Σελίδες

18 Ιουν 2010

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛ. ΤΟ Τ.Ε.Ε. ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΡΘΕ ΝΑ ΤΑ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ ΟΛΑ , ΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ , ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΤΟ Τ.Ε.Ε. ΑΚΟΜΑ ΤΡΕΦΕΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΣΩΣΕΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ..
ΑΛΛΑ ΠΩΣ??

ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ, ΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η ΟΠΟΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΣΕ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ Ν.Δ. Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ??
ΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η ΟΠΟΙΑ ΣΕΡΝΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ Τ.Ε.Ε. ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ,
ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ, ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ (ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΙΔΩΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ....) ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΛΑ ΒΟΛΕΜΕΝΟ.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΑΥΤΗ Η ΚΑΣΤΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ) ΟΤΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΖΕΙ, ΟΤΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΑΛΛΟΥ, ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ .
ΓΙΑΤΙ Η ΤΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΕΙΝΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ Η ΝΟΜΕΝΚΛΑΤΟΥΡΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΕΚΕΙ ΠΕΡΑ .

ΑΛΛΩΣΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ "ΠΕΡΙ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ" ΠΟΙΑ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ?
ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΦΙΛΕΤΑ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ?
ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.
ΑΠΛΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΙΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΟΙ ΚΟΛΟΙΤΟΙ ΤΟΙ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.
Ο ΜΗ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, Ο ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ , ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ .
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ , ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΚΑΘΕ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε. ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙ 2% ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ .
ΓΙΑΤΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ , ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΕΠ' ΟΥΔΕΝΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.

ΤΑΣΟΣ ΝΑΣΤΟΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ

ΤΗΛΕΠΑΘΗ....



ΓΣΕΕ (Για Προεδρικά Διατάγματα): Οπου εφαρμόστηκαν τέτοια μέτρα, δεν αύξησαν την ανταγωνιστικότητα...

****

Ετσι μπράβο, πέσ' το χρυσόστομε...

****

Οχι τίποτ' άλλο, αλλά υπάρχουν κάποιοι (ακόμα;) που μπορεί να τους περάσει απ' το μυαλό πως εκπροσωπείτε τους εργαζόμενους...

****

Ενώ φιλότιμα καίγεστε για την ανταγωνιστικότητα....

*****

Δηλαδή, μπας και χάσουν τα μονοπώλια τα κέρδη τους και η αστική τάξη την εξουσία...

****

Ωραία η προχτεσινή παράσταση από τον Πρετεντέρη (ΜΕΓΚΑ)...

****

Ψέματα, καμιά παράσταση...

****

Ειλικρινέστατος ήταν ο άνθρωπος, γιατί έχει τον ταξικό καημό του...

****

Σου λέει να μην κάνουμε χοντράδες και μας παίρνουν είδηση...

****

Να περνάμε τα αντιλαϊκά μέτρα λάου - λάου, ελεγχόμενα και νοικοκυρεμένα...

****

Γι' αυτό έσκιζε ιμάτια, που ο Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) πάει να περάσει τα Εργασιακά με Προεδρικά Διατάγματα και όχι από τη Βουλή...

****

Αλλά και ο Αλέξης (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) μίλησε για «ωμή θεσμική εκτροπή»...

****

Οχι θ' άφηνε τη δουλειά να του την πάρουν οι Πρετεντέρηδες...

****

Σου λέει (ο Αλέξης), καθένας με το ρόλο του και εμεί

ς έχουμε αναλάβει να ποτίζουμε την εργατική τάξη με την ιδεολογία και τις αγωνίες της αστικής...

****

Γιώργος (ΠΑΣΟΚ): «Μετατροπή της οικονο

μίας σε πράσινη ανταγωνιστική οικονομία»...

****

Πραγματικά, στην κοσμάρα του: Δηλαδή, στο πώς θα δώσει διέξοδο στα κεφάλαια για καινούρια καπιταλιστικά κέρδη...

****

Ακούς εκεί ανταγωνιστικότητα!!!

«Αλήτες - ρουφιάνοι - ΔουΝουΤογράφοι»!

«Μια πρόσθετη υπηρεσία η οποία μας ζητήθηκε κάποια στιγμή που οι εκπρόσωποι της τρόικας - μετά την υπογραφή του μνημονίου - θέλησαν να επικοινωνήσουν με τα Μέσα Ενημέρωσης, ήταν να μας αναθέσουν να πάρουμε τηλέφωνα κάποιους δημοσιογράφους και να τους πούμε να πάνε την τάδε ώρα στη "Μεγάλη Βρετάνια" για να τους μιλήσουν οι άνθρωποι του ΔΝΤ».

*

«Κάποιες φορές, όταν μας το ζητούν οι πελάτες μας μπορεί να συμμετέχουν και ζητάμε δημοσιογράφους να συμμετέχουν σ' αυτό».

*

Είναι δυο χαρακτηριστικές απαντήσεις που δόθηκαν κατά την εξέταση μάρτυρα στην εξεταστική για τη «Ζήμενς». Απαντήσεις που αφορούν,

η πρώτη σε επαφές του ΔΝΤ με ΜΜΕ και δημοσιογράφους,

η δεύτερη σε επαφές δημοσιογράφων με «πελάτες», όπως η «Ζήμενς»...

*

Οι τοποθετήσεις αυτές και οι συζητήσεις που ακολούθησαν

(για την παροχή υπηρεσιών, από εταιρείες δημοσίων σχέσεων και από δημοσιογράφους, ώστε η γερμανική πολυεθνική και το ΔΝΤ να «επικοινωνήσουν» τα μηνύματά τους στον ελληνικό λαό)

έδωσαν την ευκαιρία σε ορισμένους να καμώνονται

ότι... «έπεσαν από τα σύννεφα».

***

Ας υποδύονται τους «έκπληκτους» όσο θέλουν. Η πραγματικότητα είναι πως «από τα σύννεφα έπεσαν» μόνο αυτοί που ήθελαν να πέσουν.

Για έναν πολύ απλό λόγο: Επειδή τους αρέσει να προσποιούνται ότι «ζουν στα σύννεφα».

Εμείς οι υπόλοιποι, πάντως, που κατοικούμε στη Γη, κάτι διαισθανόμασταν, κάτι υποπτευόμασταν...

*

Ξεκαθαρίζουμε εκ προοιμίου:

Αυτού του τύπου η παροχή υπηρεσιών συνιστά την τυπική λειτουργία, όχι μόνο της συγκεκριμένης επικοινωνιακής εταιρείας, αλλά όλων των αντίστοιχων εταιρειών.

Επιπλέον: Παρά την καλή μας διάθεση να δεχτούμε τους ισχυρισμούς και τις «διευκρινίσεις» που ακολούθησαν, δε διαθέτουμε τόση φαντασία, ώστε να πιστέψουμε ότι εφόσον υπάρχουν τέτοιες επαφές, εμπίπτουν στην... «αχρήματο οικονομία». Δε συνηθίζεται...

Σχέσεις, όπως οι παραπάνω, αντίθετα, οικοδομούνται επί τη βάσει υλικών κινήτρων και ουχί ιδεολογικών. Απορούμε, μάλιστα: Οταν η είδηση, η ενημέρωση, η πληροφορία συνιστούν «εμπορεύματα», οι υπέρμαχοι του συστήματος όπου «όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται» ποιον νομίζουν ότι πείθουν όταν παριστάνουν τους... εμβρόντητους (!) στο άκουσμα της παραπάνω διαπίστωσης;

***

Πέραν, όμως, εκείνων που υποπτευόμαστε και των όσων διαισθανόμαστε, υπάρχουν και αυτά που γνωρίζουμε.

*

Δεν περιμέναμε τη «Ζήμενς», δηλαδή, για να μάθουμε την ύπαρξη της λεγόμενης «ενσωματωμένης δημοσιογραφίας». Εχουμε ενημερωθεί σχετικά, εδώ και χρόνια - ειδικά δε κατά τη διάρκεια της απόβασης των Αμερικανών στο Ιράκ - για την αγαστή συνεργασία των πεζοναυτών με τους «ενσωματωμένους δημοσιογράφους» των διεθνών ΜΜΕ και λοιπών «επικοινωνιακών πρακτορείων».

*

Δεν περιμέναμε, επίσης, είτε να ακουστούν είτε να διαψευστούν τα περί των «περίεργων» επαφών μεταξύ διεθνών οργανισμών με δημοσιογράφους, για να ψυλλιαστούμε τι (μπορεί να) συμβαίνει.

Αλλωστε, όπως αποκαλύφθηκε στην εφημερίδα «Ελ Μούντο» (31/5/1999), στις μυστικές εκθέσεις του ΝΑΤΟ, ιδού τι ορίζεται ως ένα από τα βασικά καθήκοντα της συμμαχίας:

«Ο εντοπισμός εκείνων των δημοσιογράφων κάθε χώρας που είναι ικανοί... να προσκληθούν σε συνάντηση, όπου θα εκθέσουν τις ιδέες τους πάνω σε τρόπους βελτίωσης του μηνύματός μας προς την κοινή γνώμη».

***

Σημειώστε ότι τότε - στο πλαίσιο της «βελτίωσης του μηνύματος» - το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία. Μετά από κάθε βομβαρδισμό, «διμοιρίες πρόθυμων δημοσιογράφων» παρομοίαζαν τα Στελθ, που πετούσαν πάνω από το Βελιγράδι, με «φτερά αγγέλων»!

Αραγε, όταν τέτοια κόλπα είναι γνωστά στο ΝΑΤΟ εδώ και πάνω από μια δεκαετία, λέτε στο ΔΝΤ ή στις «Ζήμενς» να είναι άγνωστα;...

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Την Κυριακή στο Βύρωνα


Η θεατρική ομάδα τουΠΑΜΕ έχει τηνΚυριακή (9 μ.μ.), στοΘέατρο Βράχων Βύρωνα, επίσημη πρεμιέρα με το έργο«Εχθρός λαός». Την παράσταση έστησαν εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και μετανάστες και αποτελεί μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, που μαζί με τους ταξικούς αγώνες που αναπτύσσει προάγει και την πολιτιστική δημιουργία. Για το ταξικό εργατικό κίνημα, η τέχνη, ο πολιτισμός είναι εφόδια, τρόπος σκέψης και στάση ζωής. Το ΠΑΜΕ αντιστέκεται στη σαβούρα που καθημερινά μας κατακλύζει και αγωνίζεται για το δικαίωμα στον πολιτισμό που προάγει τον άνθρωπο και αφυπνίζει συνειδήσεις.

Η πρόσκληση για την παράσταση αντιστοιχεί στην αγορά ενός λαχνού (5 ευρώ) για την οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ. Προσκλήσεις: στο ΠΑΜΕ, στα ταξικά συνδικάτα και στην είσοδο του θεάτρου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Απόψεις που ενισχύουν ρατσιστικές αντιλήψεις

Σε κίνδυνο για την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή της χώρας ανάγει τους πρόσφυγες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, όπως προέκυψε από όσα είπε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενημερώνοντάς την για τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώνονται στην ΕΕ σχετικά με το θέμα των προσφύγων. Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι, εκτός των άλλων προβλημάτων που δημιουργούνται, είναι και τα θέματα ασφαλείας της χώρας προσδιορίζοντας ως τέτοια τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών μαζί με τη μετακίνηση προσφύγων, ενώ επέμενε ότι η είσοδος μεταναστών αφορά και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Οι θέσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, ο οποίος είπε ότι τέτοιου είδους απόψεις, ότι, δηλαδή, οι πρόσφυγες απειλούν την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια, ενισχύουν την ξενοφοβία και πάνω σε τέτοιες απόψεις πατούν δυνάμεις που διακηρύσσουν ανοιχτά το ρατσισμό.

Ο υπουργός είπε ότι στην τελευταία σύνοδο των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ επανήλθε το θέμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για την επανεισδοχή των μεταναστών και ανέφερε ότι είναι καιρός η γειτονική χώρα να συμμορφωθεί με τα αυτονόητα. Είπε ότι η Τουρκία προσπάθησε σε σχετικό κείμενο να περάσει θέσεις που έχουν να κάνουν με τα σύνορα στο Αιγαίο, αλλά μετά από αντίδραση της Ελλάδας το κείμενο δεν προχώρησε και συζητείται από την αρχή. Κατά τον Μ. Χρυσοχοΐδη, ο κατασταλτικός μηχανισμός FRONTEX, που περιπολεί τα σύνορα κυνηγώντας μετανάστες, «κάνει εξαιρετική δουλειά και είναι μεγάλο προνόμιο η παρουσία της στη χώρα μας».

Παρεμβαίνοντας, ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι εάν οι πρόσφυγες ήταν ασφαλισμένοι και δρούσαν μέσα από τα σωματεία, θα κινούνταν όπως όλοι οι εργαζόμενοι και δε θα ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Δεν πληρώνουν και τις υπερωρίες των εκπαιδευτικών!

  • Η κυβέρνηση δε σταματά στις περικοπές των αμοιβών των εκπαιδευτικών στα εξεταστικά κέντρα! Τώρα, δεν πληρώνει και τις υπερωρίες και τα οδοιπορικά για την περασμένη σχολική χρονιά!
  • Συνεχίζουν την αποχή οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα βαθμολογικά κέντρα
Συνεχίζουν την αποχή οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα βαθμολογικά κέντρα των πανελλήνιων εξετάσεων
, μετά και το διαρκή εμπαιγμό τους από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο, ενώ τους έκοψε σημαντικό μέρος των αμοιβών, προσπάθησε να στρέψει γονείς και μαθητές εναντίον τους! Με χθεσινή απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, η αποχή συνεχίζεται μέχρι την Τρίτη 22 Ιούνη. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε επ' αόριστον αποχή, μέχρι η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αίτημα για πληρωμή σύμφωνα με τα περσινά επίπεδα.

Κι ενώ, προχθές, το υπουργείο έθεσε, προκλητικά, θέμα δημοσίου συμφέροντος και οι σημερινές εφημερίδες αναφέρθηκαν μέχρι και σε ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τις υπερωρίες και τα οδοιπορικά των εκπαιδευτικών. Στην προχθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ στο υπουργείο Οικονομικών, για το θέμα των περικοπών των αμοιβών των βαθμολογητών, τους μεταφέρθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί δε θα πληρωθούν τις υπερωρίες και οδοιπορικά για την περασμένη σχολική χρονιά! Η πρόκληση ξεπερνά κάθε όριο και η κυβέρνηση, εκτός απ' τις περικοπές, ανοίγει το δρόμο της στάσης πληρωμών σε δεδουλευμένα!

Στους 12.000 εκπαιδευτικούς των βαθμολογικών κέντρων, για τους οποίους οι αμοιβές μειώνονται από 5% έως 63%, προσθέτονται και οι 6.000 εκπαιδευτικοί που δε θα πληρωθούν για εργασία που έχουν, ήδη, κάνει! Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι πρόκειται για επιθετική και ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία κρατάει ομήρους και χιλιάδες μαθητές και γονείς, παίζοντας με την αγωνία τους.

Οι μειώσεις για τους εκπαιδευτικούς στα εξεταστικά κέντρα είναι:

  • Επιτηρητές, από 17 ευρώ σε 14 ευρώ (μείωση 29,6%).
  • Βαθμολογητές, από 2,1 ευρώ/γραπτό σε 2 ευρώ/γραπτό (μείωση 5%).
  • Μέλη λυκειακών επιτροπών, από 338 ευρώ σε 270 ευρώ (μείωση 20%).
  • Μέλη επιτροπών βαθμολογικών κέντρων, από 709 ευρώ σε 500 ευρώ (μείωση 29,5%).
  • Εκπαιδευτικοί και διοικητικοί που υποβοηθούν το έργο των βαθμολογικών κέντρων, από 19,3 ευρώ/μέρα σε 12 ευρώ/μέρα (μείωση 38%).
  • Στους εξεταστές - βαθμολογητές στις ειδικές κατηγορίες μαθητών από 33,3 ευρώ/μέρα σε 26,7 ευρώ/μέρα (μείωση 20%).
  • Στα μέλη επιτροπών συγκέντρωσης δικαιολογητικών υποψηφίων από 806 ευρώ σε 300 ευρώ (μείωση 63%).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Επιμένει στα σχολεία - επιχειρήσεις

  • Το υπουργείο Παιδείας, παρά τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, έθεσε σε «διαβούλευση» κείμενο για την «αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου» και την «αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας»
  • Μόλις 80 σχολεία από τα 3.500 έχουν εκφραστεί θετικά για την «αυτοαξιολόγηση»

Παρά τη μεγάλη αντίδραση των εκπαιδευτικών στην αυτοαξιολόγηση στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε, χτες, διαβούλευση με τίτλο «Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου: διαδικασίες αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα». Χαρακτηριστικό της απορριπτικής στάσης των εκπαιδευτικών για την «αυτοαξιολόγηση» είναι ότι μόλις 80 σχολεία (σύμφωνα με την ΟΛΜΕ) ή 200 (σύμφωνα με το υπουργείο) από το σύνολο των 3.500 σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν θετική στάση! Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων διδασκόντων έχει αρνητική στάση στην αυτοαξιολόγηση. Υπενθυμίζουμε ότι ο στόχος της αυτοαξιολόγησης περιγράφεται στο νόμο 3848/10 (για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών) και το συγκεκριμένο κείμενο διαβούλευσης εξειδικεύει ορισμένα ζητήματα.

Στο κείμενο «διαβούλευσης» του υπουργείου αποτυπώνονται οι σκοποί της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Ενας από αυτούς τους στόχους είναι «η ανάδειξη σχολικής μονάδας ως βασικού φορέα προγραμματισμού και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου». Πρακτικά, πρόκειται για το πρώτο βήμα «αυτονόμησης» του σχολείου, ώστε να διαμορφωθούν τα σχολεία πολλών ταχυτήτων, σε άμεση σύνδεση με την «αγορά», τα οποία θα χρηματοδοτούνται απ' την «τοπική κοινωνία», ενώ οι γονείς θα επιβαρύνονται και οικονομικά.

Κριτήρια και δείκτες «ανταγωνιστικότητας»

Το υπουργείο δίνει το πλαίσιο διαμόρφωσης ενός σχολείου που θα λειτουργεί με όρους επιχείρησης, αφήνοντας διάπλατα ανοιχτά παράθυρα για τη σύνδεσή του με την «αγορά».

Παράλληλα, δημιουργεί, βήμα βήμα, έναν ασφυκτικό κλοιό για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του. Σύμφωνα με το κείμενο, στα σχολεία θα υπάρχουν οι παρακάτω τομείς, δείκτες και κριτήρια αξιολόγησης:

  • Μέσα και πόροι (υλικοτεχνική υποδομή, οικονομικοί πόροι, ανθρώπινο δυναμικό). Στην ενδεικτική παρουσίαση αναφέρεται πως στους οικονομικούς πόρους δείκτης θα είναι, για παράδειγμα, η κατανομή εσόδων «ανά κατηγορία πηγών (κρατικές επιχορηγήσεις, κληροδοτήματα, κτλ.). Στις πηγές αυτές μπορεί πολύ ...εύκολα να προστεθεί η «πηγή» των επιχειρήσεων (που θα ...συμβουλεύουν και για το πρόγραμμα) ή η «πηγή» των γονιών, που θα κληθούν να ενισχύσουν οικονομικά αν το σχολείο δεν ...ανταποκρίνεται.
  • Οργάνωση και διοίκηση σχολείου (οργάνωση του σχολείου, διοίκηση του σχολείου, αξιοποίηση μέσων και πόρων). Ενδεικτικά περιγράφεται ότι για την οργάνωση του σχολείου δείκτης θα είναι η εφαρμογή του σχολικού προγράμματος, ενώ ανάμεσα στα κριτήρια θα είναι ο αριθμός ημερών κανονικής λειτουργίας. Πίσω απ' την «απρόσωπη» αυτή διατύπωση κρύβεται και η ...κακή αξιολόγηση για τα σχολεία όπου θα κάνουν κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί ή οι μαθητές.
  • Κλίμα και σχέσεις στο σχολείο. Εδώ το υπουργείο θέτει ως δείκτη, για παράδειγμα, τις σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικών - μαθητών, σχολείου - γονέων, σχολείου - δήμου - σχολικής επιτροπής, θέτοντας μια σειρά από κριτήρια.
  • Εκπαιδευτικές διαδικασίες (εφαρμογή προγράμματος σπουδών, ποιότητα διδασκαλίας, οργάνωση της τάξης, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, επιμόρφωση εκπαιδευτικών). Στην ενδεικτική παρουσίαση αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι για την εφαρμογή του προγράμματος σπουδών δείκτης είναι η επίτευξη μαθησιακών στόχων, ενώ μεταξύ των κριτηρίων είναι το ποσοστό της ύλης που διδάχτηκε.
  • Εκπαιδευτικά αποτελέσματα (φοίτηση/διαρροή, επίδοση/πρόοδος μαθητών, ατομική και κοινωνική ανάπτυξη μαθητών).

Γενικότερα οι δείκτες είναι βασικό στοιχείο της αξιολόγησης και αποτιμώνται με «ποσοτικά» και «ποιοτικά» κριτήρια, σε φόρμες αποτύπωσης και ερωτηματολόγια, αντίστοιχα. Το υπουργείο στοχεύει η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης να εφαρμοστεί πρώτα σε έναν αριθμό σχολείων και θέτει χρονοδιαγράμματα για ενημερώσεις. Επίσης, κάνει λόγο για παρατηρητήριο αξιολόγησης.

Με επίφαση δημοκρατικότητας...

Οι διαδικασίες αξιολόγησης έχουν μια επίφαση δημοκρατικότητας και συμμετοχής, αλλά, στην ουσία, πρόκειται για μια κατευθυνόμενη λειτουργία που στόχο έχει να προετοιμάσει για το «νέο» σχολείο - επιχείρηση. Στις διαδικασίες, σύμφωνα με το υπουργείο, θα συμμετέχουν ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί, ενώ με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων συμμετέχουν ή όχι γονείς και μαθητές, «με κριτήριο το ενδιαφέρον, την ικανότητα και τη δέσμευσή τους για ουσιαστική συμμετοχή».

Τη γενική ευθύνη θα την έχει ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για το καλό κλίμα της «ολομέλειας» ή των «ομάδων» που θα δημιουργούνται. Μάλιστα, σε περίπτωση που μια ομάδα δεν ανταποκρίνεται στις ευθύνες που έχει αναλάβει, ο διευθυντής συγκαλεί την ολομέλεια και διαφοροποιεί τη σύνθεση της ομάδας! Κατά τ' άλλα «οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να είναι διακριτικές» και ...φυσικά σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο σχολικό σύμβουλο. Στο κείμενο κυριαρχούν οι λέξεις όπως «διάλογος» ή «διαπραγμάτευση», που κρύβουν ότι οι «ανεπιθύμητοι» καθηγητές θα κρίνονται αρνητικά με ...δημοκρατικές διαδικασίες.

...θα κατηγοριοποιούνται τα σχολεία

Το αποτέλεσμα των όποιων συζητήσεων θα αποτυπώνεται με τη χρήση μιας τετραβάθμιας κλίμακας, ενώ στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συναίνεση για κάποιον τομέα καταγράφονται τα δύο «πλειοψηφικά» αποτελέσματα, κ.ά. Η τελική έκθεση γίνεται κάθε διετία, ενώ υπάρχουν και οι ετήσιες αξιολογήσεις και αξιολογήσεις των τετραμήνων. Οι αξιολογήσεις των τετραμήνων υποβάλλονται από το σχολικό σύμβουλο, ο οποίος κρίνει εάν πρέπει να προωθηθεί αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων. Η τελική έκθεση θα υποβάλλεται από ομάδα εκπαιδευτικών που επιλέγεται απ' την ολομέλεια και θα δημοσιεύεται στο διαδίκτυο (με επιλεγμένα στοιχεία). Τα «όργανα της πολιτείας» με εμπιστευτικό κωδικό θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των εκθέσεων, τα οποία θα πηγαίνουν στο παρατηρητήριο αξιολόγησης, που θα προτείνει στο υπουργείο Παιδείας αλλαγές στην εκπαιδευτική πολιτική.

«ΙΝΤΡΑΚΟΜ» Στο στόχαστρο εργαζόμενοι με συνδικαλιστική δράση

...συνεχίζοντας το μπαράζ απολύσεων στον όμιλο, αλλά και συνολικά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών
Εργαζόμενους με συνδικαλιστική δράση βάζει στο στόχαστρο η διοίκηση της «Ιντρακόμ», η οποία ανακοίνωσε στονΚώστα Κλημόπουλο, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής στην επιχείρηση του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και υποψήφιο με την «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» στις τελευταίες εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων Ομίλου Ιντρακόμ, ότι θα τον απολύσει στο τέλος του μήνα.

Την ενέργεια της εργοδοσίας καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ, σημειώνοντας ότι στόχος της είναι να απειλήσει «τη συνδικαλιστική δράση και ιδιαίτερα το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα». Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία στην «Ιντρακόμ» έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει συνολικά 60 απολύσεις και από αυτές έχει κάνει ήδη τις τρεις. Οι εργαζόμενοι ήδη πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη στάση εργασίας και θα κάνουν νέα τη βδομάδα που έρχεται. Ακόμα, όπως καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ, συνολικά στον «Ομιλο Ιντρακόμ» γίνονται απολύσεις, οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι ή μειώνονται, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας γίνονται καθεστώς.

Οι εξελίξεις στην «Ιντρακόμ» είναι μέρος της γενικότερης αντεργατικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο στα δικαιώματα των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει το ΣΕΤΗΠ για το συγκεκριμένο κλάδο. Στις εταιρείες VODAFONE, WIND, INTRACOM και VIVODI - OnTelecoms, οι απολύσεις έχουν ξεπεράσει τις 1.500. Μαζί με τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ξεπέρασαν τις 3.000 απολύσεις σε διάστημα 1,5 χρόνου. Σε αυτούς δεν έχουν συνυπολογιστεί όσοι «καθημερινά απολύονται με λήξη σύμβασης αλλά δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμα τέτοια στοιχεία». Στην «Τeleperformance επιχείρησαν να απολύσουν συναδέλφισσες που παντρεύτηκαν και δικαιούνταν επίδομα γάμου. Στη Νewsphone, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις έντεκα απολύσεις που έκαναν, προχωρούν στην εφαρμογή του νέου νόμου για τις ελαστικές μορφές εργασίας και καλούν ένα-ένα συνάδελφο να υπογράψει νέα σύμβαση. Εχουμε επίσης σε εξέλιξη την αναδιοργάνωση στον ΟΤΕ με 1.700 απολύσεις σε εκκρεμότητα».

Καταλήγοντας το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους στον «Ομιλο Ιντρακόμ» σε κοινό αγώνα με τους άλλους εργαζόμενους, διεκδικώντας την ανάκληση των απολύσεων, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις και να ανακληθεί η απόφαση για απόλυση του συναδέλφου Κλημόπουλου Κώστα από τη διοίκηση της «Ιντρακόμ» και άλλα.

  • Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Metadata», καθώς η εργοδοσία οφείλει μισθούς έως και δύο μηνών. Το ΣΕΤΗΠ, με ανακοίνωσή του, δηλώνει τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων.

Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της «ΜΙΝΟΣ»


Κόντρα στην εργοδοσία, στους μηχανισμούς καταστολής και στην ταξική Δικαιοσύνη, οι εργαζόμενοι της «ΜΙΝΟΣ» στη Θεσσαλονίκη, έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις, συνεχίζουν τον αγώνα τους και την περιφρούρηση του εργοστασίου, απαιτώντας εδώ και τώρα την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται για τους τελευταίους 4 μήνες και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Χτες τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης αποδέχθηκαν αίτημα της εργοδοσίας και εξέδωσαν απόφαση με την οποία της επιτρέπει να βγάλει εμπορεύματα από το εργοστάσιο, ενώ την ίδια ώρα αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους και προχώρησε στην παράνομη απόλυση και μάλιστα χωρίς αποζημίωση 16 από αυτούς που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, που μαζί με τους εργαζόμενους οργανώνει την αντίστασή τους στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την προκλητική αντεργατική - φιλοεργοδοτική απόφαση του δικαστηρίου που επιβεβαιώνει ότι η Δικαιοσύνη είναι πια ένας ενιαίος αντεργατικός μηχανισμός μαζί με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, ότι η συγκεκριμένη απόφαση δικαιώνει την άποψη των εργαζομένων ότι «η Δικαιοσύνη είναι βαθιά ταξική». Απόδειξη η απόφαση που επέτρεψε τη μεταφορά εμπορευμάτων από την εργοδοσία (κατά παράβαση ακόμα του γνωστού και απαράδεκτου άρθρου 99) από τα οποία οι εργαζόμενοι περιμένουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Δηλαδή, άφησε την εταιρεία να συνεχίσει να κλέβει τους εργαζόμενους.

Και σημειώνει το ΠΑΜΕ ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Βεργίνης (εταιρείας επιδοτημένης με δισεκατομμύρια από τα λεφτά των φορολογούμενων) είναι ο πρώην αντιπρόεδρος και σημερινό μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος.

Οι εργαζόμενοι της ΜΙΝΟΣ και το ΠΑΜΕ προειδοποιούν, την εργοδοσία, την κυβέρνηση, τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία ότι δε θα ανεχτούν να βλέπουν απαθείς να κλέβει η επιχείρηση τους εργαζόμενους και να τους προστατεύει η κυβέρνηση, η «δικαιοσύνη» και η αστυνομία. Ξεκαθαρίζουν ότι την ευθύνη για ό,τι συμβεί από δω και πέρα έχουν εξ ολοκλήρου όλοι αυτοί. Και καλούν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της πόλης, τη νεολαία να συμπαρασταθούν έμπρακτα και να εμποδίσουν το εργοδοτικό - δικαστικό έγκλημα.

Η «διάσωση» αφορά τα μονοπώλια...


ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ο πρωθυπουργός, να σταματήσει να σώζει την ελληνική οικονομία! Δε νομίζει ότι ...σωθήκαμε αρκετά;Γιατί, αν συνεχιστεί αυτή η επιχείρηση διάσωσης, τότε μάλλον αυτοί (οι κυβερνώντες, αυτοί που τους στηρίζουν και όλοι οι σχετικοί) θα τρέχουν για να σωθούν από το θυμό του κόσμου.

Οχι τίποτε άλλο, μα εδώ γίνονται όσα γίνονται (ανατροπές σε εργασιακές σχέσεις και Ασφάλιση) κι έχεις τον Γιώργο Παπανδρέου στις Βρυξέλλες να αναρωτιέται για το μέλλον της Ευρώπης και να προτείνει πιο ...«προνοητικές πολιτικές».

Τέτοια χαλαρότητα και νηφαλιότητα, δηλαδή. Πάνε όλα καλά στην Ελλάδα και αποφάσισε να προσφέρει τα «φώτα του» στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη και στον πλανήτη.

Αυτά, την ώρα που τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (και δικαίως) δεν μπορούν να εμφανισθούν πουθενά δημοσίως. Γιατί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα τους βρίσουν.

ΠΑΝΤΩΣ, ΥΠΗΡΞΕ κι ένας που ...χάρηκε από τη χτεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού: Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ!

Μάλιστα, σε τηλεοπτικό δελτίο, ομολόγησε ότι στα αυτιά του έφθασε σαν ...μουσική! «Νότες», λέει, άκουγε, περί του ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα είναι λιγότερο αντιλαϊκά και λιγότερο «αντισυνταγματικά».

Θα του συνιστούσαμε, αν του αρέσει να ακούει αυτό το είδος ...«μουσικής», να μερακλώνει σπίτι του, μόνος του.

Γιατί οι εργαζόμενοι έχουν ...διαφορετικά μουσικά γούστα και δεν τους αρέσουν καθόλου τα στημένα παιγνίδια, όπως αυτά της κυβέρνησης με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Α, ΚΑΙ ΚΑΤΙ τελευταίο: Οσοι στην κυβέρνηση νομίζουν ότι από την τσαντίλα του κόσμου θα τους σώσουν ο ...Ρεχάγκελ, ο Τοροσίδης και ο Σαλπιγγίδης είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Το σύστημα με τον «άρτο» και τα «θεάματα» δεν πιάνει σε τόσο ακραίες καταστάσεις. Ασε, που το επόμενο παιγνίδι είναι με την Αργεντινή....

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

"...η βία παίζει κι έναν άλλο ρόλο στην Ιστορία, έναν επαναστατικό προοδευτικό ρόλο, είναι η μαμμή που από κάθε παλιά κοινωνία ξεγεννά μια καινούργια, αποτελεί το όργανο με το οποίο επιβάλλεται η κοινωνική εξέλιξη και σπάει τις αποστεωμένες, τις νεκρές πολιτικές μορφές..."

Φρ. Ενγκελς

Οι κομουνιστές δεν καταδέχονται να κρύψουν τις απόψεις τους και τις βλέψεις τους.Δηλώνουν, λοιπόν, ανοιχτά ότι ο σκοπός τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βίαιη ανατροπή της σημερινής καθεστηκυίας τάξης.Ας τρέμουν την επανάσταση οι άρχουσες τάξεις.Οι προλετάριοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους.Έχουν, όμως, να κερδίσουν έναν ολόκληρο κόσμο.

KΑΡΛ ΜΑΡΞ

Αντί ν' αποφασίζει μια φορά κάθε τρία ή έξι χρόνια ποιο μέλος της άρχουσας τάξης θα εκπροσωπεί και θα τσαλαπατά το λαό στη Βουλή, το γενικό εκλογικό δικαίωμα θα χρησίμευε στον οργανωμένο σε κομμούνες λαό, όπως το ατομικό δικαίωμα εκλογής χρησιμεύει σε κάθε εργοδότη, για να διαλέγει εργάτες, επιστάτες και λογιστές για την επιχείρησή του.

ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ

Τον πουλημένο και σαπισμένο κοινοβουλευτισμό της αστικής κοινωνίας η Κομμούνα τον αντικαταστάνει με θεσμούς, όπου η ελευθερία της γνώμης και της συζήτησης δεν εκφυλίζεται σε απάτη, γιατί οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται οι ίδιοι, οι ίδιοι να εφαρμόζουν τους νόμους τους, οι ίδιοι να ελέγχουν τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους, οι ίδιοι να φέρνουν άμεσα την ευθύνη απέναντι στους εκλογείς τους. Οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί μένουν, μα δεν υπάρχει εδώ κοινοβουλευτισμός σαν ιδιαίτερο σύστημα, σαν χωρισμός της νομοθετικής από την εκτελεστική εργασία, σαν προνομιούχα θέση για τους βουλευτές.

Β. Ι. ΛΕΝΙΝ

Η θρησκεία είναι ο στεναγμός του καταπιεζόμενου πλάσματος, η θαλπωρή ενός άκαρδου κόσμου, είναι το πνεύμα ενός κόσμου απ' όπου το πνεύμα έχει λείψει. Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού. Ξεπέρασμα της θρησκείας σαν απατηλής ευτυχίας του λαού σημαίνει την απαίτηση της πραγματικής του ευτυχίας. Η απαίτηση να αρνηθεί τις αυταπάτες σχετικά με την κατάστασή του σημαίνει την απαίτηση να αρνηθεί μια κατάσταση που έχει ανάγκη από αυταπάτες. Η κριτική της θρησκείας είναι λοιπόν εν σπέρματι η κριτική της κοιλάδας αυτής των δακρύων, που η θρησκεία αποτελεί το φωτοστέφανό της.

ΚΑΡΛ. ΜΑΡΞ

Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;;;;;;;;;;;;

Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν, όταν μιλούν για «καταχρηστικά προνόμια» των... ναυτεργατών, σε μια χώρα, όπου:

Υπάρχει μια κατηγορία «αναξιοπαθούντων» που είδαν την τελευταία δεκαετία ο φορολογικός συντελεστής επί των κερδών τους να μειώνεται στο μισό κι ακόμα περισσότερο (!), από το 45% στο 20%! Πρόκειται για τους βιομήχανους. Αυτό, σε μια χώρα με άδεια ταμεία, είναι καταχρηστικό προνόμιο, ναι ή όχι;

Υπάρχει μια δεύτερη κατηγορία «αναξιοπαθούντων» που πωλούν τα προϊόντα τους με τιμή κατά 8, 9 και 10 φορές μεγαλύτερη από την νόμιμη! Ενώ δηλαδή ο πληθωρισμός είναι 2%, 3%, 4%, αυτοί «πωλούν» χρήμα με επιτόκια 15%, 18% και 20%! Αυτοί οι κύριοι, λέγονται τραπεζίτες. Είναι οι ίδιοι που ενώ ο μισθωτός φορολογείται με συντελεστές 18%, 24%, 26%, 32%, οι δικοί τους φορολογικοί συντελεστές, μετά από «παράθυρα» και φοροαπαλλαγές, είναι 14% (για τη «Γιούρομπανκ»), 19,4% (για την «Πειραιώς»), 20% (για την «Αλφα»), 23% (για την «Εθνική»). Αυτά είναι καταχρηστικά προνόμια, ναι ή όχι;

Υπάρχει μια τρίτη κατηγορία «αναξιοπαθούντων» για τους οποίους όλες οι κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση, έχουν θεσπίσει πάνω από 60 (!) ειδικές, φωτογραφικές ρυθμίσεις και χαριστικές πράξεις, που ισοδυναμούν με πλήρη απαλλαγή τους από φόρους εισοδήματος μέχρι και από φόρους κληρονομίας! Είναι οι εφοπλιστές. Οι κύριοι αυτοί εμπίπτουν στις ομάδες με τα καταχρηστικά προνόμια, ναι ή όχι;

Υπάρχει μια άλλη κατηγορία «αναξιοπαθούντων», με τους οποίους συμβαίνει το εξής παγκοσμίως απίθανο: Ο ελληνικός λαός τούς πληρώνει για προϊόντα που δεν υπάρχουν (!), που ο Ελληνας εργαζόμενος τους χρηματοδοτεί προκαταβολικά (!) για αόρατα «έργα», πριν τα παράξουν, τους επιδοτεί για να τα παράξουν και που θα τους πληρώνει εσαεί, αν και όποτε τα παράξουν! Λέγονται εργολάβοι και ληστεύουν το λαό με τα διόδια που έχουν στήσει πάνω σε ανύπαρκτους δρόμους! Αυτά συνιστούν καταχρηστικά προνόμια, ναι ή όχι;

Ιδού, λοιπόν, πώς δημιουργείται το χρέος, κι ας ψάχνει ο κ. Σωμερίτης («Βήμα») να βρει «πόσο συμβάλλουν οι απεργίες και οι πορείες στα ελλείμματα»!

Ετσι προκαλούνται τα ελλείμματα.

Από τους καταχραστές, τους σφετεριστές του κοινωνικού πλούτου, που είναι γνωστοί. Και δεν κρύβονται. Ούτε με εξυπνάδες, ούτε με ΔουΝουΤίες...

"Ριζοσπάστης"

Μια τάξη, μια γροθιά, ένας στόχος

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στα διατάγματα που τσακίζουν στο σύνολό της την εργατική τάξη κι άρχισαν τα «διαίρει και βασίλευε».

Η αστική τάξη είναι «μανίτσα» σε κάτι τέτοια. Ηδη χτες εκφράστηκε η συμπάθεια για τους εργάτες που είναι σε χειρότερη μοίρα από τους υπαλλήλους και τις φτωχές νοικοκυρές που είναι σε χειρότερη μοίρα από τις άλλες. Ηδη από το υπουργείο Εργασίας σπέρνεται ότι οι 55άρηδες απολυμένοι δεν πρέπει να ανησυχούν, γιατί θα τους στείλουν να πιάσουν δουλειά σε νοσοκομεία και δήμους, απ' όπου ήδη απολύονται άλλοι.

Αυτή τη φορά δεν πρέπει να περάσει καμιά τέτοια προσπάθεια διάσπασης. Τα κυβερνητικά μέτρα και αυτά για την ασφάλιση και εκείνα για τα εργασιακά δεν αφορούν μόνο αυτήν ή την άλλη κατηγορία εργαζομένων, όπως δεν είναι και προσωρινά. Η ίδια η αστική τάξη κάνει καθημερινά καθαρό ότι η καπιταλιστική κρίση είναι κάτι πιο βαθύ από μια προσωρινή δυσλειτουργία στις «αγορές». Κι επειδή αυτό γίνεται πια αντιληπτό και από τους εργάτες ανησυχούν και σπεύδουν να προλάβουν εξελίξεις.

Η μαγική εικόνα, όπου πέντε στελέχη της αστικής τάξης βγαίνουν στα παράθυρα ενός τηλεοπτικού σταθμού και παριστάνουν ο ένας την αντιπολίτευση του άλλου (όπως έγινε χτες στο MEGA με τους Πρετεντέρη, Τρέμη, Τσίμα, Σπυρόπουλο και Παναγόπουλο), πρέπει να γίνεται θρύψαλα.

Ισχύει το ίδιο και για το κλάμα. Εχουν πλαντάξει είτε αναφέρονται στην κατάσταση της εργατικής τάξης, είτε στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος.

Αυτοί οι ίδιοι που δε χάνουν ευκαιρία να εξηγούν πόσο ενάντια στην ανταγωνιστικότητα είναι τα «προνόμια» των εργατών, αυτοί οι ίδιοι έχυναν και χτες μαύρο δάκρυ, γιατί ο κόσμος δεν εμπιστεύεται, λέει, τους πολιτικούς και γιατί «πω πω τι θα πάθουν οι άνθρωποι» με τα νέα μέτρα.

Είναι ένα βρώμικο παιχνίδι. Για να βυθίσουν την εργατική τάξη στη μιζέρια δεν αρκούν οι νόμοι για να γίνει πιο φτηνό το εμπόρευμα εργατική δύναμη. Πρέπει να εμποδίσουν και τις συνειδήσεις να πάρουν δρόμο προς την ανατροπή.

Οι εκτιμήσεις τους για το πολιτικό σύστημα, όπου όλες οι δυνάμεις μπαίνουν σ' ένα τσουβάλι, βοηθάνε την αστική τάξη. Εχει αρκετές εφεδρείες, για να αντικαταστήσει όλο της το πολιτικό προσωπικό. Αυτό που την καίει είναι να μην μπορούν να βρουν οι εργάτες πολιτική εκπροσώπηση πέρα απ' αυτήν που οι ίδιοι οι αστοί θα παρουσιάσουν ως εναλλακτική λύση.

Το κλάμα για τα επερχόμενα δεινά των εργατών, ενισχύει το φόβο, καλλιεργεί την υποταγή. Εμφανίζει ως αιώνιο δεδομένο το σύστημα.

Ηταν καθαρό από καιρό πως οι επιθέσεις στο ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα προετοίμαζαν το κλίμα, ώστε την ώρα που θα παίρνονταν οι αντεργατικές αποφάσεις να μην έχει πού να ακουμπήσει ο εργάτης.

Το ΠΑΜΕ ήδη έχει καλέσει σε συναγερμό - ξεσηκωμό και σε απεργία για τις 23 Ιούνη. Η είδηση εξαφανίστηκε απ' αυτούς που δήθεν κλαίνε.

Το ΚΚΕ τονίζει και ξανατονίζει ότι δεν αρκούν ούτε τα κλάματα, ούτε οι εκτονώσεις της στιγμής. Αντίθετα, αυτό που σήμερα γίνεται πιο σημαντικό από χτες είναι η οργάνωση των ανθρώπων, στο χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στο χωράφι, παντού.

Νοιάξιμο για την εργατική τάξη σημαίνει ακριβώς αυτό: Να κάνεις τα πάντα για να εξοπλιστεί με γνώση για το ποιον έχει αντίπαλο και να οργανωθεί έτσι που να τα βγάλει πέρα μαζί του. Στο προκείμενο, σημαίνει να δείξεις ότι τα μέτρα που παίρνονται δεν είναι «θεομηνία», αλλά συγκεκριμένη ανάγκη του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη και στη συνέχεια να δείξεις πού είναι η διέξοδος: Στην ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, στην οργάνωση της κοινωνίας έτσι που το αποτέλεσμα της κοινωνικής παραγωγής να παραμένει και κοινωνική ιδιοκτησία.

Αυτή τη διέξοδο κρύβουν επιμελώς όσοι δήθεν κλαίνε στα τηλεπαράθυρα και στα δεκάδες έντυπα της αστικής τάξης.

Αυτοί που έχουν κάνει τα πάντα για να παραμείνει παροπλισμένη για χρόνια η εργατική τάξη, δεν μπορούν να είναι μέρος της λύσης. Είναι μέρος του προβλήματος. Η «αντίδραση» της ΓΣΕΕ, που θα προσφύγει λέει στα δικαστήρια, είναι χαρακτηριστική. Ακόμα και τώρα, την ώρα του μεγάλου χαμού, οι εργατοπατέρες δεν μπορούν να κάνουν ρούπι πέρα από το ρόλο που με «108» είναι χρεωμένοι. Ασε που η κήρυξη απεργίας απ' αυτήν στις 29 Ιούνη γίνεται κόντρα στην ήδη αποφασισμένη απεργία πολλών Ομοσπονδιών και γίνεται για να ενισχύσει την επιβολή των άγριων μέτρων, αφού υπονομεύει την ανάγκη ενιαίας εργατικής αγωνιστικής δράσης.

Κάθε μαϊμουδιά «κινήματος» πρέπει να πεταχτεί πάραυτα στα σκουπίδια. Οι χώροι δουλειάς, οι γειτονιές, κάθε τόπος που δουλεύουν και ζουν οι εργάτες, πρέπει να βράζουν από πρωτοβουλίες που θα αφορούν στην οργάνωση του αγώνα, στην όσο το δυνατόν πληρέστερη κατανόηση του ποιος είναι ο αντίπαλος και πώς αυτός θα γκρεμιστεί.

Το σύνθημα αύριο πρέπει να είναι και απόφαση: Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Στον πυρήνα της εκμετάλλευσης οι νέοι

Σε ταξική οργάνωση και συσπείρωση καλεί η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

Σύμφωνα με ό,τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα «μεταξύ εργοδοτών και ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος μέχρι και το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να καταρτίζονται ειδικές συμβάσεις μαθητείας» με σκοπό την «απόκτηση δεξιοτήτων». Οι μαθητευόμενοι θα παίρνουν το 70% του κατώτατου ημερομισθίου ή μισθού της ΕΓΣΣΕ.

Μέχρι σήμερα προβλεπόταν ότι για τα δύο χρόνια μαθητείας η αμοιβή για το α' εξάμηνο ήταν στο 50% του κατώτατου ημερομισθίου ή μισθού της ΕΓΣΣΕ. Για το β' στο 60%, για το γ' στο 80% και για το δ' στο 100%. Ετσι, αν υπολογίσουμε ότι σε ένα 6μηνο γίνονταν 150 ημερομίσθια το σύνολο των αποδοχών μέχρι σήμερα ήταν:

  • Για μαθητευόμενους σε ειδικότητες εργατοτεχνιτών που αμείβονταν με βάση το μεροκάματο της ΕΓΣΣΕ (33,04 ευρώ),14.371, 5 ευρώ. Με το ΠΔ οι αποδοχές υπολογίζονται σε 13.872ευρώ, μεικτά.
  • Για μαθητευόμενους σε ειδικότητες π.χ. Επισιτισμού - Τουρισμού και άλλων υπηρεσιών που αμείβονταν με το μισθό της ΕΓΣΣΕ (740 ευρώ), 12.876 ευρώ. Με το ΠΔ αυτές υπολογίζονται σε12.432 ευρώ, μεικτά.

Δηλαδή, υπάρχει μια μείωση περίπου 500 ευρώ, όταν μάλιστα είναι πασίγνωστο ότι όχι μόνο δεν πρόκειται για μαθητές, αλλά πρόκειται για νέους που γεμίζουν οποιοδήποτε (συχνά περισσότερα από ένα) κενό έχει μια επιχείρηση, όχι μόνο άσχετο από το αντικείμενο των σπουδών τους αλλά και χωρίς δικαιώματα.

«Η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων μαθητών δυναμώνει» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. «Ολα τα προηγούμενα χρονιά βρίσκονταν στο πυρήνα της εκμετάλλευσης, χωρίς καμιά προστασία και επίβλεψη από κρατικούς φορείς, εκτεθειμένοι στις ορέξεις των εργοδοτών και στις εργασιακές σχέσεις που καθορίζονται αμιγώς από τα κέρδη των επιχειρήσεων, θύματα εκβιασμών ώστε να πάρουν το πολυπόθητο απολυτήριο. Ως καρότο και με διάφορα ωραιοποιημένα σλόγκαν π.χ. "σπουδές με μισθό και προϋπηρεσία", έπαιρναν στο όνομα της μαθητείας, ένα μικρο κομμάτι από αυτό που παρήγαγαν.

Με τα νέα ταξικά μέτρα που αποτυπώνονται στο προεδρικό διάταγμα, πετσοκόβεται ακόμα παραπάνω ο μισθός και το μεροκάματο των εργαζόμενων μαθητών. Στη φοίτηση/εργασία που πραγματοποιούν, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς της μαθητείας, χάνουν πάνω από 400 ευρώ.

Επιπλέον, αναφέρεται ρητά πως οι εργαζόμενοι μαθητές δεν υπόκεινται στην εργασιακή νομοθεσία! Αυτό σημαίνει, πως οι εργαζόμενοι μαθητές μπορεί να παράγουν πλούτο και να δημιουργούν κέρδη για τις επιχειρήσεις, άλλα δε θεωρούνται εργάτες. Από την άλλη, οι εργοδότες με τα πρόσθετα μέτρα που τους επιτρέπουν να απολύουν όσο θέλουν και όποτε θέλουν αλλάζοντας τις εργασιακές σχέσεις κατά βούληση, αποκτούν παραπάνω ευχέρεια να εκμεταλλεύονται όσο τζάμπα εργατικό δυναμικό χρειάζονται, ανακυκλώνοντας εργαζόμενους μαθητές.

Καλούμε τους εργαζόμενους μαθητές να οργανώσουν την πάλη τους μέσα στα σχολειά, να οργανωθούν στα σωματεία τους, να πυκνώσουν τις γραμμές του ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους μαθητές, τους νέους και τις νέες να ξεσηκωθούν. Να απαντήσουν άμεσα στον πόλεμο που δέχονται με συμμετοχή στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 23 Ιούνη. Κανένας νέος εργάτης δεν πρέπει να μείνει μόνος του, φοβισμένος και αμέτοχος. Κανένας δε μπορεί να γλιτώσει ή να αντιμετωπίσει μόνος του την επίθεση. Εμείς έχουμε το δίκιο, έχουμε και τη δύναμη»!

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Απαντάμε στον πόλεμο με απεργία στις 23 Ιούνη

Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ: Αν δε ματαιώσουμε τώρα το έγκλημα κυβέρνησης, τρόικας
, κεφαλαίου, αύριο η αγριότητά τους θα θεριέψει. Μπορούμε να τους κάνουμε να χάσουν τον ύπνο τους, αρκεί να το πιστέψουμε
Να καταργήσει κάθε δίχτυ ασφαλείας με το οποίο εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν συλλογικά τις εργοδοτικές απαιτήσεις επιδιώκει το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του μνημονίου και μαζί στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, στην απελευθέρωση των απολύσεων. Ειδικά οι νέοι καλούνται να ξεσηκωθούν χωρίς καμιά αναμονή, για να αποτρέψουν το έγκλημα. Να ποια είναι η στήριξη στην απασχόληση των νέων που διαλαλούν ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: Στις ηλικίες που κυριαρχούν η «μαύρη» εργασία και η μερική - ελαστική απασχόληση, η κυβέρνηση έρχεται τώρα και ουσιαστικά τιμωρεί όποιους καταφέρουν να βρουν θέση εργασίας αορίστου χρόνου, αφού τους επιβάλλει μεροκάματο μικρότερο κι από αυτό ακόμα το πενιχρό κατώτερο μεροκάματο που προβλέπουν οι Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Παράλληλα, κι ενώ δίνει το πράσινο φως για μαζικές απολύσεις ώστε οι εργοδότες να απολύουν τους «παλιούς», «ακριβούς» εργάτες και να τους αντικαθιστούν με νέους «φτηνότερους», η κυβέρνηση προκαλεί όσους αναμένεται κατά χιλιάδες να απολυθούν λίγο πριν συνταξιοδοτηθούν. Στο άρθρο 6 του ΠΔ σημειώνει ότι μπορούν να... αυτασφαλιστούν και για να χρυσώσει το χάπι συμπληρώνει ότι ένα μέρος του κόστους θα αναλαμβάνουν οι εργοδότες...

Αν δεν τους σταματήσουμε η αγριότητά τους θα θεριέψει

Από τη μεριά τους οι ταξικές δυνάμεις έχουν ήδη κηρύξει συναγερμό. Με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς αναδεικνύουν τον ταξικό και μόνιμο χαρακτήρα των μέτρων και καλούν τους εργάτες να βουλιάξουν τους δρόμους στην πανεργατική απεργία στις 23 του Ιούνη.

Ανακοίνωση της ΕΓ του ΠΑΜΕ

Η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για την απεργία έχει ως εξής:

«ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 23 ΙΟΥΝΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΙΣ 10 π.μ.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

Εργάτρια, εργάτη, νέα και νέε, άνεργε, συνταξιούχε, μετανάστη,

Είναι ώρα ευθύνης και επιλογής. Υποταγή και σκλαβιά ή αγώνας για αξιοπρεπή ζωή. Αν δε ματαιώσουμε τώρα το έγκλημα κυβέρνησης, τρόικας, κεφαλαίου, αύριο η αγριότητά τους θα θεριέψει.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης επιβάλλουν ελάχιστο μισθό και μεροκάματο, ελάχιστη σύνταξη, ελάχιστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι εργαζόμενοι να καταλάβουν την αγριότητα και το βάθος της ταξικής επίθεσης. Στόχος της κυβέρνησης, του ΛΑ.Ο.Σ. που τη στηρίζει, της ΝΔ που συναινεί είναι να αυξάνονται τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Μπορούμε να τους κάνουμε να χάσουν τον ύπνο τους, αρκεί να το πιστέψουμε! Να μην παραδοθούμε.

Τα μέτρα - λαιμητόμος οδηγούν:

-- Σε κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Μας οδηγούν σε μισθούς Κίνας και Βουλγαρίας. Ο,τι ακριβώς θέλουν τα μονοπώλια. Οι εργοδότες θα δίνουν όσα θέλουν, όποτε θέλουν.

-- Στην αύξηση των ορίων απολύσεων από 2% σε 5% για εταιρείες με πάνω από 150 άτομα (από 2% που ήταν για 200 άτομα). Για εταιρείες από 20 έως 150 εργαζόμενους από 4 εργαζόμενους το μήνα, αυξάνει στους 6. Επί της ουσίας, οι απολύσεις απελευθερώνονται.

-- Στη μείωση των αποζημιώσεων κατά 50%, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους εργοδότες για μαζικές απολύσεις, στερώντας από τους εργαζόμενους μια ελάχιστη γραμμή άμυνας.

-- Σε μεικτό κατώτερο μισθό 592 ευρώ για όσους είναι 18 - 21 χρόνων από 740 που είναι τώρα και για εργαζόμενους 21 - 25 χρόνων 629 ευρώ. Αυτό θα λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης για τη συμπίεση των μισθών σε όλα τα επίπεδα.

-- Νέους πακτωλούς ενισχύσεων στους μεγαλοεπιχειρηματίες μέσω του ΟΑΕΔ, από εκεί που δεν υπήρχε σάλιο, σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας, Α. Λοβέρδο.

-- Στη δημιουργία φάμπρικας παραγωγής φθηνής παιδικής εργασίας που την ονομάζουν "μαθητεία". 15χρονα και 17χρονα παιδιά να δουλεύουν για 400 και 500 ευρώ ανασφάλιστα, ασκώντας παράλληλα και πίεση σε παλαιότερους εργαζόμενους για να συμπιεστούν οι μισθοί και τα δικαιώματά τους.

-- Στην καθιέρωση συντάξεων πείνας 200 - 500 ευρώ. Στην πραγματικότητα μας οδηγούν σε δουλειά πάνω από τα 70 χρόνια. Ιδιαίτερα χτυπάει τις εργαζόμενες γυναίκες. Σταδιακά καταργούν τα ΒΑΕ.

-- Στην κατάργηση των όποιων δωρεάν παροχών σε φάρμακα και Υγεία και καθιέρωση ενός επιπέδου υπηρεσιών στο οποίο περιλαμβάνονται πενιχρές παροχές.

Κλέβουν τον ιδρώτα μας!

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ!

Αυτοί δημιούργησαν τα χρέη. Είναι η κλεμμένη δουλειά μας. Το χρέος είναι τα τεράστια κέρδη. Η ληστεία του ιδρώτα μας! Ούτε ευρώ για την πλουτοκρατία!

Οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να στηριχθούν στις δυνάμεις τους, να οργανωθούν σε ταξική βάση. Να εγκαταλείψουν μαζικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ. Καμία εμπιστοσύνη στις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Εχουν τεράστιες ιστορικές ευθύνες. Εχουν σαν οδηγό την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Ευαγγελίζονται τη συνεργασία με αυτούς που εκμεταλλεύονται την εργατική τάξη. Ετοιμάζονται να υπογράψουν μηδενική αύξηση για την ΕΓΣΕΕ. Κοροϊδεύουν εν ψυχρώ τους εργαζόμενους λέγοντας ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια, τα οποία βγάζουν τις απεργίες σε ποσοστό 99% παράνομες και καταχρηστικές.

Να αποσυρθούν τώρα τα τερατουργήματα για το Ασφαλιστικό, το Εργασιακό και άλλα.

Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης έχει ξοφλήσει. Μόνο δυστυχία μπορεί να φέρει στους εργαζόμενους. Η εργατική τάξη σε συμμαχία με τους μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες, τη φτωχή και μεσαία αγροτιά, πρέπει να χαράξει το δρόμο για μια κοινωνία όπου θα διαφεντεύει την οικονομία και τον παραγόμενο πλούτο.

Δουλειά για όλους, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο! 1.400 ευρώ κατώτερος μισθός! Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ! Σύνταξη στα 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες! Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ!».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Σφαγή δικαιωμάτων για να έρθουν «επενδύσεις»

Η σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων «θα προσελκύσει επενδύσεις» ομολόγησε κυνικά, χτες, ο Ελληνας πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Επί της ουσίας, είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει φθηνότερη την εργατική δύναμη για το κεφάλαιο, ώστε αυτό να ρίξει με κερδοφόρες αποδόσεις τα κεφάλαιά του στην παραγωγή.

Δίνοντας τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων, ο Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι το Προεδρικό Διάταγμα που αυξάνει τα όρια των απολύσεων, μειώνει τις αποζημιώσεις των απολυμένων και καταργεί το κατώτατο μεροκάματο, είναι μια «θετική εξέλιξη», που «θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα».

Αφού ισχυρίστηκε υποκριτικά ότι η κυβέρνηση «έδωσε μάχη» με την τρόικα «για να μη θιγεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ότι τα μέτρα που πήρε θα «στηρίξουν τον άνεργο αλλά και τον επιχειρηματία». Προαναγγέλλοντας νέο μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η κρίση πρέπει να γίνει ευκαιρία», ώστε να προχωρήσουμε στις «μεγάλες ανατροπές» στο Ασφαλιστικό, στην εργασία, στην Υγεία και την Παιδεία.

«Θα κάνουμε τις αλλαγές και τις ανατροπές που χρειαζόμαστε», σημείωσε χαρακτηριστικά, και επιχείρησε να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό ισχυριζόμενος ότι «δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα το 2011». Πίσω από τις ανέξοδες κορόνες προσπάθησε να κρύψει ότι οι ανατροπές που θα εφαρμοστούν θα διαλύσουν συνολικά τη ζωή των εργαζομένων.

Ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε ξανά το τρομοκρατικό επιχείρημα ότι τα αντιλαϊκά μέτρα ήταν «αναγκαία για να σώσουμε την οικονομία», αλλιώς το κράτος δε θα είχε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Πρόκειται για ψέμα ολκής, αφού όλα τα μέτρα για την περιστολή του ελλείμματος στόχο έχουν να διασφαλίσουν επιπλέον χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, οι οποίες, σε συνθήκες κρίσης, όχι μόνο παρουσιάζουν κερδοφορία, αλλά επιπλέον επιδοτούνται με ζεστό χρήμα 28 συν 10 δισ. ευρώ, για να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη μείωση του κατώτατου μισθού, υποστήριξε ότι «δίνεται η δυνατότητα να μπαίνει ο νέος εύκολα και γρήγορα στην αγορά εργασίας». Επιδοτούμε, είπε, «κομμάτι του μισθού και της ασφαλιστικής εισφοράς και έτσι βοηθάμε και τον εργοδότη». Κάλεσε μάλιστα τους «κοινωνικούς εταίρους», τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ, να προχωρήσουν σε «κοινωνικό διάλογο» για να «μειωθεί η ανεργία αλλά και να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα».

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε, επίσης, ότι οι «θυσίες πιάνουν τόπο» και ότι «η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της διεθνώς». Εμφανίστηκε, τέλος, υπέρμαχος της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ προσυπογράφοντας τα νέα σκληρά μέτρα και τα προγράμματα λιτότητας που θα επιβληθούν, ενώ εντείνοντας το παιχνίδι παραπλάνησης του λαού υποστήριξε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να «ρυθμίσει τις αγορές».