Σελίδες

25 Νοε 2010

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ


Πυκνώνουν τα «λουκέτα»
Η περίοδος των «παχιών αγελάδων» πέρασε, όπως φαίνεται, και για πολλές κατασκευαστικές εταιρείες δημοσίων έργων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν χτες οι εκπρόσωποι της εργοληπτικής οργάνωσης ΣΑΤΕ, πολλές από αυτές οδηγούνται ήδη στη χρεοκοπία. Τουλάχιστον 81 εταιρείες με εργοληπτικά πτυχία από την 3η ως την 7η τάξη (που είναι και οι μεγαλύτερες) έχουν βάλει τα τελευταία 2 χρόνια «λουκέτο» και έτσι από 652 απέμειναν 571. Ωστόσο, και το 20% από αυτές που απέμειναν δεν έχουν κατορθώσει να πάρουν ενημερότητα πτυχίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν μέρος στις δημοπρασίες, παραμένοντας ανενεργές.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η αύξηση της ανεργίας στον κατασκευαστικό κλάδο συνολικά, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα δύο τελευταία χρόνια 70.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, από τους οποίους οι 34.000 μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010.
Σύμφωνα με τον ΣΑΤΕ, η δραματική κατάσταση του κλάδου οφείλεται στη συνεχή μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (άρα και των εκτελούμενων έργων), η καθυστέρηση απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (φέτος η απορροφητικότητα έφτασε μόλις στο 15%) και η καθυστέρηση, που φτάνει και τα 3 χρόνια, της εξόφλησης εκτελεσμένων έργων από τους φορείς του Δημοσίου (τα χρέη του Δημοσίου προς τις κατασκευαστικές εταιρείες ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ). Κατάγγειλαν επίσης ότι την κατάσταση επιτείνει η αδιαφάνεια με τις διάφορες απευθείας αναθέσεις έργων, ενώ ανέφεραν ότι οι ρυθμίσεις για την αναμόρφωση του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων, που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, δε βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ : http://tasosnastos.blogspot.com/2010/11/1967.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου