Σελίδες

16 Σεπ 2010

Ολοι στης νιότης τη γιορτή!


   Αρχίζει σήμερα το 36ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Μια μεγάλη νεανική γιορτή που φέτος στήνεται στη Δυτική Αθήνα, στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον. Μια πολιτική γιορτή που γίνεται δίπλα σε εργατογειτονιές, που έχουν υποφέρει πολλά. Γίνεται σε ένα μεγάλο και όμορφο πάρκο, που οι ΚΝίτες και τα μέλη του ΚΚΕ έχουν δώσει μάχες εδώ και χρόνια, για να μη ρημάξει στην εγκατάλειψη και για να μην παραδοθεί βορά στα αδηφάγα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σ' αυτό το χώρο δίνει το ραντεβού της από σήμερα η ΚΝΕ, με τη νεολαία όλης της Αττικής, με ανθρώπους του μόχθου κάθε ηλικίας και τους καλεί στη γιορτή του Φεστιβάλ.
   Και έχει σημασία το μαζικό «παρών» της νεολαίας σε αυτό το ραντεβού. Εχει σημασία για κάθε νέο να βρεθεί εκεί: Να περπατήσει ανάμεσα στα περίπτερα και κάτω από τα γιγαντοσυνθήματα που τον καλούν να παλέψει για τα δικαιώματά του, για τη ζωή του. Να πάρει μέρος στις συζητήσεις για τη σημερινή πραγματικότητα και πώς να την αλλάξουμε σε όφελος του λαού και της νεολαίας. Να πιάσει στα χέρια του πινέλα και μουσικά όργανα, να παίξει, να τραγουδήσει, να δημιουργήσει κόντρα στον πλαστικό πολιτισμό που του πλασάρουν. Να πάρει ένα πολιτικό βιβλίο, όπλο στο λαϊκό αγώνα. Να βρει στα λογοτεχνικά βιβλία τη δύναμη του λόγου της επανάστασης και να αφουγκραστεί τους ποιητές του έμμετρου λόγου, του κινηματογράφου, του θεάτρου, πολλούς από τους οποίους δεν γνωρίζει ή άλλους που στεγνά και χωρίς περιεχόμενο του έμαθαν στο σχολειό και ίσως τώρα τους έχει ξεχάσει. Να πάρει μια αίτηση εγγραφής στο σωματείο του, να κουβεντιάσει με το μετανάστη που ίσως ζει δίπλα του, στη γειτονιά του, να μάθει για τα προβλήματα και τις εξελίξεις στο κίνημα σε χώρες που φαίνονται ή είναι μακρινές.
   Στο Φεστιβάλ αντανακλώνται η δύναμη και η ομορφιά του αγώνα για κάθε πτυχή της ζωής, κόντρα στη μοιρολατρία, η δύναμη του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα, κόντρα στο χάος και το βούρκο του ατομισμού, που έντεχνα και απλόχερα καλλιεργούνται στη νεολαία. Είναι μια μοναδική γιορτή, ζωντανό δείγμα για το τι όμορφα πράγματα μπορούν να κάνουν οι νέοι, στηριγμένοι στο μεράκι τους και στη δική τους δύναμη, κόντρα στις επιλογές των χορηγών, που διαμορφώνουν μόδες ανάλογα με τα οικονομικά τους συμφέροντα. Να δει, έστω σε μικρογραφία, έναν όμορφο κόσμο αλλοιώτικο απ'αυτόν που του πλασάρει καθημερινά η αστική κουλτούρα.
   Γιορτή, διδαχή και εμπειρία είναι το Φεστιβάλ για κάθε άνθρωπο του μόχθου και ιδιαίτερα για τους νέους, ιδιαίτερα σήμερα. Σήμερα που τα καλέσματα υποταγής έχουν γίνει... «εθνική» θηλιά, τάχα για να γλιτώσουμε, τάχα για τις «καλύτερες μέρες» που ούτε φαίνονται κι ούτε θα φανούν στο «βάθος του τούνελ»... Κόντρα σ' αυτά τα κηρύγματα, το Φεστιβάλ φωτίζει τη λύση. Γιατί με το ΚΚΕ υπάρχει λύση: Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής! Ολοι όσοι έχουμε συμφέρον από την κατάργηση των εκμεταλλευτών και της κοινωνίας τους! Ολοι όσοι παράγουμε τον πλούτο, μπορούμε να τον κάνουμε δικό μας. Εκεί υπάρχει η λύση. Σ' αυτόν το δρόμο που θα βαδίσει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της. Εκεί είναι η θέση και της νέας γενιάς, της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου