Σελίδες

1 Οκτ 2010

ΠΑΣΟΚ:Πλασάρει τη βαρβαρότητα για «κοινωνική προστασία»

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ ο υφυπουργός Οικονομικών απαρίθμησε ένα προς ένα τα προνόμια που η κυβέρνηση προσφέρει στο κεφάλαιο


Σε μία περίοδο που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που πετσοκόβει αποδοχές, αυξάνει τη φορολογία, χτυπάει τις εργασιακές σχέσεις και οδηγεί στα ύψη τις τιμές στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς, από το βήμα της Βουλής, ισχυρίστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η φροντίδα των λαϊκών νοικοκυριών βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης!
Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή, είπε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνησή μας σε αυτή την πρωτόγνωρα δυσμενή συγκυρία είναι η προστασία των οικονομικά αδυνάτων»!
Επί της ουσίας, ο αρμόδιος υφυπουργός παρουσίασε τα μέτρα επιδότησης της απασχόλησης και τις φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο σαν μέτρα κοινωνικής φροντίδας και απαρίθμησε μια σειρά από παρεμβάσεις που μόνο στόχο έχουν να θολώσουν τα νερά για την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής και να απλώσουν ένα υποτυπώδες δίχτυ προστασίας από την απόλυτη εξαθλίωση, για να αποτραπούν μαζικές αντιδράσεις.
Αξιοποιούμε, είπε, στο «μέγιστο τους περιορισμένους πόρους και τους δεσμευτικούς περιορισμούς που έχουμε και αναπτύσσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας στην αγορά εργασίας με κονδύλια ύψους ενός περίπου δισ. ευρώ για τη δημιουργία 175.000 θέσεων εργασίας και επιδιώκουμε την προστασία 300.000 έως 500.000 εργαζομένων το επόμενο δωδεκάμηνο», χωρίς βέβαια να αναφέρει ότι τα ποσά αυτά πηγαίνουν ως επιδοτήσεις στις τσέπες των εργοδοτών.
Τη στιγμή που χιλιάδες γονείς δεν έβρισκαν θέσεις για τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «αυξάνει τις θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των νέων, προκειμένου να ανακουφίσουμε την ελληνική οικογένεια». Ανέφερε ακόμα ότι με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο υλοποιείται η φορολογική δικαιοσύνη και επανέλαβε το χιλιοειπωμένο ψέμα ότι όταν περάσει η κρίση «θα επιστρέψουμε στους πολίτες - με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους - πόρους που έχουν αφαιρεθεί».
Φτώχεια στο λαό, προνόμια στο κεφάλαιο
Στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής απάντησε στον κυβερνητικό ισχυρισμό για κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών λέγοντας: «Ξέρετε πόσες χιλιάδες παιδάκια δε βρήκαν φέτος θέση στα νηπιαγωγεία, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς γιατί δεν υπάρχουν σταθμοί και προσωπικό; Δεκάδες χιλιάδες παιδάκια σε όλη τη χώρα, και μόνο στο Δήμο Αθηναίων απορρίφθηκαν 3.275 αιτήσεις και πάρα πολλές οικογένειες δεν έκαναν αιτήσεις γιατί δεν είχαν τις προϋποθέσεις».
Σχετικά με τη φορολογία υπενθύμισε ότι η φορολόγηση των ΑΕ ήταν 45%, πήγε στο 35%, η ΝΔ την πήγε στο 24% και η προοπτική από τη σημερινή κυβέρνηση είναι να την πάει στο 20%. Η εργατική - λαϊκή οικογένεια βιώνει μια πάρα πολύ σκληρή πραγματικότητα, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, και πρόσθεσε:
«Δέχεται μια ανελέητη επίθεση, μειώθηκαν και θα μειωθούν παραπέρα οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις, μειώθηκαν οι τιμές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα που πουλάνε οι αγρότες και την ίδια στιγμή αυτά τα ίδια προϊόντα βρίσκονται στα ράφια με πολλαπλάσια τιμή. Ταυτόχρονα, έχουμε μεγάλη αύξηση στο ΦΠΑ, στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και στους σχεδιασμούς είναι να αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 11% στο 23%».
Την ίδια στιγμή, είπε, η κυβέρνηση δίνει και ξαναδίνει ζεστό χρήμα και απαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και σχεδιάζει νέες περικοπές στους μισθούς εφαρμόζοντας μια αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοζε και η ΝΔ και εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, είτε έχουν, είτε όχι μνημόνιο.
Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ τόνισε:
«Ζητάμε την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Ζητάμε να μην κόβεται το ρεύμα από ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν, από ανέργους, από ανάπηρους, από άτομα που θέλουν ειδική προστασία. Καθημερινά κόβεται το ρεύμα σε εκατοντάδες νοικοκυριά γιατί ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει.
Ζητάμε, επίσης, να υπάρχει δυνατότητα παροχής νοσηλείας σε όλους τους εργαζόμενους και ανέργους, ανεξάρτητα αν δεν τηρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις, έχουν - δεν έχουν βιβλιάριο ασθενείας».
Καταλήγοντας είπε ότι παραδοσιακά ένα ποσοστό 7% - 8% των φτωχών επαγγελματοβιοτεχνών και αυτοαπασχολούμενων δεν πλήρωναν στο ασφαλιστικό τους ταμείο και σήμερα έφτασαν στο 51%, με αποτέλεσμα να μην έχουν υγειονομική περίθαλψη. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση χρωματίζει την κατάσταση με ρόδινα χρώματα και παρουσιάζει παραπλανητικά στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου