Σελίδες

14 Νοε 2010

Οι "καλές" υπηρεσίες του ΔΟΛ στο σύστημα ανταμείβονται



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ


Είναι κάτι το συνηθισμένο στον καπιταλιστικό κόσμο να χρεοκοπούν επιχειρήσεις και όμως οι καπιταλιστές που τις κατείχαν να έχουν θησαυρίσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο επιχειρηματίας Λαναράς. Αφού χρεοκόπησε την επιχείρησή του και άφησε απλήρωτους τους απολυμένους εργάτες του, ο ίδιος με τις κομπίνες του έγινε πάμπλουτος.

Ζει σαν κροίσος σε μια υπερπολυτελή και αχανή βίλα στο Παλαιό Ψυχικό , οδηγεί ένα πανάκριβο τζιπ, απολαμβάνει την πολυτελή θαλαμηγό του και γενικά περνάει διαβιώνει μπέικα.

Τώρα ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με το αμαρτωλό συγκρότημα Λαμπράκη. Κλείνει τα «Ελληνικά Γράμματα» πετώντας στον δρόμο 94 εργαζομένους και την ίδια στιγμή αγοράζει σημαντικό ποσοστό της τράπεζας FMPG! Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, απολύει απ’ τα έντυπα που εκδίδει δεκάδες εργαζομένους (προχτές απέλυσε άλλους 16) και παρουσιάζει την επιχείρηση του στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το ίδιο χρονικό διάστημα όμως, το πολιτικό σύστημα θέλοντας να το ανταμείψει για τις πολύτιμες υπηρεσίες που του προσφέρει διαχρονικά –ειδικά τελευταία με την γκεμπελική προπαγάνδα που κάνει υπέρ του ΠΑΣΟΚ- του προσφέρει «ζεστό» πακτωλό χρημάτων. Μιλάμε για το σκανδαλώδες «δωράκι» που έκανε η Εθνική Τράπεζα στον ΔΟΛ η οποία αγόρασε το μέγαρο που στεγάζεται ο όμιλος έναντι 26 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ πιο πάνω από την τιμή αγοράς του ακινήτου και μάλιστα σε μια περιοχή που τα ακίνητα έχουν πτώση έως και 30%.


Ας δούμε την σχετική είδηση όπως δημοσιεύτηκε στην οικονομική ιστοσελίδα capital.gr 
«Σύμβαση πώλησης και μακροχρόνιας επανεκμίσθωσης του ιδιόκτητου κτιρίου επί της οδού Μιχαλακοπούλου 80 υπέγραψε η κατά 100% θυγατρική του ΔΟΛ, "Μιχαλακοπούλου Α.Ε.", με την Εθνική Leasing.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι στο κτίριο είναι εγκατεστημένα τα γραφεία της μητρικής εταιρείας, όπως επίσης η έδρα και τα γραφεία θυγατρικών εταιρειών του ομίλου ΔΟΛ. 

Η συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση του κτιρίου αντί του ποσού των 26 εκατ. ευρώ και την επανεκμίσθωσή του στη Μιχαλακοπούλου ΑΕ για 12 χρόνια, με δικαίωμα επαναγοράς του κατά τη λήξη της μισθωτικής περιόδου στην τιμή των 5 ευρώ».

Αντί για οποιοδήποτε δικό μας σχόλιο –εκτός του ότι οι «καλές υπηρεσίες ανταμείβονται» παραθέτουμε τοποθέτηση αναγνώστη της ιστοσελίδας που αναφέραμε:
«Γιατί δεν ανακοινώνεται το τίμημα της μίσθωσης;

Δηλαδή η εθνική στο τέλος τη μίσθωσης πόσα θά έχει εισπράξει, συνολικά; Περισσότερα ή λιγότερα από τους τόκους των 26 εκατομμυρίων;
Η συναλλαγή αυτή ουσιαστικά είναι δάνειο 26 εκατομμυρίων για 12 χρόνια με εγγύηση το ακίνητο, και δόσεις τα μισθώματα. Οι λογιστικές εγγραφές διαφέρουν.

Τα μισθώματα που θα πληρωθούν θα εγγράφονται σαν έξοδα και θα αφαιρούνται από τα έσοδα που θα φορολογούνταν με 40%. Δηλαδή αν στα δώδεκα αυτά χρόνια η ΔΟΛ πληρώσει 30 εκατομμύρια σε μισθώματα θα έχει γλιτώσει 12 εκατομμύρια από φόρους. Με απλές λογιστικές εγγραφές!

Δέχεται η τράπεζα να κάνει με τους ΙΔΙΟΥΣ όρους τέτοια μακροχρόνια επανεκμίσθωση στις κατοικίες των δανειοληπτών της;

Επιτέλους η κομπίνα δεν έχει τέλος σε αυτή την χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου