Σελίδες

16 Νοε 2010

Να «μετατραπεί» σε νέο ηχηρό μήνυμα αντίστασης

Αρχισε χτες ο τριήμερος εορτασμός, που θα κορυφωθεί αύριο με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία, στην αμερικάνικη πρεσβεία.
Ξεκίνησε, χτες, ο τριήμερος εορτασμός για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, 37 χρόνια πριν, και τα αιτήματα του Νοέμβρη του 1973 παραμένουν ζωντανά και εμπνέουν τους σύγχρονους αγώνες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Στο σύνθημα του Νοέμβρη του '73 «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» σήμερα «προστίθεται» και το σύνθημα «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Η αυριανή αντιιμπεριαλιστική πορεία, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών, μπορεί να μετατραπεί σε μια ακόμη απάντηση στην πολιτική που φορτώνει τα βάρη της κρίσης σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο, υπηρετώντας, πιστά, εκείνους που εκμεταλλεύονται, με κάθε τρόπο, το παρόν και το μέλλον του λαού.
Από χτες, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι προσέρχονται στο Πολυτεχνείο όχι απλά για να αφήσουν ένα λουλούδι σ' ένα «μουσείο» αγώνα, όπως θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, αλλά γιατί βλέπουν πως «δεν πάει άλλο».

Οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και της ΟΓΕ καλούν το λαό να τιμήσει τον ξεσηκωμό του Νοέμβρη με το σύνθημα «Να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης οι ένοχοι, τα μονοπώλια, η πλουτοκρατία και όχι ο εργαζόμενος λαός, τα λαϊκά στρώματα». Θα καταθέσουν στεφάνια σήμερα το απόγευμα στο Πολυτεχνείο και έχουν ορίσει συνάντηση στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος) στις 6 το απόγευμα.
Επίσης, σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, καταθέτουν στεφάνια στο Πολυτεχνείο οι αντιστασιακές οργανώσεις: Τα κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), ο Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφωνη Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), η ΠΕΣΣΑΘΕΑ και ο Σύνδεσμος Βαρέων Αναπήρων Αγωνιστών. Στεφάνι θα καταθέσει και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕΤορόντο Καναδά, ενώ αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στη συνέχεια, θα καταθέσει στεφάνι και στο μνημείο των Αγωνιστών Επονιτών σπουδαστών που έπεσαν στην κατοχή.
Αιτήματα επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε
Χθες, η Επιτροπή Εορτασμού έδωσε συνέντευξη Τύπου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), Ν. Τριανταφύλλου κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στον εορτασμό, τονίζοντας ότι τα αιτήματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε, περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση για τους εργαζόμενους, τους νέους και τα λαϊκά στρώματα. Αναφέρθηκε στις παρακαταθήκες του Νοέμβρη του 73, σημειώνοντας πως η κοινωνία για να πάει μπροστά χρειάζεται ρήξη που φτάνει στην ανατροπή. Στάθηκε, μάλιστα, και στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης περί «καταπολέμησης του εξτρεμισμού», που στοχοποιεί τα λαϊκά κινήματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Εκ μέρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) η αντιπρύτανης Α. Μοροπούλου είπε, μεταξύ άλλων, πως η κληρονομιά του Νοέμβρη δε θέλει το Πολυτεχνείο μουσείο, αλλά κέντρο αγώνα και δημιουργίας.

1 σχόλιο: