Σελίδες

25 Νοε 2010

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: Μετεκλογικές διεργασίες και νέες αναταράξεις


Σε εξέλιξη βρισκόταν ως αργά χτες βράδυ η συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΝ προκειμένου να διαμορφώσει την εισήγηση στην ΚΠΕ που συνεδριάζει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Κύκλοι της Κουμουνδούρου εκτιμούσαν ως εξαιρετικά απίθανη την περίπτωση να υπάρξει συμφωνία σε ένα κοινό κείμενο, καθώς κατατίθενται διαμετρικά αντίθετες εκτιμήσεις και απόψεις σε ό,τι αφορά στην εκλογική, αλλά και μετεκλογική τακτική του ΣΥΝ.
Οι επιλογές της ηγετικής ομάδας αμφισβητούνται έντονα τόσο απ' το «Αριστερό Ρεύμα» όσο και από στελέχη προσκείμενα σε αυτή, κυρίως όσα προέρχονται απ' τη νεολαία του κόμματος. Η επιλογή Μητρόπουλου κρίνεται λανθασμένη, όπως και η προσήλωση στο λεγόμενο «σοσιαλιστικό χώρο» και ζητείται ανασύσταση του ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση μιας χαλαρής πολιτικής συμμαχίας, που θα επιτρέπει τη συμμετοχή του Αλ. Αλαβάνου και όσων συνιστωσών του σχήματος τον στήριξαν στις περιφερειακές εκλογές.

Απ' την άλλη πλευρά, η ηγετική ομάδα και η «πλατφόρμα 2010» επιμένουν στο άνοιγμα προς το «σοσιαλιστικό χώρο» και απορρίπτουν το ενδεχόμενο συνύπαρξης με τον Αλ. Αλαβάνο, που, όπως λένε, υπηρετεί ένα πολιτικό σχέδιο ανταγωνιστικό προς αυτό του ΣΥΝ.
Πέραν της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΣΥΝ, οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε φάση συνεδριάσεων για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων τους, ενώ μια ομάδα απ' αυτές (ΑΚΟΑ, Ρόζα, Κόκκινο, Ξεκίνημα, οι βουλευτές Δρίτσας και Μουλόπουλος κ.ά.) διοργανώνουν στις αρχές Δεκέμβρη ανοιχτή συζήτηση, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους σχετικούς με τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν με θέμα την προοπτική του σχήματος.
Ιδρυτική διάσκεψη άλλωστε ανήγγειλε για το Δεκέμβρη και ο Αλ. Μητρόπουλος, αναφερόμενος προφανώς σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο ίδιος, που αποστασιοποιούνται από πλευρές της πολιτικής του.
Αποκαλυπτικός ως προς τα μελλούμενα ήταν ο Δ. Παπαδημούλης στο ρ/σ «Φλας», απ' όπου ζήτησε να ξεφύγει ο ΣΥΝ από «παθογένειες, αρχηγισμούς και κατακερματισμούς» και να προχωρήσει σε «γενναίες ενωτικές πρωτοβουλίες που μπορεί να οδηγήσουν και σε εκλογικές συμπράξεις» με δυνάμεις όπως «ο Συνασπισμός, οι διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Αριστερά, οι Οικολόγοι Πράσινοι, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που ειλικρινά επιθυμούν να περπατήσουμε σ' αυτό το δρόμο μαζί».

1 σχόλιο: