Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Νέες «πρωτοβουλίες» και αντικομμουνιστικές επιθέσεις

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΡΩΣΙΑ
Από την κινητοποίηση των Κομμουνιστικών
 και Εργατικών Κομμάτων ενάντια στο αντικομμουνιστικό
μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2006 στις
Βρυξέλλες, που σηματοδότησε την κλιμάκωση της
αντικομμουνιστικής επίθεσης
Γενίκευση της ιδεολογικής αντικομμουνιστικής τρομοκρατίας σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη λήψη ανάλογων νομοθετικών μέτρων κατά όσων υπερασπίζονται την ιστορική αλήθεια, το σοσιαλισμό και τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις του είναι η πρόσφατη πρωτοβουλία 6 υπουργών Εξωτερικών (Βουλγαρίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας και Ρουμανίας). Αυτή η νέα επίθεση κατά του σοσιαλισμού έρχεται σε μια περίοδο που το κεφάλαιο κλιμακώνει την επίθεσή του ενάντια στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, επιχειρώντας να ρίξει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους και στους λαούς.
Η εν λόγω πρωτοβουλία πρόκειται για την αποστολή επιστολής - προτροπής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους υπουργούς αυτών των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, που ζητούν να διαμορφωθεί κοινή «ευρωπαϊκή θέση» απέναντι στα δήθεν «εγκλήματα του κομμουνισμού», που οι 6 ισχυρίζονται ότι διαπράχθηκαν σε αυτές τις χώρες στην διάρκεια της σοσιαλιστικής εξουσίας. Πρότειναν μάλιστα να διώκεται ποινικά «η δημόσια δικαιολόγηση, άρνηση ή προφανής υποβάθμιση των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών καθεστώτων» και ζήτησαν να διοργανωθεί δημόσια προπαγανδιστική καμπάνια στις χώρες της ΕΕ γι' αυτά τα «εγκλήματα». Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Λιθουανίας, Αουντρόνιους Αζουμπάλις, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα υποστήριξε πως «στην ΕΕ χρειάζονται νομικά εργαλεία κατά των ολοκληρωτικών καθεστώτων, τόσο του σταλινικού μοντέλου όπως και κατά της ναζιστικής ιδεολογίας» και πως «ο ναζισμός και ο σταλινισμός είναι αδελφικές ιδεολογίες». Εξάλλου, το καλοκαίρι του 2010 η Λιθουανία είχε εγκρίνει τροπολογίες στον Ποινικό Κώδικα που προβλέπουν ποινή φυλάκισης δυο χρόνων για δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ της λεγόμενης «σοβιετικής κατοχής» της Λιθουανίας, ή για την άρνηση ή υποβάθμιση της σημασίας της δήθεν «γενοκτονίας των κατοίκων» και των άλλων «εγκλημάτων που διαπράχτηκαν από την ΕΣΣΔ».


Κίνηση τακτικής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε μόλις την Τετάρτη. Σε μια κίνηση τακτικής απέρριψε - προσωρινά - την έκκληση των 6 υπουργών Εξωτερικών, ωστόσο δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι δεσμεύεται να «κρατήσει ζωντανή» την μνήμη τέτοιων «εγκλημάτων» σε όλη την Ευρώπη. Προβάλλοντας ως πρόσχημα πως η ΕΕ δεσμεύεται για την καταπολέμηση εγκλημάτων μίσους που στοχεύουν σε εθνικές, θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες, υποστήριξε πως εγκλήματα που βασίζονται στην πολιτική άπτονται καθαρά εθνικών πολιτικών. Ουσιαστικά δέχεται το σκεπτικό της συγκεκριμένης πρότασης αλλά την μεταθέτει για αργότερα, καθώς όπως ανακοίνωσε, «δεν έχουν εκπληρωθεί» οι προϋποθέσεις για σύνταξη μιας πανευρωπαϊκής νομοθεσίας...
Αλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προωθήσει και στο παρελθόν όποιο αντικομμουνιστικό μνημόνιο εξυπηρετεί την κυρίαρχη τάξη για να συκοφαντήσει το σοσιαλισμό. Η αντικομμουνιστική υστερία έχει ενταθεί ιδιαίτερα από το 2006 όταν επιχειρήθηκε η θεσμοθέτηση του σύγχρονου αντικομμουνισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο Συμβούλιο της Ευρώπης με το «Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο», αλλά και την έγκριση τον Απρίλη του 2009 από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της καθιέρωσης της 23ης Αυγούστου ως «Ευρωπαϊκής Ημέρας μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων», προωθώντας την ταύτιση κομμουνισμού - ναζισμού. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πρόσφατη συγκρότηση «ομάδας» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη «συμφιλίωση των Ευρωπαϊκών Ιστοριών», διαστρεβλώνοντας πλήρως την Ιστορία.
Αμεση ήταν η απάντηση του ΚΚΕ στην κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής επίθεσης, αναφορικά με την ενέργεια των υπουργών Εξωτερικών 6 χωρών της ΕΕ. Την περασμένη Παρασκευή κλιμάκια του ΚΚΕ, αποτελούμενα από τα μέλη της ΚΕ του Κόμματος Ελισαίο Βαγενά (υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ), Γιώργο Τούσσα και Μπάμπη Αγγουράκη (ευρωβουλευτές του ΚΚΕ), Κώστα Παπαδάκη (μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων) πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις πρεσβείες αυτών των 6 χωρών της ΕΕ, όπου καταδίκασαν την κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής επίθεσης και επέδωσαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας.
Η καπιταλιστική Ρωσία προωθεί στο όνομα της «εθνικής συναίνεσης» τον αντικομμουνισμό
Εθνική συναίνεση στον αντικομμουνισμό ζητά η άρχουσα τάξη της Ρωσίας συγκαλώντας το λεγόμενο «Προεδρικό Συμβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα» με θέμα «την εθνική συναίνεση και τη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του ολοκληρωτικού καθεστώτος». Στη συνεδρίαση, που αναμενόταν για τις 23 Δεκέμβρη, θα έμπαινε για συζήτηση και έγκριση ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα καταδικάζεται η σοβιετική εποχή και θα διώκονται εκείνοι που ήταν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Με βάση αυτό, αναμένεται να ξεκινήσει ένα «κυνήγι μαγισσών», όπως εξάλλου ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με παρόμοιους νόμους στις χώρες της Βαλτικής, στην Πολωνία, στην Τσεχία, και αλλού. Εξάλλου, δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που ο νέος πρόεδρος του «Προεδρικού Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα», Μιχαήλ Φεντότοφ είχε υποστηρίξει την αναγκαιότητα της «αποσταλινοποίησης» της Ρωσίας...
Ο Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, απευθύνθηκε με ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στον οποίο, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε την αντίθεσή του στην κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής επίθεσης. Το ΚΚΡΟ την περασμένη Τρίτη, σε συγκέντρωση δίπλα στο μνημείο του Καρλ Μαρξ, που ολοκληρώθηκε με πορεία προς τον τάφο του Ι. Στάλιν, είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτο να δικάζει κανείς την εποχή που σημειώθηκε η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου