Σελίδες

28 Σεπ 2010

Παιδεία στα μέτρα του κεφαλαίου...


Ε, ΒΕΒΑΙΑ από τους Δελφούς θα ανακοίνωνε ο Γ. Παπανδρέου την εκπαιδευτική πολιτική του. Ταιριαστό, ως σύγχρονη Πυθία...
Μόνο που οι χρησμοί του Μαντείου ήταν απλά διφορούμενοι έτσι ώστε πάντα να «πέφτουν μέσα». Εδώ μιλάμε για ξεκάθαρα ψέματα προκειμένου να «πέσει μέσα» στη ...λακκούβα ο κόσμος της εκπαίδευσης.
Γιατί μόνο προς αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών δεν το πάει η κυβέρνηση, άλλο τι μας λέει και τις μεγαλοστομίες των «χρησμών».
Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι δε θέλουν να δίνουν λεφτά στην Παιδεία (εξ ου και οι συγχωνεύσεις και ο «Καλλικράτης») ή ακόμη καλύτερα η «παιδεία» να βγάζει τα ...έξοδά της μόνη της.
Κι όταν μιλάμε για Παιδεία στην «ελεύθερη αγορά», ένας τρόπος υπάρχει γι' αυτό: Να γίνει ένα καλό προϊόν που θα απευθύνεται σε όσους μπορούν να πληρώσουν και θα τους παίρνει κατά το δυνατόν περισσότερα.
Επειδή όμως όλα τα καλά προϊόντα θέλουν ...στήριξη και καλό «μάνατζμεντ», εδώ είναι οι επιχειρηματίες που θα μπλέξουν στην υπόθεση όσο περισσότερο μπορούν. Aλλωστε υπάρχει «ψωμί» για όλους τους στο χώρο.
Οσο για την περίφημη «συμβουλευτική επιτροπή» που αποτελείται από Αμερικανούς, Καναδούς, Ολλανδούς, Ελβετούς, Αυστραλούς κλπ. και μόνο από την ...εθνική σύνθεση μας δίνει να καταλάβουμε σε τι είδους συστήματα προσανατολίζεται.
Το ότι σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ να το θεωρήσουμε ίσως ..συμβολικό;
Μια και από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ οδηγηθήκαμε στη Στρατηγική της Λισαβόνας της οποίας οι οδηγίες αποτελούν και την καρδιά της πολιτικής που θα εφαρμοσθεί.
Πάντως, για να αντιληφθείτε και την ...ελληνική κουτοπονηριά της υπόθεσης, που πάντα έχει το ρόλο της, θυμηθείτε και την αναφορά σε «ηλεκτρονικά συγγράμματα», υποτίθεται για λόγους νεωτερισμού.


Προφανώς, το μόνο κίνητρό τους είναι ότι τους έρχονται κάπως πιο φθηνά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου