Σελίδες

10 Νοε 2010

Να μη γονατίσει ο λαός

«Οι δραστικές περικοπές, μεταξύ άλλων, των μισθών, έχουν ήδη γίνει. Δεκατέσσερα δισ. ευρώ έχουν περικοπεί την τελευταία διετία, περίπου ίση ποσότητα με εκείνη που προβλέπουν οι στόχοι των ερχόμενων τεσσάρων ετών. Ο ρεαλισμός των Ιρλανδών έρχεται σε αντίθεση με το θέατρο δρόμου που παρακολουθούμε στη Γαλλία. Η ιστορία της Ιρλανδίας την καθιστά ελκυστική για επενδύσεις από τις αναδυόμενες οικονομίες» (John Bruton, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας / στο πρακτορείο Bloomberg).
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας περιγράφει το λαό του σαν σκυφτό και ως εκ τούτου ελκυστικό στους επενδυτές. Το αν είναι έτσι οι Ιρλανδοί θα το δείξει η ιστορία, το σίγουρο είναι πως σκυφτό θέλουν κάθε λαό οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους. Και ορισμένες φορές προβάλλουν την επιθυμία τους ως πραγματικότητα. Οπως η ελληνική κυβέρνηση, που συμπέρανε πως στις εκλογές ο λαός ενέκρινε την πολιτική της. Μάλιστα, γεμάτοι χαρά οι Ελληνες προετοιμάζονται ήδη για τις γιορτές των Χριστουγέννων: «Το σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών σκοπεύει να περιορίσει τις δαπάνες του για τα Χριστούγεννα κατά 21%, όταν στην Ευρώπη θα περιοριστούν οι δαπάνες κατά 2,5%» (αποτελέσματα έρευνας της Deloitte / in.gr).
Η αστική τάξη δεν είναι αφελής. Με απλή αριθμητική άθροισε τα ποσοστά των σχημάτων που στηρίζουν το υπάρχον πολιτικό σύστημα, και τοποθέτησε τις ψήφους που μάζεψαν ενάντια στο αντίπαλο ψηφοδέλτιο, αυτό που στήριξε το ΚΚΕ. Προπαγανδιστικά λέει στους ψηφοφόρους ότι δε μας πειράζει η διαμαρτυρία σας, αρκεί που δεν περάσατε απέναντι.
Είναι χρήσιμη αυτή η επισήμανση για όσους πιστεύουν ότι τιμωρούν αυτό ή το άλλο κόμμα της αστικής τάξης, αλλάζοντας σακάκι, χωρίς να κάνουν το αναγκαίο βήμα. Αυτό που πράγματι φοβάται η αστική τάξη.
Η εκτίμηση που περιέχεται στο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ ότι οι ψηφοφόροι δεν πέρασαν απέναντι είναι παραλλαγή της εκτίμησης του ΛΑ.Ο.Σ. που προειδοποιεί ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, αν δεν αντιμετωπιστεί από όλους τους μαζί το ΚΚΕ.
Τι είναι αυτό που τους κάνει να κοιμούνται και να ξυπνάνε με τα μάτια τους στραμμένα στο ΚΚΕ; Πρώτο, η αυτογνωσία τους ότι η πολιτική τους είναι αντιλαϊκή και δεν μπορεί να είναι
αλλιώς αφού υπηρετεί ένα σάπιο σύστημα. Δεύτερο, η γνώση τους ότι πραγματικός αντίπαλός τους είναι το ΚΚΕ. Τρίτο, το μετρήσιμο δεδομένο πως η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ αγγίζει πλατύτερες μάζες. Τέταρτο, το επίσης δεδομένο ότι το ΚΚΕ όχι μόνο δεν το έχουν στο τσεπάκι αλλά είναι και αποφασισμένο να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε να είναι συνεπές στην πράξη με τη στρατηγική του στόχευση.
Την ώρα που η αστική τάξη με δυσκολία συγκρατεί την ανακούφισή της γιατί προς το παρόν απέφυγε ένα μεγαλύτερο στραπάτσο, η ΚΕ του ΚΚΕ «διαβεβαιώνει ότι το ΚΚΕ θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ευθύνες του, θα πολεμήσει όσες αδυναμίες έχει εντοπίσει στη δράση του. Θα συγκεντρώσει την προσοχή του στην ανάταση του αγωνιστικού πνεύματος, στην είσοδο στην οργανωμένη πάλη νέων λαϊκών μαζών και νεολαίας, θα κάνει νέες προσπάθειες για τη λαϊκή συσπείρωση και συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, των νέων, των γυναικών».
Εδώ είμαστε: «Ο εργαζόμενος λαός θα αντιμετωπίσει άμεσα ένα νέο κύμα αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων, νέο κύμα αυταρχισμού, καθώς η κρίση θα οξυνθεί, τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα στην Ευρώπη. Θα αντιμετωπίσει τη σχεδιαζόμενη συνδιαχείριση στο Αιγαίο, την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή. Απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη θα επιδιώξουμε, με όλους όσους συναντηθήκαμε και θα συναντηθούμε στην πορεία, να αντιτάξουμε ένα πιο ισχυρό ριζοσπαστικό λαϊκό ρεύμα, ικανό να βάλει εμπόδια στα χειρότερα, να ανοίξει το δρόμο στην εναλλακτική πολιτική πρόταση που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος» (από την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα).
Μ' αυτά τα δεδομένα η ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε ήδη τους εκλεγμένους άμεσα να βρεθούν κοντά στο λαό που υποφέρει. Κάλεσε τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος να δώσουν ακούραστα τον αγώνα για μαζικό απεγκλωβισμό ευρύτερων λαϊκών μαζών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Τα συλλαλητήρια της ερχόμενης Δευτέρας 15 του Νοέμβρη είναι ο επόμενος τόπος συνάντησης.
Η αστική τάξη έχει δίκιο να ανησυχεί. Για να μη γονατίσει ο λαός επιμένουμε στο δρόμο μας: Η δύναμη που έδωσε ο λαός στο ΚΚΕ να γίνει δύναμη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των εκφραστών της.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

1 σχόλιο: