Σελίδες

10 Οκτ 2010

Ομοβροντία τα φρέσκα αντιλαϊκά φορο-πακέτα



      Τουλάχιστον τριπλάσια σε ένταση τα μέτρα που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός!
  • Συνθήκες μαζικής εξαθλίωσης για το λαό, με τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω σε όλους τους φόρους κατανάλωσης (ΦΠΑ, πετρέλαιο θέρμανσης κ.ο.κ.)
  • Ξεζούμισμα σε λαϊκή κατοικία, αυτοαπασχολούμενους, χαράτσια μέχρι και στις λεμονοπορτοκαλάδες, προσφορά στην «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου

Συνθήκες μαζικής φτώχειας για το λαό, νέα πακέτα από άγριους φόρους «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης», πάνω σε αυτά που ήδη έχουν συμφωνηθεί με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ το σύνολο των μέτρων νέας και παλαιότερης κοπής θα συμπεριληφθεί στον οριστικό κρατικό προϋπολογισμό του 2011, που για το «θεαθήναι» και μόνο κατατίθεται στη Βουλή στις 18 του Νοέμβρη.
Τα αντιλαϊκά επιτελεία έχουν ήδη ρίξει τις πρώτες από τις τροχιοδεικτικές βολές.
Προς «διευθέτηση» έχουν μόνο τις τελικές πινελιές, το αμπαλάρισμα της βάρβαρης πολιτικής, που και αυτό ακόμη οριστικοποιείται αυτές τις μέρες στο πλαίσιο του νέου κύκλου των διαβουλεύσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ με τις μερίδες της πλουτοκρατίας. Καμία απολύτως αυταπάτη δεν πρέπει να βρει έστω και την παραμικρή θέση στη λαϊκή συνείδηση, πολύ περισσότερο γιατί οι επερχόμενες εκλογές δίνουν και τη δυνατότητα διόρθωσης της λαϊκής ψήφου. Ηδη, η πλουτοκρατία βάζει ξανά μπροστά το χιλιοπαιγμένο τροπάρι τάχα για τη διαμόρφωση των ελλειμμάτων, τα οποία κάθε τρεις και λίγο κόβουν και ράβουν «κατά το δοκούν». Πρόκειται για το απόλυτο ψέμα. Είτε με, είτε και χωρίς ελλείμματα, ακόμη και με πλεονάσματα, είναι μέτρα που έτσι κι αλλιώς έχουν προαποφασίσει. Είναι βγαλμένα μέσα από το συνολικό σχέδιο που ξετυλίγουν απέναντι στους λαούς, στη βάση του επικαιροποιημένου σχεδιασμού τους, τη «στρατηγική ΕΕ - 2020», δηλαδή για την παραπέρα κλιμάκωση με ορίζοντα ολόκληρη την τρέχουσα δεκαετία.
Η καπιταλιστική κρίση απαιτεί νέες ανθρωποθυσίες και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τις προσφέρει στο βωμό της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου με τον πήχη της αφαίμαξης λαϊκού εισοδήματος να ανεβάζει γράδα μέρα με τη μέρα.
Ολόφρεσκα πακέτα
Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2011, όπως προκύπτει και από το «προσχέδιο» που ήδη δημοσιοποιήθηκε, περιλαμβάνει και τα παρακάτω δεινά:
  • Δε χρειάζεται κανείς μαθηματικό μυαλό, προκειμένου να διαπιστώσει το γεγονός ότι τα ολόφρεσκα πακέτα του 2011 είναι τριπλάσια σε ένταση από αυτά που αφήνουν παρακαταθήκη από το 2010 και που βέβαια παραμένουν σε εφαρμογή, εκτός εάν μπει ισχυρός λαϊκός φραγμός και ανατροπή. Τα φετινά πακέτα (2010) - θυμίζουμε δυο στη σειρά αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, μειώσεις μισθών - συντάξεων, κατάργηση δώρων - επιδομάτων άδειας κ.ο.κ. - θα τους αποδώσουν για το 2011 ποσά ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Πάνω σε αυτά μπαίνουν τα φρέσκα μέτρα που με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού και το μνημόνιό τους έχουν για αφετηρία στα 7 δισ. ευρώ. Η ένταση της επίθεσης, η βαρβαρότητα είναι «ένα το κρατούμενο». Νέα και παλαιότερα πακέτα, και μόνο για τη διετία 2010 - 2011 γιατί ετοιμάζουν και τη συνέχεια, φτάνουν στα 9,5 δισ. ευρώ. Και πρόκειται μόνο για την αφετηρία της αντιλαϊκής εκκίνησης. Ηδη, βλέπουν μπροστά τους την πιθανότητα ακόμη μεγαλύτερης κατρακύλας στο παραγόμενο ΑΕΠ και για το 2011, πάνω από το 2,5% που εκτιμούν σήμερα. Γι' αυτούς ακόμη και η παραμικρή απόκλιση σημαίνει την άμεση ενεργοποίηση εφεδρικών μέτρων. Πτώση του ΑΕΠ σε ποσοστό 2,5% σημαίνει, με βάση τις επίσημες μετρήσεις, αύξηση των ποσοστών της επίσημα καταγεγραμμένης ανεργίας στα επίπεδα του 15%. Ετσι, τουλάχιστον 150.000 σημερινούς εργαζόμενους ετοιμάζονται να τους προσθέσουν στις λίστες της ανεργίας, ως νέες εφεδρείες στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
  • ΦΠΑ: Για το πού το πάνε δεν μπαίνει καν θέμα συζήτησης, καμιά δεύτερη σκέψη δεν πρέπει να ακουμπήσει τη λαϊκή αντίληψη. Από τις «παλαιότερες» ανατιμήσεις του 2010 - θυμίζουμε αύξηση του λεγόμενου χαμηλού συντελεστή από το 9% στο 11% και από το 19% στο 23% - θα μπάσουν στο κρατικό ταμείο, για το 12μηνο του 2011, 1 δισ. ευρώ. Πάνω σε αυτό έρχονται και οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις που θα βάλουν σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2011 και που αφορούν σε ακόμη ένα 1 δισ. ευρώ επιπλέον. Τα πράγματα διαμορφώνονται ακόμη χειρότερα για το λαϊκό εισόδημα απ' ό,τι φαινομενικά εμφανίζουν οι «αριθμοί». Και αυτό γιατί το 2010 οι ανατιμήσεις άρχισαν από το Μάρτη (πρώτη δόση) και από τον Ιούλη (δεύτερη δόση). Για την ερχόμενη χρονιά (2011) οι νέες πάνω στις «παλαιές» ανατιμήσεις θα πιάσουν ολόκληρο το 12μηνο δυναμιτίζοντας το λαϊκό εισόδημα με πολλαπλάσιους ρυθμούς. Είναι, δηλαδή, ολοφάνερο το μέγεθος της συντελούμενης φορο-ληστείας και το μοναδικό προς «διευθέτηση - εξειδίκευση» είναι το «πώς». Από τη «Σκύλλα στη Χάρυβδη» η κυβέρνηση κάνει λόγο, τάχα για «εναλλακτικά σενάρια», άλλοτε για μετατάξεις του 30% των εμπορευμάτων πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ κ.ά.) από το 11% στο 23%, άλλοτε βάζει τον πήχη για όλα στο 13% και κάποιων άλλων στο 23% κ.ο.κ.
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: Απόλυτα δεδομένη είναι η και η εξομείωση των ειδικών φόρων ανάμεσα στο πετρέλαιο κίνησης με το θέρμανσης και μοναδικό προς διευθέτηση ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου. Σε περίπου 2 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο υπολογίζονται οι πρόσθετοι «καθαροί φόροι» για το κράτος, μετά δηλαδή από τα ψίχουλα που θα «επιστρέψουν» σε δικαιούχους και που αφορούν στη διαχείριση των ακραίων φαινομένων της φτώχειας που παράγει η πολιτική τους. Το συγκεκριμένο πακέτο, κομμάτι από το συνολικό σχεδιασμό που ξεδιπλώνουν μέχρι και το 2014, είναι ένα μικρό μέρος από τα «μη κατονομαζόμενα μέτρα» του μνημονίου, που, όμως, τα έχουν ποσοτικοποιήσει στο αστρονομικό ύψος των 11 δισ. ευρώ ή πάνω από το ένα τρίτο στο σύνολο των πακέτων που θα ξετυλίγουν.
  • «Αντικειμενικές αξίες»: Για πρώτη δόση, από την 1η Γενάρη 2011, μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις με στόχο τη λαϊκή κατοικία και για επιπλέον 400 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ξέχωρα από αυτό ανεβαίνουν κατακόρυφα συμπαρασύροντας στα πάνω και τα χαράτσια που συνδέονται με τις «αντικειμενικές τιμές», όπως το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που πληρώνεται και από τους ενοικιαστές μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ, το ΕΤΑΚ, τα «τεκμήρια φορολόγησης» στη μικρή περιουσία που έβαλε σε εφαρμογή η σημερινή κυβέρνηση κ.ά. Και βέβαια πολλαπλάσιους φόρους θα πληρώνουν οι αγοραστές (φόροι μεταβίβασης), όπως επίσης για γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές. Στους άμεσους στόχους είναι η φορολόγηση με βάση τις εμπορικές τιμές και η ένταξη όλων των μικρών και απομακρυσμένων οικισμών στο σύστημα της φορο-ληστείας που σχεδιάζουν.
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, πέρα από τα γενικά, που αφορούν στο σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, ενεργοποιούν και τα λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια» από τα οποία θα μαζεύουν περί τα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο, ξέχωρα από τα χαράτσια της «περαίωσης» που τρέχουν από φέτος.
  • Διάφορα χαράτσια: Το ξεζούμισμα έχει και συνέχεια από κάθε είδους «πηγές» και τρόπους. Συγκεκριμένα, από«πράσινα τέλη»: 300 εκατ. ευρώ, τέλη για ημιυπαίθριους: 600 εκατ. ευρώ, αυθαίρετη δόμηση: 500 εκατ. ευρώ κ.ά. Κάθε πιθανή αστοχία, απόκλιση από τον εφιάλτη, συνεπάγεται τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων «ισοδύναμου αποτελέσματος».
  • Ειδικοί φόροι κατανάλωσης: Μέχρι νεωτέρας θα σωρεύονται και οι ειδικοί φόροι που μπήκαν σε εφαρμογή από το 2010 και που για την ερχόμενη χρονιά (2011) θα πιάσουν ολόκληρο το 12μηνο. Τα αυξημένα χαράτσια (2011) φτάνουν για καύσιμα 250 εκατ. ευρώ, τσιγάρα 300 εκατ. και αλκοολούχα ποτά 50 εκατ. ευρώ, με τη σούμα να φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ. Για το 2012 θέλουν να βάλουν ειδικό φόρο κατανάλωσης και πάνω στα«μη αλκοολούχα ποτά», δηλαδή ακόμη και στις λεμονοπορτοκαλάδες για πρόσθετα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το νέο πακέτο, πολύ περισσότερο σε περίπτωση άλλων «αστοχιών», ενδέχεται να περάσει μπροστά, να μπει σε εφαρμογή από το 2011.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου