Σελίδες

14 Δεκ 2010

Η εγκατάσταση της ΦΡΟΝΤΕΞ στον Πειραιά

Με τη θετική ψήφο των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. ψηφίστηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συμφωνία για την εγκατάσταση στην Ελλάδα του Επιχειρησιακού Γραφείου (ΕΓF) του ευρωενωσιακού οργανισμού FRONTEX στον Πειραιά. Αν η παρουσία του στην Ελλάδα είναι μία φορά απαράδεκτη (λόγω του κατασταλτικού, επεμβατικού χαρακτήρα του) η συμφωνία για την εγκατάσταση του ΕΓF είναι κατάπτυστη και αντίστοιχη των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί για τις αμερικάνικες βάσεις.
Ο FRONTEX είναι αστυνομικο-στρατιωτικός μηχανισμός καταστολής της μετανάστευσης στα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών. Εμποδίζει τις εισροές μεταναστών «από περιοχές που υπήρξε ιμπεριαλιστική επέμβαση». Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα όπου εγκαθίσταται τέτοιο παράρτημα του FRONTEX, μετά από άοκνες προσπάθειες ΠΑΣΟΚ/ΝΔ. Η «Συμφωνία Εδρας» ήρθε προσχηματικά για κύρωση στην ελληνική Βουλή, εφόσον είχε υπογραφεί μεταξύ κυβέρνησης και FRONTEX ήδη από τις 2 Αυγούστου, ο FRONTEX ξεκίνησε να εγκαθίσταται την 1η Οκτώβρη στην έδρα του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά (ακτή Βασιλειάδη). Επικυρωμένη πλέον στη Βουλή από δυνάμεις του ευρωμονόδρομου προβλέπει τα εξής προκλητικά: 

  • Η Ελλάδα προσφέρει δωρεάν τις εγκαταστάσεις και τα έξοδα για τις λειτουργικές δαπάνες στο ΕΓF στον Πειραιά. Δηλαδή, χρηματοδοτούν τα έξοδά του οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
  • Παραχωρείται στους απεσταλμένους του FRONTEX πλήρης ασυλία και απαραβίαστο των αρχείων τους. Απαλλάσσονται προκαταβολικά από οποιαδήποτε έρευνα, επίταξη, κατάσχεση και απαλλοτρίωση. Για ενδεχόμενη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων, αρμόδια δεν θα είναι τα ελληνικά δικαστήρια, αλλά το Δικαστήριο της ΕΕ.
  • Το ΕΓF έχει νομική προσωπικότητα και ικανότητα, μπορεί να συνάπτει συμβάσεις, να αποκτά κινητή και ακίνητη περιουσία, να είναι διάδικος.
  • Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του, για τη δε ασφάλειά του αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο FRONTEX. Οι ελληνικές αρχές είναι αρμόδιες μόνο έξω από το ΕΓF και τον περιβάλλοντα χώρo, δηλαδή δεν μπαίνουν ούτε στο προαύλιο.
  • Τους παρέχεται όλη η υποδομή για να εγκαταστήσουν τα συστήματα παρακολούθησης και επικοινωνίας.
  • Σκάφη και αεροσκάφη τους ελλιμενίζονται και προσγειώνονται δωρεάν στα ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια. Καύσιμα, λιπαντικά, ανταλλακτικά τους απαλλάσσονται από ΦΠΑ.
  • Προβλέπεται ευρύτατη διπλωματική ασυλία και προνόμια για το προσωπικό του ΕΓF, έχει δηλαδή την αντιμετώπιση πρεσβείας.
  • Τα ελληνικά δικαστήρια δεν θα έχουν καμιά αρμοδιότητα, σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας. Ο αποκλεισμός τους δείχνει να ισχύει και στην περίπτωση που ξυλοκοπήσουν άνθρωπο εν ώρα υπηρεσίας ή εκτός όπως έγινε πριν λίγους μήνες στη Μυτιλήνη. Η διαφορά παραπέμπεται αόριστα σε «ειδική επιτροπή» που θα καθοριστεί από Ελλάδα και FROΝTEX. Σε περίπτωση αδυναμίας επίλυσης της διαφοράς εκεί, η διαφορά παραπέμπεται στο Δικαστήριο της ΕΕ, όχι στα ελληνικά δικαστήρια. Πρόκειται για καθαρό καθεστώς ετεροδικίας.
Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη μιλώντας στη Βουλή επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι σε μία περίοδο κρίσης για τους εργαζόμενους παρέχεται δωρεάν εγκατάσταση στις δυνάμεις του FRONTEX, με έξοδα του ελληνικού κράτους και με σειρά προκλητικών προνομίων. Πρόκειται για «καθεστώς χειρότερο από της Σούδας» επισήμανε, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι ο FRONTEX θα δρα ασύδοτα υπό καθεστώς πλήρους διπλωματικής ασυλίας, θα έχει απόλυτη ελευθερία δράσης και τήρησης αρχείων, η δε δράση των μελών του θα είναι εκτός της δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου