Σελίδες

23 Οκτ 2010

Κοροϊδεύουν, προκαλούν, βεβηλώνουν

   Το γλίσχρο επίδομα στους συνταξιούχους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προχτές από το Περιστέρι δεν είναι μόνο κοροϊδία, είναι και πρόκληση. Κοροϊδία γιατί τα 100 εκατομμύρια ευρώ σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι λιγότερο και από ψίχουλα. Κατά μέσο όρο αντιστοιχούν 200 ευρώ όλα και όλα σε κάθε συνταξιούχο, που σημαίνει 55 λεπτά την ημέρα. Το ποσό δεν αντέχει σε καμία σύγκριση, σε καμία στατιστική. Οι απόμαχοι της δουλειάς αντιμετωπίζονται σαν να είναι ζητιάνοι.
Ακόμα μεγαλύτερη όμως είναι η πρόκληση. Οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν ότι πέρυσι τέτοια εποχή με ταρατατζούμ η κυβέρνηση ανακοίνωσε το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Κατέβαλε όμως στο ταμείο μόνο τα 500 εκατομμύρια, αλλά τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια πήγαν στην μαύρη τρύπα του μνημονίου. Από τα 500 δίνει μόνο 100 εκατομμύρια. Ενδιάμεσα φρόντισε να κόψει την 13η και 14η σύνταξη και στη συνέχεια τον περασμένο Αύγουστο, επέβαλε και πρόσθετο χαράτσι από 3% έως 10% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Αφού λοιπόν βούτηξε τους χαμηλοσυνταξιούχους μέσα στην ανέχεια, έρχεται τώρα να τους πετάξει το κόκκαλο των 55 λεπτών.

   Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Σήμερα, οκτώ στους 10 συνταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 750 ευρώ. Στον προϋπολογισμό του 2011 η κυβέρνηση προβλέπει και νέες περικοπές στις επιχορηγήσεις των Ταμείων για τις συντάξεις κατά 440 εκατομμύρια ευρώ, πρόσθετα στα 2,2 δισ. ευρώ που έκοψε φέτος. Σαν κοινός ληστής αφού έκλεψε την εκκλησία του χωριού, επιστρέφει και ρίχνει λίγα κέρματα στο δίσκο για τους φτωχούς. Κοροϊδεύουν, προκαλούν, βεβηλώνουν. Δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο.
Γιατί όμως τόση και απροκάλυπτη κοροϊδία προς τους συνταξιούχους και όλους τους εργαζόμενους; Εκτιμούν ότι ακόμα μια φορά θα εξαπατήσουν τους ανθρώπους, τους οποίους οι ίδιοι έριξαν σε κατάσταση ανέχειας και πολλούς απόλυτης ενδειας; Μπορεί. Ταυτόχρονα όμως η ανακοίνωση αυτή του πρωθυπουργού μαρτυρά ότι η κυβέρνηση πιέζεται από τη λαϊκή οργή. Μπροστά στη διογκούμενη αγανάκτηση του κόσμου, μπροστά στην τεράστια λαϊκή δυσαρέσκεια, συμπεριφέρεται σαν τον ταχυδακτυλουργό που καταφεύγει σε φθηνά κόλπα.
   Και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουν πολύ σοβαρά οι εργαζόμενοι. Αν σήμερα αυτή η αγανάκτηση εξαναγκάζει την κυβέρνηση να γίνεται πιο προσεκτική, γίνεται φανερό ότι ένα αποτέλεσμα στην κάλπη που θα στέλνει μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της, θα την κάνει ακόμα πιο ευάλωτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου