Σελίδες

10 Σεπ 2010

Ανακυκλώνει τη φτώχεια πριμοδοτεί το κεφάλαιο



Νέα γενναία μέτρα για τις μεγαλοεπιχειρήσεις και μια ενισχυμένη δόση κοροϊδίας για το λαό, περιλαμβάνει η ομιλία Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Με τα αντιλαϊκά μέτρα του «επικαιροποιημένου» μνημονίου ανά χείρας και ένα «αναπτυξιακό σχέδιο» κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις της πλουτοκρατίας, ο Γ. Παπανδρέου ανέβηκε χτες στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.
«Δε θα έρθω με υποσχέσεις του παρελθόντος»,είπε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε χτες με τους εκπροσώπους των «παραγωγικών φορέων» της Βόρειας Ελλάδας. «Υπάρχει μια λαθεμένη αντίληψη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, μια μιζέρια γύρω από το μοίρασμα μιας κρατικής πίτας», πρόσθεσε, καλώντας ουσιαστικά τα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα τη σκληρή λιτότητα, την οποία διαχρονικά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, ανεξάρτητα από τη φανφαρολογία στη ΔΕΘ.
Θα 
«εξαγγείλουμε τομές και όχι παροχές», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, ενώ χτες, με αντικείμενο την ομιλία του στη ΔΕΘ, συνεδρίασε για δεύτερη φορά η «ομάδα σχεδιασμού» της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του Γ. Ραγκούση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να παρουσιάσει σαν «κοινωνικές πολιτικές» την ανακύκλωση της ανεργίας και την αναδιανομή της φτώχειας.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει «μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ για κοινωνικές πολιτικές», όσο δηλαδή «επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει:
-- Την «αναδιανομή των επιδομάτων με την κατάρτιση εισοδηματικών κριτηρίων». Η κυβέρνηση εξετάζει να κόψει μια σειρά επιδομάτων από σημερινούς δικαιούχους, για να τα αποδώσει σε ακόμα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.
-- Προγράμματα «επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων» για τη διατήρηση «300.000 χιλιάδων θέσεων εργασίας», για να αντιμετωπιστεί δήθεν η ανεργία. Ουσιαστικά, προσφέρει επιπλέον φθηνό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες, με ημερομηνία λήξης για τους βραχύβια απασχολούμενους.
-- «Αμεση ενεργοποίηση του "άρθρου 74"» του νέου αντεργατικού νόμου, που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες που προσλαμβάνουν νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών, να τους αμείβουν με το (84%) του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας και να εντάσσονται σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών!
-- Περισσότερες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς ειδικά για πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες. Τα τροφεία, βέβαια, θα συνεχίσουν να βαραίνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ χιλιάδες λαϊκές οικογένειες θα μείνουν χωρίς παιδικό σταθμό, λόγω λουκέτων από τους δήμους και μειωμένου προσωπικού.
-- Την κατάρτιση προγραμμάτων «κοινωνικής οικονομίας». Μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, πρόσφυγες, μετανάστες και ηλικιωμένοι θα αναλάβουν δομές «κοινωνικών πολιτικών», μέσω επιδοτούμενων προνοιακών προγραμμάτων, υποκαθιστώντας υποτυπωδώς το κράτος και ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο στους ιδιώτες.
-- Ενταξη περισσότερων επιχειρήσεων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία θα καρπωθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Επιτακτική η εφαρμογή του μνημονίου
Ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζεται από το βήμα της ΔΕΘ να περιγράψει τη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα, η οποία, πέρα των φοροεισπρακτικών μέτρων, θα περιέχει και το σύνολο των πρόσθετων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (εργασιακά, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων) που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.
Με στόχο να αποτρέψει την εκδήλωση και τη ριζοσπαστικοποίηση της λαϊκής οργής, ο Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες ότι δήθεν υπάρχει «φως στο βάθος του τούνελ» για το λαό. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ισχυρίστηκε χτες ότι θα υπάρξουν «ελαφρύνσεις σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους», μόλις «διορθωθούν τα δημοσιονομικά» της χώρας και υπάρξει «ανάπτυξη».
Επιχείρησε, μάλιστα, να εμφανίσει την ταξική πολιτική της κυβέρνησης και την απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου σαν «μια εθνική προσπάθεια». «Είναι σημαντικό να συνταχθούμε όλοι σε μια εθνική προσπάθεια (...) για να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου, καλώντας το λαό να αποδεχτεί τη νέα φοροεπιδρομή (με νέα αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης κ.ά.) και τις ανατροπές των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Ο ίδιος επιστράτευσε, για μια ακόμη φορά, την κινδυνολογία της χρεωκοπίας υποστηρίζοντας «πως αν δεν είχαμε το μνημόνιο δεν θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις». Την ίδια ώρα βέβαια, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής.
Σήμερα, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Επικρατείας και Επενδύσεων Χ. Παμπούκης θα παρουσιάσει το «επενδυτικό σχέδιο» της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα περιλαμβάνει:
  • Μείωση των συντελεστών φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων από το 24% στο 20%.
  • Την παροχή νέων φοροαπαλλαγών, επιδοτήσεων και προγραμμάτων «επιδοτούμενης» - τζάμπα - εργασίας.
  • Μείωση του συντελεστή φορολόγησης στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, από το 40%στο 24%.
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθεί και το «σχέδιο αναδιάρθρωσης» του ΟΣΕ, που προβλέπει μαζικές απολύσεις και μετατάξεις εργαζομένων, ξεπούλημα της περιουσίας του οργανισμού, βαθύτερη διείσδυση των ιδιωτών και μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια. Χτες, τέλος, ανακοινώθηκε και η δημιουργία γενικής γραμματείας «για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού», με επικεφαλής την έως τώρα διευθύντρια της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ρ. Βάρτζελη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου