Σελίδες

16 Σεπ 2010

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Αξιώνουν σταθερότητα στις αντιλαϊκές επιλογές


Εύσημα για τη μέχρι σήμερα υλοποίηση του μνημονίου.
 Απαιτούν αποφασιστικότητα για το επόμενο διάστημα
Την ολόπλευρη στήριξη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεση αποτίμησης της πορείας υλοποίησης του μνημονίου, τόσο για τα σαρωτικά και εξοντωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα, αλλά κυρίως στα νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα που θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον.
Μέσω της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, με αφορμή την καταβολή της δεύτερης δόσης του δανείου από ΕΕ - ΔΝΤ, ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός δίνει τα εύσημα στην κυβέρνηση για την πορεία της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», την προώθηση των ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα και στα εργασιακά, πριν από τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, αλλά παράλληλα φροντίζει να υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο, για την εφαρμογή χαμηλότερων, από τη ΣΣΕ, αμοιβών των νέων μέχρι 25 ετών, την ενίσχυση των επιχειρηματικών έναντι των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, και τη διασφάλιση της σύνδεσης των μισθών με την παραγωγικότητα εργασίας.
Το ΔΝΤ αξιώνει παραπέρα περικοπές των δαπανών στους ΟΤΑ, τα δημόσια Νοσοκομεία και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων. Στο ερώτημα αν απαιτείται σήμερα η λήψη και νέων μέτρων, η έκθεση - παρέχοντας στήριξη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενόψει
και της διενέργειας των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών - επισημαίνει, ότι «το φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πάει καλά», ότι «με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι περικοπές δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος το στόχο που έχει τεθεί κατά 4 δισ. ευρώ, αντισταθμίζοντας έτσι την υστέρηση των φορολογικών εσόδων και τις υπερβάσεις των δαπανών στα νοσοκομεία και την τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ καταλήγει επισημαίνοντας ότι «το ΔΝΤ συμμερίζεται την εκτίμηση των αρχών ότι αυτό είναι πιθανό και ότι σε αυτό το σημείο δεν δικαιολογούνται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα». Στο σημείο αυτό, πάντως, επικαλείται τα στοιχεία οκταμήνου εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, κάνοντας λόγο για υστέρηση εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ - στην πραγματικότητα η υστέρηση ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ - παραπέμποντας και στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι οι ετήσιοι στόχοι θα επιτευχθούν.
Πόσο αντιφατικές, αλλά και παραπλανητικές είναι παρόμοιου είδους εκτιμήσεις, αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι τα κυβερνητικά επιτελεία, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όλο το τελευταίο διάστημα, πληροφορούν για το ένα σενάριο μετά το άλλο. Πληροφορίες που προέρχονται από την κυβέρνηση είναι και το θέμα της νέας αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, και της εξίσωσης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με το αντίστοιχο της κίνησης, ενώ από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός εξάγγειλε την περαίωση παλιών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000 - 2009, στοιχείο το οποίο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση «καίγεται» για να βάλει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους. Από την άλλη, είναι πραγματική πρόκληση να ισχυρίζονται ότι «δεν δικαιολογούνται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα» τη στιγμή κατά την οποία στο «επικαιροποιημένο» μνημόνιο, κυβέρνηση και τρόικα, συμφώνησαν να επιβληθούν πολύ μεγάλες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ - ελέω «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας - στα εισιτήρια του σιδηροδρόμου και των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Και αυτά αποτελούν μόνο δείγμα των σαρωτικών μέτρων που θα ληφθούν την τριετία 2011 - 2013, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ολοκληρώνεται και ο κύκλος της αντιλαϊκής επέλασης.
Σε άλλο σημείο της έκθεσης, υπογραμμίζεται ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, θα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η βελτίωση του ελέγχου των δαπανών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η αξιοπιστία του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τις φορολογικές υποχρεώσεις». Φυσικά, πίσω από το αίτημα για «πάταξη της φοροδιαφυγής» υποκρύπτεται η σχεδιαζόμενη επίθεση σε βάρος των μικρών καταστημάτων, τα οποία στροβιλίζονται σήμερα στη δίνη της κρίσης, αλλά και η νέα φορολογική επέλαση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Οσο για «τη βελτίωση του ελέγχου των δαπανών», αυτή περνάει μέσα από την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο και απολύσεις εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ιδιωτικοποιήσεις, περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης κ.λπ.
Φοβούμενοι ότι η αγριότητα των μέτρων θα προκαλέσει τις λαϊκές αντιδράσεις, υποδεικνύουν στην κυβέρνηση να κάνει κάτι και προς την κατεύθυνση των «εύπορων φοροφυγάδων» και αυτό «λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν σχετικά με το κατά πόσο την όλη προσπάθεια διέπει αίσθημα δικαίου»! Παράλληλα, το ΔΝΤ έχοντας το βλέμμα του στραμμένο σε συγκεκριμένους πολιτικούς σχηματισμούς, διατυπώνει τη γνώμη ότι «σε αυτήν την καθοριστική στιγμή για την Ελλάδα, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν έτυχαν ευρύτερης στήριξης από τα άλλα πολιτικά κόμματα».
Υπενθυμίζουν, τέλος, ότι έμφαση θα πρέπει να αποδοθεί στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στον τουρισμό και στο λιανικό εμπόριο («απελευθέρωση» του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, άνοιγμα και τις Κυριακές), αλλά και στην ενίσχυση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς εκτιμούν ότι «αυτή τη στιγμή έχει ένα συγκρατημένο ρόλο στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου