Σελίδες

14 Μαΐ 2010

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Συντονισμένη «Δράση» κατά του ΠΑΜΕ

Την ποινικοποίηση των ταξικών αγώνων ζητά με μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο το κόμμα του Στ. Μάνου

Την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και αγωνιστικής δράσης του ΠΑΜΕ ζητάει το κόμμα του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υπουργού της ΝΔ Στ. Μάνου «Δράση», δίνοντας συνέχεια στο αντεργατικό ντελίριο της άρχουσας τάξης και της πλουτοκρατίας και στις καθημερινές επιθέσεις των κονδυλοφόρων της εργοδοσίας μέσα από τα ιδιόκτητα ΜΜΕ της.

Με μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε χτες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η «Δράση» ζητάει να «διερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη μελών της διοικήσεως του ΠΑΜΕ, καθώς και τυχόν άλλων ηθικών ή φυσικών αυτουργών των παραπάνω παρανόμων πράξεων που θα προκύψουν από την προδικασία».

Οπως σαφώς προκύπτει από τη μηνυτήρια αναφορά, στο στόχαστρο των εργολάβων της αντι-ΠΑΜΕ επίθεσης, όπως και του συγκεκριμένου κόμματος, βρίσκεται η συνεπής δράση των ταξικών δυνάμεων, ο αγώνας των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να εμποδίσουν την αντεργατική πολιτική, να υπερασπίσουν τα εργατικά δικαιώματα έξω και μέσα στους χώρους δουλειάς. Γράφει χαρακτηριστικά: «Από τις προσκλήσεις που απευθύνει το ΠΑΜΕ στο σύνολο των εργαζομένων και των σωματείων, από τον καθορισμό κοινών ημερομηνιών για "απεργίες" ή "αγωνιστικές κινητοποιήσεις" σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες ακολουθούνται από τα ελεγχόμενα υπ' αυτού Σωματεία, προκύπτει ότι υπάρχει κεντρικός συντονισμός στις ενέργειές του, για τον οποίο υπεύθυνη είναι η εκτελεστική γραμματεία του...».

Επί της ουσίας αυτό που ζητάνε να ποινικοποιηθεί είναι το δικαίωμα στην απεργία, η περιφρούρηση του δικαιώματος αυτού, η υπεράσπιση απολυμένων εργατών, ακόμα και ο αγώνας για την κατάργηση των διοδίων. Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο αυτό μπαίνουν συνολικά η δράση του ΠΑΜΕ, οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις ενάντια στα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης της ΕΕ και του ΔΝΤ που «θερίζουν» μισθούς, συντάξεις, συνολικά το λαϊκό εισόδημα. Γι' αυτό καταλογίζουν στο ΠΑΜΕ ότι επιδιώκει την «πλήρη απαξίωση της εθνικής οικονομίας, ειδικά σε μια περίοδο πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσεως, ως στάδιο που θα επιφέρει ραγδαίες κοινωνικές εξελίξεις και σφοδρές κοινωνικές συγκρούσεις...». Ομολογούν δηλαδή ότι αυτό που τους ανησυχεί στην πραγματικότητα είναι οι αγώνες των εργαζομένων και η παρέμβαση του ΠΑΜΕ που σε συνθήκες κρίσης μπορεί να επιφέρει εξελίξεις προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Και βέβαια σε αυτή την επίθεση επιστρατεύεται και αξιοποιείται η στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο ρόλος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και άλλων οργανώσεων. Ετσι στην αναφορά της η «Δράση» θυμίζει ότι: «Οι δράσεις αυτές (σ.σ. του ΠΑΜΕ) και οι παράνομες κηρύξεις απεργιών έχουν καταγγελθεί πολλές φορές από τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ)!».

Αδραξε την ευκαιρία η κυβέρνηση

Με την κυβέρνηση να προσφέρει πλήρη κάλυψη σε κάθε προσπάθεια να χτυπηθεί το κίνημα, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, χρησιμοποιώντας ως αφορμή την κατάπτυστη μήνυση που υπέβαλε η «Δράση», επιτέθηκε στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας των κινητοποιήσεων πλήττεται ο τουρισμός.

Ισχυρίστηκε, χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο, ότι σε συνεργασία που είχε με την υφυπουργό ΤουρισμούΑν. Γκερέκου προέκυψε πως «έχουν ακυρωθεί πολλές χιλιάδες κρατήσεων από χώρες του εξωτερικού (...) γιατί θεωρούν ότι δεν μπορούν να έρχονται επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, τουρίστες και να τους απαγορεύεται η είσοδος ή η έξοδος στο λιμάνι του Πειραιά. Να τους απαγορεύεται η είσοδος σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας».

Θέλοντας με ψέματα να ενεργοποιήσει αντιδραστικά αντανακλαστικά σε βάρος των αγώνων, ο Γ. Πεταλωτής προσπάθησε να παρουσιάσει την κυβέρνηση σαν θεματοφύλακα των εργατικών συμφερόντων, λέγοντας προκλητικά ότι «οι δράσεις του ΠΑΜΕ που γίνονται εν ονόματι μιας ψευδεπίγραφης προστασίας των εργαζομένων, φέρνουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Γιατί η μείωση της τουριστικής κίνησης, (...) σημαίνει και μείωση θέσεων εργασίας». Η πρόκληση της κυβέρνησης βέβαια ξεπερνά κάθε όριο, αφού την ώρα που εμφανίζεται να αγωνιά για το μεροκάματο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, πριν λίγες μέρες πέρασε από τη Βουλή τροπολογία με την οποία, χτυπώντας το 5ήμερο - 40ωρο, επιτρέπει στους ξενοδόχους να απασχολούν κόσμο και 6η μέρα τη βδομάδα χωρίς καμιά (!) προσαύξηση..!

Το ταξικό κίνημα δεν εκβιάζεται

Αποστομωτική απάντηση δίνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά του κυρίου Μάνου στον εισαγγελέα, για διερεύνηση παράνομων δράσεων εκ μέρους του ΠΑΜΕ, μετά και τις κατευθύνσεις του ΣΕΒ, η Εκτελεστική Γραμματεία δηλώνει τα εξής: Εχουν δίκιο που φοβούνται. Ας γνωρίζουν όμως όσοι επιδιώκουν να ποινικοποιήσουν, να περιορίσουν τη δράση του ΠΑΜΕ (κρυφοί και φανεροί) ότι το ΠΑΜΕ δεν τρομοκρατείται, δεν εκβιάζεται, ότι δεν μπορούν να το "βάλουν στο χέρι"».

NASTOS A. MARKO