Σελίδες

31 Δεκ 2010

FIAT:ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΑΠ.

Ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων προωθεί η διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας «FIAT» στην Ιταλία με τη συναίνεση συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Προωθείται η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας - κάτι που συμβαίνει, άλλωστε, και στη χώρα μας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - και έχει ως στόχο να κάνει ακόμη πιο φτηνή την εργατική δύναμη για να αυξάνει η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Αυτό που επιχειρείται είναι η κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας, καθώς, εκτός από το σημερινό πρόγραμμα με δύο 8ωρες βάρδιες την ημέρα για 5 μέρες τη βδομάδα, προβλέπεται και μια νυχτερινή βάρδια για 5 εργάσιμες ημέρες, όπως και μια νυχτερινή βάρδια για ένα εξαήμερο, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββάτου. Προωθείται η ετήσια διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ώστε η εταιρεία να μπορεί να ζητά έκτακτες ώρες μέχρι 120 τον χρόνο, αντί για τις σημερινές 40, και να ζητάει από τα συνδικάτα άλλες 80 για κάθε εργαζόμενο. Με το συγκεκριμένο τρόπο, η εταιρεία θα μπορεί να επιβάλλει 10ωρες βάρδιες ή και παραπάνω ωρών για ένα χρονικό διάστημα και για άλλο θα μειώνει το ωράριο. Ουσιαστικά, οι εργάτες θα δουλεύουν εξαντλητικά σε περιόδους αιχμής με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Ετσι χτυπιούνται κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα, το οκτάωρο και οι υπερωρίες εξαφανίζονται, αφού γίνεται διευθέτηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Το μόνο συνδικάτο που αντέδρασε στις προωθούμενες αλλαγές είναι το Συνδικάτου Μετάλου «FIOM» (που είναι μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ιταλίας Cgil) προειδοποιώντας με απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Γενάρη. Πρόκειται για το ίδιο Συνδικάτο που είχε αντιδράσει σθεναρά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2007 των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών - μεταξύ των οποίων και η Cgil - που είχαν σπρώξει τους Ιταλούς εργάτες να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα τι θα περικόψουν από τα δικαιώματά τους στην Κοινωνική Ασφάλιση. Σκέψεις για παρόμοια δημοψηφίσματα για τον εργασιακό μεσαίωνα που θέλει να καθιερώσει η «FIAT» έχουν εκφράσει και πάλι οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου