Σελίδες

21 Οκτ 2010

Η ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ ΓΣΕΕ


   Μέτρα βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στήριξης των επιχειρήσεων ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση με τη βοήθεια των «κοινωνικών εταίρων» και μία φιέστα όπου έκανε λόγο για «αντιμετώπιση της ανεργίας». Η μεγαλοεργοδοσία θα ενισχυθεί συνολικά με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να προστατεύσει και να αυξήσει τα κέρδη της. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των προγραμμάτων αφορά την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών (περίπου 1,8 δισ. ευρώ). Οι άνεργοι από την άλλη καλούνται να ανακυκλώσουν για λίγους μήνες τη φτώχεια τους και οι εργαζόμενοι να γίνουν πιο ευέλικτοι στην εργασία και στο μεροκάματο.
   Ολη αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης δε θα είχε «καρποφορήσει», αν στο πλευρό της δεν είχε σύσσωμους τους «κοινωνικούς εταίρους» και ιδιαίτερα τη ΓΣΕΕ.  Αυτοί, άλλωστε, ήταν και οι πρώτοι που έσπευσαν χτες να επικροτήσουν το νέο μποναμά προς τη μεγαλοεργοδοσία. «...Εμείς κάθε μέτρο, κάθε ενεργητική πολιτική, κάθε πρόγραμμα που ανακουφίζει τους ανέργους και διατηρεί θέσεις εργασίας εκ των πραγμάτων την υποστηρίζουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Παναγόπουλος. Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε: «Σε αυτές τις δύσκολες μέρες είναι σημαντικό ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη της εργασίας. Κι αυτό είναι ένα πρόγραμμα εκτεταμένο και πολύπλευρο». Από κοντά και τα νέα «αναχώματα» της αντεργατικής πολιτικής, όπως η «Δημοκρατική Αριστερά», που ούτε λίγο ούτε πολύ επέρριψε και ευθύνη στην κυβέρνηση γιατί καθυστέρησε να ανακοινώσει τα πολυπόθητα προγράμματα.
   Η σύμπνοια και ταύτιση εργοδοτών και εργοδοτικών, κυβερνητικών συνδικαλιστών, αναδεικνύει χρήσιμα πράγματα για τους χιλιάδες ανέργους και εργαζόμενους. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ομολογεί στους χιλιάδες ανέργους και άνεργες που δεν μπορούν να επιβιώσουν, στους χιλιάδες εργαζόμενους που τα δικαιώματά τους έχουν χτυπηθεί βάναυσα ότι βασικό τους μέλημα είναι η προστασία του κεφαλαίου, του σημερινού σάπιου συστήματος, η σωτηρία του από την κρίση, η θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών και όχι η επιβίωση και προστασία των ανέργων. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ άλλωστε συνέβαλε στο χτύπημα της πλήρους και σταθερής εργασίας, για να αλωνίζουν ελεύθεροι οι εργοδότες, αξιοποιώντας το αντεργατικό και αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο που έφτιαξαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας». Σήμερα έρχεται να συναινέσει σε μέτρα ανακύκλωσης της ανεργίας και εξαθλίωσης για τους ανέργους, συμφωνώντας με την ενίσχυση του κεφαλαίου.
   Αυτές οι εξελίξεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού και αναμονής. Αυτές οι εξελίξεις επιβάλλουν την αποφασιστική συσπείρωση ανέργων και εργαζομένων στα ταξικά τους σωματεία και στο ΠΑΜΕ, την οργάνωση αγώνα για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Να γυρίσουν την πλάτη στην ανυπόληπτη ΓΣΣΕ. Είναι το καλύτερο εργαλείο του κεφαλαίου στο τσάκισμα των εργατών. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης στα συνδικάτα. Να συμβάλουν στην ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, στην αποφασιστική ενίσχυση της συμμαχίας των εργαζομένων, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των γυναικών. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στην πάλη για μια κοινωνία χωρίς ανεργία, απαλλαγμένη από τα μονοπώλια, με το λαό να κάνει κουμάντο στην οικονομία και στην εξουσία. Αυτή η οικονομία, αυτή η εξουσία αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την οριστική εξάλειψη της ανεργίας. Να κάνουν τώρα το βήμα στις εκλογές αποδυναμώνοντας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ενισχύοντας το ΚΚΕ με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου