Σελίδες

21 Οκτ 2010

Αλήθειες και ψέματα


ΕΝΑ: Αστραψε και βρόντηξε χτες μερίδα του αστικού Τύπου γιατί η ΕΕ απειλεί με πρόστιμα για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Και δώσ' του αναλύσεις για τους αγρότες που «τα έφαγαν» και δώσ' του κλάμα για τον υπόλοιπο πληθυσμό που κάνει θυσίες για να πληρώσει τα πρόστιμα.
Να 'λεγε τέτοια πράγματα κάποιος που δεν ξέρει, θα 'λεγες «άστο να περάσει». Ομως, τα γράφουν αυτοί ακριβώς που χρόνια και χρόνια έδειχναν την ΕΕ σαν τη χρυσή αγελάδα την οποία οι αγρότες δεν είχαν να κάνουν άλλο παρά να την αρμέξουν. Είναι αυτοί που γνωρίζουν πως οι επιδοτήσεις της ΕΕ χρησιμοποιήθηκαν σαν το «τυρί στη φάκα» για να φθαρούν συνειδήσεις, αλλά και για να προχωρήσει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και, ταυτόχρονα, να «βγουν από τη μέση» αγροτικά προϊόντα που παρήγε η χώρα μας και είχε συγκριτικό πλεονέκτημα. Ετσι, η Ελλάδα, από πλεονασματική στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο με την ΕΕ, έγινε ελλειμματική, με αθρόες εισαγωγές σε βασικά αγροτικά προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά, κρέας, αλλά και μαλακό σιτάρι, καπνός, τεύτλα, ζάχαρη κ.ά.

Γι' αυτή την πραγματικότητα που διαμορφώθηκε με τη συμβολή και του αστικού Τύπου, αλλά και από τους «γαλαζοπράσινους» νομάρχες και δημάρχους, που προπαγάνδιζαν τα περί «πακτωλού» χρημάτων από την ΕΕ, δεν υπάρχει λέξη στα κατά τ' άλλα δακρύβρεχτα χτεσινά ρεπορτάζ. Κι όμως, είναι μια πραγματικότητα για την οποία έχουν μιλήσει ξανά και ξανά οι δυνάμεις που συγκροτούν τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πριν απ' όλους το ΚΚΕ. Χτες ξανά ο υποψήφιος περιφερειάρχης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Θεσσαλία θύμισε ένα προς ένα αυτά τα στοιχεία. Αλλά λέξη δεν περνά γι' αυτά στον αστικό Τύπο.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν παίρνουν παρά «ψίχουλα» επιδοτήσεων και άλλων ενισχύσεων, το συντριπτικό ποσοστό των οποίων καταλήγει στις φαρδιές τσέπες λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων. Αρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες δε χρωστάνε τίποτα, ούτε στην ΕΕ, ούτε στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί που χρωστάνε και πρέπει να «πληρώσουν» είναι οι πολυεθνικές, τα μονοπώλια, οι εμποροβιομήχανοι που θησαυρίζουν κερδοσκοπώντας σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών.
Σ' όλους αυτούς πρέπει να δώσει απάντηση ο αγροτικός πληθυσμός και με την ψήφο του στις εκλογές για τα τοπικά κρατικά όργανα.
***
ΔΥΟ: Ψιλά γράμματα, αλλά έχει σημασία να τα επισημαίνεις, καθώς πολλοί ψαρεύουν σε θολά νερά. Η γνωστή «αντιεξουσιαστική» ενώ χειροκροτεί τα μέτρα που δίνουν τζάμπα εργάτες στο κεφάλαιο παριστάνει πως κλαίει για τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην πράξη ζητάει να δοθεί κι άλλο ζεστό χρήμα στους καπιταλιστές. Περνάει σαν αυτονόητο ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι βάρος για τις επιχειρήσεις, που έπρεπε να φύγει από τη μέση, κι αφού αυτό συμβαίνει ήδη όλα θα πάνε καλά. Λέξη για το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υποχρέωση του καπιταλιστή για τη βλάβη που προκαλείται στους εργαζόμενους από την εργασία τους που επιτρέπει στους καπιταλιστές να παριστάνουν τους καμπόσους. Δεν είναι κόστος για τον ίδιο λόγο που και ο μισθός δεν είναι κόστος, αλλά ανάγκη για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης έτσι ώστε αυτή να συνεχίσει να συμβάλλει στο κέρδος που βγάζει ο καπιταλιστής από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.
Δεν περιμέναμε τέτοια προσέγγιση από τον αστικό Τύπο. Σημειώνουμε μόνο το δήθεν κλάμα του για να επισημάνουμε πως κι αυτό για κακό είναι. Χτυπώντας δήθεν φιλικά την πλάτη των εργατών, θέλει να τους κάνει συνένοχους στο να δοθούν κι άλλα στους καπιταλιστές.
Τα πράγματα είναι απλά και αποτυπώθηκαν με λίγες λέξεις ξανά χτες:
«Είναι μεγάλο ψέμα ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους ανέργους. Δίνει ζεστό χρήμα στη μεγάλη εργοδοσία.
Είναι μεγάλη απάτη ότι με το δήθεν νέο μοντέλο οικονομίας θα βρουν δουλειά οι εργαζόμενοι και θα πάψουν οι επιχειρηματίες να είναι κρατικοδίαιτοι. Και χρήμα ζεστό παρέχει στην πλουτοκρατία και φθηνή εργατική δύναμη. Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης και είναι το καπιταλιστικό.
Δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής, συνεχίζεται η ίδια. Οι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Ο λαός πρέπει να δώσει απάντηση. Με την οργάνωση του αγώνα και την ψήφο του. Δεν πρέπει η ψήφος του να πάει χαμένη, να είναι άσφαιρη. Πρέπει να πάει εκεί που φοβάται το σύστημα: Στο ΚΚΕ, στη "Λαϊκή Συσπείρωση"» (από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου