Σελίδες

28 Νοε 2010

Αύριο η συγκέντρωση ενάντια στην περαίωση

   Με τη συγκέντρωση στην Ομόνοια, αύριο Δευτέρα 29 του Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, ξεκινά και η βδομάδα κοινής δράσης.
   Η μάχη ενάντια στην περαίωση είναι ουσιαστικά μια μάχη ενάντια στο σύνολο των αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων - στα οποία περιλαμβάνεται κι αυτή - που αποφασίζονται και υλοποιούνται μόνο και μόνο για να γίνει πράξη από την κυβέρνηση η απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου να πληρώσουν την καπιταλιστική κρίση οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ο κοινός αγώνας των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, των εργαζομένων που δουλεύουν εκβιαστικά με «μπλοκάκι», των φτωχομεσαίων αγροτών που δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο, με κεντρικό σύνθημα «πάρτε πίσω την περαίωση», είναι τελικά αγώνας για να παρθεί πίσω, άμεσα και τελεσίδικα, κάθε αντεργατικό και αντιλαϊκό μέτρο που λαμβάνεται υπέρ των κεφαλαιοκρατών. Με τη συγκέντρωση, αύριο Δευτέρα 29 του Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια, ξεκινάει μιαβδομάδα δράσης με την προοπτική το αίτημα να μεταδοθεί και να διεκδικηθεί σε όλη τη χώρα, με τοπικές διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις, συσκέψεις, περιοδείες. ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ συνεχίζουν στην ενωτική αγωνιστική ρότα που χάραξαν προκειμένου απέναντι στη λαίλαπα της επίθεσης του κεφαλαίου να αντιταχθεί ένα στιβαρό, ισχυρό μέτωπο αντίστασης και ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Σε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο μέτρο της περαίωσης καλεί επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, αύριο Δευτέρα στις 8.30 το πρωί έξω από την Εφορία Καλλιθέας (Θησέως 191). Στο πλαίσιο των γενικότερων κινητοποιήσεων, ήδη έχει ανακοινωθεί και διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη πρόγραμμα δράσης. Θα γίνονται εξορμήσεις σε καταστήματα του κέντρου και τις συνοικίες καθημερινά από τις 29 το Νοέμβρη μέχρι τις 4 του Δεκέμβρη. Επίσης, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ έχουν προγραμματίσει:
  • Αύριο, Δευτέρα 29 Νοέμβρη, στις 8.30 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Ι' Οικονομική Εφορία Θεσσαλονίκης (Εγνατίας 45).
  • Την Τρίτη 30 Νοέμβρη, στις 8.30 το πρωί συγκέντρωση μπροστά από την Ε' Οικονομική Εφορία Θεσσαλονίκης (Κ. Κρυστάλλη).
Επίσης, η τοπική γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε πλατιά σύσκεψη, την Τετάρτη 1 του Δεκέμβρη, στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, μικρούς ΕΒΕ, εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και αγρότες για τον συντονισμό του αγώνα. Σε σύσκεψη καλούν επίσης, ΠΑΜΕ και ΠΑΣΕΒΕ στην Πάτρα, την Τετάρτη 1 του Δεκέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία τους (Ακτή Δυμαίων 28, 1ος όροφος). Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 29 του Νοέμβρη καλεί και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, απευθυνόμενο στους εργαζόμενους που απασχολούνται με δελτίο παροχής υπηρεσιών στους ΟΤΑ. Η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ Αθήνας καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση της Δευτέρας στην Ομόνοια.
Οι στόχοι της περαίωσης
Η λεγόμενη περαίωση είναι μια διαδικασία εξωλογιστικού προσδιορισμού του φόρου. Αφορά την περίοδο από το 2001 έως το 2009. Τα διαβόητα χαρτιά της Εφορίας περιέχουν μια εφάπαξ «εκτίμηση» για κάθε οικονομική χρήση. Ο αποδέκτης καλείται να πληρώσει αυτό το ποσό και να «απαλλαγεί» από το ενδεχόμενο ελέγχου των βιβλίων του. Το μέτρο εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το εάν έχει πληρωθεί φόρος στο παρελθόν και πόσος. Η οργή ξεχείλισε όμως όταν αυτά τα απρόσωπα χάρτινα χαράτσια στάλθηκαν σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει, σε άλλους που έχουν κλείσει την επιχείρησή τους εδώ και χρόνια, αλλά και σε άνεργους που δεν «έκλεισαν» τα βιβλία τους, ή εργαζόμενους με ελάχιστα μεροκάματα το τελευταίο διάστημα. Οσο για τους εργαζόμενους με «τρεις κι εξήντα» και τους ΕΒΕ που επιβιώνουν μετά βίας, πολλές φορές χωρίς να μπορούν να πληρώσουν και την ασφάλισή τους, το τρομοκρατικό μέτρο είχε και την έννοια της κοροϊδίας απέναντι στην κατάσταση που τους οδήγησαν οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές των δικομματικών κυβερνήσεων του κεφαλαίου.
Τα εκβιαστικά ειδοποιητήρια της περαίωσης ξεπερνούν ήδη το 1 εκατομμύριο. Ο συνολικός στόχος προσεγγίζει τα 1,4 εκατομμύρια σημειώματα. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέσα στο 2010 θα μαζέψει 700 εκατ. ευρώ και ακόμη 600 εκατ. ευρώ το 2011, μετά και την παρεχόμενη «διευκόλυνση» τμηματικής καταβολής των πρόσθετων φόρων.
«Πρέπει να απορριφθεί»!
Στην προκήρυξη - κάλεσμα στην αυριανή συγκέντρωση, ΠΑΜΕ και ΠΑΣΕΒΕ,περιγράφουν με σαφήνεια το περιβάλλον όπου έρχεται να εφαρμοστεί η περαίωση, την κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων της κυβερνητικής ρύθμισης, τον στόχο που πρέπει να έχει το κίνημα:
«Την κρίση και τα ελλείμματα να πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι. Το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΕΒΕ καλούμε σε ξεσηκωμό!!! Τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, τους καλλιτέχνες και όλους όσοι εκβιάζονται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν να κάνουν με το φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Καλούμαστε σήμερα να πληρώσουμε ξανά.
  • Πληρώνουμε, με τις φορολογικές μας δηλώσεις!
  • Πληρώνουμε τις απανωτές αυξήσεις στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ!
  • Πληρώνουμε τις αυξήσεις των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία!
Πληρώνουμε εμείς για να ενισχύεται το μεγάλο κεφάλαιο. Οι πλάτες μας δεν αντέχουν. Οι τσέπες μας άδειασαν. Ψέμα είναι ότι η περαίωση θα βοηθήσει στο ξεπέρασμα της κρίσης και θα διορθώσει φορολογικές "αδικίες". Ακόμα μεγαλύτεροψέμα είναι ότι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πληρώνουν φόρους.
Είναι φορομπηχτικό και άδικο. Θα τσακίσει τη λαϊκή οικογένεια και θα επιδεινώσει την ήδη τραγική κατάσταση που βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι. Το μέτρο αυτό πρέπει να καταδικαστεί και να απορριφθεί. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα παπαγαλάκια τους μιλάνε για την προαιρετικότητα του μέτρου. Μας κοροϊδεύουν. Δεν μπορούν να κρατάνε στα συρτάρια, εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις ανέλεγκτες, να εκβιάζουν με τον μπαμπούλα των φορολογικών ελέγχων και να μιλούν για προαιρετικότητα. Είναι εκβιασμός, που επαναλαμβάνεται χρόνια και πρέπει να τον σταματήσουμε. Δεν μπορούν να ζητάνε πρόσθετους φόρους απ' αυτούς που είναι στα όρια της φτώχειας και κάτω από αυτά».
Αμεσες διεκδικήσεις
Οι βασικές διεκδικήσεις που θέτουν οι συνεργαζόμενες αγωνιστικές δυνάμεις στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, πέρα από την άρση της περαίωσης, δίνουν επίσης το στίγμα μιας γενικότερης πάλης που δίνεται, αντικειμενικά, ανάμεσα στην εργατική τάξη με τους συμμάχους της και τους πλουτοκράτες με τους πολιτικούς υπηρέτες τους. Είναι αιτήματα που στο επίκεντρό τους έχουν το δικαίωμα του εργαζόμενου και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να πάρουν μια «ανάσα» από την «καταιγίδα» σκληρών μέτρων εναντίον τους:
  • Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ, 40.000 ευρώ για οικογένεια προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%.
  • Εκτακτη εισφορά στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιά λαϊκής κατανάλωσης.
  • Καμία αύξηση στη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Νέο χτύπημα για τους αγρότες
Ιδιαίτερη αξία έχει και η τοποθέτηση της ΠΑΣΥ, η οποία αναδεικνύοντας το χτύπημα που συνεπάγεται η περαίωση για τους αγρότες, έσπευσε να ενισχύσει το μέτωπο πάλης. Σε ανακοίνωσή της σημείωνε: «Η κυβέρνηση δεν έχει τέλος στην αγριότητα των μέτρων ενάντια στους οικονομικά πιο αδύνατους. Αφού αύξησε το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, αύξησε το ρεύμα στις γεωτρήσεις, έβαλε χαράτσια για τη νομιμοποίησή τους, πολλαπλασιάζοντας το κόστος παραγωγής των προϊόντων και φτωχαίνοντας τους μικρομεσαίους αγρότες (τη στιγμή που οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα είναι εξευτελιστικές), τώρα ζητάει από ένα κομμάτι των αγροτών και κυρίως νέων αγροτών να πληρώσουν περαίωση.
Αφού τους έβαλε πρώτα να «κρατήσουν βιβλία» προκειμένου να ενταχτούν σε προγράμματα της ΕΕ, για να «ενισχυθούν» και να ενταχθούν σε σχέδια βελτίωσης, και να τους επιστρέφεται ο ΦΠΑ, τώρα έρχεται το σημείωμα με το χαράτσι της περαίωσης. Ζητάει να τους φορολογήσει για μια ακόμη φορά. Το μέτρο είναι ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΟ και ΑΔΙΚΟ για τους μικρομεσαίους αγρότες. Ιδιαίτερα τώρα στην τραγική κατάσταση που βρίσκονται, και κυρίως εξαπατημένοι είναι οι νέοι αγρότες που πίστεψαν τις εξαγγελίες τους και βρέθηκαν σε απίστευτα αδιέξοδα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας. Να μην πληρωθεί από κανέναν και να αποσυρθεί τώρα».

Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου