Σελίδες

25 Νοε 2010

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΠΙΣΤΗ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΗΣ, ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΛΑΟ.


Εκπονεί σχέδιο «100 ημερών», με σαρωτικές ανατροπές, που πρέπει να συναντήσουν καθολική και ενιαία την αντίσταση του λαού
Την επιτάχυνση των διαρθρωτικών ανατροπών με την επιβολή μέτρων μόνιμου χαρακτήρα που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης και θα ανοίξουν ταυτόχρονα νέα κερδοφόρα πεδία δράσης για το μεγάλο κεφάλαιο, δρομολογεί η κυβέρνηση. «Το 2011 θα είναι η χρονιά των διαρθρωτικών αλλαγών (...) Τη νέα χρονιά, έμφαση θα δοθεί περισσότερο στις διαρθρωτικές αλλαγές», ανέφερε χτες ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στους νεοεκλεγμένους Περιφερειάρχες και Δημάρχους.
Η κυβέρνηση, μαζί με τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που φορτώνει στις πλάτες του λαού, ετοιμάζεται να προωθήσει έναν ακόμα γύρο καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που έρχονται να διαλύσουν εργασιακά δικαιώματα και να πετσοκόψουν μισθούς και μεροκάματα.
Την ίδια ώρα, στο όνομα της «ανάπτυξης», ετοιμάζεται να προσφέρει γη και ύδωρ στην πλουτοκρατία, ενώ στη χτεσινή του ομιλία, ο πρωθυπουργός ζήτησε συστράτευση όλων των αστικών πολιτικών κομμάτων για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου!

Χτες, συγκλήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή 10 υπουργών, όπου ζητήθηκαν οι βάρβαρες μεταρρυθμίσεις του επόμενου διαστήματος.
«Μέχρι το Φλεβάρη πρέπει να προωθήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του μνημονίου», ήταν η φράση, που, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους υπουργούς να εντείνουν τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασης. Οπως σημείωναν χτες κυβερνητικά στελέχη, θα καταρτιστεί «σχέδιο 100 ημερών», μέσα στο οποίο θα κατατεθούν και θα ψηφιστούν συγκεκριμένα νομοσχέδια.
Σήμερα, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα συζητηθεί η «αξιολόγηση της τρόικας» και θα τεθούν επί τάπητος οι συγκεκριμένες πλευρές και το χρονοδιάγραμμα για την «επίτευξη των 10 στόχων»που τέθηκαν από κοινού με ΔΝΤ και ΕΕ.
Ολες οι ανατροπές στο τραπέζι
Στη λίστα όσων θα συζητηθούν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνονται τα εξής:
  • Εργασιακές σχέσεις: Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αμεσα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, που θα σημάνει ραγδαία μείωση των μισθών.
  • Δημόσιος Τομέας: Εχουν αποφασιστεί μαζικές απολύσεις συμβασιούχων και θα ακολουθήσουν απολύσεις προσωπικού μέσω της συγχώνευσης και της κατάργησης οργανισμών του Δημοσίου. Ακόμα, προβλέπεται μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω του «νέου μισθολογίου» και μαζικές μετατάξεις προσωπικού.
  • Πρώην ΔΕΚΟ: Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, που περιλαμβάνει συρρίκνωση του προσωπικού, μείωση των μισθών και ξεπούλημα των γραμμών - φιλέτων. Ακόμα, σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ, με μείωση του προσωπικού και των δρομολογίων και αύξηση των εισιτηρίων.
  • Αποκρατικοποιήσεις: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσιες εταιρείες ύδρευσης και ακίνητα του Δημοσίου.
  • Υγεία: Ετοιμάζουν σφαγιαστικές περικοπές στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Μαζί με τη δημοσιονομική εξυγίανση έρχονται και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές», σημείωνε χτες κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η εξασφάλιση κάθε δόσης του δανείου είναι μια πρόκληση για εμάς», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, φανερώνοντας πώς αξιοποιεί η κυβέρνηση τη συμμαχία της με τους εκπρόσωπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Νέα προνόμια στο κεφάλαιο
Στο αντίποδα της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα και στο εισόδημα των εργαζομένων, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα πακέτα στήριξης και ενίσχυσης των κεφαλαιοκρατών.
Στη διάρκεια της χτεσινή σύσκεψης αποφασίστηκε μέχρι το Φλεβάρη:
Α) Να κατατεθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που θα εξασφαλίσει ταχύτερες διαδικασίες για τη χρηματική ενίσχυση των επιχειρήσεων και την άρση των «εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα».
Β) Να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, ώστε να διατεθούν άμεσα πάνω από 5 δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι πρέπει «να φέρουμε το ΕΣΠΑ ένα χρόνο μπροστά».
Αναφερόμενος στις «παροχές» που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το μεγάλο κεφάλαιο σημείωσε: «Αν προσθέσουμε τα νέα Ταμεία καθώς και τα δάνεια που θα διοχετευθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων περίπου 5 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην αγορά μέχρι και το 2011», επιπρόσθετα στο περίπου 1 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση «έχει διοχετεύσει στην αγορά» έως σήμερα.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ακόμα ότι με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, η κυβέρνηση«στηρίζει φανατικά την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία»,δηλαδή την εξασφάλιση των συνθηκών για τη συνέχιση της απρόσκοπτης κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Καλεί σε αντιλαϊκή συστράτευση
Η κυβέρνηση ταυτόχρονα επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα «εθνικής συναίνεσης» για την εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής, εμφανίζοντας το «μνημόνιο» ως «εθνικό σχέδιο».
«Οι μεγάλες αλλαγές, δεν μπορούν να γίνουν μόνο από την κυβέρνηση. Είναι απαραίτητη, η συνεργασία όλων, ώστε να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα ισχυρή, που θα στηρίζεται στις δικές της και όχι σε δάνειες δυνάμεις. Είναι κρίσιμο να διαφυλάξουμε την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας για τη σωτηρία και την αλλαγή της Ελλάδας», υποστήριξε χτες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους νέους Περιφερειάρχες και Δημάρχους, καλώντας ουσιαστικά το λαό να υποταχθεί στο σφαγιασμό του.
Ακόμα πιο προκλητικός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος μιλώντας σε εκδήλωση επιχειρηματιών υποστήριξε: «Το μνημόνιο αποτελεί ευκαιρία, ευτυχία για τον τόπο. Οχι για τις πλευρές του και τα μέτρα, που οδηγούν στην ύφεση - αυτή είναι η δύσκολη πλευρά. Αλλά, γιατί θα αναγκαστούμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, που δεν τολμούσαμε να κάνουμε τόσα χρόνια - με ευθύνη όλων»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου