Σελίδες

23 Οκτ 2010

Οι αγώνες στη Γαλλία


   Η επίθεση του κεφαλαίου είναι ίδια σε όλες τις χώρες, με μνημόνιο ή χωρίς μνημόνιο. Τα μέτρα που παίρνονται αυτήν την περίοδο στη Γαλλία και οι αγώνες που αναπτύσσονται αποδεικνύουν ότι είναι κοινή στρατηγική του κεφαλαίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπως και στην Ελλάδα, η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Η επίθεση είναι η ίδια παντού είτε με είτε χωρίς μνημόνιο. Αυτή τη στρατηγική στηρίζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου και οι λεγόμενες «νεοφιλελεύθερες» και οι σοσιαλδημοκρατικές. Στη Γαλλία, τα αντιλαϊκά μέτρα υλοποιεί η «νεοφιλελεύθερη» κυβέρνηση Σαρκοζί, στην Ελλάδα τα ίδια μέτρα προωθεί η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
   Καταρρίπτεται το αποπροσανατολιστικό και ψεύτικο επιχείρημα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι τα μέτρα παίρνονται, επειδή στην Ελλάδα υπάρχουν διαφθορά, λαμόγια, κλέφτες, κακοδιαχείριση, ότι «όλοι κλέβουν», ότι φταίει γενικά ο υπέρογκος δημόσιος τομέας και όλοι θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Οτι αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα, γιατί κάποιοι έκλεψαν στο Βατοπέδι, στη «Ζήμενς», γιατί άδειασαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Οτι είναι λόγω του χρέους και των ελλειμμάτων.
Τα λένε αυτά, για να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, ότι είναι κρίση καπιταλιστική, ότι έχει χτυπήσει όλες τις χώρες. Και στη Γαλλία, μια χώρα που κατά τα αστικά πρότυπα είναι χώρα «ανεπτυγμένη», ηγέτιδα στον «πολιτισμό» κ.λπ., το πρόβλημα είναι η διαφθορά, η «έμφυτη λαμογιά» των Γάλλων, το δημόσιο; Και στις ΗΠΑ που υπάρχει τεράστιο χρέος και εκεί φταίει η διαφθορά; Μα εκεί όλα είναι ιδιωτικά, δεν υπάρχει ούτε για δείγμα δημόσια Παιδεία, Υγεία, προνοιακές υπηρεσίες κ.λπ.
   Και στη Γαλλία οι αστοί έχουν βάλει μπροστά τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούν για να χτυπούν στη χώρα μας το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να συκοφαντήσουν και να κάμψουν τους αγώνες. Οτι επειδή έχουν κλείσει τα διυλιστήρια δεν υπάρχουν καύσιμα και γίνονται ουρές στα βενζινάδικα, ότι αμαυρώνεται η διεθνής εικόνα της χώρας κ.λπ.
Η επίθεση σε όλους τους λαούς φουντώνει, οι αντιθέσεις οξύνονται, αργά ή γρήγορα σε κάθε χώρα θα ξεσπούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η εικόνα μιας χώρας, που ο λαός της δε σκύβει το κεφάλι, ενοχλεί μόνο όσους θέλουν τους εργαζόμενους υποταγμένους. Για τους λαούς είναι μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι αυτή η πολιτική μπορεί να ανατραπεί και θα ανατραπεί.
   Οι επικείμενες εκλογές μπορεί και πρέπει να συμβάλουν, ώστε να γίνουν μεγάλα βήματα μπροστά σ' αυτήν τη ρότα, να μπουν εμπόδια στα χειρότερα μέτρα, να οργανωθεί η αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής για τη λαϊκή εξουσία. Να εμπιστευτεί ο λαός τη δύναμή του. Γι' αυτό στις εκλογές τα εργατικά, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που χρόνια τώρα εμπιστεύτηκαν την ψήφο, τις ιδέες, τις προσδοκίες τους σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να κάνουν την υπέρβασή τους, να τους τιμωρήσουν κατηγορηματικά. Αλλά, δεν αρκεί το ΟΧΙ. Χρειάζεται το ΝΑΙ που έχει μόνο ένα περιεχόμενο, τη μαζική υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζει το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου