Σελίδες

30 Νοε 2010

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: Παράδοση στο κεφάλαιο με πρόσχημα την «αναβάθμιση»

«Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι εμπορικό προϊόν για την είσπραξη εσόδων από πελάτες ή παράγοντας πολιτισμού και διαπαιδαγώγησης των πολιτών;» ρωτά - ρητορικώς - ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) σε ανακοίνωσή του με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού ενός προγράμματος για την αναβάθμιση επιλεγμένων με εμπορευματικά κριτήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.
   Σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού, Π. Γερουλάνου, στην «απαράμιλλη επιστημονική δουλειά» που έχει γίνει στα μνημεία, ο ΣΕΚΑ σημειώνει ότι αυτά έγιναν «με τη συμμετοχή πολλών συμβασιούχων, οι οποίοι είτε δεν έχουν πλέον δικαίωμα να εργαστούν στο ΥΠΠΟΤ καθώς έχουν συμπληρώσει το διαβόητο 24μηνο είτε μετρούν πόσο τους έχει απομείνει μέχρι να το συμπληρώσουν(...)».
Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η δήλωση του υπουργού πως «αν θέλουμε να αναδείξουμε την αρχαιολογική μας κληρονομιά όπως της αξίζει, ώστε αυτή να γίνει πηγή πλούτου για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική μας οικονομία», «δείχνει ξεκάθαρα πώς βλέπει το ΥΠΠΟΤ την αρχαιολογική μας κληρονομιά, ως ένα καθαρά εμπορικό - τουριστικό προϊόν». «Η ουσία δεν είναι να ικανοποιηθεί ακόμη και ο πιο "απαιτητικός επισκέπτης" - πελάτης, αλλά οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία να παραμείνουν χώροι πολιτισμού. Είναι επιτακτικό οι πολίτες της χώρας να γίνουν κοινωνοί του πολιτισμού που αναδεικνύεται. Οι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να προσελκύουν επισκέπτες, πρέπει να γίνουν χώροι εκπαίδευσης και καλλιέργειας του πνεύματος».
«Δεν είναι δυνατόν να δίνεται προτεραιότητα μόνο στα μνημεία "βιτρίνα", ενώ εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι, κυρίως στην περιφέρεια, να μην είναι προσβάσιμοι και πολλοί να μην είναι καν γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες. Ο πολιτισμός της Ελλάδας δεν είναι μόνο η Ακρόπολη των Αθηνών, οι Δελφοί, η Ολυμπία και τα άλλα μνημεία μεγάλης επισκεψιμότητας, είναι και οι δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία που παραμένουν κλειστά εδώ και καιρό και αυτά που υπολειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και της ελλιπούς χρηματοδότησης».
Αναφορικά με τους ΟΤΑ, τους ιδιώτες και τα ιδρύματα, «μας δείχνει ένα μάλλον ζοφερό μέλλον όπου το ΥΠΠΟΤ ενδεχομένως θα εκχωρήσει στους παραπάνω, χώρους που ανήκουν στο Δημόσιο και επιπλέον θ' αποδυναμώσει τις αρχαιολογικές υπηρεσίες εισάγοντας ένα νέο μοντέλο νεο-μαικηνισμού και διαχείρισης του πολιτισμού από μη κρατικούς φορείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου