Σελίδες

25 Σεπ 2010

Ανάπτυξη για ποιον;


   Φτηνή εργατική δύναμη και εξαιρετικά παραγωγική, χαμηλή φορολογία, διαθεσιμότητα «γης και ύδατος»... Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέθεσε την «πραμάτεια» του στους εκπροσώπους του διεθνούς κεφαλαίου, στη Νέα Υόρκη, καλώντας τους να μη χάσουν την ευκαιρία που τους προσφέρεται για γιγάντωση των κερδών τους και να επενδύσουν στη χώρα. Ηταν αποκαλυπτικός όταν τους προέτρεπε να «επιδιώξουν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά», διαβεβαιώνοντάς τους ότι «επίκεινται και νέες μεταρρυθμίσεις» που θα διευκολύνουν τη δράση τους. Οταν τους πληροφορούσε ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι Ελληνες είναι ο λαός που εργάζεται περισσότερο από όλους. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα 60% χαμηλότεροι, σε σύγκριση με τους μισθούς σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες και Ιρλανδία»! Κι ακόμα ότι «αρχής γενομένης από το έτος 2011, η φορολογία κερδών για όλες τις επιχειρήσεις θα μειωθεί από 24% σε 20%»...
   Τα λόγια του επιβεβαιώνουν περίτρανα αυτό που το ΚΚΕ επισημαίνει από την πρώτη στιγμή. Οτι για την καπιταλιστική κρίση ευθύνεται το κεφάλαιο και πως αυτή μετατρέπεται από το πολιτικό της προσωπικό σε ευκαιρία για τη διαμόρφωση ακόμα πιο ευνοϊκών όρων και προϋποθέσεων για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Οτι ο λαός όχι μόνο δε θα ωφεληθεί σε τίποτα από την όποια ανάπτυξη ακολουθήσει την κρίση, αλλά αντίθετα θα βρεθεί «απογυμνωμένος» από κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα, με φορτωμένη στην πλάτη του την ατομική ευθύνη για την Υγεία του και την Εκπαίδευση των παιδιών του. Είτε μιλούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης για τουριστική ανάπτυξη, είτε για «πράσινη» ανάπτυξη, είτε για επενδύσεις στην ενέργεια και στις υποδομές, ο λαός πρέπει να έχει καθαρό ότι αυτό που θα αναπτύσσεται θα είναι τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Στον αντίποδα, τα δικά του δικαιώματα θα συρρικνώνονται.
   Ο δρόμος ανάπτυξης που πρεσβεύουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, από κοντά και οι... δορυφόροι τους, οδηγεί το κεφάλαιο σε νέα κέρδη, το λαό όμως στο φάσμα της φτώχειας, της ανέχειας, της ανεργίας. Εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους οξυμένους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων που συγκρούονται στην ευρύτερη περιοχή. Ο λαός πρέπει να τον απορρίψει. Μαζί του και όσες πολιτικές δυνάμεις τον «διανοίγουν» και τον πορεύονται. Με την πάλη του και την ψήφο του, με τη συστράτευση και συμπόρευσή του με το ΚΚΕ έχει τη δύναμη να επιβάλλει το δρόμο ανάπτυξης που θα ικανοποιεί αποκλειστικά τα δικά του συμφέροντα, θα κατοχυρώνει ως λαϊκή περιουσία ολόκληρο τον πλούτο που αυτός παράγει με το μυαλό και τα χέρια του. Λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου