Σελίδες

28 Οκτ 2010

Να κλονίσουμε το πολιτικό σύστημα


   Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε θρασύτητα ο ωμός εκβιασμός που έθεσε ο πρωθυπουργός με τη διακαναλική συνέντευξή του. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Γ. Παπανδρέου «απαγόρευσε» στο λαό να ψηφίσει στις εκλογές κατά τρόπο που θα δυσκολέψει την κυβέρνηση να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική του μνημονίου. Ούτε η ψήφος διαμαρτυρίας δεν επιτρέπεται γιατί, σύμφωνα με τον πρωθυπουργικό εκβιασμό, αποδυναμώνει την κυβέρνηση και δημιουργεί κλίμα πολιτικής αστάθειας. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αποσταθεροποίηση ο πρωθυπουργός «απείλησε» με πρόωρη προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές. Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός θέλει να οδηγήσει το λαό στις κάλπες του Νοέμβρη με το «πιστόλι» του τρομοκρατικού εκβιασμού στον κρόταφο, ακριβώς για να αποτρέψει την έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας. 
   Προκειμένου να πετύχει το στόχο του συνόδευσε τον εκβιασμό με μια σειρά ψέματα και σαθρά επιχειρήματα. Επέσεισε την αντίδραση των αγορών στην περίπτωση που ερμηνεύσουν την ψήφο στις εκλογές του Νοέμβρη ως «ψήφο διαμαρτυρίας απέναντι σε αυτά που προσπαθούμε να κάνουμε στη χώρα». Ο λαός δηλαδή πρέπει να φοβάται και να τρέμει τις διεθνείς καπιταλιστικές αγορές και να σκύβει διαρκώς το κεφάλι για να μην προκαλέσει την οργή τους! Επικαλέστηκε επίσης ότι μια αποδυναμωμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με την τρόικα, ώστε να βγάλει τάχα τη χώρα από την επιτήρηση. Πρόκειται για επίδειξη θράσους, γιατί αυτό που «διαπραγματεύεται» η κυβέρνηση με την τρόικα είναι η παράταση της αποπληρωμής του χρέους, με δεδομένα τα προαποφασισμένα μέτρα εντός και εκτός μνημονίου.
   Επειδή, όμως, ο πολιτικός εκβιασμός δεν μπορεί να σταθεί μόνο με το μαστίγιο, χρησιμοποίησε και το καρότο, δηλαδή τις ψεύτικες υποσχέσεις ότι τα νέα μέτρα δεν θα θίξουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ γνωρίζει ότι τα νέα μέτρα έχουν «κλειδώσει» μέσα από το επικαιροποιημένο μνημόνιο και έρχονται κι άλλα μετά τις εκλογές, όπως έχουν εξαγγείλει ο Ο. Ρεν και ο Στρος Καν. Είναι ολοφάνερο ότι αυτό που φοβάται ο πρωθυπουργός είναι ότι το μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής, της κυβέρνησης που την εφαρμόζει και της ΝΔ που τη στηρίζει, μπορεί να προκαλέσει ρήγματα στην κυριαρχία της και να αποτελέσει την αφετηρία για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και της αντεπίθεσης του λαού.
   Αυτό το «αποσταθεροποιητικό» μήνυμα των εκλογών θέλει να αποτρέψει και κάνει ό,τι μπορεί στην κατεύθυνση αυτή. Ομως για το λαό η αποδυνάμωση της κυβέρνησης και η πολιτική αστάθεια του αστικού συστήματος, είναι μονόδρομος για να ανακόψει την πορεία της βαρβαρότητας, να ορθώσει εμπόδια στην αντιλαϊκή επέλαση. Οσο το αστικό πολιτικό σύστημα είναι σταθερό και δυνατό, τόσο πιο εύκολα θα συνεχίζει τη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων και θα κατεδαφίζει τη ζωή του λαού. Η αποσταθεροποίησή του πρέπει να είναι συνειδητή επιδίωξη του λαϊκού κινήματος, γιατί μόνο έτσι μπορεί να ενισχύεται η δική του θέση με στόχο την ανατροπή του. Οι εκλογές στις 7 Νοέμβρη μπορούν να προκαλέσουν ένα πρώτο ρήγμα στο συσχετισμό δύναμης, που θα είναι πιο μεγάλο και σταθερό όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζει το ΚΚΕ.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου