Σελίδες

3 Σεπ 2010

ΠΑΣΟΚ: Θέλει την κάλπη καθαρτήριο της πολιτικής του

http://tasosnastos.blogspot.com/

   Κάθε ψήφος στα κόμματα του κεφαλαίου θα αξιοποιηθεί για τη νομιμοποίηση της κυρίαρχης αντιλαϊκής στρατηγικής.


   Σαν πρόκριμα για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης και τη νομιμοποίηση της βάρβαρης πολιτικής της θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, όπως ξεκαθάρισε χτες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου, στην εισηγητική του τοποθέτηση, τόνισε ότι το διακύβευμα των τοπικών εκλογών είναι «πολιτικό», φανερώνοντας ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα σαν νωπή «λαϊκή εντολή» που θα «νομιμοποιήσει» τις ειλημμένες αποφάσεις για τον παραπέρα σφαγιασμό των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων.
   Με το βαθιά ταξικό δίλημμα «αλλάζουμε τη χώρα, ή δεν αλλάζουμε τη χώρα», που έθεσε χτες ο πρωθυπουργός για τις εκλογές του Νοέμβρη, ταυτίζοντας αυτονόητα τις «αλλαγές» με τις ανατροπές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο ώστε να γίνει ακόμα φθηνότερη η εργατική δύναμη, το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να υφαρπάξει τη λαϊκή συναίνεση για τη συνέχιση της πολιτικής του, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις εκλογές μια «νέα αρχή για την αυτοδιοίκηση αλλά και για τη χώρα».
Ο ίδιος επιστράτευσε το ιδεολόγημα της «χαμένης ψήφου», λέγοντας
ότι «είναι εύκολο κάποιος να καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν κατά της τρόικας», αλλά «αυτό είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά κυρίως χωρίς ουσία, γιατί έχει στόχο να αποκρύψει τα πραγματικά προβλήματα, για τα οποία ευθύνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Στο ίδιο πνεύμα και με σαφή στόχο να απαξιώσει όσους από θέση στρατηγικής αντιπαλεύουν το μνημόνιο, υποστήριξε: «Είναι άλλοθι να μην κάνουμε τίποτα και καθόμαστε πολύ ωραία στην αντιπολιτευτική μας μιζέρια ή στην ευκολία του να συντηρούμε απλώς κάποιες δυνάμεις, κάποιους στρατούς, κάποια μικροπρονόμια για τον κομματικό μας χώρο».
Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός επιχείρησε ταυτόχρονα να συντηρήσει το κλίμα τρομοκράτησης του λαού. Υποστήριξε πως αν η κυβέρνηση δεν είχε προσφύγει στο «μηχανισμό δανειοδότησης», «δεν θα υπήρχε ασφαλιστικό σύστημα. Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Τα βασικά αγαθά θα ήταν στα χέρια της μαύρης αγοράς. Σήμερα δεν θα μιλούσαμε για ανεργία, αλλά για μεγάλη, μαζική φτώχεια».
Αυτό που εσκεμμένα κρύβει η κυβέρνηση είναι ότι ο λαός ούτως ή άλλως βιώνει την ανεργία και τη φτώχεια, σαν συνέπεια της διαχρονικής φιλομονοπωλιακής πολιτικής, εξαιτίας της οποίας οξύνονται οι ταξικές αντιθέσεις σε συνθήκες κρίσης. Ο λαός όχι μόνο δεν έχει να χάσει τίποτα, αλλά θα βγει πραγματικά κερδισμένος αν αρνηθεί να πληρώσει ένα χρέος για το οποίο δεν έχει την παραμικρή ευθύνη.
Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε παράλληλα να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες στα λαϊκά στρώματα για «καλύτερες μέρες». Υποστήριξε ότι «αν η κυβέρνηση είχε χρόνο, κάποια μέτρα, όπως οι μειώσεις συντάξεων, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», κοροϊδεύοντας κατάμουτρα εργαζόμενους και συνταξιούχους, αφού οι αντιασφαλιστικές ανατροπές περιγράφονται στο πρόγραμμά του ήδη από το 2007! Ο ίδιος ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «οι πρώτοι που θα βοηθηθούν με την ανάκαμψη θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι».
Μοχλός ανατροπών ο «Καλλικράτης»
Εκφράζοντας τους γενικότερους στόχους της κυβέρνησης για τις επερχόμενες εκλογές και το ρόλο του «Καλλικράτη» στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο «για περιφερειάρχες που θα είναι ισότιμοι αν όχι και πιο ουσιαστικοί από υπουργούς».
Σ' αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ότι «με τις υποψηφιότητες πρέπει να αναδειχθεί το καλύτερο δυναμικό που μπορεί να σηκώσει το βάρος των νέων ευθυνών που περνούν στην Αυτοδιοίκηση».
Στόχος την κυβέρνησης είναι:
α) Να χρησιμοποιήσει προπαγανδιστικά το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών σαν «νέα αφετηρία» για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών ανατροπών.
β) Να αναδειχθούν στις θέσεις των περιφερειαρχών και των δημάρχων «δοκιμασμένα» στελέχη του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής διοίκησης, «ικανά» να εφαρμόσουν και να επιβάλουν τα αντιδραστικά μέτρα.
Σε αυτή τη βάση ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να μετακινήσει σε δήμους και περιφέρειες κεντρικά κυβερνητικά στελέχη. Χτες είχε διαδοχικές συναντήσεις με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή, που προορίζεται για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την υφυπουργό Υγείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, που σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί υποψήφια στην Περιφέρεια Αττικής.
Επίσης, συναντήθηκε με τον Γ. Μαγκριώτη, ώστε να θέσει υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Τιμοσίδη για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «κλείδωσαν» οι υποψηφιότητες της Φ. Γεννηματά για το Δήμο της Αθήνας και του Γ. Μίχα για τον Πειραιά.
Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με την Β. Πατουλίδου, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες πρότεινε το Δήμο της Θεσσαλονίκης, αλλά και την Αν. Γκερέκου, στην οποία πρότεινε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Τη θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας φέρεται να αρνήθηκε ο Π. Κουκουλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό.
Οι μετακινήσεις θα συνδυαστούν με τον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Τα ονόματα των υποψηφίων στις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας θα τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την Κυριακή κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου