Σελίδες

21 Οκτ 2010

ΒΡΕΤΑΝΙΑ : Κήρυξη πολέμου κατά των λαϊκών στρωμάτων

Κυριολεκτικά ένα τεράστιο πρόγραμμα περικοπών των δημόσιων δαπανών, στο όνομα της κρίσης και του ότι η «Βρετανία βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», συνολικού ύψους 83 δισ. στερλινών, των μεγαλύτερων και ευρύτερων που έχει γνωρίσει η Βρετανία εδώ και δεκαετίες, παρουσίασε χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν. Ενα πρόγραμμα που αποτελεί κήρυξη πολέμου εναντίον των εργαζομένων, των θέσεων εργασίας, των εισοδημάτων και των κεκτημένων εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων.
Υποτίθεται, στόχος του γιγάντιου προγράμματος λιτότητας είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 11% του ΑΕΠ στο 2% σε διάστημα πέντε ετών, που αντιπροσωπεύει την εξοικονόμηση 113 δισεκατομμυρίων στερλινών, το 1/4 των οποίων θα προέλθει από την αύξηση των φόρων. Πώς θα πραγματοποιηθεί αυτή η εξοικονόμηση σε αδρές γραμμές;

  • Μέσω της μείωσης από 25% έως 40% στις δαπάνες των περισσότερων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα.
  • Προβλέπονται περικοπές τουλάχιστον 7 δισεκατομμυρίων λιρών για τις δαπάνες στην κοινωνική Πρόνοια, συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων προς κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους (ανέργους, αναπήρους, χαμηλά εισοδήματα).
  • Περικοπές 7,1% στις δαπάνες των τοπικών κοινοτήτων (βιβλιοθήκες, οδοποιία, αποκομιδή απορριμάτων κ.ά.).
  • Περικοπές 40% στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (περικοπές που είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Γκόρντον Μπράουν). Περικοπές 3,4% στο υπουργείο Παιδείας ειδικά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση με 40.000 θέσεις δασκάλων να χάνονται οριστικά.
  • Αύξηση κατά 3% στα εισιτήρια των τρένων και των λεωφορείων, ετησίως, μέχρι το 2012, ύψος που ξεπερνά κατά πολύ τον πληθωρισμό.
  • Μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο κατά 490.000 σε βάθος τετραετίας και ενώ τα συνδικάτα καταγγέλλουν ήδη την απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα.
  • Προβλέπεται επίσης και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια έως το 2016 για τους άντρες και 65 για τις γυναίκες.
Συνολικά το μεγαλύτερο αναλογικά κόστος των περικοπών των δαπανών θα πληρώσει το 10% των πιο χαμηλά εισοδηματικών ομάδων, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς οι απολύσεις και κυρίως η περικοπή των δαπανών και η αύξηση των φόρων θίγουν άμεσα και περισσότερο αυτές τις ομάδες, όπως αναφέρει η εφημερίδα «News Statesman».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου