Σελίδες

13 Οκτ 2010

Ξεσκεπάζεται η απροκάλυπτη κοροϊδία!

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΔΕΗ
  • Δεκάδες χιλιάδες «δικαιούχοι» για να κερδίσουν 3 - 4 ευρώ το μήνα, πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 150 ευρώ
  • Για να μη χάσει κάποιος την «επιδότηση» πρέπει να καταναλώνει πάνω από 200 κιλοβατώρες το μήνα και λιγότερο από 1.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο
Η εξαπάτηση των φτωχών καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση, με τη θέσπιση του δήθεν «Κοινωνικού Τιμολογίου» (ΚΟΤ) είναι ενδεικτική και για το μέγεθος της επιβάρυνσης που θα επιβληθεί συνολικά στα λαϊκά νοικοκυριά, μέσα από τις νέες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την αναδιαμόρφωση του τρόπου της τιμολόγησης. Πρόκειται για μέτρα που εξυπηρετούν απόλυτα τα μεγάλα ενεργειακά συμφέροντα που απαίτησαν τιμές διασφάλισης των υπερκερδών τους και ένα μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμών που θα εγγυάται αυτόματες αναπροσαρμογές, πέρα από κάθε πολιτική παρέμβαση. Αυτή είναι η «απελευθέρωση» της ενέργειας, από την οποία τίποτα καλό δεν μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι, πέρα από την κυβερνητική κοροϊδία.
Μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία, εξαιρετικά χαμηλόμισθοι, είναι τα νέα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, που όχι μόνο τους περιπαίζει με «εκπτώσεις» 3- 4 ευρώ το μήνα στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, (αφού προηγουμένως αύξησε ΦΠΑ και έβαλε νέα τέλη) αλλά τους εξαναγκάζει και σε καταναλώσεις τόσο χαμηλές που αδυνατούν να καλύψουν τις μέσες οικογενειακές ανάγκες. Επιπρόσθετα, για ένα σημαντικό τμήμα των δικαιούχων, η όποια έκπτωση μετατρέπεται σε επιβάρυνση, λόγω του κόστους της αναγκαστικής αλλαγής ονόματος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ειδικά στις περιπτώσεις που οι τυπικά δικαιούχοι των μειωμένων τιμολογίων είναι ενοικιαστές.
Μπροστά στο θόρυβο που ξέσπασε, μόλις έγινε κατανοητό ότι οι δικαιούχοι του νέου τιμολογίου υποχρεώνονται σε διαδικασίες με επιπρόσθετο κόστος, η κυβέρνηση έσπευσε σε επιμέρους αλλαγές, οι οποίες όμως επιβεβαιώνουν την πραγματική πρόθεσή της να συρρικνώσει τον αριθμό των νοικοκυριών, που μέχρι πρότινος εμφάνιζαν ως δικαιούχους της μειωμένης τιμής, για χαμηλές καταναλώσεις. Το χειρότερο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι με πολύ χαμηλό εισόδημα, δε θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν έστω και αυτήν την έκπτωση - κοροϊδία.
Αρχικά, η ρύθμιση για τα ΚΟΤ, προέβλεπε ότι το «ρολόι» θα έπρεπε να είναι στο όνομα του δικαιούχου και άρα χρειάζεται μεταβίβαση της παροχής στο όνομα του ενδιαφερομένου. Με νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι δεν απαιτείται αλλαγή του ονόματος που εμφανίζεται στο λογαριασμό, στις περιπτώσεις συζύγων, όπου ο ένας πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΚΟΤ. Επίσης, στην περίπτωση αλλαγής ονόματος λογαριασμού μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας θα μεταφέρεται η προκαταβολή από τον παλιό στο νέο πελάτη, χωρίς καμία επιβάρυνση.
Μέχρι εκεί φτάνει η κυβερνητική «φιλανθρωπία», καθώς για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις προβλέπει ...δόσεις. Η αλλαγή ονόματος στο λογαριασμό της ΔΕΗ απαιτεί ένα ελάχιστο κόστος περίπου 150 ευρώ. Η ΔΕΗ θέλει μια προκαταβολή περίπου 50 ευρώ για το νέο τιμολόγιο και νέα Υπεύθυνη Δήλωση Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη, εάν έχουν περάσει 14 χρόνια από την προηγούμενη. Μια τέτοια δήλωση κοστίζει 80 - 90 ευρώ και πάνω από 200 ευρώ για τις περιπτώσεις παλαιών κατοικιών με ελλιπείς ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Οι συγκεκριμένες δαπάνες ξεπερνούν το όποιο όφελος μπορεί να προκύψει από το νέο τιμολόγιο, με συνέπεια να είναι προτιμότερη η μη ένταξη σε αυτό!!!
Η κυβέρνηση έρχεται να απαντήσει με τις εξής «διευκολύνσεις»: Στις περιπτώσεις που απαιτείται προκαταβολή, η προκαταβολή θα εισπράττεται σε έξι δόσεις μέσω του λογαριασμού, ενώ η ηλεκτρολογική δήλωση θα μπορεί να υποβληθεί σε διάστημα έξι μηνών. Αρα, το δήθεν «κοινωνικό τιμολόγιο» αποδεικνύεται δώρο - άδωρο.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταξη όσο γίνεται περισσότερων καταναλωτών στα νέα αυξημένα τιμολόγια. Το επιδιώκει μέσω του ΚΟΤ, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν αρκεί να βρίσκονται σε δεινή θέση, αλλά να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις, μία από τις οποίες η τετράμηνη κατανάλωση να είναι μέχρι 1.000 κιλοβατώρες, από τις οποίες θα έχουν έκπτωση μόνο για τις 800! Επιπλέον, η μηνιαία κατανάλωση δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 200 κιλοβατωρών. Με δυο λόγια: Για να έχει κάποιος τη σχετική έκπτωση, πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 200 κιλοβατώρες το μήνα και όχι περισσότερες από 1.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο!!!
Τέσσερις κατηγορίες έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης, εφόσον είναι εντός των ορίων κατανάλωσης:
  • Οσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ, λαμβάνουν έκπτωση 10%.
  • Οι τρίτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 22.500 ευρώ, έκπτωση επίσης 10%. (Με όριο κατανάλωσης τις 1.200 KWh).
  • Μακροχρόνια άνεργοι, που για να δικαιούνται την έκπτωση θα πρέπει στις 30 του Νοέμβρη του έτους πριν από την ένταξή τους στο νέο καθεστώς, να έχουν περισσότερους από 12 μήνες ανεργίας και οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ! Η έκπτωση σε αυτήν την κατηγορία είναι 20%.
  • Τα άτομα με αναπηρία από 67% και άνω ή όσοι βαρύνονται με αυτά και εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω του ατομικού αφορολόγητου ορίου, λαμβάνουν έκπτωση 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου