Σελίδες

23 Οκτ 2010

Σήμερα οι ανακοινώσεις για το... «Πανεπιστήμιο ΑΕ»


  • Η υπουργός Παιδείας θα κάνει ανακοινώσεις σήμερα, στη σύνοδο πρυτάνεων στο Ρέθυμνο, για τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση
  • Σε παγκρήτια κινητοποίηση φοιτητών και σπουδαστών καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, στις 10 το πρωί στο λιμάνι του Ρεθύμνου
Σήμερα στις 10 το πρωί στο λιμάνι του Ρεθύμνου, φοιτητές και σπουδαστές από όλη την Κρήτη, θα απαντήσουν στην κυβέρνηση, που θα παρουσιάσει, πιο συγκεκριμένα, τις προτάσεις για την κατασκευή του... «Πανεπιστημίου ΑΕ» και την προσαρμογή του περιεχομένου των σπουδών στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Η παγκρήτια κινητοποίηση που καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών γίνεται με αφορμή τις αναμενόμενες για σήμερα ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, στη σύνοδο των πρυτάνεων, που ξεκίνησε χτες στο Ρέθυμνο.
Η υπουργός Παιδείας, μετά από μια «φημολογία» - μέσω του Τύπου - περί αναβολής των ανακοινώσεων, θα παρουσιάσει τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ανεξάρτητα απ' την ...άλλη «φημολογία», δηλαδή το κόψε - ράψε των μέτρων λόγω εκλογών, οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι πολύ συγκεκριμένες: Με νέο νόμο - πλαίσιο, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, θα διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα:
Οι στόχοι της κυβέρνησης 
  • Μεγαλύτερο κόστος για τους φοιτητές, μέσω της «κάρτας του φοιτητή» και την αντικατάσταση της φοιτητικής μέριμνας από εργολάβους που θα πουλάνε σίτιση και στέγαση.
  • Διοικητική «αυτοτέλεια» του πανεπιστημίου με διοικητές μάνατζερ και κατασκευή μιας Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα εξαρτάται απ' τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και θα προσαρμόζεται απολύτως στα σχέδιά τους για μεγαλύτερα κέρδη.
  • «Μενού μαθημάτων» χωρίς επιστημονική συνοχή, αντί για προγράμματα σπουδών. Στόχος είναι τα εξατομικευμένα προγράμματα σπουδών που καμία σχέση δεν έχουν με «ελευθερία» επιλογής, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Με πολλαπλούς μηχανισμούς «καθοδήγησης» η αγορά θα καθορίζει το περιεχόμενο, αφού οι επιχειρήσεις θα είναι οι «χορηγοί» και θα μειωθεί στο ελάχιστο η κρατική χρηματοδότηση. Μέχρι και οι έδρες των καθηγητών θα έχουν χορηγούς - επιχειρηματίες, που θα ζητούν την προσαρμογή του περιεχομένου του μαθήματος στα μέτρα τους.
  • Ο νέος τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς. Η εισαγωγή θα γίνεται σε σχολή και μετά το πρώτο έτος σε τμήμα, με αποτέλεσμα στο ενδιάμεσο να υπάρχει ένας νέος μαραθώνιος φροντιστηρίων που θα καταλήγει σε ένα πρώτο «ξεκαθάρισμα».
  • «Καλλικράτης» στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ και ενίσχυση της αξιολόγησης σύμφωνα με τα κριτήρια της αγοράς, ώστε ο νέος «χάρτης» να συμβαδίζει με τους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων.
Ο συσχετισμός των «αντιδράσεων»
Τα παραπάνω (και άλλα πολλά) δεν αφήνουν κανένα περιθώριο «διαλόγου» και διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση αλλά και με τους φανερούς και κρυφούς συνομιλητές της. Πολλά «όχι» στα νέα μέτρα δεν είναι τίποτα άλλο από έκφραση συσχετισμών μέσα και έξω απ' τα πανεπιστήμια, για το νέο μεγάλο μοίρασμα της πίτας. Υπάρχουν διαφωνίες «επί της διαδικασίας» και σε ορισμένες πλευρές, χωρίς να θίγεται καθόλου η ουσία, αλλά και «φωνές» άρνησης των μέτρων που μοιάζουν απόλυτες.
Για παράδειγμα, έχουμε αντιδράσεις ορισμένων πανεπιστημίων όπως το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που ζητούν «εξαίρεση», σε συντεχνιακή κατεύθυνση και «απ' την άλλη» έχουμε τη σύγκλητο του ΕΜΠ που κάνει λόγο για «προσχεδιασμένο» διάλογο, χωρίς να μιλάει καθόλου για την ουσία, προωθώντας τα πενταετή πτυχία - μάστερ, καλλιεργώντας αυταπάτες, λες και δε γνωρίζει ότι αν περάσουν τα μέτρα δε θα μείνει τίποτα όρθιο. Στο «χορό» των «ελεγχόμενων» αντιδράσεων έχουν μπει από νωρίς και οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Με συνεργάτες διάφορες «πασοκογενείς δυνάμεις», παρακάλια στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και «παρέα» με συγκροτήματα Τύπου, προχωράνε, νωρίς - νωρίς στο δρόμο της εκτόνωσης για να έρθει στη συνέχεια η ενσωμάτωση, όπως έγινε και με τη ...νίκη για το άρθρο 16, πριν λίγα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου