Σελίδες

21 Οκτ 2010

Ζύμωση για τις «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου



Σε μια φιέστα για την ανάπτυξη των «πράσινων» μπίζνες ως μοχλό εξόδου από την οικονομική κρίση, με μόνο κερδισμένο βέβαια το μεγάλο κεφάλαιο, που ευθύνεται και για τις κλιματικές αλλαγές, αναδείχτηκε το βήμα του χτεσινού συνεδρίου του «Εκόνομιστ» που έγινε στην Αθήνα.
«Οι προσδοκίες για μεγαλύτερες αποδόσεις στο μέλλον έχουν δημιουργήσει μια έκρηξη των επενδύσεων σε ΑΠΕ, στις τεχνολογίες μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και άλλες πράσινες τεχνολογίες. Οι αγορές αυτές αναπτύσσονται ραγδαία και μαζί τους αυξάνεται και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την απόσπαση του όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεριδίου τους. Αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες προσπαθούν, και κάποιες έχουν ήδη τοποθετηθεί στρατηγικά στις αγορές αυτές, με στόχο να εδραιώσουν ηγετικό ρόλο και να αποκομίσουν τα αναλογούντα κέρδη». Αυτό υποστήριξε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη,
 δείχνοντας ότι όλη η υπόθεση περί «πράσινης οικονομίας» αφορά αποκλειστικά και μόνο το κεφάλαιο, τα κέρδη και τον ανταγωνισμό του στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Επίσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «για την περίοδο 2008 - 2009 εκτιμάται ότι το ένα έκτο του συνολικού δημοσιονομικού πακέτου τόνωσης της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο - περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια - κινήθηκε σε πράσινες δράσεις».
Ο εκπρόσωπος του «Εκόνομιστ», Τζον Αντριου, πάντως, παρέθεσε στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με τα οποία «το 34% των ερωτηθέντων εκπροσώπων επιχειρήσεων θεωρεί πιο σημαντικούς από την αειφορία τους άμεσους οικονομικούς στόχους. Μόνο το 24% διαβλέπει βραχυπρόθεσμο οικονομικό κέρδος μέσα από "πράσινες" δράσεις».
«Μονόδρομο» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Α. Ζερβός, τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), μιλώντας στο συνέδριο, εκφράζοντας ουσιαστικά όχι τόσο τις περιβαλλοντικές διαστάσεις τους, όσο τις οικονομικές. Γιατί οι ΑΠΕ είναι τελικά η «κότα με τα χρυσά αυγά» για τις μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις, που εκπονούν μεγάλα έργα αδρά επιδοτούμενα. Ο ίδιος έβαλε και τη διάσταση της επιχειρηματικής προστασίας από το κόστος δικαιωμάτων διοξειδίου, τις τιμές του φυσικού αερίου, κλπ. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις επενδύσεις της ΔΕΗ στις ΑΠΕ και στις αποσύρσεις μονάδων.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλληγής, Γ. Μανιάτης, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες δύο βδομάδες θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» με 400 εκατ. δημόσια συμμετοχή, το οποίο υποτίθεται ότι θα βοηθήσει στην αναβάθμιση παλαιών κατοικιών, σε μια περίοδο που με την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος είναι ζήτημα αν θα μπορέσουν να «αξιοποιήσουν» το πρόγραμμα οι εργαζόμενοι ιδιοκτήτες παλαιών κατοικιών. Επίσης, ζήτησε την «επιβολή οριζόντιων φόρων», με στόχο τη δημιουργία πράσινου ταμείου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου