Σελίδες

17 Οκτ 2010

«Νόμπελ» στην υπηρεσία του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού


«Η ανεργία οφείλεται στις τριβές ανέργων και εργοδοτών» ! Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι τρεις οικονομολόγοι, Χριστόφορος Πισαρίδης, Πίτερ Ντάιμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν, που προτάθηκαν από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών για το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας.
Στο σκεπτικό της, η Ακαδημία σημειώνει ότι οι τρεις επιστήμονες με τις μελέτες τους απάντησαν στο ερώτημα «γιατί υπάρχουν τόσοι άνεργοι, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών θέσεων εργασίας».
Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που η Σουηδική Ακαδημία έρχεται να επιβραβεύσει,
με το Νόμπελ Οικονομίας, μια τέτοια «επιστημονική» προσέγγιση του προβλήματος της ανεργίας. Φέτος, όμως, ξεπέρασε τον εαυτό της.
Οι τρεις οικονομολόγοι που προτείνονται φέτος για το Νόμπελ, ξεκινώντας ο καθένας από το δικό του δρόμο, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Το φάρμακο για την αυξανόμενη ανεργία, ακόμη και σε περιόδους «ανάπτυξης», είναι η μεγαλύτερη «ελαστικοποίηση» της αγοράς εργασίας.
Συμφωνούν ότι «όσο μεγαλύτερα είναι τα επιδόματα ανεργίας και όσο επιμηκύνεται ο χρόνος επιδότησης των ανέργων, τόσο θα μεγαλώνει ο αριθμός των ανέργων και θα διαρκεί περισσότερο η ανεργία».
Η ανάλυση αυτή στηρίζεται στην «ανακάλυψη» ότι οι άνεργοι βολεύονται με τα επιδόματα, τεμπελιάζουν και δεν έχουν κίνητρο να ψάξουν για να βρουν δουλειά...
Αρα, το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα: Μειώστε (ή καταργήστε) τα επιδόματα ανεργίας, μειώστε το χρόνο επιδότησης των ανέργων, αξιοποιήστε την «ελαστική» εργασία. Ετσι θα «εξαφανιστούν» οι άνεργοι και μαζί μ' αυτούς και η ανεργία.
Οσο για τις «τριβές» μεταξύ ανέργων και εργοδοτών, αυτές οφείλονται, σύμφωνα με τους «νομπελίστες», στην παρεμβολή των συνδικάτων και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου