Σελίδες

10 Σεπ 2010

Κεντρικό πολιτικό ζήτημα οι εκλογές


   Οι εκλογές του Νοέμβρη είναι οι πρώτες εκλογές μετά το μνημόνιο. Μετά την αντιλαϊκή επίθεση που αφαίρεσε κατακτήσεις πολλών δεκαετιών από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό το λόγο, η συγκεκριμένη πολιτική μάχη θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το εάν θα βάλει ο λαός εμπόδια στα μέτρα του μνημονίου ή θα τα δεχτεί χωρίς αντίδραση. Γι' αυτό το λόγο, η συμμετοχή και η ψήφος σε αυτές τις εκλογές έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον του λαού. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, τα κόμματα του κεφαλαίου, οι υποστηρικτές του μνημονίου. Στήνουν, λοιπόν, διάφορες παγίδες. Παίζουν διάφορα χαρτιά. Είτε προωθώντας τη στάση της αποχής, είτε προβάλλοντας μια «αντι-μνημόνια» λογική, για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου που έχει χτυπηθεί αλύπητα από αυτήν την πολιτική. Επιστρατεύουν λογικές «τοπικών προβλημάτων» και «αυτοδιοικητικών κριτηρίων», για να κρύψουν ότι η τοπική Διοίκηση είναι μέρος του αστικού κράτους και μηχανισμός του. Για να συσκοτίσουν ότι ο «Καλλικράτης» είναι εργαλείο υλοποίησης της πολιτικής του μνημονίου, χτυπώντας εργασιακά δικαιώματα (απολύσεις, μερική απασχόληση), προωθώντας ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποιώντας τομείς (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία), επιβάλλοντας φόρους για κάθε υπηρεσία.
   Η ψήφος συνδέεται με τους καθημερινούς αγώνες σε άλλα μέτωπα. Στο χώρο δουλειάς, στο συνδικάτο, στη γειτονιά, στο σχολείο, παντού. Ο αγώνας, για να μην αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά, για να δοθεί επίδομα ανεργίας στους ανέργους τέτοιο που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, για να μην αυξηθεί η τιμή του ψωμιού, να μπορούν τα νέα ζευγάρια να στέλνουν τα παιδιά τους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς χωρίς να πληρώνουν, αποκτά περιεχόμενο και μέσα από την ψήφο. Κάθε άλλη εξέλιξη, σε μια περίοδο που ετοιμάζεται νέα καταιγίδα μέτρων σε βάρος του λαού, αποδυναμώνει τον αγώνα και στα υπόλοιπα μέτωπα. Πολύ περισσότερο αποδυναμώνει την προοπτική της λαϊκής πάλης για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Πόσες φορές δεν έχουν πει τα αστικά επιτελεία ότι η αντιλαϊκή πολιτική έχει την έγκριση του λαού, επειδή δίνει στα δύο κόμματα και τα στηρίγματά τους υψηλά εκλογικά ποσοστά; Μπορεί να μην είναι έτσι, μπορεί ο άνεργος να επιλέξει κάποιο αστικό κόμμα, έχοντας υποστεί ωμό εκβιασμό ή να το κάνει με βαριά καρδιά, ωστόσο τα αστικά κόμματα εκμεταλλεύονται αυτήν την πραγματικότητα και την παρουσιάζουν σαν δεδομένο, σαν λαϊκή θέληση.
   Οι εκλογές του Νοέμβρη είναι κεντρικό πολιτικό θέμα για τη λαϊκή οικογένεια. Κριτήριο πρέπει να είναι το εάν ο υποψήφιος που επιλέγει θα στηρίξει τους λαϊκούς αγώνες, θα αποκαλύψει την πολιτική της άρχουσας τάξης, θα συμμετέχει στο συντονισμό της δράσης σε όλους τους χώρους. Ο λαός δεν έχει ανάγκη από περιφερειάρχες και δημάρχους που εφαρμόζουν την κυρίαρχη πολιτική. Οσοι θέλουν να αντιπαλέψουν το μνημόνιο, τον «Καλλικράτη», πρέπει να δώσουν μαζική στήριξη στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ. Στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου