Σελίδες

8 Δεκ 2010

Για την επιμήκυνση αποπληρωμής του κρατικού δανείου

Η υπόθεση της επιμήκυνσης αποπληρωμής του κρατικού δανείου που πήρε από την τρόικα η κυβέρνηση έγινε υπόθεση της συνάντησης και διαπραγμάτευσης του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Το ζήτημα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους σημαίνει να αποπληρωθεί σε περισσότερες δόσεις άρα σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Η κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει το λαό ότι θα βγει κερδισμένος από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αφού οι δόσεις θα γίνουν περισσότερες, επομένως μικρότερες, τα κρατικά ταμεία θα εκταμιεύουν λιγότερα για κάθε δόση και θα μένει κρατικό χρήμα για τις υπόλοιπες κρατικές υποχρεώσεις. Ετσι για παράδειγμα αποτρέπεται ο κίνδυνος για στάση πληρωμών συντάξεων, μισθών του δημοσίου κλπ. Βεβαίως η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί τώρα να επιχειρηματολογήσει για τα οφέλη για το λαό από την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου και για την ανάσα στα κρατικά ταμεία γιατί το κρατικό χρήμα, της είναι αναγκαίο προκειμένου να χρηματοδοτεί τις διάφορες μερίδες κεφαλαίου, που το χρειάζονται ακόμη περισσότερο ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης προκειμένου: αφ' ενός να βγουν όσο γίνεται πιο αλώβητες από την κρίση, αφ' ετέρου να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε διάφορους τομείς και να κερδοφορήσουν. 
Είναι παγίδα υποταγής του λαού τα περί αποφυγής των κινδύνων στάσης πληρωμών. Τα ίδια έλεγαν και πριν την επιμήκυνση. Αλλωστε στάση πληρωμών είναι και οι δραστικές περικοπές που ωθούν το λαό στην εξαθλίωση, ενώ χθες ο πρωθυπουργός μίλησε για ένταση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και το 2011.
***
Ο λαός πρέπει να γνωρίζει ότι χωρίς κρατικό χρήμα στους μονοπωλιακούς ομίλους δε γίνονται επενδύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής υπήρχε ολοσέλιδο δημοσίευμα για τα «παράπονα» των μεγαλοεπιχειρηματιών επειδή δεν προχωρούν οι δημόσιες επενδύσεις, ιδιαίτερα στον κλάδο των κατασκευών υποδομών. Να θυμίσουμε εδώ ότι πράγματι όλα τα μεγάλα έργα, (Αττική Οδός, Εγνατία, Γέφυρα Ρίου, αεροδρόμιο κλπ.), οι σημερινοί όμιλοι που τα κατασκεύασαν και κερδοφορούν, έβαλαν ίδια κεφάλαια περίπου 10% της αξίας τους. Τα υπόλοιπα ήταν κρατικό χρήμα, ευρωενωσιακό χρήμα και δάνεια με εγγύηση του κράτους. Στις δε συμβάσεις, υπήρχε ρήτρα που εξασφάλιζε την κερδοφορία τους. Αν τα κέρδη τους ήταν λιγότερα από τη συμφωνία θα συνέχιζε να τους χρηματοδοτεί το κράτος.
***
Σχετικά με την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους εκφράστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις και στην Ελλάδα. Αλλοι εστιάζουν στα οφέλη από το γεγονός ότι θα υπάρχει κρατικό χρήμα για καπιταλιστική ανάπτυξη, άλλοι στις συνέπειες από την αύξηση της χρονικής διάρκειας, λόγω αύξησης του επιτοκίου, κάποιοι επίσης πρόβαλαν την επιμήκυνση ύπαρξης του μνημονίου και των συνεπειών στο λαό, που όπως λένε θα βαθύνουν και θα παρατείνουν την κρίση. Ολα τα παραπάνω αποκαλύπτουν ότι η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου είναι μια άλλη μορφή διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου με μέτρα αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης για να αυξάνεται η κερδοφορία του. Κανένα δεδομένο δεν αλλάζει θετικά για το λαό, είτε με επιμήκυνση είτε χωρίς επιμήκυνση.
***
Αλλωστε τα μέτρα με μοχλό το μνημόνιο, είναι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που φτηναίνουν την εργατική δύναμη αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Δηλαδή μισθοί πείνας με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, συντάξεις πείνας, περικοπές μισθών στο δημόσιο, δραστικές περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια και εμπορευματοποίησή τους, (τα δημόσια νοσοκομεία έγιναν επιχειρήσεις, ενώ και οι κλάδοι Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων περνάνε στο ΕΣΥ και οι παροχές υπηρεσιών θα γίνονται με πληρωμή), αύξηση του απλήρωτου εργάσιμου χρόνου αφού θα υπάρχει απασχόληση εργαζομένων περισσότερες ώρες τη μέρα, Σάββατα και Κυριακές αλλά χωρίς πληρωμή υπερωριών κλπ. Οι δραστικές περικοπές από τον προϋπολογισμό σε τομείς που κάλυπταν μέρος των λαϊκών αναγκών, είναι μόνιμες. Οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που φτηναίνουν τον εργάτη, είναι επίσης μόνιμες. Αρα η εργατική τάξη, ο λαός, δεν θα έχει κανένα όφελος από την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου, όπως δεν είχε και πριν την επιμήκυνση. Είναι μονόδρομος η ενιαία αντιμονοπωλιακή πάλη για την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών, σε ρότα ρήξης, ανατροπής για τη λαϊκή εξουσία.

Ι.

1 σχόλιο:

  1. γραφεις: "Κανένα δεδομένο δεν αλλάζει θετικά για το λαό, είτε με επιμήκυνση είτε χωρίς επιμήκυνση"
    Κι αν η μη-επιμηκυνση αλλαξει δεδομενα αρνητικα για το λαο;
    Σκεψου αντιστροφα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή