Σελίδες

17 Οκτ 2010

«Πολεμούν» την κρίση, δυναμώνοντας τις αιτίες της...

Η εντυπωσιακή αύξηση των συναλλαγματικών αποθεματικών της Κίνας το Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με τις εντάσεις και τους ανταγωνισμούς στο διεθνή «νομισματικό πόλεμο», έρχεται να επιβεβαιώσει αφ' ενός τον πραγματικό χαρακτήρα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και αφ' ετέρου πόσο μακριά βρίσκεται ακόμη η «ρύθμιση» που θα επιτρέψει στο καπιταλιστικό σύστημα μια σταθερή ανάκαμψη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της Κίνας, την περασμένη Τετάρτη, τα ήδη υψηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα του κράτους αυξήθηκαν στο ρεκόρ των 2,65 τρισ. δολαρίων στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μόνο το τρίτο τρίμηνο, τα κινεζικά αποθέματα ξένων νομισμάτων ενισχύθηκαν κατά 194 δισ. δολάρια - αύξηση που επίσης αποτελεί ρεκόρ.
Το Σεπτέμβριο, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας μειώθηκε μεν, αλλά παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας υποχώρησε στα 16,9 δισ. δολάρια από τα 20 δισ. του Αυγούστου, με τη διαφορά μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών να περιορίζεται.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 25,1% σε ετήσια βάση, στα 145 δισ. δολάρια, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας. Οι εισαγωγές επίσης ενισχύθηκαν σημαντικά, κατά 24,1%, στα 128,1 δισ. δολάρια. Τον Αύγουστο, το επίπεδο εξαγωγών και εισαγωγών είχε αυξηθεί κατά 34,4% και 35,2% αντιστοίχως!
Απ' την άλλη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ που διαμαρτύρεται για το υποτιμημένο γουάν προχωράει στη συστηματική υποτίμηση του δολαρίου με την πολιτική της «ποσοτικής χαλάρωσης», κόβοντας πληθωριστικά δολάρια για να αγοράσουν ομόλογα. Ετσι το πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, μια από τις θεμελιώδεις αιτίες της κρίσης, όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε αλλά αντίθετα μεγαλώνει και οξύνεται.
Επειδή, λοιπόν, οι εξαγωγές γίνονται το βασικό μέσο για την έξοδο από την κρίση, η μια μετά την άλλη οι ισχυρές οικονομίες (αναπτυγμένες και «αναδυόμενες») επιδιώκουν την υποτίμηση των δικών τους νομισμάτων. Επιδίωξη που φέρνει τον ένα απέναντι στον άλλο. Ετσι εξηγούνται και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Βραζιλίας, Κορέας, Βρετανίας, κ.ά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ανησυχούσαν για την υποτιθέμενη κατάρρευση του ευρώ, τώρα ανησυχούν για την αλματώδη άνοδό του, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει ξεπεράσει τα 1,40 δολάρια δημιουργώντας προβλήματα στις εξαγωγές της Ευρωζώνης και στην εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας.
Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο από τη διαπίστωση αδιεξόδου στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την περασμένη εβδομάδα, για τη διευθέτηση του ζητήματος. Ετσι το θέμα παραπέμφθηκε στη Σύνοδο του G20 αυτήν την εβδομάδα ενώ δε λείπουν οι φωνές που προβλέπουν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των νομισματικών ισοτιμιών σύντομα θα ξεσπάσει «εμπορικός πόλεμος» μεγάλων διαστάσεων και με ανυπολόγιστες συνέπειες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου