Σελίδες

18 Οκτ 2010

Ένταση των κινητοποιήσεων στη Γαλλία



Φουντώνει καθημερινά το απεργιακό μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση Σαρκοζί. Στον μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα ενάντια στην αντεργατική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση εντάχθηκαν πλέον και οι οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι έχουν στήσει μπλόκα σε περιφερειακούς δρόμους κοντά στο Παρίσι, τη Λιλ και τη Λυών.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα τις οποίες παρ' όλο που η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει δεν τα καταφέρνει διότι ακόμη και τα δικά της νούμερα κάθε φορά αυξάνουν! 
Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και την Κυριακή με τους φορτηγατζήδες, όπως ήδη αναφέραμε, και τη Δευτέρα με αποκλεισμούς δρόμων.
Τουλάχιστον 1500 είναι τα πρατήρια που έκλεισαν λόγω έλλειψης καυσίμων, καθώς κλειστά λόγω της απεργίας δειαρκείας των εργαζομένων παραμένουν τα 11 από τα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η απεργία των λιμενεργατών στο μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης πετρελαίου, το Φος-Λαβερά, κοντά στη Μασσαλία.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Φιγιόν δηλώνει αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εφοδιαστεί ξανά με καύσιμα η αγορά. Πρώτο δείγμα γραφής της «αποφασιστικότητας της κυβέρνησης» να καταστείλει τις εργατικές κινητοποιήσεις ήταν η χθεσινή επιστρατεύση 3 απεργών σε διυλιστήριο του Παρισιού που εφοδιάζει με καύσιμα τα αεροδρόμια και την γαλλική πρωτεύουσα.
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν μαζικά μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι εδώ και μέρες πραγματοποιούν διαδηλώσεις και αποκλεισμούς σχολείων και δρόμων.  Την Παρασκευή  κατέβηκαν τουλάχιστον 1.000.000 στους δρόμους. Σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ μαθητών και αστυνομίας σημειώνονται από σήμερα το πρωί στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας. Όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι το μεσημέρι είχαν γίνει 196 συλλήψεις.  
Νέα πανεθνική απεργία πραγματοποιείται αύριο, παραμονή της ψήφισης του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου στη Γερουσία.
Παράλληλα επιστρατεύονται και τα μεγάλα μέσα εκφοβισμού των εργαζομένων. Όλως τυχαίως αυτές τις μέρες διέρρευσε η προειδοποίηση των Σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών προς τη Γαλλία ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση από την Αλ Κάιντα! 
Ενώ μιλούν γενικά και αόριστα για επίθεση της "σίγουρα ενεργής" ή έστω σε "αναμονή ενεργοποίησης" της τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ευρώπη παρουσιάζουν τη Γαλλία σε υψηλό επίπεδο συναγερμού μιας και μάλλον είναι ο ...εκλεκτός στόχος.
Το βέβαιο είναι ένα. Ότι οι εργαζόμενοι στη Γαλλία δίνουν μια μάχη που ξεπερνά τα όρια της χώρας τους. Μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε στην Ευρώπη, και μάλιστα σε μια από τις ιμπεριαλιστικές χώρες της ηπείρου, να αναπτύσσεται ένα κίνημα αντίστασης ενάντια στη γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των λαών με διάρκεια και ένταση που έχει ξαφνιάσει τους πάντες. Άλλους δυσάρεστα και ανησυχούν, άλλους ευχάριστα και ελπίζουν. Εμείς είμαστε από τους δεύτερους. Όπως και να 'χει πάντως ζούμε την απαρχή μιας νέας εποχής στο διεθνές εργατικό κίνημα. Οι λαοί δε μπορούν να παραμένουν αδρανείς πια και αντιστέκονται και εξεγείρονται αναγκάζοντας ακόμη και τις ρεφορμιστικές ή αστικές ηγεσίες να "ηγούνται" των κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου