί με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τόνισε στην ομιλία της η Λιάνα Κανέλλη. Απευθυνόμενη στο ΠΑΣΟΚ, αναρωτήθηκε ρητορικά:

«Πιστεύετε στ' αλήθεια και μπορείτε να πείτε ξαφνικά σε μία γυναίκα στα εξήντα πέντε, καθαρίστρια μερικής απασχόλησης ότι μπορεί να είναι στα γόνατα και να καθαρίζει σκάλες; Σκάλες στα σχολεία της Γκράβας; Εξήντα πέντε χρονώ; Μπορείτε να φανταστείτε τον πατέρα σας, το θείο σας, τον ξάδερφό σας στα εβδομήντα δύο για να συμπληρώσει κάτι που εσείς έχετε βαφτίσει αξιοπρέπεια τα 360;».

Σε άλλο σημείο, τόνισε: «Οποιος λέει ότι οι Ελληνες θα έχουν - τάχα μου, δήθεν δημοκρατικά - μία ενιαία σύνταξη βασική 360, την έχει καταργήσει. Με εκατόν πενήντα μεροκάματα το χρόνο, ήτοι έξι μήνες και αυτούς λειψούς -λαχείο είναι αυτό που σας λέω, για πάνω από πεντακόσιους-εξακόσιους χιλιάδες ανθρώπους - θέλετε ογδόντα χρόνια να συμπληρώσετε, για να πέσετε σ' αυτούς τους κωδικούς και σ' αυτές τις εκτιμήσεις. Ογδόντα χρόνια δουλειάς!».

Είναι πρόκληση δηλητηριώδης το μνημόνιο και η πολιτική σας, τόνισε στην ομιλία της η Δ. Μανωλάκου και κατήγγειλε ότι με τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις χτυπιούνται αλύπητα ακόμα και τα πιο φτωχά στρώματα της αγροτιάς. «Στον αγροτικό τομέα το 75% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχουν ετήσιο ακαθάριστο κέρδος από 1.200 μέχρι 9.600 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας. Στους αγρότες, έχουν προηγηθεί αυτά τα μέτρα, αφού παίρνουν σύνταξη φτώχειας 360 ευρώ και φθίνει και είναι το ίδιο για άνδρες και γυναίκες τα 44 χρόνια δουλειάς», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, με το νομοσχέδιο έρχεται να τους αυξήσει την εισφορά στον κλάδο Υγείας κατά 66,7% και να καταργήσετε την κρατική εισφορά και ταυτόχρονα υιοθετεί την αυθαιρεσία όποτε κρίνει ο υπουργός Εργασίας να αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών με μια απλή υπουργική απόφαση.

Η Β. Νικολαΐδου κατήγγειλε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν ανεξαίρετα όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν ευθύνονται σε τίποτα, αφού είναι οι μόνοι που πληρώνουν τις εισφορές και τους φόρους τους. Το έγκλημα, είπε, στο ασφαλιστικό είναι διαχρονική και στα αντιασφαλιστικά νομοθετήματα Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά έρχεται τώρα να προστεθεί και το όνομα του Α. Λοβέρδου.

Για να περάσει τα μέτρα η κυβέρνηση, συνέχισε, που έρχονται από μακριά, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, επιστρατεύει την τρομοκράτηση των εργαζομένων, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, ενώ δεν παραλείπει να επιστρατεύει ακόμα και προβοκάτσιες και αποφάσεις δικαστηρίων που βγάζουν παράνομες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Το ζήτημα σήμερα, είπε, είναι ιδεολογικό και πολιτικό. Και το δίλημμα είναι «ή δέχεσαι το μνημόνιο ή το απορρίπτεις» και γι' αυτό υπάρχει ατομική ευθύνη του κάθε βουλευτή.

... απολύονται οι εργάτες

Για να ρέουν τέτοιες κρατικές επιδοτήσεις, ένα από τα βασικά επιχειρήματα των κυβερνήσεων του κεφαλαίου είναι ότι έτσι δημιουργούνται και θέσεις εργασίας. Δε λένε όμως πότε και τελικά τι είδους θέσεις εργασίας είναι αυτές που δημιουργούνται. Αν, δηλαδή, υπηρετούν την ανάπτυξη του κλάδου προς όφελος των λαϊκών αναγκών ή αν οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται και καταργούνται, έτσι ώστε η εργοδοσία να διασφαλίζει γρήγορο και εύκολο κέρδος. Γιατί αυτό που συμβαίνει είναι το δεύτερο. Ετσι, δεν εξηγούνται διαφορετικά οι μαζικές απολύσεις που έχουν ξεκινήσει. Ηδη έγιναν 22 και σχεδιάζονται ακόμα πάνω από 250. Οι εργάτες βρίσκονται σε απεργία εδώ και πάνω από ένα μήνα, συγκεντρώνοντας πείρα για το ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι οι φίλοι τους. Αναδεικνύοντας κι αυτοί με τη σειρά τους ότι η υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων είναι ασυμβίβαστη με την ανάπτυξη που υπηρετεί το θησαυρισμό των μονοπωλίων.

Ανησυχία για τη χαλιναγώγηση του λαού

«Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τι μας περιμένει. Μετά το φθινόπωρο θα καταλάβουμε όλοι ότι θα χάσουμε το 50% του εισοδήματός μας, ο κόσμος μαζεύει μέσα του την αγανάκτηση, αλλά κάποια στιγμή θα εκραγεί. Μην απορήσετε εάν το φθινόπωρο όλα αυτά που βλέπουμε και δεν συμφωνώ, ούτε εγώ ούτε εσείς, τις καταλήψεις, τους αποκλεισμούς λιμανιών απ' το ΠΑΜΕ, μην απορήσετε αν κόσμος τρέχει πίσω από τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ κι ας μη συμφωνεί, μόνο και μόνο για να εκτονωθεί. Πρέπει να κρατήσουμε την οργή του κόσμου μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια, μέσα στο πλαίσιο των θεσμικών συνδικαλιστικών οργάνων»...

Τάδε έφη στον ΣΚΑΪ Γ. Μανώλης, στέλεχος της ΝΔ, έμπλεος ανησυχίας μην τυχόν και δεν κατορθώσουν να χαλιναγωγήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή που καλπάζει «αφηνιασμένη» απ' τη βαρβαρότητα της πολιτικής που το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει με την αμέριστη συμπαράσταση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Χτυπάει καμπανάκια ο Μανώλης στην άρχουσα τάξη και στους πολιτικούς της εκπροσώπους να σπεύσουν πριν οι συνέπειες αυτής της πολιτικής δράσουν σαν καταλύτης για τη συμμετοχή πλατιών τμημάτων της εργατικής τάξης και του λαού στην ταξική πάλη. Αθελά του ομολογεί ότι το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι τούτη την ώρα το μοναδικό αποκούμπι για τον κόσμο της δουλειάς, όχι για εκτόνωση βέβαια, αλλά για να αντιπαλέψει όρθιος τη λαίλαπα δημιουργώντας προϋποθέσεις αποτελεσματικότητας στην πάλη του. Αλλά ταυτόχρονα το θεωρεί επικίνδυνο για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης τα οποία ο ίδιος υπηρετεί. Προτρέπει την άρχουσα τάξη και τα επιτελεία της να σχεδιάσουν πώς θα βάλουν στο χέρι τις διαθέσεις του λαού και φυσικά ομολογεί τον τρισάθλιο ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, ρόλο «στρούγκας» όπου μπορούν να «μαντρωθούν» και να κάτσουν «φρόνιμα» τα επί σφαγή «πρόβατα».

Τώρα, η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στους Μανώληδες όλων των κομμάτων που υπηρετούν με την πολιτική τους το καθεστώς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Η θέση του λαού είναι εκεί όπου ορίζει η νομιμότητα του δίκιου του, των αναγκών του, της κλεψιάς που υφίσταται δεκαετίες τώρα, στο πλάι του ΠΑΜΕ, στο πλάι του ΚΚΕ, στο δρόμο του αγώνα. Για να δείξουν στο σύστημα των Μανώληδων τι τους περιμένει.

Νόμος το δίκιο του εργάτη

Τα τελευταία επεισόδια της επίθεσης στο ΚΚΕ με το χυδαίο αντικομμουνισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τον γκεμπελισμό του ΛΑ.Ο.Σ. και τα συχνά δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο ενάντια στη δράση των κομμουνιστών, στρέφονται ευθέως ενάντια στο λαό και θέτουν ένα κομβικό για τους αστούς ζήτημα. Τα λεγόμενα όρια της νομιμότητας του λαϊκού κινήματος, της διεκδικητικής δράσης των ανθρώπων του μόχθου για την υπεράσπιση των κατακτήσεών τους, για το δικαίωμά τους να ζουν αξιοπρεπώς, που το καταστρέφει η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, η οποία βεβαίως με τους νόμους που ψηφίζουν τα αστικά κόμματα εφαρμόζεται. Προβάλλουν το θέμα αν η δράση της εργατικής τάξης, με τις μορφές πάλης που αποφασίζουν τα συνδικάτα της, δράση που στηρίζει το ΚΚΕ, κινείται εντός «συνταγματικών πλαισίων». Αν δηλαδή οι λαϊκοί αγώνες είναι νόμιμοι. Για παράδειγμα, τη μία είναι η απεργία στα λιμάνια και η δήθεν ζημιά στον τουρισμό, την άλλη είναι το κλείσιμο δρόμων από τα συλλαλητήρια και ...η δυσκολία στη μετακίνηση, ή η αποφασιστικότητα να γίνονται οι απεργίες όταν τα αστικά δικαστήρια τις βγάζουν «παράνομες», αυτή η δράση χαρακτηρίζεται «παράνομες ενέργειες».

Αυτό που επιδιώκουν οι εκμεταλλευτές του συστήματος είναι να περάσουν με «φωτιά και σίδερο» τα αντιλαϊκά μέτρα και οι εργάτες να αποδεχτούν να τσακίζεται η ζωή τους χωρίς να αντιδρούν, αφού αυτό το τσάκισμα έγινε νόμος του κράτους. Να παροπλίσουν τους εργαζόμενους επιδιώκουν, οι οποίοι αγωνίζονται κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα που βαθαίνουν την εκμετάλλευση. Ετσι θα βγαίνει παράνομος όποιος αντιδρά στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ. και τη συναίνεση της ΝΔ. Να θεωρείται παράνομος όποιος απεργεί για την παρεμπόδιση και στην πορεία κατάργηση των νόμων που βάζουν ταφόπλακα στα εργασιακά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργατών και των άλλων μεροκαματιάρηδων και μικροεπαγγελματιών. Θέλουν να αμφισβητηθεί το δικαίωμα του λαού στην υπεράσπιση της ζωής του. Δεν μπορούν να στηρίξουν την αστική πολιτική με επιχειρήματα που να χειραγωγούν τους εργαζόμενους πείθοντας ότι αυτοί οι νόμοι είναι ωφέλιμοι για τους ίδιους.

Οι εργάτες μόνο αν αμφισβητήσουν το νόμο των αστών που τους καταστρέφει τη ζωή, είτε λέγεται μνημόνιο, είτε λέγεται νομιμοποιημένη εκμετάλλευση, ξεζούμισμα με ελαστικές μορφές απασχόλησης, είτε αστική Δικαιοσύνη που βγάζει παράνομες και καταχρηστικές τις 9 στις 10 εργατικές απεργίες, έχουν να περιμένουν ουσιαστική βελτίωση της θέσης τους. Αυτό εκφράζει το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη». Τη δυνατότητα - αναγκαιότητα να αμφισβητηθεί η εξουσία των μονοπωλίων. Οι εργάτες, τα άλλα λαϊκά στρώματα να επιβάλουν τα δικά τους συλλογικά συμφέροντα. Ετσι κινήθηκε πάντα ο τροχός της ιστορίας προς τα μπρος, με κινητήρια δύναμη την ταξική πάλη. Ο καπιταλισμός δεν είναι αιώνιος. Η οργάνωση στα ταξικά συνδικάτα, η ενημέρωση και μαχητική δράση στους χώρους δουλειάς, η ένταση των αγώνων, οι απεργίες που βάζουν εμπόδια στους καπιταλιστές, όπως και η σημερινή πανεργατική απεργία με το ΠΑΜΕ, αυτό το σκοπό έχουν, συνδέοντας την υπεράσπιση κατακτήσεων και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων της λαϊκής οικογένειας, με το δρόμο που θα ωριμάζει, θα δημιουργεί προϋποθέσεις για τη συνολική ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου.