Σελίδες

28 Σεπ 2010

O ΓΑΠ στο τιμόνι της Ελλάδας

1 σχόλιο:

  1. ΝΤ: Ο «σωματοφύλακας» του καπιταλισμού

    Οπως ο οδοστρωτήρας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναλαμβάνει να «σώσει» τις δοκιμαζόμενες οικονομίες του πλανήτη ισοπεδώνοντας εισοδήματα και δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτός είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε.

    Επί της ουσίας, το ΔΝΤ μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης είναι οι τρεις «σωματοφύλακες» του διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος.

    Στην αμαρτωλή ιστορία του ΔΝΤ καταγράφεται πλήθος εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος λαών στο όνομα των κερδών του κεφαλαίου και πάντα με το πρόσχημα της οικονομικής βοήθειας. Το ίδιο συμβαίνει αυτήν την περίοδο, της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, με τις παρεμβάσεις του ΔΝΤ σε χώρες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας.

    Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι εστί ΔΝΤ δίνει η περίπτωση της Αργεντινής, όπου από την παρέμβαση του ΔΝΤ σώθηκαν μεν οι «επενδυτές» και οι δανειστές της χώρας, όμως οδηγήθηκαν στην ανεργία και την απόλυτη ένδεια εκατομμύρια εργαζόμενοι.

    Τη δεκαετία του '90, η Αργεντινή χαρακτηριζόταν από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς «παράδειγμα προς μίμηση» όσον αφορά την οικονομική πολιτική μείωσης του χρέους και των ελλειμμάτων.

    Η κυβέρνηση της Αργεντινής συμμορφώθηκε στους κανόνες και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για να εξασφαλίσει το 2001 οικονομική ενίσχυση. Εναντι της οικονομικής «βοήθειας» ανακοινώθηκε η πλήρης κατάργηση των κοινωνικών προγραμμάτων και η μείωση κατά 20% των μισθών. Με αυτά και άλλα αντεργατικά μέτρα, το ΔΝΤ διασφάλισε τα κεφάλαια των ξένων επενδυτών και των δανειστών της χώρας για να φτάσουμε στις εφιαλτικές εικόνες, τις οποίες μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπου απελπισμένοι και πεινασμένοι άνθρωποι στο Μπουένος Αϊρες και τις άλλες πόλεις έτρωγαν ακόμη και ...το γρασίδι των δημόσιων χώρων!

    Στα πρόσφατα «κατορθώματα» του ΔΝΤ περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις στη Λετονία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία, στην Ουκρανία, στη Σερβία και έπεται συνέχεια. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ για την παροχή βοήθειας έχουν ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου και την ακόμη μεγαλύτερη καταβαράθρωση των οικονομικών δεικτών.
    Στη Λετονία, παραδείγματος χάριν, έφτασαν σε μείωση κατά 20% των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων και ανάλογη περικοπή των συντάξεων. Ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία μειώθηκε κατά 40%. Ποιο το όφελος; Αρνητική ανάπτυξη ρεκόρ 24% τα δύο τελευταία χρόνια και ανεργία 22,8%, η υψηλότερη στην ΕΕ!1
    Στη Ρουμανία, το δάνειο του ΔΝΤ έφερε 100.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Στην εκτός ΕΕ Ουκρανία, η οικονομική βοήθεια 16,4 δισ. δολαρίων του ΔΝΤ έχει μέχρι στιγμής ...προκαλέσει αρνητική ανάπτυξη 15% το 2009, ύφεση που είναι η χειρότερη των τελευταίων 15 ετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή